Rohlíky z žitné mouky, kruchovky - recept: do 200 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme kmín, žloutek, kvásek, zbylé mléko, lžíci sádla a dobře promícháme. Vyklopíme na pomoučněný vál a ručně vypracujeme hladké těsto. Je-li moc tuhé, přilijeme trochu vody. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme alespoň 1 hodinu kynout.
Těsto rozdělíme na dvě části a z každé rozválíme placku, moukou na podsypání při válení nešetřete, aby se těsto nelepilo na vál. Vykrojíme trojúhelníky, z nichž smotáme rohlíky. Posolíme, posypeme kmínem nebo mákem, přesuneme na sádlem vymazaný plech a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 20–30 minut dozlatova. Během pečení potíráme mlékem a máslem a po upečení vodou.
Rohlíky z žitné mouky, kruchovky - recept:
- 500 ml vlažného mléka
- 42 g droždí
- 2 lžičky cukru
- 1 kg žitné mouky
- 2 lžičky soli
- ¼ lžičky kmínu
- 1 žloutek
- 1 lžíce sádla
- vlažná voda dle potřeby
- 250 ml mléka na vlhčení rohlíků
- nemletý mák a sůl na posypání