Zeleninový kuskus s kořením ras el hanout - recept: V hrnci na středně velkém plameni osmahněte na oleji najemno nasekaný česnek. Přidejte směs koření, promíchejte a minutu povařte. Přidejte sůl, pět šálků vody, oloupanou a na čtvrtky nakrájenou zeleninu, všechnu kromě rajčat. Přiveďte k varu a přimíchejte hrách zbavený nálevu a osušený.
Snižte teplotu a vařte zeleninu, dokud nezměkne, asi 15 minut. Nakonec přidejte rajčata a povařte pět minut na mírném ohni. Zeleninu vyjměte, dejte stranou a vývar použijte k uvaření kuskusu. Zeleninový vývar přiveďte k varu, přidejte 2 lžíce másla a šafrán. Na pánvi rozpusťte trochu másla a orestujte cibuli, šalotku a papriku tak, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte cibuli a papriku do zeleninového vývaru a promíchejte. Do velké nádoby vsypte kuskus, vlijte vývar i s ostatními ingrediencemi a promíchejte. Nádobu přikryjte fólií a nechte pět minut odležet. Poté fólii sejměte a míchejte, dokud neuvolníte veškerou páru.
Suroviny na zeleninový kuskus:
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- lžíci směsi koření ras el hanout
- 2 lžičky soli
- mrkev
- 2 brambory
- kedlubnu
- cuketu
- plechovku konzervovaného hrachu
- 2 rajčata
Na směs koření ras el hanout:
- lžičku mletého kmínu
- lžičku zázvoru
- lžičku soli
- lžičku kurkumy
- 3/4 lžičky mletého černého pepře
- 3/4 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletých koriandrových semínek
- 1/2 lžičky papriky
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
Na kuskus:
- 2 šálky kuskusu
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- cibuli nakrájenou najemno
- šalotku nakrájenou najemno
- červenou papriku nakrájenou najemno
- lžičku šafránu
- 2 lžíce najemno nasekané pažitky
- lžičku soli
- pepř na dochucení
- potravinovou fólii