Lilky po katalánsku - příprava: Lilky propíchejte vidličkou, sůl rozestřete na plech a položte na ni lilky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 25-30 minut. Během pečení jednou obraťte. Rýži uvařte v lehce osolené vroucí vodě doměkka. Propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.
Upečené lilky nechte vychladnout a poté podélně rozkrojte. Lžící vydlabejte dužinu a pod slupkou nechte asi 5mm vrstvu. Vydlabanou dužinu nahrubo nakrájejte, vsypte do mísy a promíchejte se šťávou z 1 citronu a rýží. Nahrubo nasekejte uvařené bílky a vmíchejte ke směsi spolu s nakrájenými rajčaty, olivami a olivovým olejem. Promíchejte, osolte a opepřete. Směsí naplňte vydlabané lilky. Posypte nastrouhanými žloutky a servírujte na salátových listech s plátky rajčat a dílky citronu.
Lilky po katalánsku - suroviny:
- 2 pevné asi 250 g lilky
- 200 g hrubé soli
- 80 g rýže basmati
- 3 citrony
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 200 g oloupaných rajčat, nakrájených na kostičky
- 12 nakrájených černých oliv
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- salátové listy
- rajčata a dílky citronu k servírování