Sladký kečup - příprava: Rajčata a jablka omyjte a zbavte stopky. Rajčata pokrájejte na čtvrtky, jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky (čím tvrdší jsou jablka, tím menší kousky). Oloupané cibule nakrájejte zhruba na osminky.
Ve větším hrnci duste za stálého míchání zeleninu i jablka se všemi ingrediencemi, dokud zelenina zcela nezměkne, ale nejméně půl hodiny. Pak směs protlačte přes cedník, rozmixujte (lze i ponorným mixérem), vraťte do hrnce a bez poklice duste do požadované hustoty. Hotový kečup můžete dosladit či dosolit podle vlastní chuti. Naplňte jím horké čisté suché lahve (třeba ty od kečupu), zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vystydnout. Pro jistotu můžete 20 minut sterilovat.
Sladký kečup - suroviny:
- 2 kg rajčat
- 250 g cibule
- 250 g kapie
- 250 g jablek
- 200 g cukru krupice
- 1,5 lžíce soli
- 150 ml octa
- stroužek česneku
- 10 ks hřebíčku
- 10 ks nového koření
- 3 bobkové listy