Sterilovaný zeleninový salát - příprava: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Ve velkém hrnci svaříme suroviny na nálev. Do vroucího nálevu dáme nejprve cibuli a necháme ji přejít varem, pak přidáme papriky a opět necháme přejít
varem a totéž uděláme s okurkami. Odstavíme a přidáme rajčata. Zeleninu rovnoměrně rozdělíme do sklenic, zalijeme nálevem, ve kterém se zelenina vařila, a do každé sklenice dáme 1-2 lžičky oleje, podle velikosti sklenic. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Sterilovaný zeleninový salát - suroviny:
- 1 kg cibule
- 1 kg paprik
- 1 kg rajčat (zelených nebo pevných červených)
- 1 kg salátových okurek
- olej
Nálev:
- 7 a 1/2 dl vody
- 2 a 1/2 dl octa
- 250 g krystalového cukru
- 50 g soli
- vše svaříme