- 1. Jak zavařovat houby - tipy, rady
- (Houby)
- ... lusků, cukety, papriky, cibule, česneku, tuřínu a mnoha dalších - fantazii se meze nekladou. Postup zavaření zůstává stejný. Kyselé sterilované produkty se kazí opravdu jen výjimečně. Ale i tak se vyplatí ...
- Vytvořeno 16. srpen 2019
- 2. ►Jak se zbavit kašle, kašlání (cibule, cukr, cibulová šťáva)
- (Nachlazení, angína, chřipka, rýma, průdušky)
- Máme-li kašel, vydlabeme vnitřek cibule, nasypeme do ní cukr a necháme vyluhovat šťávu. Pak této tekutiny spolkneme každou hodinu jednu kávovou lžičku. V případě potřeby můžeme cukr dosypat. ...
- Vytvořeno 6. květen 2018
- 3. ► Jak uvolnit hleny v dutinách při silném nachlazení (šňůrka s cibulí a česnekem)
- (Nachlazení, angína, chřipka, rýma, průdušky)
- Při silném zahlenění nosních dutin (paranazální dutiny) často uleví šňůrka, na níž navlékneme střídavě stroužky česneku a kousky cibule a nosíme ji kolem krku. Hleny se uvolní. Příčinou je vdechování ...
- Vytvořeno 6. květen 2018
- 4. Jak odstranit zápach cibule z nože (syrová mrkev)
- (Péče o nádobí, náčiní)
- Je-li nůž cítit cibulí, několikrát s ním řízneme do syrové mrkve. Pach zmizí.
- Vytvořeno 5. květen 2018
- 5. Jak odstranit z prkénka pach cibule (studená voda)
- (Péče o nádobí, náčiní)
- Pach od cibule odstraníme z krájecího prkénka tím, že ho ihned po použití důkladně umyjeme ve studené vodě. ...
- Vytvořeno 5. květen 2018
- 6. Jak oloupat cibuli snadno a rychle (vřelá voda)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Když jde cibule špatně loupat, přelijeme ji vřelou vodou. ...
- Vytvořeno 3. květen 2018
- 7. Jak odstranit skvrny z bot, střevíců (cibule)
- (Čištění skvrn, fleků)
- Skvrny z bot a střevíců odstraňujeme přetíráním půlkou cibule. Pak už jen přeleštíme měkkým flanelem a boty budou jako nové. ...
- Vytvořeno 19. duben 2018
- 8. Jak naleštit měděné předměty (cibule)
- (Úklid)
- Měděné nádobí a předměty z mědi vůbec, je dobré čas od času přetřít rozříznutou cibulí. Budou se krásně lesknout.
- Vytvořeno 9. duben 2018
- 9. Valašské zelí - postup, příprava
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Valašské zelí: Asi 1 kg zelí rozkrájejte podélně na 5 cm široké pásy. Z nich příčně velkým ostrým nožem nakrájejte tenké proužky. Oloupejte 2 cibule a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu se silným ...
- Vytvořeno 7. duben 2018
- 10. Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... Přidejte na kostičky nakrájené 2 cibule a za občasného míchání restujte asi 10 minut. Přidejte zelí a promíchejte. Osolte, opepřete, okořeňte kmínem (asi 1,5 lžičky) a zalijte trochou vody. Přiklopte ...
- Vytvořeno 7. duben 2018
- 11. Jak zabránit zhořknutí guláše - tipy, rady
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- ... ji cibule nenasákne, a potom vraťte na oheň a podlévejte. Když přidáte papriku do šťávy dodatečně, nemůže dobře rozvinout svou chuť. Naopak jestliže ji přimícháte při pražení cibule, zhořkne. Je tedy ...
- Vytvořeno 7. duben 2018
- 12. Jak zvýraznit chuť omáčky (karamelizovaná cibule)
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- Potřebujete-li dodat omáčce výraznější chuť, je dobrou volbou osmažená cibulka posypaná cukrem, který na ní zkaramelizuje.
- Vytvořeno 7. duben 2018
- 13. Červené zelí na karamelu s jablky - postup, příprava
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Červené zelí na karamelu s jablky: Nakrouhejte 600 g červeného zelí na tenké nudličky, 100 g cibule (nejlépe šalotky) nakrájejte na nudličky, 2 jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na pánvi nechte ...
- Vytvořeno 5. duben 2018
- 14. Tyrolské špekové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
- (Recepty, postupy)
- ... 250 ml mléka 2 vejce 1 malá cibule 1 lžíce másla 2 lžíce mouky 1 hrst hladkolisté petržele sůl hovězí vývar k podávání pažitka na ozdobu ...
- Vytvořeno 5. duben 2018
- 15. Jak připravit výluh proti houbám a bakteriím na pokojových rostlinách - postup, návod
- (Rostliny v bytě, domě)
- Proti houbám a bakteriím, které rostliny napadají, si připravte cibulový výluh: lžíci nakrájené cibule zalijte litrem vlažné vody a nechte v uzavřené nádobě jeden den vylouhovat. Přecezeným výluhem rostliny ...
- Vytvořeno 22. březen 2018
- 16. Jak vyčistit skvrny od much ze zrcadla (cibule)
- (Úklid)
- Skvrny od much ze zrcadla vyčistí cibule rozříznutá na polovinu, kterou zrcadlo potřete a necháte působit asi čtvrt hodiny. Nakonec zrcadlo omyjte čistou vodou a vyleštěte. ...
- Vytvořeno 12. březen 2018
- 17. Jak zbavit nůž zápachu ryby, česneku, cibule (plamen, horká voda)
- (Péče o nádobí, náčiní)
- Nůž, kterým jste krájeli rybu, česnek nebo cibuli, nejdříve podržte chvíli nad plamenem, potom umyjte studenou vodou a nakonec opláchněte. Zápach zmizí.
- Vytvořeno 12. březen 2018
- 18. ► Které potraviny se nezamražují, nedají zmrazit
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... kysličník uhličitý (mohou explodovat) těstoviny (ztratí svou konzistenci) ze zeleniny ředkvičky, brambory, celer, cibule, hlávkový salát, syrové houby ...
- Vytvořeno 8. březen 2018
- 19. ► Jak to udělat, aby cibule při smažení získala zlatou barvu (mouka)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Drobně nakrájenou cibuli před smažením poprašte trochou mouky - získá při smažení zlatavou barvu.
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 20. ► Jak využít zbytky sýra - sýrová omáčka na špagety
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- Ze zbylého sýra uvaříte vynikající omáčku na špagety: zbytky sýra rozpusťte na másle (případně přidejte trochu nasekaných mladých cibulek) a zjemněte smetanou. ...
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 21. ► Čím zbarvit polévku dozlatova (cibule)
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- V polévce povařte rozpůlenou neoloupanou cibuli, kterou jste předtím na místě řezu opekli - polévka získá krásnou zlatavou barvu a lepší chuť.
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 22. Jak navrátit matnému zlatu lesk (cibule)
- (Šperky)
- Matné zlato potřete šťávou z cibule. Nechte ji působit několik hodin a pak zlato vyleštěte jemným hadříkem - opět získá svůj lesk. ...
- Vytvořeno 24. únor 2018
- 23. Jak vrátit lesk matným lakýrkám (cibule)
- (Obuv, oblečení, pletení a šití)
- Matné lakovky přetřete rozpůlenou cibulí a pak vyleštěte - díky tomu znovu získají lesk.
- Vytvořeno 24. únor 2018
- 24. Jak zabránit lámání nehtů (cibule)
- (Kůže, pleť, vlasy, nehty)
- Lámou-li se vám nehty, potírejte je co možná nejčastěji rozříznutou cibulí.
- Vytvořeno 21. únor 2018
- 25. Jak zmírnit výskyt akné, pupínků v obličeji (cibulová maska)
- (Kůže, pleť, vlasy, nehty)
- Máte-li mastnou, k akné inklinující pleť, využijte dezinfekčního účinku cibule. Smíchejte nastrouhanou nebo šťávu z cibule s ovesnou moukou a čajovou lžičkou medu. Směs naneste na obličej a na místa, která ...
- Vytvořeno 15. únor 2018
- 26. Jak udělat zábal na bolavý krk, chrapot (cibule)
- (Nachlazení, angína, chřipka, rýma, průdušky)
- Při bolestech v krku nebo při chrapotu nakrájejte cibuli na kousky, nasucho ji prohřejte na pánvi, přiložte na krk a zavažte šátkem.
- Vytvořeno 15. únor 2018
- 27. Jak zabránit vzniku otoku při poštípání včelou, vosou (cibule)
- (Paraziti a hmyz)
- Na zmírnění bolesti a potlačení otoku po vosím nebo včelím bodnutí, potřete místo vpichu jódem, rozkrojenou cibulí nebo octem.
- Vytvořeno 15. únor 2018
- 28. Bramborový salát se slaninou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Recepty, postupy)
- ... brambor 100 g slaniny 1 cibule, špetka pepře sůl 4 lžíce octa 2 kostky cukru ...
- Vytvořeno 12. únor 2018
- 29. Nakládané okurkym s červenou cibulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Nakládané okurkym s červenou cibulí - příprava: Okurky omyjte, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Kolečka nakrájené cibule a okurky co nejtěsněji napěchujte do sklenic. Během skládání je ...
- Vytvořeno 12. únor 2018
- 30. Nakládané okurky s pikantními papričkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... česnekových stroužků 2 polévkové lžíce barevného pepře 4 beraní rohy 4 rozkrájené feferonky Do každé sklenice: mrkev cibule kopr ...
- Vytvořeno 12. únor 2018
- 31. Kuřecí burger s ostrou omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Ryby, maso, vnitřnosti)
- ... kg čerstvě mletého kuřecího masa (stehenní řízky) 1 menší cibule 2 stroužky česneku 1 lžička chilli omáčky 3 lžíce strouhanky 1 lžička papriky 1 lžička mletého nového koření hrst plocholisté ...
- Vytvořeno 11. únor 2018
- 32. Bylinková sekaná - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Ryby, maso, vnitřnosti)
- ... na sekané udělala kůrčička. Bylinková sekaná - suroviny: 1 kg mletého libového vepřového masa 2 rohlíky 1 hrnek mléka 5 stroužků česneku 1 cibule 2 vejce + 2 žloutky 2 hrsti bylinek ...
- Vytvořeno 11. únor 2018
- 33. Karbanátky s modrým sýrem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Ryby, maso, vnitřnosti)
- ... hovězího masa 160 g nasekaného modrého sýra (například Nivy) 1 větší najemno nasekaná cibule, 60 g strouhanky 1/2 lžičky sušené šalvěje sůl pepř žloutek olej na smažení ...
- Vytvořeno 11. únor 2018
- 34. Pomazánka z uzeného lososa na chlebíčky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Recepty, postupy)
- ... lososa 2 najemno nakrájené cibule 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru sůl pepř ...
- Vytvořeno 8. únor 2018
- 35. Budapešťská pomazánka na chlebíčky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Recepty, postupy)
- ... cibuli a papriku a promíchejte. Budapešťská pomazánka na chlebíčky - suroviny: 100 g másla 100 g měkkého tvarohu sůl sladká a pálivá mletá paprika 1 až 2 stroužky česneku 1 malá cibule ...
- Vytvořeno 8. únor 2018
- 36. Sardinková pomazánka na chlebíčky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Recepty, postupy)
- ... Promíchejte. Sardinková pomazánka na chlebíčky - suroviny: 1 krabička sardinek v oleji 40 g taveného sýra 30 g másla 1 až 2 lžíce hořčice 1 cibule sůl pepř citronová šťáva ...
- Vytvořeno 8. únor 2018
- 37. ► Nakládané sladkokyselé okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Nakládané sladkokyselé okurky - příprava: Okurky důkladně omyjte a nechte oschnout. Do zavařovacích sklenic dejte na dno 2-3 kolečka mrkve, plátek cibule, kolečko křenu a kousek okvětí kopru. Na nálev ...
- Vytvořeno 1. únor 2018
- 38. ► Zeleninový základ pod svíčkovou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- ... před plněním do sklenic propasírovat, ušetříte si tak práci při přípravě omáčky.) Zeleninový základ pod svíčkovou - suroviny: 1 kg mrkve 0,5 kg petržele 0,7 kg celeru 0,5 cibule ...
- Vytvořeno 1. únor 2018
- 39. ► Maďarská čalamáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... 15 minut při 75 °C. Maďarská čalamáda - suroviny: 2,5 kg paprik 1 kg salátových okurek 1 kg cibule 700 ml octa 700 g cukru 1 a 1/2 lžice soli černý pepř nové kořeni hřebíček bobkový ...
- Vytvořeno 1. únor 2018
- 40. ► Plněné grilované brambory - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Grilování)
- ... 8 velkých nových brambor 1 cibule 100 g anglické slaniny 8 žampionů 2 lžice strouhaného parmazánu + na posypáni nasekanou petrželku 2 stroužky česneku nasekané na plátky sůl čerstvě ...
- Vytvořeno 1. únor 2018
- 41. ► Salát z grilované zeleniny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Grilování)
- ... červá cibule paprika cherry rajčátka provensálské kořeni sůl pepř extra panenský olivový olej citronová šťáva zelená petrželka ...
- Vytvořeno 1. únor 2018
- 42. ► Bramborové špízy na grilu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Grilování)
- ... a opepřete. Grilujte doměkka. Letní bramborové špízy na grilu - suroviny: vepřové maso paprika cibule malé nové brambory menší lilek cherry rajčátka sůl čerstvě mletý pepř ...
- Vytvořeno 1. únor 2018
- 43. ► Játrové noky, nočky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- ... do polévky - suroviny: 100 g hovězích jater 20 g morku 40 g sádla 1 vejce 2 žemle sůl trochu majoránky a pepře 30 g strouhanky 1 stroužek česneku 20 g cibule petrželka 125 ml ...
- Vytvořeno 26. leden 2018
- 44. Nač si dát pozor při přípravě domácí tatarky
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- Připravujete-li si domácí tatarku, pamatujte, že ji musíte udělat hustší. Po přidání octa, okurek, cibule a citronové šťávy totiž majonéza řídne a nevypadala by zrovna dvakrát lákavě. ...
- Vytvořeno 22. leden 2018
- 45. sázení cibule
- (Poradna)
- jak funguje ruční sazeč cibulovin?
- Vytvořeno 2. květen 2020