- 1. Jak zavařovat houby - tipy, rady
- (Houby)
- ... jsou k mání za výhodné ceny například v Penny. Aby vám jejich nabídka neutekla, sledujte online Penny leták. Tyto nálevy v prášku lze dlouhodobě skladovat, a tak jich můžete v cenové akci Penny letáku ...
- Vytvořeno 16. srpen 2019
- 2. ► Jak uskladnit, skladovat jablka ve sklepě bez hniloby a plísně (bez černý květ jako konzervant)
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- K přezimování ukládáme jablka nejlépe do sklepa na dřevěné police s okrajem. Pokládáme je stonky nahoru a mezi jednotlivými plody necháváme dost odstupu, aby se jablka vzájemně nedotýkala. Přirozeným konzervačním ...
- Vytvořeno 6. květen 2018
- 3. Jak odstranit škůdce v mouce (mrazák)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Mouku, kterou chcete delší dobu skladovat nebo u níž chcete prodloužit dobu spotřeby, vložte na 24 hodin do mrazáku. Zničíte tak všechny zárodky molů a moučných brouků, ale kvalitu mouky nijak nepoškodíte. ...
- Vytvořeno 7. duben 2018
- 4. Jak skladovat brambory
- (Uchování potravin a nápojů)
- Brambory uskladňujte v chladné, suché a především tmavé místnosti. Na světle hlízy zelenají a tvoří zdraví škodlivý solanin. Zelená místa proto z brambor vždy vykrájejte.
- Vytvořeno 25. únor 2018
- 5. Jak skladovat chléb, aby nezplesnivěl
- (Pečivo)
- Chléb nikdy neukládejte do plastového sáčku, zplesnivěl by. Zabalte ho do lněného sáčku nebo čisté utěrky a maximálně do dvou dní ho spotřebujte. Po této době se v něm začnou tvořit zdraví nebezpečné - ...
- Vytvořeno 25. únor 2018
- 6. Jak skladovat čekanku v lednici, aby zůstale déle čerstvá (vlhká utěrka)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Čekanku v lednici zabalte do vlhké utěrky. Zůstane déle čerstvá. Vydrží 3-4 dny.
- Vytvořeno 14. leden 2018
- 7. Jak zabránit při skladování luštěnin výskytu škůdců (bobkový list)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Do otevřeného sáčku s luštěninami, který budete nějakou dobu skladovat, je vhodné přidat několik bobkových listů - odradí to škůdce. ...
- Vytvořeno 11. leden 2018
- 8. ► Nemoci žaludku, žaludeční potíže - byliny, bylinky, léčba
- (Zažívání, trávení, nadýmání (plynatost), průjem)
- ... skladovat. Další byliny vhodné na léčbu žaludečních potíží zde. ...
- Vytvořeno 22. listopad 2017
- 9. ► Nakládané papričky jalapeňos - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... Chcete-li je skladovat déle mimo lednici, 10 minut je sterilujte. Nakládané papričky jalapeňos - suroviny: na nálev: 250 ml octa 1 l vody 100 g cukru krupice 40 g soli 5 ks pepře 2 ...
- Vytvořeno 21. říjen 2017
- 10. Tvrdý sýr vydrží déle čerstvý - jak skladovat (cukr)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Plátky tvrdého sýra vydrží v chladničce v mikrotenovém sáčku dlouho čerstvé, když k nim přidáte dvě kostky cukru.
- Vytvořeno 31. srpen 2017
- 11. Zbylé bílky - jak skladovat, uchovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Zbudou-li vám bílky, nalijte je do mikrotenového sáčku a uložte do mrazáku. Před použitím je nechte v chladničce rozmrazit - ušleháte z nich krásně tuhý sníh.
- Vytvořeno 26. červen 2017
- 12. Mražení, zmrazování kaštanů - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... uzavřeme, označíme a zmrazíme. Zmrazené jedlé kaštany se dále upravují jako kaštany čerstvé, tj. vkládáme je (ještě zmrazené) do vařící vody nebo mléka podle použitého receptu. Skladovatelnost 6 měsíců. ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 13. Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... zmrazené v cukerném sirupu lze podávat po rozmrazení ještě chladné přímo v sirupu, nebo ocezené přidávat do ovocných salátů, kompotů a jako doplněk k chuťově nevýrazným moučníkům. Skladovatelnost 12 měsíců. ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 14. Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... zahříváme přímo v sirupu a pak použijeme, jak jsme zvyklí. Skladovatelnost 12 měsíců. ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 15. Mražení, zmrazování pomerančů - ja to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... Skladovatelnost 12 měsíců. ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 16. Mzažení, zmrazování meruňkového protlaku - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... studených nápojů a ovocných pohárů. Je výborný i s jogurtem (zvolna rozmrazený v chladničce). Je také vynikající surovinou pro výrobu zmrzliny a dalších moučníků. Skladovatelnost 12 měsíců. ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 17. Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... zmrzliny. Skladovatelnost 12 měsíců. ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 18. Mražení, zmrazování kokosu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Čerstvě strouhaný kokos je vhodný ke zmrazování. Plníme jej do sáčků nebo dóz z plastů. Po rozmrazení, které trvá asi 2 hodiny při pokojové teplotě, jej použijeme jako čerstvý. Skladovatelnost 6 měsíců. ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 19. Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... porce balíme do alobalu a pak společně ukládáme do mikroténového sáčku a označíme. Jablečný protlak je vhodný k přípravě dětských jídel a dietních jídel. Skladovatelnost 12 měsíců. ...
- Vytvořeno 24. květen 2017
- 20. Mražení, zmrazování hrušek v cukerném nálevu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... okraji. Aby ovoce neplavalo, pokládáme na povrch list celofánu. Velikost obalu volíme tak, abychom měli jistotu, že obsah po rozmrazení najednou spotřebujeme. Skladovatelnost 12 měsíců. ...
- Vytvořeno 24. květen 2017
- 21. Mražení, zmrazování grepu, grapefruitu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... aby ovoce neplavalo, a zmrazíme. Skladovatelnost 12 měsíců. ...
- Vytvořeno 24. květen 2017
- 22. Mražení, zmrazování ananasu - jak to udělat, co použít
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... cukru a 4 díly vody). Všechny odřezky dužiny také můžeme uchovat, když je rozmixujeme a podle chuti přisladíme, naplníme do tvořítek na led a zmrazíme. Skladovatelnost 12 měsíců. ...
- Vytvořeno 24. květen 2017
- 23. Mražení, zmrazování broskví - jak to udělat
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- Broskve před mražením spařte, oloupejte a vypeckujte. Pokrájejte a zalijte studeným cukerným nálevem. Můžete je skladovat až 6 měsíců. Rozmrazujte je v původním obalu při pokojové teplotě. ...
- Vytvořeno 24. květen 2017
- 24. Jak skladovat štětce (věšák)
- (Dílna, garáž)
- Jak skladovat štětce? Vyrobte si věšák na štětce a drobné válečky - na obyčejné drátěné ramínko je zavěste na drobné háčky. Budou větrat, štětiny visí kolmo dolů a nedochází k jejich ničení. ...
- Vytvořeno 21. květen 2017
- 25. Jak, v čem skladovat hřebíky, aby nezrezivěly (zavařovací lahev)
- (Dílna, garáž)
- Jak skladovat hřebíky? Skladování hřebíků či šroubů je nejlepší v klasických zavařovacích lahvích se šroubovacím uzávěrem. Nedostane se k nim vlhkost, tedy nezreznou, a ani prach, dobře vidíte, co je obsahem ...
- Vytvořeno 21. květen 2017
- 26. Uskladňování prken - jak to udělat, skladovat
- (Dílna, garáž)
- Prkna nikdy nedávejte na sebe, ale každou řadu proložte latěmi tak, aby měl vzduch přístup ke všem částem každého prkna. Také je nepokládejte rovnou na zem.
- Vytvořeno 20. květen 2017
- 27. Jak skladovat barvu, aby nevyschla, nevytvořil se škraloup (PET lahev, ložiska)
- (Dílna, garáž)
- Jak skladovat barvu? Znáte to, koupíte barvu a nespotřebujete ji, ale když se k ní po čase vrátíte a plechovku otevřete, zjistíte, že je na hladině škraloup a že se do barvy dostaly nečistoty ze stěn, ...
- Vytvořeno 20. květen 2017
- 28. Skladování, uchovávání medu - jak skladovat, uchovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Jak uchovat med? Určitě ne v lednici. Nejen, že vám začne tuhnout a cukernatět, což znesnadní jeho konzumování, ale postupem času kvůli chladu a vlhku ztrácí přirozenou chuť. Med s klidným svědomím nechte ...
- Vytvořeno 11. květen 2017
- 29. Uchovávání, skladování banánů - jak, kde skladovat, uchovávat (papírový sáček)
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- Banány by měly dozrávat v teple. Když je dáte do ledničky, zčernají a nezískají sladkou chuť. Budete jíst jen podivnou moučnou hmotu. Nejlépe dozrávají v papírovém sáčku při pokojové teplotě.
- Vytvořeno 11. květen 2017
- 30. Uchovávání, skladování rozříznutého citronu - jak skladovat, aby déle vydržel (talířek)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Rozříznutý citron uchováte tak, že jej řeznou stranou položíte na talířek a uložíte do chladničky.
- Vytvořeno 30. duben 2017
- 31. ► Domácí jablečný ocet - recept, postup, návod, výroba
- (Recepty, postupy)
- ... máte-li ho více a chcete-li ho déle skladovat. Ovocný ocet používejte hlavně na jemné zeleninové a ovocné saláty. ...
- Vytvořeno 29. duben 2017
- 32. Uchovávání, skladování kokosové, mandlové moučky - jak skladovat, uchovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Kokosovou a mandlovou moučku skladujte v suchu, chladu a temnu. Spotřebujte ji rychle, protože obsahuje hodně tuku a časem žlukne.
- Vytvořeno 29. duben 2017
- 33. Skladování, uchovávání ořechů - jak skladovat, uchovat (mrazák)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Vyloupané suché ořechy můžete dát do mikrotenového sáčku. Sáček pevně uzavřete a dejte do mrazáku.
- Vytvořeno 29. duben 2017
- 34. Skladování, uchovávání ořechů - jak skladovat, uchovat (zavaření)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Suché ořechy vyloupejte, dejte do zavařovacích sklenic a zavíčkujte. Pak sterilizujte 30 minut.
- Vytvořeno 29. duben 2017
- 35. Uchovávání kávy - jak uchovat, skladovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Uchovávejte ve sklenici se zabroušenou zátkou, aby nevyčichla. Uchovávejte ji pokud možno odděleně, protože snadno přejímá pachy jiných potravin. Nejlepší je uchovávat ji v chladničce.
- Vytvořeno 27. duben 2017
- 36. Skladování, uchovávání hroznů - jak skladovat, uchovávat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Vinné hrozny vinné uchovávejte zavěšené v chladném sklepě. Aby nevyschly, ponořte jim stopky do zavěšené nádobky (zkumavky) s vodou, kterou je třeba doplňovat.
- Vytvořeno 27. duben 2017
- 37. Skladování, uchovávání citronů - jak skladovat, aby déle vydržely (sklenice)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Citrony déle vydrží uložené v láhvi. Pěkné, tuhé, zdravé plody a ještě ne zcela vybarvené zabalte do papírového ubrousku, naskládejte je do větších lahví nebo sklenic, které přiklopte talířkem nebo miskou ...
- Vytvořeno 27. duben 2017
- 38. Skladování, uchovávání česneku, cibule - jak skladovat, uchovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Cibuli a česnek skladujte vázané ve věncích, které zavěšujte v suché, chladné místnosti. Ve sklepě nebo ve spíži na lískách skladujte jen bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku.
- Vytvořeno 27. duben 2017
- 39. Skladování, uchovávání brambor - jak skladovat, uchovat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Jak skladovat brambory? Skladujte vždy pouze brambory podzimní, které jsou vhodné na uskladnění. Ještě než brambory uložíte, je dobré nechat je tak dva týdny "vydýchat" v nějaké temné, ale dobře větratelné ...
- Vytvořeno 27. duben 2017
- 40. Rozrazilová tinktura na vysoký cholesterol - jak připravit, udělat (rozrazil, pálenka)
- (Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury)
- ... je potřeba skladovat na tmavém místě. Doba sběru červen až srpen. ...
- Vytvořeno 15. duben 2017
- 41. Klíčení brambor při skladování - jak, čím zabránit, zamezit (jablka)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Jablka vylučují ethylen, který zabraňuje klíčení brambor, proto je vhodné skladovat je u sebe. ...
- Vytvořeno 6. duben 2017
- 42. Mražení, zmrazování broskví - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Broskuve spařte, oloupejte a vypeckujte. Pokrájejte a zalijte studeným cukerným nálevem. Můžete je skladovat až 6 měsíců. Rozmrazujte je v původním obalu při pokojové teplotě. ...
- Vytvořeno 26. březen 2017
- 43. Mražení, zmrazování bažanta - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Bažanta před uložením do mrazáku nechejte 4 dny viset v chladu, pak ho očistěte, osušte a křidélka a stehýnka přivažte k tělu. Konce kostí obalte alobalem. Můžete ho skladovat 3-4 měsíce. Rozmrazujte ho ...
- Vytvořeno 26. březen 2017
- 44. Mražení, zmrazování mletého masa - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Mleté syrové maso vkládejte do alobalu nebo do fólie tak, aby tvořilo nízký plát, a ihned uložte do mrazničky. Nedoporučuje se skladovat déle než 3 týdny. Po vyjmutí nerozmrazujte, ale ihned tepelně zpracujte. ...
- Vytvořeno 26. březen 2017
- 45. Mražení, zmrazování křenu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... s nastrouhaným jablkem a zakapat citronovou šťávou. Třetí způsob je zmrazení strouhaného křenu s citronovou šťávou a šlehanou smetanou. Takto upravený křen můžete v kelímcích skladovat až 3 týdny. ...
- Vytvořeno 26. březen 2017
- 46. Třezalková pálenka proti depresi - jak připravit, udělat (třezalka, pálenka)
- (Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury)
- ... byly květy dobře zakryté. Po čtyřech dnech tekutinu, která má již tmavočervenou barvu, slijeme přes filtr. Pálenku můžeme pít ihned, ale čím déle ji budeme skladovat, tím bude chutnější. ...
- Vytvořeno 18. březen 2017
- 47. Měsíčková mast na kožní záněty, pohmožděniny, vyvrtnutí - jak připravit, udělat (sádlo, měsíček zahradní)
- (Přírodní léčba, byliny, bylinky)
- ... vylouhované květy a vložíme do něj nové. Vše znovu mírně zahřejeme a opakujeme tak dlouho, dokud květy máme. Nakonec mast naplníme do kelímků. Je nutné ji skladovat na chladném místě, aby vydržela dlouho ...
- Vytvořeno 18. březen 2017
- 48. Netřesková mast na pohmožděniny - jak připravit, udělat
- (Přírodní léčba, byliny, bylinky)
- Netřesková mast: Tuto mast účinnou při vyvrtnutí je třeba spotřebovat rychle a skladovat v ledničce. 1 lžičku včelího vosku dáme do sklenice, postavíme do horké vodní lázně a za stálého míchání necháme ...
- Vytvořeno 13. březen 2017
- 49. Uchovávání krájeného salámu v lednici - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazil, déle vydržel (alobal)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Nakrájené salámy zabalte do alobalu a teprve pak uložte do chladničky, aby nezvětraly.
- Vytvořeno 22. leden 2017
- 50. Skladování salámu v lednici - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazil, déle vydržel (slanina)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Salámy vcelku nikdy nekrájejte a překryjte je plátkem slaniny, aby během skladování nevysychaly.
- Vytvořeno 22. leden 2017