Nákup dřevěného uhlí ke grilování - nač si dát pozor, jak nakupovat
Zveřejněno: sobota 8. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3347x
Kupujte dřevěné uhlí s většími kusy, jež nepropadnou palivovým roštem. Dobrý je průměr dva až osm centimetrů. Uhlí má být i co nejméně vlhké. Za deště je lepší ho kupovat v uzavřeném prostoru než u pumpy. Kvalitni uhlí se rychle rozžhaví a déle vydrží.
Výber, koupě grilu - nač si dát pozor, jak vybírat (plech)
Zveřejněno: sobota 8. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3401x
Při výběru grilu zkuste hmatem, zda se plech neohýbá. O kvalitě vypovídá i váha. Tenký plech může brzy začít rezivět a kroutit se. Spoje, nohy a držáky musí být dobře upevněné, aby se gril při použití nerozpadl.
Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (soda, voda)
Zveřejněno: čtvrtek 1. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3006x
K odstranení mastných a připálenách skvrn na grilu můžete použít lžičku jedlé sody rozpuštěnou ve vodě. Utěrkou namočenou v tomto roztoku gril důkladně vydrhněte.
Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (kávová sedlina)
Zveřejněno: čtvrtek 1. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3095x
Pokud mastnota na grilu není stará a mimořádně odolná, zkuste vyčistit gril studenou kávou (pokud máte zbytek lógru). Nalijte na gril a osušte utěrkou.
Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (soda)
Zveřejněno: čtvrtek 1. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3459x
Mastné a připálené skvrny na grilu: vložte gril do velké nádoby vroucí vody a přidejte půl šálku sody. Ponořte gril a nechte 30 minut působit, pak vydrhněte ocelovým kartáčem (ruce si chraňte rukavicemi z odolné gumy).
Grilování - jak poznat správnou teplotu rozpáleného dřeva při grilování
Zveřejněno: čtvrtek 2. červen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3073x
Jakmile uhlí rudě žhne a je pokryto bílou vrstvou popela, grilujeme potraviny vyžadující vysokou teplotu, jako například vysoké kusy masa. S rostoucí vrstvou popele se teplota snižuje. Nyní můžeme začít s grilováním tenčích plátků masa, zeleniny a ovoce. Chceme-li změnit teplotu, lehce prohrabujeme uhlí. Teplotu můžeme rovněž regulovat
Číst dál: Grilování - jak poznat správnou teplotu rozpáleného dřeva při grilování
Grilování - správné roztápění grilu, jaké dřevo použít
Zveřejněno: čtvrtek 2. červen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3457x
K roztápění je vhodné dřevo dubové, bukové nebo z ovocných stromů. Dřevo jehličnanů není příliš vhodné kvůli obsahu pryskyřic. U uhlí můžeme volit mezi dřevěným uhlím a briketami, přičemž je třeba dávat pozor, aby to nebyl produkt z tropických dřevin. Používáme-li podpalovače, je důležité, aby neobsahovaly parafín, který se usazuje na
Číst dál: Grilování - správné roztápění grilu, jaké dřevo použít
Grilování - jak správně grilovat, aby se maso nevysušilo
Zveřejněno: čtvrtek 2. červen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3188x
Grilování není nic složitého: je však třeba dodržovat určité postupy. Nejdřív bychom měli potravinu na grilu osmahnout při vysoké teplotě. Jakmile začne měnit barvu, přesuneme ji na méně exponované místo grilu a dáme ji zase zpátky. Několikrát opakujeme, až je potravina hotová. Necháme-li maso příliš dlouho vystavené vysoké
Číst dál: Grilování - jak správně grilovat, aby se maso nevysušilo
Kouř z grilu při grilování - jak zabránit, zamezit (sůl)
Zveřejněno: neděle 10. duben 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4099x
Při přípravě masa nasypeme na venkovní gril trošku soji, bude tak méně kouřit.
Jak rozdělit gril do zón, aby se maso správně ugrilovalo - postup, návod
Zveřejněno: sobota 24. říjen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3572x
Během grilování zónujte. Co to znamená? Vpravo bude uhlí rozpálené na maximální žár, uprostřed by měla být asi patnáct centimetrů široká plocha s uhlíky pokrytými tenkou vrstvou popílku a vlevo uhlí ještě nezapálené. Při takovémto rozdělení budete mít jednu zónu na prudké opečení (vpravo), jednu na dopečení a změknutí masa (uprostřed) a jednu teplou zónu, kde můžete připravovat "choulostivé" pokrmy, jako je například ovoce (vlevo).
Další rady a tipy v této kategorii:
- Příprava masa před grilováním - rady, doporučení
- Jak grilovat drůbeží maso - tipy, rady, doporučení
- Marinování masa před grilováním - využijte tatarskou omáčku, pomerančovou či grepovou šťávu
- Jak zabránit rychlému vychlednutí jídla při grilování v zimě
- Jak zkrátit čas grilování v zimě na sněhu
- Je na grilování lepší dřevěné uhlí nebo brikety?
- Jaké potraviny se hodí v zimě na grilování
- Kdy je vhodný gril s poklopem
- Jaký gril se hodí na zimní grilování
Další rady v kategorii
-
Čím rozdmýchat oheň v grilu (sůl)
-
Gril zanesený, špinavý - jak, čím vyčistit, odstranit připáleniny (alobal)
-
Grilování - jak poznat správnou teplotu rozpáleného dřeva při grilování
-
Grilování - jak správně grilovat, aby se maso nevysušilo
-
Grilování - správné roztápění grilu, jaké dřevo použít
-
Jak grilovat drůbeží maso - tipy, rady, doporučení
-
Jak rozdělit gril do zón, aby se maso správně ugrilovalo - postup, návod
-
Jak zabránit rychlému vychlednutí jídla při grilování v zimě
-
Jak zkrátit čas grilování v zimě na sněhu
-
Jaké potraviny se hodí v zimě na grilování
-
Jaký gril se hodí na zimní grilování
-
Je na grilování lepší dřevěné uhlí nebo brikety?
-
Kdy je vhodný gril s poklopem
-
Kouř z grilu při grilování - jak zabránit, zamezit (sůl)
-
Marinování masa před grilováním - využijte tatarskou omáčku, pomerančovou či grepovou šťávu
-
Maso před grilováním - co s ním udělat, aby bylo měkké a šťavnaté
-
Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (kávová sedlina)
-
Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (soda)
-
Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (soda, voda)
-
Nákup dřevěného uhlí ke grilování - nač si dát pozor, jak nakupovat
-
Připálené zbytky jídla na grilu - jak, čím odstranit, odmočit (kávová sedlina)
-
Připalování masa k roštu při grilování - jak, čím zabránit, zamezit (špek)
-
Příprava masa před grilováním - rady, doporučení
-
Uhlí v grilu špatně hoří - jak, čím pomoci, rozdmýchat plamen (fén)
-
Výber, koupě grilu - nač si dát pozor, jak vybírat (plech)
-
► Bramborové špízy na grilu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
► Jak, čím vyčistit špinavý gril (cibule)
-
► Plněné grilované brambory - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
► Salát z grilované zeleniny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience