Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Nákup dřevěného uhlí ke grilování - nač si dát pozor, jak nakupovat

Kupujte dřevěné uhlí s většími kusy, jež nepropadnou palivovým roštem. Dobrý je průměr dva až osm centimetrů. Uhlí má být i co nejméně vlhké. Za deště je lepší ho kupovat v uzavřeném prostoru než u pumpy. Kvalitni uhlí se rychle rozžhaví a déle vydrží.

Výber, koupě grilu - nač si dát pozor, jak vybírat (plech)

Při výběru grilu zkuste hmatem, zda se plech neohýbá. O kvalitě vypovídá i váha. Tenký plech může brzy začít rezivět a kroutit se. Spoje, nohy a držáky musí být dobře upevněné, aby se gril při použití nerozpadl.

Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (soda, voda)

K odstranení mastných a připálenách skvrn na grilu můžete použít lžičku jedlé sody rozpuštěnou ve vodě. Utěrkou namočenou v tomto roztoku gril důkladně vydrhněte.

Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (kávová sedlina)

Pokud mastnota na grilu není stará a mimořádně odolná, zkuste vyčistit gril studenou kávou (pokud máte zbytek lógru). Nalijte na gril a osušte utěrkou.

Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (soda)

Mastné a připálené skvrny na grilu: vložte gril do velké nádoby vroucí vody a přidejte půl šálku sody. Ponořte gril a nechte 30 minut působit, pak vydrhněte ocelovým kartáčem (ruce si chraňte rukavicemi z odolné gumy).

Grilování - jak poznat správnou teplotu rozpáleného dřeva při grilování

Jakmile uhlí rudě žhne a je pokryto bílou vrstvou popela, grilujeme potraviny vyžadující vysokou teplotu, jako například vysoké kusy masa. S rostoucí vrstvou popele se teplota snižuje. Nyní můžeme začít s grilováním tenčích plátků masa, zeleniny a ovoce. Chceme-li změnit teplotu, lehce prohrabujeme uhlí. Teplotu můžeme rovněž regulovat

Číst dál: Grilování - jak poznat správnou teplotu rozpáleného dřeva při grilování

Grilování - správné roztápění grilu, jaké dřevo použít

K roztápění je vhodné dřevo dubové, bukové nebo z ovocných stromů. Dřevo jehličnanů není příliš vhodné kvůli obsahu pryskyřic. U uhlí můžeme volit mezi dřevěným uhlím a briketami, přičemž je třeba dávat pozor, aby to nebyl produkt z tropických dřevin. Používáme-li podpalovače, je důležité, aby neobsahovaly parafín, který se usazuje na

Číst dál: Grilování - správné roztápění grilu, jaké dřevo použít

Grilování - jak správně grilovat, aby se maso nevysušilo

Grilování není nic složitého: je však třeba dodržovat určité postupy. Nejdřív bychom měli potravinu na grilu osmahnout při vysoké teplotě. Jakmile začne měnit barvu, přesuneme ji na méně exponované místo grilu a dáme ji zase zpátky. Několikrát opakujeme, až je potravina hotová. Necháme-li maso příliš dlouho vystavené vysoké

Číst dál: Grilování - jak správně grilovat, aby se maso nevysušilo

Kouř z grilu při grilování - jak zabránit, zamezit (sůl)

Při přípravě masa nasypeme na venkovní gril trošku soji, bude tak méně kouřit.

Jak rozdělit gril do zón, aby se maso správně ugrilovalo - postup, návod

Během grilování zónujte. Co to znamená? Vpravo bude uhlí rozpálené na maximální žár, uprostřed by měla být asi patnáct centimetrů široká plocha s uhlíky pokrytými tenkou vrstvou popílku a vlevo uhlí ještě nezapálené. Při takovémto rozdělení budete mít jednu zónu na prudké opečení (vpravo), jednu na dopečení a změknutí masa (uprostřed) a jednu teplou zónu, kde můžete připravovat "choulostivé" pokrmy, jako je například ovoce (vlevo).

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny