Ochucený bylinkový med - příprava
Zveřejněno: čtvrtek 9. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3247x
Ochucený bylinkový med: Med zahřejeme ve vodní lázni na mírném ohni, až se rozpustí, a vložíme do něho čerstvé lipové květy nebo jiné bylinky podle chuti: levanduli, tymián, mateřídoušku, rozmarýnu, mátu, bazalku, meduňku nebo citrónově vonící pelargonii, z koření lze použít skořici či zázvor. Necháme uležet týden v uzavřené sklenici, aby se aroma byliny spojilo s medem.
Med zkrystalizovaný, tuhý - jak rozpustit (voda)
Zveřejněno: čtvrtek 12. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3229x
Zkrystalizovaný med vložte do nádoby s teplou vodou a počkejte, až se rozpustí. Nesnažte se proces urychlit zahřátím nad 40°C, mohli byste med znehodnotit.
Uchovávání, skladování medu - jak uchovat, aby se nezklazil
Zveřejněno: čtvrtek 12. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3406x
Kvalitní med se nekazí, protože vysoký obsah cukru působí jako konzervační činidlo. Med skladujte při teplotách 5 až 20°C v dobře uzavřené nádobě, aby nevstřebával pachy z okolí. Nedávejte do ledničky.
Med z květu černého bezu s pomerančem - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2830x
Med z květu černého bezu s pomerančem - příprava: Dobře proprané květy černého bezu vložíme do kastrolu, přidáme kolečka chemicky neošetřených či dobře omytých pomerančů a citronů, zalijeme vodou a asi půl hodiny za občasného zamíchání povaříme.
Pampeliškový med - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2731x
Pampeliškový med - příprava: Pampeliškové květy sbíráme nejlépe v poledne, kdy jsou plně rozvinuté. Nasypeme je do kastrolu, zalijeme asi litrem vody, přivedeme k varu a 10 minut povaříme. Přidáme dobře omyté pokrájené citrony i s kůrou a necháme 24 hodin louhovat.
Jak, čím odstranit alkohol z krve - tipy, rady, doporučení (med)
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5491x
ALKOHOL - Med dokáže odstranit až 35 % alkoholu v krvi.
Kolik kalorií má med
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5276x
Nevýhodou medu mezi tolika prospěšnými vlastnostmi může být jeho vysoká kalorická hodnota: 100 gramů medu má přibližně 1 360 kj. Musíme to mít na paměti, pokud držíme redukční dietu.
Kdy si dávat pozor při konzumaci medu, kdo by neměl med jíst - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4838x
Díky snadné stravitelnosti je med vhodnou potravinou v každém věku, jeho podávání (stejně jako podávání dalších sladidel) se však nedoporučuje u dětí mladších 18 měsíců. I v pozdějším věku musíme vždy přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu a v případě závažných onemocnění se o konzumaci medu poradit s lékařem. Některé osoby mohou být na med či jeho složky alergické.
Med - jaké prospěšné látky pro lidský organismus obsahuje
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4194x
Med má nejenom vysokou energetickou hodnotu, ale obsahuje také téměř 180 látek prospěšných pro lidský organismus, což něj činí komplexní a vyváženou potravinu. Obsahuje velké množství vitaminů, například vitamin C a všechny vitaminy skupiny B (tiarnin, riboflavin, niacin, biotin, kyselinu pantotenovou, pyridoxin aj.), a také železo, fosfor, vápník, hořčík, glukózu a fruktózu.
Jak skladovat, uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5445x
Na rozdíl od ovoce a zeleniny, které mohou v průběhu sklizně ztrácet své vlastnosti, se med během přípravy a uskladnění nekazí. Pokud si však má tato potravina uchovat své vlastnosti po dlouhou dobu, musí být med umístěn ve vhodné nádobě na chráněném místě bez přímého slunečního světla, aby se nezahříval.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
- Pohankový med - jak ho poznáme, jaké je jeho využití
- Ostružinový med - jak ho poznáme
- Co je medovicový med
- Květový med - co znamená toto označení medu
- Rozdělení medu podle oblasti původu, ochranné známky medu
- Rozdělení medu podle ročního období
- Z jakých materiálů by neměly být vyrobeny nádoby na skladování medu, aby nekazily jeho chuť - tipy, rady, doporučení
- Jak správně skladovat a uchovávat med, jaké dodržovat zásady při skladování medu, aby se med nezkazil - tipy, rady, doporučení
- Co použít k oslazení marmelády místo cukru (med) - tipy, rady
Další rady v kategorii
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Co je medovicový med
-
Co použít k oslazení marmelády místo cukru (med) - tipy, rady
-
Co udělat, když začne med kvasit - postup, návod
-
Jak rozpoznat pravý med - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
-
Jak správně skladovat a uchovávat med, jaké dodržovat zásady při skladování medu, aby se med nezkazil - tipy, rady, doporučení
-
Jak zabránit zkysnutí medu, jak uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
-
Jak zkapalnit zkrystalizovaný med bez zničení zdravých látek v medu
-
Jak, čím odstranit alkohol z krve - tipy, rady, doporučení (med)
-
Kdy si dávat pozor při konzumaci medu, kdo by neměl med jíst - tipy, rady, doporučení
-
Kolik kalorií má med
-
Květový med - co znamená toto označení medu
-
Med - jaké prospěšné látky pro lidský organismus obsahuje
-
Med z květu černého bezu s pomerančem - recept
-
Med zkrystalizovaný, tuhý - jak rozpustit (voda)
-
Ochucený bylinkový med - příprava
-
Ostružinový med - jak ho poznáme
-
Pampeliškový med - recept
-
Pohankový med - jak ho poznáme, jaké je jeho využití
-
Rozdělení medu podle oblasti původu, ochranné známky medu
-
Rozdělení medu podle ročního období
-
Uchovávání, skladování medu - jak uchovat, aby se nezklazil
-
V jaké teplotě, v kolika stupních uchovávat med - tipy, rady, doporučení
-
Z jakých materiálů by neměly být vyrobeny nádoby na skladování medu, aby nekazily jeho chuť - tipy, rady, doporučení
-
► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla