Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4704x
Aby med mohl získat označení bio, musí mimo jiné splňovat následující podmínky:
• Včely se musejí živit vlastním medem, který nebyl nijak uměle upravován.
• Úly musejí být vyrobeny výhradně z přírodních materiálů.
• Pro prevenci a léčbu chorob včel se nesmějí používat žádné chemické přípravky.
• Med se musí vytáčet při teplotě úlu a filtrace a cezení musejí být citlivé, aby med neztratil své vlastnosti.
Pohankový med - jak ho poznáme, jaké je jeho využití
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4096x
Planikový med má tmavou načervenalou barvu, je krystalický a vyznačuje se výraznou, nepříliš příjemnou chutí a vůní. V Rusku, na Ukrajině a v Polsku je velmi ceněn pro své léčivé účinky. Uplatní se také při pečení - pečivo s přídavkem pohankového medu zůstává dlouho vláčné.
Ostružinový med - jak ho poznáme
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3877x
Ostružinový med má jantarovou barvu, výrazně ovocnou, sladkou chuť a ovocnou vůni. Spolu s medem z malin a vrbovky bývá součástí takzvaného lučního medu.
Co je medovicový med
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4779x
Med z medovice (nebo také lesní med) pochází ze sladkého cukernatého výměšku několika druhů parazitického hmyzu žijícího na různých rostlinách, jako jsou borovice, jedle, dub cesmínovitý či dub korkový. Včely sbírají kapičky medovice a přinášejí je do úlu stejně jako nektar. Medovicový med bývá méně sladký a má tmavou barvu. Téměř nekrystalizuje a většinou chutná a voní po pryskyřici.
Květový med - co znamená toto označení medu
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4343x
Medy se dělí podle svého rostlinného původu na medy květové čili nektarové a medovicové. Květový med pochází převážně z nektaru květů. Pokud pochází z jediného druhu rostliny, mluvíme o jednodruhovém medu (například pomerančový, levandulevý, eukalyptový, rozmarýnový, lipový či mateřídouškový med a mnoho dalších). Jestliže med nepochází z konkrétního druhu, ale ze směsi více rostlin, z nichž žádná nepřevažuje, mluvíme o vícedruhovém
medu.
Rozdělení medu podle oblasti původu, ochranné známky medu
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3898x
Medy se dělí na různé typy podle oblasti, odkud pocházejí. U nás jsou například zapsány ochranné známky pro český, moravský a slezský med a podobná chráněná označení původu jsou béžná i v zahraničí. Aby med mohl získat dané označení, musí splnit určité požadavky. Spotřebitel si pak může vybrat dle svého přání a má záruku, že
kupuje kvalitní zboží.
Rozdělení medu podle ročního období
Zveřejněno: neděle 7. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4010x
Podle doby produkce rozlišujeme jarní čili první med (získává se na konci května), druhý neboli hlavní med (v červenci) a výjimečně pozdní med (koncem léta).
Z jakých materiálů by neměly být vyrobeny nádoby na skladování medu, aby nekazily jeho chuť - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3929x
Chuť medu kazí zinkové, měděné, železné nebo mosazné nádobky. Med také rád pohlcuje vlhkost a pachy, proto by měl být uložen odděleně.
Jak správně skladovat a uchovávat med, jaké dodržovat zásady při skladování medu, aby se med nezkazil - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 12103x
Při skladování a uchovávání medu je třeba dodržovat jisté zásady. Med je citlivý na vyšší teplotu a účinky světla. Má být proto uchováván v dobře uzavřených tmavých sklenicích v temnu a při nižších teplotách - odborníci doporučují 14-15 °C a 60 % vlhkost prostředí.
Co použít k oslazení marmelády místo cukru (med) - tipy, rady
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4140x
Med můžeme přidávat i do různých marmelád. Tím jejich chuť zlepšíme. Zvláště šípková marmeláda slazená medem je výborná.
Další rady a tipy v této kategorii:
- V jaké teplotě, v kolika stupních uchovávat med - tipy, rady, doporučení
- Co udělat, když začne med kvasit - postup, návod
- Jak rozpoznat pravý med - postup, návod
- Jak zabránit zkysnutí medu, jak uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
- Jak zkapalnit zkrystalizovaný med bez zničení zdravých látek v medu
- ► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla
Další rady v kategorii
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Co je medovicový med
-
Co použít k oslazení marmelády místo cukru (med) - tipy, rady
-
Co udělat, když začne med kvasit - postup, návod
-
Jak rozpoznat pravý med - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
-
Jak správně skladovat a uchovávat med, jaké dodržovat zásady při skladování medu, aby se med nezkazil - tipy, rady, doporučení
-
Jak zabránit zkysnutí medu, jak uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
-
Jak zkapalnit zkrystalizovaný med bez zničení zdravých látek v medu
-
Jak, čím odstranit alkohol z krve - tipy, rady, doporučení (med)
-
Kdy si dávat pozor při konzumaci medu, kdo by neměl med jíst - tipy, rady, doporučení
-
Kolik kalorií má med
-
Květový med - co znamená toto označení medu
-
Med - jaké prospěšné látky pro lidský organismus obsahuje
-
Med z květu černého bezu s pomerančem - recept
-
Med zkrystalizovaný, tuhý - jak rozpustit (voda)
-
Ochucený bylinkový med - příprava
-
Ostružinový med - jak ho poznáme
-
Pampeliškový med - recept
-
Pohankový med - jak ho poznáme, jaké je jeho využití
-
Rozdělení medu podle oblasti původu, ochranné známky medu
-
Rozdělení medu podle ročního období
-
Uchovávání, skladování medu - jak uchovat, aby se nezklazil
-
V jaké teplotě, v kolika stupních uchovávat med - tipy, rady, doporučení
-
Z jakých materiálů by neměly být vyrobeny nádoby na skladování medu, aby nekazily jeho chuť - tipy, rady, doporučení
-
► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla