Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení

Aby med mohl získat označení bio, musí mimo jiné splňovat následující podmínky:
• Včely se musejí živit vlastním medem, který nebyl nijak uměle upravován.
• Úly musejí být vyrobeny výhradně z přírodních materiálů.
• Pro prevenci a léčbu chorob včel se nesmějí používat žádné chemické přípravky.
• Med se musí vytáčet při teplotě úlu a filtrace a cezení musejí být citlivé, aby med neztratil své vlastnosti.

Pohankový med - jak ho poznáme, jaké je jeho využití

Planikový med má tmavou načervenalou barvu, je krystalický a vyznačuje se výraznou, nepříliš příjemnou chutí a vůní. V Rusku, na Ukrajině a v Polsku je velmi ceněn pro své léčivé účinky. Uplatní se také při pečení - pečivo s přídavkem pohankového medu zůstává dlouho vláčné.

Ostružinový med - jak ho poznáme

Ostružinový med má jantarovou barvu, výrazně ovocnou, sladkou chuť a ovocnou vůni. Spolu s medem z malin a vrbovky bývá součástí takzvaného lučního medu.

Co je medovicový med

Med z medovice (nebo také lesní med) pochází ze sladkého cukernatého výměšku několika druhů parazitického hmyzu žijícího na různých rostlinách, jako jsou borovice, jedle, dub cesmínovitý či dub korkový. Včely sbírají kapičky medovice a přinášejí je do úlu stejně jako nektar. Medovicový med bývá méně sladký a má tmavou barvu. Téměř nekrystalizuje a většinou chutná a voní po pryskyřici.

Květový med - co znamená toto označení medu

Medy se dělí podle svého rostlinného původu na medy květové čili nektarové a medovicové. Květový med pochází převážně z nektaru květů. Pokud pochází z jediného druhu rostliny, mluvíme o jednodruhovém medu (například pomerančový, levandulevý, eukalyptový, rozmarýnový, lipový či mateřídouškový med a mnoho dalších). Jestliže med nepochází z konkrétního druhu, ale ze směsi více rostlin, z nichž žádná nepřevažuje, mluvíme o vícedruhovém
medu.

Rozdělení medu podle oblasti původu, ochranné známky medu

Medy se dělí na různé typy podle oblasti, odkud pocházejí. U nás jsou například zapsány ochranné známky pro český, moravský a slezský med a podobná chráněná označení původu jsou béžná i v zahraničí. Aby med mohl získat dané označení, musí splnit určité požadavky. Spotřebitel si pak může vybrat dle svého přání a má záruku, že
kupuje kvalitní zboží.

Rozdělení medu podle ročního období

Podle doby produkce rozlišujeme jarní čili první med (získává se na konci května), druhý neboli hlavní med (v červenci) a výjimečně pozdní med (koncem léta).

Z jakých materiálů by neměly být vyrobeny nádoby na skladování medu, aby nekazily jeho chuť - tipy, rady, doporučení

Chuť medu kazí zinkové, měděné, železné nebo mosazné nádobky. Med také rád pohlcuje vlhkost a pachy, proto by měl být uložen odděleně.

Jak správně skladovat a uchovávat med, jaké dodržovat zásady při skladování medu, aby se med nezkazil - tipy, rady, doporučení

Při skladování a uchovávání medu je třeba dodržovat jisté zásady. Med je citlivý na vyšší teplotu a účinky světla. Má být proto uchováván v dobře uzavřených tmavých sklenicích v temnu a při nižších teplotách - odborníci doporučují 14-15 °C a 60 % vlhkost prostředí.

Co použít k oslazení marmelády místo cukru (med) - tipy, rady

Med můžeme přidávat i do různých marmelád. Tím jejich chuť zlepšíme. Zvláště šípková marmeláda slazená medem je výborná.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny