Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Bylinkový chleba, bylinkový kváskový chléb - postup, návod, recept, výroba

Bylinkový chleba, bylinkový kváskový chléb - suroviny: 160 g hladké bílé mouky,   160 g žitné mouky,   160 g celozrnné špaldové mouky  (poměr druhů mouky si můžete zvolit sami, anebo si je namíchejte rovným dílem),   hrst hladké bílé mouky na pomoučení válu,   lžička soli,   směs semínek a ořechů,   sušená polní máta anebo jiné sušené bylinky,   25 g kvásku,   přibližně ½ l vody,   dýňová semínka na posypání.  

Bylinkový chleba, bylinkový kváskový chléb - recept:   Příprava a živení chlebového kvásku je tak trochu pekařská alchymie. Proto doporučujeme podívat se na video s receptem Evy Francové. Pokud se chcete pokusit o kvásek vlastní výroby, dozvíte se několik užitečných rad.

Smícháme jednotlivé druhy mouky, osolíme, přidáme směs oříšků a polní mátu nebo jiné sušené bylinky. Do sklenice (nejlépe do skleněné odměrky) odvážíme 25 g kvásku a dolijeme vodou do objemu půl litru. Nalijeme do mísy s moukou a vše promícháme. Mísu vložíme do mikrotenového sáčku a necháme kynout dvanáct až šestnáct hodin při pokojové teplotě.

Vál posypeme moukou a vyklopíme těsto. To několikrát přeložíme pomocí stěrky. Do těsta se během překládání zapracuje část mouky. Těsto necháme na válu 15 minut odpočinout. Pak těsto přemístíme do obdélníkové formy na chleba a rukama namočenýma v teplé vodě upěchujeme. Posypeme dýňovými semínky. Formu vložíme do mikrotenového sáčku a necháme dvě hodiny stát při pokojové teplotě.

Troubu vyhřejeme na 230 °C. Chléb pečeme půl hodiny. Poté formu vytáhneme, chléb vyklopíme a vložíme obrácený zpátky do trouby, kde ho necháme na mřížce ještě 15 minut dopéct.

bylinkovy-chleba-bylinkovy-kvaskovy-chleb-postup-navod-recept-vyroba

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny