Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky
Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
Zveřejněno: úterý 6. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5405x
Uvařené špagety vytáhnete z hrnce nebo kastrolku tak, že na ně použijete naběračku na špagety. Stojí několik korun a využijete ji desítky let.
Číst dál: Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
Jak vložit potraviny do vroucí vody bez popálení a vystříknutí vody
Zveřejněno: úterý 6. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3398x
Potraviny, které chcete následně vložit do vroucí vody dávejte na menší plitký talíř. Následně pokličku kastrolku jen nad kastrolkem nahněte (v ostrém úhlu) mezi kastrolek a nahnutou pokličku vsuňte talířek s potravinou, pokličku přiklopte na talířek a talířek vyjměte. Pokud vystříkne vařící tekutina, tak na pokličku, ne na vás.
Čím nahradit mouku při podsypávání těsta aby se nelepila na podložku
Zveřejněno: pondělí 17. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9006x
Při rozválení těsta ho dejte mezi dvě folie. Nebudete pak potřebovat mouku na podsyp, aby se vám těsto nelepilo na podklad.
Jak se zbavit tuku z tučného vývaru
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4951x
Do mulového šátku vložte několik kostek ledu, udělejte z něho pytlík a krátce ho podržte v horkém vývaru. Tekutý tuk se srazí a zůstane držet na mulu. Pytlík vyndejte a vývar znovu ohřejte. Pokud máte více času, jednoduše nechte polévku vychladnout a tuk pak seberte lžící. Jde to snadno.
Jak udělat křupavou pizzu, jak docílit křupavosti
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4472x
Pizzu i s plechem přeložte do nejspodnější polohy v troubě a přepněte na spodní ohřev. Tak bude kynuté těsto hezky křupavé. Také je dobré těsto před pečením lehce navlhčit nebo potřít kvalitním olivovým olejem. Důležitá je i správná teplota při pečení.
Jak rozdělit máslo přesně na poloviny
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5833x
Kostka másla váží obvykle 250 g. Chcete-li ji překrojit přesně na dvě poloviny, rozkrojte ji diagonálně od jednoho roku ke druhému.
Jak to udělat aby se palačinky netrhaly při smažení
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7268x
Aby se palačinky netrhaly při smažení, přidejte do těsta lžíci solamylu nebo dvě lžíce vanilkového pudinku.
Jak vyčistit fritovací olej
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7768x
I docela malé kousky potravin zachytíte z fritovacího oleje nebo z polévky, přefiltrujete-li ji přes kuchyňskou utěrku, kterou vložíte na síto.
Jak urychlit kynutí těsta pomocí podmáslí
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6517x
Když droždí na kynuté těsto rozmícháte s podmáslím, těsto rychle vykyne a bude obzvlášť lehké a nadýchané. Pokud nemáte podmáslí, kynutí těsta urychlíte tak, že těsto ponoříte (samozřejmě v nějaké nádobě) do horké vody.
Jak zformovat papír na pečení do správného tvaru
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4509x
Každé kuchřce se občas stane, ze ji na plechu nechce pečicí papír udržet správný tvar. Stačí papír zmuchlat do hroudy a pak ho znovu vyrovnat. Po této proceduře by se měl papír poddat a přizpůsobit každé formě či plechu.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak vysoko umístit v troubě bábovku, dort, zapékané jídlo
- Jak vymazat formu složitého tvaru
- Kdy se má podlévat vínem - během nebo na konci vaření, dušení?
- Jak zabránit opadávání trojobalu z masa, sýra
- Jak se vyhnout nadměrnému opečení moučníku z jedné strany v troubě
- Jak snadno rozlouskat vlašské ořechy
- Jak zabránit nalepení těsta na metlu hnětače
- Jak snadno a rychle pokrájet pažitku bez použití prkénka
- Jak se vyhnout zápachu při vaření ryby
- Využití starších slaných tyčinek na strouhanku
Další rady v kategorii
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)
-
Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)
-
Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit
-
Brambory po uvaření kluzké, mazlavé - jak, čím zabránit, zamezit (papírová kuchyňská utěrka)
-
Brambory vařené ve slupce - jak, čím zabránit, zamezit praskání při vaření (ocet)
-
Brambory vařené ve slupce při vaření praskají, neprasknou - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Čeho se vyvarovat, nač si dávat pozor při šlehání bílků
-
Červené zelí - blednutí, ztráta barvy při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Česnek - jak, čím odstranit zápach syrového česneku
-
Česnek - zápach česneku na rukou - jak odstranit, zbavit se (celer)
-
Chilli papričky méně pálivé - jak to udělat, co použít (sójový olej)
-
Chobotnice po uvaření měkká - jak to udělat, co použít (cukr)
-
Chuť ovoce, ovocných salátů - jak, čím zvýraznit (ocet)
-
Chybějící vajíčko do těsta - jak, čím nahradit (brambor)
-
Chyby při pečení piškotové bublaniny, co nepřidávat do bublaniny, aby se nesrazila - rady, doporučení
-
Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)
-
Cibule v bramborovém salátu - jak to udělat, aby byla lépe stravitelná
-
Cibule vypražená, osmažená dozlatova, nepřipálená - jak docílit (mouka)
-
Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)
-
Čím nahradit jíšku, abychom se při zahušťování pokrmů vyhnuli použití tuků
-
Čím nahradit mouku při podsypávání těsta aby se nelepila na podložku
-
Čím nahradit mouku při vysypávání formy na bábovku
-
Čím nahradit ořechy v těstě (strouhanka)
-
Čím nahradit paličku na maso, když ji nemáte (pánev, ruka)
-
Čím nahradit při pečení prášek do pečiva
-
Čím nahradit smetanu v ovocných tortilových plackách - tipy, rady
-
Čím nahradit v receptu vanilku
-
Čím potírat pečivo během pečení, aby bylo krásně lesklé - tipy, rady
-
Čím potírat pečivo po upečení, aby zůstalo křehké - tipy, rady, doporučení (máslo)
-
Čím potřít pečivo po upečení, aby bylo křehké - tipy, rady, doporučení
-
Čím zahustit guláš, aniž bychom použili mouku
-
Čím, jakou surovinou nahradit v těstě vajíčko
-
Čím, jakou surovinou nahradit vajíčko v sekané
-
Čisté slávky - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Čištění kuřete, slepice před vařením - jak, čím čistit, omývat (ocet)
-
Citronová šťáva - čím nahradit, když zrovna nemáme doma citron (víno)
-
Citronová šťáva - jak získat jen malé množství šťávy tak, aby citron nevysychal a déle vydžel
-
Co dělat s uprostřed propadnutým tvarohovým koláčem
-
Co použít k podlévání sójového masa, aby bylo chutnější
-
Co použít, jak uvařit jemnější jíšku
-
Co přidat do mléka na potírání koláčů, aby se povrch nepřipálil - tipy, rady, doporučení (citrónová šťáva)
-
Co přidat při smažení řízků do rozšlehaného vejce, aby byly krásně osmažené a křupavé
-
Co s vybouleným dortem - postup, návod
-
Co udělat s hustou krupicovou kaší
-
Co udělat s rozpadlou rybou
-
Co udělat, dojde-li nám, chybí-li nám moučkový cukr
-
Čokoládová poleva nejde rozetřít - jak, čím pomoci (trouba)
-
Cukernatění karamelu - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Dávkovač těsta na palačinky - jak udělat, co použít (lahev od kečupu)
-
Dělení mandlí - jak snadno rozpůlit
-
Den staré brambory - co s nimi udělat, aby byly jako čerstvé (sůl)
-
Den staré brambory chutnají jako čertvé, čerstvě uvařené - jak to udělat, co použít (sůl)
-
Drobení do polévky - jak, čím usnadnit strouhání (sádlo)
-
Drobení, rozpadání těsta - jak, čím zabránit, zmírnit (ocet)
-
Droždí došlo, nemáme ho - jak, čím nahradit (soda, jogurt)
-
Droždí staré - jak, čím oživit (cukr)
-
Falešný slepičí vývar - jak udělat, připravit
-
Forma na bábovku - čím vysypat formu místo mouky (kokos)
-
Forma na bábovku, koláče - čím vysypat kromě strouhanky (kokos)
-
Guláš krásně červený, sladký - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Guláš sladký, nasládlý od cibule - jak, čím pomoci (česnek)
-
Harmonogram pečení vánočního cukroví - kdy které cukroví připravit?
-
Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (ocet)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (sůl)
-
Hořká, zhořklá cibule - jak zabránit, nač si dát pozor
-
Hovězí maso rychleji uvařené - jak to udělat, co použít (rum)
-
Hovězí pečeně - čím zahustit šťávu z výpeku, aby měla lepší chuť - tipy, rady, doporučení
-
Hranolky s menším obsahem tuku - jak smažit, usmažit (mléko)
-
Hrudky v jíšce - jak, čím zabránit, zamezit vzniku (sůl)
-
Hrudky v omáčce od mouky - jak, čím zabránit , předcházet vzniku (sůl)
-
Hrudky v těstě - jak, čím zabránit, předejít vzniku (sůl)
-
Jádra ořechů seschlá - jak, čím pomoci (slaná voda)
-
Jak čím vylepšit trojobal - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak dosolit již zpracované těsto - rady, doporučení
-
Jak jednoduše slepit pečivo, cukroví marmeládou bez použití nože - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak jednoduše vymazat formu na koláč tvrdým máslem - tipy, rady
-
Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
-
Jak nakrájet čokoládu na malé kousky snadno a jednoduše (mrazák, palička)
-
Jak napravit přesolené jídlo (mléko, smetana)
-
Jak napravit přesolený pokrm (brambor, mrkev, kůrka chleba, bílek)
-
Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady
-
Jak nastrouhat citronovou kůru snadno a jednoduše - jak to udělat, co použít (rašple)
-
Jak nejlépe ušlehat smetanu, šlehačku - postup, návod
-
Jak neuvařit slizké knedlíky (jedlá soda)
-
Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení
-
Jak odlepit jemné pečivo od plechu, pomocí niti - postup, návod
-
Jak odlepit od pekáče připálené pečivo, aniž bychom ho poškodili - postup, návod
-
Jak odlepit přilepené těsto z válu, z válečku na válení těsta
-
Jak odlepit přilepené, připečené pečivo od pekáče, aniž bychom ho porušili - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak odstranit koření z omáčky (hřebíček, bobkový list, celý pepř) snadno a rychle
-
Jak odstranit nasládlou chuť přemrzlých brambor - rady, tipy