Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury
Šípkový nápoj na ledvinové, močové kameny - jak připravit, udělat (šípky, bílé víno)
Zveřejněno: sobota 15. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1414x
Šípkový nápoj velmi dobře působí na ledvinové nebo močové kameny tak, že je postupně po částech uvolňuje. Semínka ze sušených šípků rozdrtíme na jemný prášek, který namočíme na 7-8 hodin do sklenice bílého vína, poté dobře vylisujeme a vypijeme 1/2 hodiny před spaním.
Číst dál: Šípkový nápoj na ledvinové, močové kameny - jak připravit, udělat (šípky, bílé víno)
Srdečníková tinktura na srdeční obtíže nervového původu - jak připravit, udělat (srdečník, alkohol)
Zveřejněno: sobota 15. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1486x
Srdečníková tinktura působí na srdeční obtíže nervového původu. 20 g naložíme do 100 ml nízkoprocentního alkoholu (asi 20 %), může to být i silnější víno. Necháme deset dní odstát, scedíme a užíváme 1-2 lžičky denně. Doba sběru červen až srpen.
Saturejkové tonikum po horečce, teplotě - jak připravit, udělat (saturejka, červené víno)
Zveřejněno: sobota 15. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1535x
Saturejkové tonikum má povzbuzující účinky po oslabující horečce. Do láhve vložíme jednu hrst čerstvé saturejky a zalijeme dobrým červeným vínem (asi 0,75 l). Zavřeme a na deset dní postavíme na chladné místo. Přefiltrujeme a pijeme po sklenkách.
Číst dál: Saturejkové tonikum po horečce, teplotě - jak připravit, udělat (saturejka, červené víno)
Rozrazilová tinktura na vysoký cholesterol - jak připravit, udělat (rozrazil, pálenka)
Zveřejněno: sobota 15. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1984x
Rozrazilová tinktura se používá při velmi vysoké hladině cholesterolu. 10 g rozrazilové nati naložíme do 100 ml 40% alkoholu (pálenky). Necháme deset dní odstát a poté přecedíme a přefiltrujeme. Tinkturu je potřeba skladovat na tmavém místě. Doba sběru červen až srpen.
Rozmarýnová tinktura na podrážděné nervy, pro zlepšení paměti - jak připravit, udělat (rozmarýnové listí, alkohol)
Zveřejněno: sobota 15. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1438x
Rozmarýnová tinktura působí na nervy a zlepšuje paměť a jaterní hodnoty. 60 g sušených listů nebo větší množství čerstvých listů naložíme na 5 dní do 1/4 l vysokoprocentního alkoholu. Tinkturu nakonec slijeme, přecedíme a užíváme po kapkách nanesených na kostce cukru. Doba sběru červenec až srpen.
Tinktura z routy vonné proti bolestem svalů, kloubů - jak připravit, udělat (routa, pálenka)
Zveřejněno: sobota 15. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1903x
Routová tinktura je vhodná na vnitřní i vnější použití při bolestech kloubů a svalů. 20 g routy vonné přelijeme 100 ml obilné pálenky a necháme asi 14 dní louhovat. Poté scedíme a užíváme po kapkách. Doba sběru květen až srpen.
Puškvorcová tinktura na proleženiny - jak připravit, udělat (kořen puškvorce, pálenka)
Zveřejněno: čtvrtek 13. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1804x
Puškvorcová tinktura se dá používat jako mast na proleženiny pro dlouhodobě léčené pacienty. 200 g očištěného kořene naložíme do 1 l dobré obilné pálenky, postavíme na cca 10 dní do tepla a denně protřepáváme. Tuto tinkturu užíváme třikrát denně, a to 15-20 kapek nakapaných do vody.
Číst dál: Puškvorcová tinktura na proleženiny - jak připravit, udělat (kořen puškvorce, pálenka)
Pupavová tinktura při onemocnění průdušek, na posílení libida - jak připravit, udělat (pupava, alkohol)
Zveřejněno: čtvrtek 13. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1475x
Pupavová tinktura pomáhá při průduškových obtížích, ale i k posílení libida. 20 g kořene přelijeme 100 ml vysokoprocentní obilné pálenky nebo 60% alkoholu. Na deset dní odstavíme na tmavé místo. Poté tinkturu scedíme a užíváme dvakrát denně 20-30 kapek na kostce cukru nebo ve vodě. Doba sběru na jaře před květem nebo od září.
Podbělová tinktura na uvolnění hlenů - jak připravit, udělat (podběl, pálenka)
Zveřejněno: čtvrtek 13. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2211x
Podbělová tinktura uvolňuje hleny. Hrst květů nebo listů naložíme do 1 l obilné pálenky, necháme stát na teplém místě šest týdnů, denně protřepáváme a poté vylisujeme a scedíme. Užíváme třikrát denně 8-10 kapek na kostce cukru nebo ve vodě. Doba sběru: květy březen až květen, listy do srpna.
Petrklíčová tinktura na dnu, revmatismus, migrénu - jak připravit, udělat (kořen petrklíče, alkohol)
Zveřejněno: čtvrtek 13. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1627x
Petrklíčová tinktura působí na dnu, revmatismus a migrénu. 20 g sušených kořenů naložíme na deset dní do 100 ml vysokoprocentního alkoholu. Poté tinkturu přefiltrujeme a užíváme po kapkách na kostce cukru. Doba sběru jaro.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Pelyňková tinktura při časté nemocnosti, nachlazení, poruchách krevního oběhu - jak připravit, udělat (pělyněk, vinný líh)
- Pampelišková tinktura při oněmocnění jater žlučníku - jak připravit, udělat (pampelišky, pálenka)
- Tinktura z ostrožky na prostatu - jak připravit, udělat (ostrožka, líh)
- Ořechová tinktura proti zánětu sliznic - jak připravit, udělat (ořechové listí, červené víno)
- Ostropestřecová tinktura po žloutence, při jaterních chorobách - jak připravit, udělat (ostropestřec, alkohol)
- Olověncová tinktura proti zánětům v ústech, hltanu - ja připravit, udělat (olověnec, alkohol)
- Ožanková tinktura proti křečím, na revma - jak připravit, udělat (ožanka, pálenka)
- Myrhová tinktura na jaterní problémy, problémy s játry - jak připravit, udělat (myrha, pálenka nebo víno)
- Vinná tinktura z mochny husí proti plynatosti, nadýmání - jak připravit, udělat (mochna husí, víno)
- Esence z mochny husí proti červeným očím, skvrnám v obličeji, silné mentruaci - jak připravit, udělat (mochna, alkohol)
Další rady v kategorii
-
Akutní zánět močového měchýře, průjem, nachlazení - čaj proti potížím - jak připravit, udělat (malinové listí)
-
Alkoholismus, vyvolání zvracení - kapky na vyvolání zvracení po požití alkoholu - jak připravit, udělat (kopytník)
-
Anděliková tinktura na posilnění zažívání - jak připravit, udělat
-
Andělikové víno na podporu trávení, zažívání - jak udělat, připravit (andělika, víno)
-
Andělikový žaludeční likér na podporu trávení - jak připravit, udělat
-
Anýzový likér na podporu trávení, proti plnosti žaludku - jak připravit, udělat (semena anýzu, skořice, cukr, pálenka)
-
Arniková tinktura vhodná po odnutí hmyzem, stuhlosti kloubů, hematomech - jak připravit, udělat
-
Arterioskleróza, kornatění tepen - čaj proti potížím - jak připravit, udělat (vilínová nať)
-
Arterioskleróza, kornatění tepen - odvar proti potížím - jak připravit, udělat (jmelí, třezalka)
-
Arterioskleróza, kornatění tepen - výluh proti potížím - jak připravit, udělat (prha, víno)
-
Astma - Nápoj na astma - jak udělat, připravit
-
Baldriánová tinktura proti nervozitě - jak udělat, připravit
-
Bazalkové víno proti zahlenění - jak připravit, udělat (bazalka, víno)
-
Bazalkový ocet, olej do salátů - příprava
-
Benediktýnka na povzbuzení činnosti jater, trávení - jak připravit, udělat
-
Bezinkový likér k léčbě neuralgií, bolestí nervového původu - jak připravit, udělat
-
Bezinkový likér plný vitamínů - jak připravit, udělat
-
Bezinkový med vhodný při chřipce a nachlazení - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup I - sirup pro zdraví
-
Bezinkový sirup II - sirup pro zdraví, proti kašli
-
Bezinkový sirup na chřipku, proti chřipce - jak udělat, připravit
-
Bezové víno na ledviny, močový měchýř - jak připravit, udělat (bez, voda, cukr, zázvor, hřebíček)
-
Bezový likér na ledviny, žaludek - jak připravit, udělat (bezinky, hřebíček, skořice, zázvor, vinný líh, cukr)
-
Bolest hlavy - bylinkové čaje, jaké byliny použít
-
Bolest hlavy - čaj proti bolesti - jak udělat, připravit (šalvěj, koriandr, pepř)
-
Bolest hlavy - čaj proti bolesti, potížím - jak udělat, připravit (černý bez)
-
Bolest hlavy - čaj proti potížím - jak připravit, udělat (černý čaj, citronová šťáva)
-
Bolest hlavy při chřipce - čaj proti bolesti, potížím - jak udělat, připravit (jitrocel)
-
Bolest hlavy, křeče při bolesti hlavy - čaj proti potížím - jak udělat, připravit (vrba, mochna, levandule, prvosenka, měsíček)
-
Bolest hlavy, migréna - čaj proti potížím - jak připravit, udělat (routa, řebříček)
-
Bolest hlavy, přecitlivělost na světlo - čaj proti potížím - jak udělat, připravit (světlík)
-
Bolest v krku - čaj proti bolesti - jak připravit, udělat (hluchavka)
-
Bolest v krku, noční pomočování - čaj proti potížím - jak udělat, připravit (přeslička, třezalka)
-
Bolest v krku, zánět hrtanu, chrapot - jak, čím pomoci - kdoulové víno (kdoule, víno, hřebíček, rozmarýn, tymián, med)
-
Bolest v krku, zánět krku, hrtanu - jak, čím pomoci (meduňka, toten krvavec, šalvěj, třezalka)
-
Bolest v krku, zánět krku, hrtanu - tinktura proti potížím - jak udělat, připravit (dubová kůra, alkohol, voda, med)
-
Bolest v krku, zánět krku, hrtanu, kašel - jak, čím pomoci (tymián)
-
Bolest v podbřišku, pochvě - zklidňující, léčivý čaj - jak udělat, připravit (dubová kůra, nátržník)
-
Bolest v podbřišku, výtok, zánět v pochvě - zklidňující, léčivý čaj - jak udělat, připravit (hluchavka, potočnice, třapatka, rdesno, kontryhel)
-
Bolest žaludku, špatné trávení - čaj proti potížím - jak udělat, připravit (fenykl, máta, koriandr)
-
Bolest žaludku, žaludeční bolesti - kúra proti potížím - jak připravit, udělat (česnek, citronová šťáva, med)
-
Bolesti kloubů - čaj proti bolestem - jak připravit, udělat (březové listí)
-
Bolesti v podbřišku před začátkem menstruace, menzes - léčivý nápoj proti potížím - jak udělat, připravit (černé pivo, oves, chmel, mochna husí, vrba, prvosenka)
-
Bolesti, tuhnutí kloubů - nápoj proti potížím - jak připravit, udělat (ocet, med)
-
Borůvkový likér proti průjmu, na průjem - jak připravit, udělat (borůvky, hřebíček, skořice, cukr, alkohol)
-
Brčálová tinktura na vysoký krevní tlak, trávení - jak připravit, udělat (brčál, bílé víno)
-
Brutnáková tinktura pro dobrou náladu, proti melancholii - jak připravit, udělat (brutnák, bílé víno)
-
Bylinkový sirup - jak udělat, připravit (bylinky, med, kyselina citronová, konzervant)
-
Bylinky vhodné na tinkturu - třezalka, lopuch, bazalka, řimbaba, pupeny stromů
-
Byliny, bylinky na šedivění vlasů, jak zabránit šedivění vlasů - babské rady
-
Čaj bylinný, lesní - jak udělat, připravit
-
Čaj na detoxikaci, pročištění organismu - jak udělat, připravit (kopřiva, pelyněk, řebříček, rozmarýn, šalvěj, třezalka)
-
Čaj na jarní očistu z kopřivy, pampelišky, jitrocele a sedmikrásky
-
Čaj na léčbu jater, žlučníku, kašel, bolest při mentruaci, výplach očí, zánět spojivek - byliny, bylinky, léčba
-
Čaj na ledvinové kameny, písek v měchýři, ledvinách - jak připravit, udělat (kopřiva)
-
Čaj na migrénu - jak připravit, udělat
-
Čaj na nachlazení, bolest v krku, únavu, hemoroidy, onemocnění žil - byliny, bylinky, léčba
-
Čaj na nervozitu, nemoci jater, žlučníku, žaludku, bolest hlavy, nespavost, krevní tlak
-
Čaj na podporu hubnutí - jak připravit, udělat (pampeliška, oregano)
-
Čaj na posílení organismu při hubnutí z šalvěje, dobromysle, máty a mateřídoušky
-
Čaj na prochladnutí, při bronchitidě, pneumonii - jak udělat, připravit (černý bez)
-
Čaj na pročištění ledvin - jak připravit, udělat
-
Čaj na průjem, křeče, menstruační bolesti, bolest v krku
-
Čaj na revma, cévní onemocnění, močové a ledvinové záněty, průjem - byliny, bylinky, léčba
-
Čaj na zlepšení paměti - jak připravit, udělat
-
Čaj na zlepšením látkové výměny, na zánět močového měchýře, žlučníkové potíže - jak udělat, připravit (čekanka)
-
Čaj posilující pro staré lidi - jak udělat, připravit
-
Čaj při menstruačních bolestech, křečích, na posílení laktace, tvorby mateřského mléka - byliny, bylinky, léčba
-
Čaj při nervozitě, pro uklidnění, na bolest hlavy - byliny, bylinky, léčba (máta)
-
Čaj při odstavování dítěte, ukončení kojení - jak připravit, udělat (šalvěj)
-
Čaj při potížích s močovým měchýřem - jak připravit, udělat
-
Čaj při žaludečních křečích, průjmu, zvracení, nadýmání, střevní kolice - byliny, bylinky, léčba (máta)
-
Čaj při žloutence, jaterních chorobách - jak udělat, připravit (čekanka, mařinka, pampeliška, rozrazil)
-
Čaj pro dobrou pohodu - příprava
-
Čaj proti nachlazení - jak připravit, udělat
-
Čaj proti nadměrnému pocení - jak připravit, udělat (brutnák, listy jahodníku)
-
Čaj proti nervozitě, na nervozitu - jak udělat, připravit (máta, meduňka, šalvěj, yzop)
-
Čaj vhodný na zánět ledvin, prostaty - jak, připravit, udělat
-
Čaj z břečťanu, břečťanový čaj - recept, návod, postup výroby
-
Čaj z čerstvých jablečných slupek vhodný proti horečce, zácpě, poruchám trávení - jak připravit, udělat
-
Čaj z devětsilu na kašel, astma, žaludeční potíže a zadržování vody v těle
-
Čaj z jeřabiny, jeřábu - recept, návod, postup na výrobu
-
Čaj z kopřivy - proč by se neměl pít samotný
-
Čaj z kukuřičných vlasů vhodný i k hubnutí - jak připravit, udělat
-
Čaj z ostružiníku, ostružinový čaj - recept, návod, postup výroby
-
Čaj z pampeliškových listů vhodný k odstranění škodlivin z těla, očistu organismu - jak udělat, připravit
-
Čaj z pískavice, pískavicový čaj - recept, návod, postup výroby
-
Čaj ze sušených jablečných slupek vhodný proti horečce, zácpě, poruchám trávení - jak připravit, udělat
-
Čajová směs na pročištění organismu - jak připravit, udělat
-
Celíková tinktura na ledviny, správnou funkci ledvin - jak připravit, udělat (celík, bílé víno)
-
Česnáčkový ocet, ocet z česnáčku - recept, postup, návod, příprava, výroba
-
Česneková kořalka - recept, návod na výrobu, postup výroby
-
Česneková pálenka na vysoký krevní tlak, špatné prokrvení, proti parazitům - jak připravit, udělat (česnek, pálenka)
-
Česneková tinktura pro mladistvou svěžest organismu - jak připravit, udělat (česnek, alkohol)
-
Česnekové víno ke snížení vysokého krevního tlaku - jak připravit, udělat
-
Česnekové víno z listů na žaludeční vředy - jak připravit, udělat
-
Česnekový elixír na vysoký krevní tlak, kornatění tepen - jak připravit, udělat
-
Chmelová tinktura na spánek, při potížích se spaním - jak připravit, udělat (chmel, pálenka)
-
Chrapot, kašel - nápoj proti potížím vhodný i pro děti - jak připravit, udělat (fenykl)
-
Chřipka, nachlazení - nápoj proti potížím - jak připravit, udělat (mrkev, celer, peržel, červená řepa, zelí)