- 1. ► Které potraviny se nezamražují, nedají zmrazit
- (Uchování potravin a nápojů)
- K mražení se nehodí tyto potraviny: podmáslí, jogurt, kyselá smetana a majonéza (vločkovatí) natvrdo uvařená vejce (ztuhnou) velké kusy tvrdých sýrů (lámou se) lahve s nápoji obsahujícími ...
- Vytvořeno 8. březen 2018
- 2. Mražení, zmrazování hub, hřibů - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Předvařování hub před zmrazováním je důležité. Nepředváříme víc než 1/2 kg hub najednou. Vkládáme je ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku či košíku do vařící vody s přísadou kyseliny citrónové, aby netmavly ...
- Vytvořeno 28. květen 2017
- 3. Mražení, zmrazování fazolí - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Lusky pnoucích fazolí sklízíme pro zmrazování dříve, než dosáhnou délky 18 cm. Po odstranění špiček a stopek je krájíme na příčné špalíčky 2,5 cm dlouhé. Silnější lusky keřových fazolí krájíme buď příčně, ...
- Vytvořeno 28. květen 2017
- 4. Mražení, zmrazování tykví, cukety - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Tykve, cukety nakrájíme na kolečka nebo kostičky a předváříme nanejvýš po 1/2 kg najednou. Kolečka nebo kousky vkládáme do vařící vody ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku, popřípadě v plátěném vaku, ...
- Vytvořeno 28. květen 2017
- 5. Mražení, zmrazování špenátu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Nepoškozené dobře vyprané listy špenátu v menších dávkách vkládáme do vařící vody. Po 30 vteřinách je vyjmeme a rychle ochladíme v ledové vodě (s kousky ledu). Scedíme a buď z nich jen vymačkáme přebytečnou ...
- Vytvořeno 28. květen 2017
- 6. Mražení, zmrazování růžičkové kapusty - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Okapané hlavičky růžičkové kapusty před mrazením předváříme. Do vody na předváření se doporučuje přidat 1 lžičku octa na 4 l vody. Ocet zmírňuje nepříjemný kapustový pach při předváření. Dobu předváření ...
- Vytvořeno 28. květen 2017
- 7. Mražení, zmrazování rajčatového protlaku - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- K přípravě protlaku jsou vhodná měkčí rajčata. Omytá rajčata rozdusíme ve vlastní šťávě asi 5 minut na mírném ohni. Pak je prolisujeme nebo rozmixujeme. Ochlazený protlak naplníme do pevných obalů nebo ...
- Vytvořeno 28. květen 2017
- 8. Mražení, zmrazování, rozmrazování rajčat - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Celá, pěkná, nepoškozená a pevná rajčata zbavíme stopek a dobře omyjeme ve studené vodě. Nepředváříme je! Plníme po osušení v množství 1/4 až 1/2 kg do mikroténových sáčků, uzavíráme, označíme a zmrazíme. ...
- Vytvořeno 28. květen 2017
- 9. Mražení, zmrazování pórku - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Zmrazujeme jen mladé, stejně vyvinuté pórky, zbavené zevních listů. Zelené části odřezáváme. Pórek musíme velmi dobře umýt v tekoucí vodě, aby mezi listy nezbyla zrnka písku a jiné nečistoty. Vytřídíme ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 10. Mražení, zmrazování mangoldu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Z každé rostliny mangoldu sklízíme 2-3 zevní listy, které opatrně odřezáváme ostrým nožem. Nepoškozené listy opereme ve studené tekoucí vodě. Oddělíme zelenou listovou část od řapíků a řapíky nakrájíme ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 11. Mražení, zmrazování květáku, květákových růžiček - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Pro zmrazování jsou vhodné pouze husté, bílé hlavičky květáku. Po sklizni je omyjeme, rozebereme na růžičky, které asi na 1/2 hodiny vkládáme do osolené vody, aby vylezl hmyz a housenky (lžička soli na ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 12. Mražení, zmrazování kukuřice - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Kukuřičné klasy zbavíme šustí a vláken. Stopku pod klasem krátce zařízneme ostrým nožem a klasy vytřídíme podle velikosti. Zmrazujeme buď celé klasy, nebo vyloupaná zrna. Kukuřici vždy předváříme. Velké ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 13. Mražení, zmrazování mrkve, karotky - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Celé karotky předváříme ve velkém množství vody 3 minuty. Krájenou karotku 2 minuty. Čas předváření měříme opět od okamžiku, kdy voda po vložení asi 500 gzeleniny opět začala vařit. Tehdy také zmenšíme ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 14. Mražení, zmrazování hrášku, hrachu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Vyloupaný dřeňový hrách můžeme, ale nemusíme předvářet 1 minutu od opětovného dosažení varu. Nikdy nepředváříme více než 1/2 kg hrášku najednou. Do vařící vody jej vkládáme ve smaltovaném nebo nerezovém ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 15. Mražení, zmrazování brokolice - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Brokolici zpracováváme co nejdříve po sklizni, aby neztratila vodu a nezvadla. Nejprve odřízneme dřevnaté části a zevní listy. Hlavičky namočíme do slané vody (2 lžičky soli na 4 litry vody), aby z nich ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 16. Mražení, zmrazování nových nedovařených brambor - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Nové brambory oškrábeme, jako bychom je chtěli připravovat k okamžité spotřebě. Vaříme v osolené vodě, ale úplně nedovaříme. Scedíme je a prohodíme v rozpuštěném másle. Pak je plníme do sáčků v množství ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 17. Mražení, zmrazování mladých syrových brambor - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Nové malé brambory, vytříděné podle velikosti, důkladně omyjeme a pak předvaříme v 1/2 kg dávkách. Vkládáme je pomocí smaltovaného nebo silně chromovaného cedníku, popřípadě plátěného nebo bavlněného ubrousku ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 18. Mražení, zmrazování baklažánů - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Omyté baklažány oloupeme. Pokud slupka silně drží, můžeme baklažány nahřát nad párou. Oloupané je hned vkládáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby netmavly. Nakrájíme je pak na 2 cm silné plátky, ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 19. Mražení, zmrazování kaštanů - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Nevyloupané kvalitní jedlé kaštany zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Ocedíme a sloupneme tvrdé slupky. Vyloupané a dobře osušené kaštany urovnáme do krabiček nebo nasypeme do mikroténových sáčků, ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 20. Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Zmrazování třešní (višní) v cukerném roztoku je velmi výhodné, protože dovoluje po rozmrazení ještě studené ovoce podávat přímo v sirupu. Vypeckované třešně (višně) vkládáme do nepropustných obalů naplněných ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 21. Mražení, zmrazování třešní, višní nasucho s cukrem - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Odpeckované, okapané třešně buď obalíme v cukru, nebo je cukrem prosypeme. Na 1 kg vypeckovaných třešní (višní) počítáme 250 g cukru a 1 lžičku kyseliny citrónové pro lepší uchování barvy. Proslazené plody ...
- Vytvořeno 26. květen 2017
- 22. Mražení, zmrazování rybízového protlaku - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Pro přípravu protlaku je vhodný černý rybíz. Ovoce prolisujeme a šťávu s dření přisladíme podle chuti. Přidáme kyselinu citrónovou pro lepší uchování barvy. Protlak buď plníme do pružných formiček na led, ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 23. Mražení, zmrazování rybízu v cukerném sirupu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Opatrně odrhnutý rybíz plníme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny 40% cukerným sirupem. Pod víčkem necháváme 1 cm volného místa. Na hladinu pokládáme list celofánu, aby bobulky neplavaly. ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 24. Mražení, zmrazování rybízu nasucho s cukrem - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Odrhnutý rybíz plníme do nepropustných obalů. Vrstvičky prosypáváme cukrem. Na 500 g rybízu počítáme 230 g cukru. Odrhnuté bobulky můžeme i obalit v cukru a plnit do mikroténových sáčků. Velikost balení ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 25. Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Řapíky rebarbory nakrájené na 2,5 cm dlouhé špalíčky vkládáme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny 40% cukerným sirupem. Pod víčkem necháme 1 cm volného místa. Aby kousky neplavaly, použijeme ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 26. Mražení, zmrazování pomerančů - ja to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Plně vyzrálé, sladké a šťavnaté pomeranče zbavené kůry i všech zbytků bílé tkáně, nakrájené na kolečka nebo rozebrané na dílky a zbavené jadérek i kůžičky (pokud je tužší), ukládáme buď nasucho prosypané ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 27. Mražení, zmrazování ostružinového protlaku - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Zralé ostružiny prolisujeme. Na 500 ml šťávy a dřeně přidáme asi 110 g cukru. Plníme do formiček na led. Tyto individuální porce po zmrazení vyklopíme z formiček, zabalíme do alobalu každou zvlášť a pak ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 28. Mražení, zmrazování ostružin v cukerném sirupu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Při zmrazování ostružin v cukerném sirupu opatrně vkládáme okapané ostružiny do nepropustných obalů, které jsme naplnili asi do jedné čtvrtiny 50% cukerným sirupem. Aby neplavaly, vložíme na hladinu list ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 29. Mražení, zmrazování ostružin nasucho s cukrem - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Podobně jako u jiného ovoce můžeme i ostružiny zmrazovat tak, že je ukládáme ve vrstvách do nepropustných obalů. Vrstvy prosypáváme cukrem. Na 1 kg ostružin počítáme asi 230 g cukru. Ostružiny můžeme také ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 30. Mražení, zmrazování ostružin nasucho - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Osušené ostružiny rozprostřeme na smaltovaný pečicí plech do jedné vrstvy tak, abychom je nepomačkali, a zmrazíme. Zmrazené sesypeme s plechu do mikroténového sáčku, označíme, uzavřeme a vložíme zpět do ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 31. Mražení, zmrazování meruněk v cukerném sirupu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Při mrazení meruněk v cukerném sirupu lze neloupané půlky meruněk bez předchozího měkčení slupek vkládat do horkého 40% cukerného sirupu (na 400 g cukru 1 lžička kyseliny citrónové) v nepropustných obalech. ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 32. Mražení, zmrazování meruněk nasucho - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Okapané a na filtračním papíru osušené půlky meruněk (dílky nebo plátky nejsou tak vhodné) urovnáme ve vrstvě do krabiček. Vrstvičky prosypáváme cukrem s kyselinou citrónovou (1 kg ovoce, 220 g cukru a ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 33. Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Prolisované maliny bez zrníček (šťáva a dřeň) se osladí podle chuti a pro lepší uchování barvy se přidá kyselina citrónová. Poměr ovoce, cukru a kyseliny citrónové je 500 g ovoce, 120 g cukru a 1/2 lžičky ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 34. Mražení, zmrazování malin v cukerném sirupu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Krabičky naplníme do jedné čtvrtiny 30% cukerným sirupem a pak plníme malinami tak, aby nad hladinou zůstalo pod víčkem asi 1 cm voného místa. Maliny nesmějí plavat na hladině. Vložíme na ně proto list ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 35. Mražení, zmrazování malin nasucho bez cukru - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Zralé, ale ne příliš měkké maliny, sklizené za suchého počasí, ukládáme přímo v jedné vrstvě na pečicí smaltovaný plech a ihned zmrazujeme. Zmrazené maliny sesypeme do sáčků, uzavřeme a označíme. Z balení ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 36. Mražení, zmrazování kokosu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Čerstvě strouhaný kokos je vhodný ke zmrazování. Plníme jej do sáčků nebo dóz z plastů. Po rozmrazení, které trvá asi 2 hodiny při pokojové teplotě, jej použijeme jako čerstvý. Skladovatelnost 6 měsíců. ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 37. Mražení, zmrazování jahodového protlaku - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Protlak z jahod zastudena připravíme rozmixováním omytých, osušených, dobře vyzrálých jahod s cukrem a kyselinou citrónovou. Množství cukru odhadneme podle chuti. (Na 400 g cukru 1 lžička kyseliny citrónové.) ...
- Vytvořeno 25. květen 2017
- 38. Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Jablka nastrouháme na skleněném nebo umělohmotném struhadle jako při přípravě dětských jídel. Ihned přidáváme kyselinu citrónovou, aby ovocná kaše netmavla (na 500 g ovoce 1 lžička kyseliny citrónové). ...
- Vytvořeno 24. květen 2017
- 39. Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Pro zmrazování hroznů se hodí jen odrůdy bez peciček a odrůdy s tenkou slupkou. Zralé, bezvadné a dobře omyté hrozny můžeme po okapání a osušení na krátkou dobu zmrazit celé, uzavřené v mikroténovém sáčku. ...
- Vytvořeno 24. květen 2017