Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

► Pikantní meruňkové čatní, čatný - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Pikantní meruňkové čatní - příprava: Meruňky nařízněte do křížku, ponořte na chvíli do vroucí vody, hned zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte, vypeckujte a nakrájejte na kostičky. Chilli papričky zbavte semínek a stopky, opláchněte a pokrájejte na tenké plátky. Oloupejte cibuli i zázvor, cibuli pokrájejte nadrobno, zázvor (asi 8 cm) na tenčí kolečka.

Limetové listy operte a pokrájejte na nudličky. Koriandr krátce nasucho orestujte. Jakmile vychladne, zalijte ho džusem a octem, zasypejte cukrem, limetovými listy a přiveďte za stálého míchání k varu. Až se cukr rozpustí, vmíchejte meruňky, chilli, cibuli i zázvor a opět za stálého míchání přívedte k varu. Vařte na nejnižší stupeň asi 15 minut. Jakmile čatní zhoustne, naplňte jím sklenice, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. V chladu a temnu vydrží asi čtvrt roku.

Pikantní meruňkové čatní - suroviny:

  • 1 kg meruněk
  • 2 menší cibule
  • 1-2 chilli papričky
  • kořen zázvoru
  • 3 limetové listy
  • 1 lžička kuliček koriandru
  • 300 g třtinového cukru
  • 150 ml 100% pomerančového džusu
  • 250 ml jablečného octa

 

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny