Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky
► Jak udržet halušky bílé aby neztmavly (horká voda)
Zveřejněno: čtvrtek 19. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2289x
Brynzové halušky budou pěkně bílé, když nastrouhané brambory zalijete horkou vodou.
►Jak zabránit tmavnutí oleje při smažení (párátka)
Zveřejněno: čtvrtek 19. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2392x
Olej při smažení neztmavne, když do pánve přidáte čtyři párátka.
► Jak zabránit vytvoření škraloupu na pudingu (moučkový cukr, sirup)
Zveřejněno: čtvrtek 19. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2083x
Na pudinku nevznikne po uvaření škraloup, jestliže jeho horký povrch posypete moučkovým cukrem nebo na povrch nalijete chvíli po vychladnutí malé množství sirupu.
► Jak to udělat aby špenát zůstal po uvaření krásně zelený
Zveřejněno: čtvrtek 19. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2666x
Chcete-li, aby špenát zůstal při vaření zelený, musíte ho připravovat nezakrytý.
Když nahradíme cukr medem - jak péct
Zveřejněno: čtvrtek 12. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2035x
Nahrazujete-li při vaření a pečení část cukru medem, počítejte, že šálek cukru lze nahradit 3/4 % šálku medu, tedy o čtvrtinu méně. Současně snižte množství tekutých přísad o čtvrtinu na každý šálek medu. Teplotu trouby snižte asi o 25 C. Pečivo s medem lépe drží tvar, zůstane déle vláčné a je zdravější.
Výpek u masa příliš tučný - jak, čím zbavit tuku (filtr na kávu)
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2088x
Je-li pro vás poctivý výpek z hovězího masa či drůbeže příliš tučný, přeceďte jej přes papírový filtr na kávu - chuť zůstane stejná a neohrozíte štíhlou linii.
Hovězí maso rychleji uvařené - jak to udělat, co použít (rum)
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3275x
Vaření hovězího masa urychlíte tím, že do vody přidáte lžičku tuzemáku. I to nejtvrdší maso díky tomu změkne, aniž by v něm zůstala příchuť lihoviny.
Sníh z bílků šedý - jak, čím zabránit, nač si dát pozor (hliník)
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1853x
Vaječné bílky nešlehejte v hliníkové nádobě, jinak získají šedivý odstín.
Míchaná vajíčka bez použití tuku - jak uvařit (minerálka)
Zveřejněno: neděle 20. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1949x
Míchaná vajíčka připravíte bez tuku tak, že na dno teflonové pánve nalijete asi půl deci minerálky, přivedete ji k varu a přidáte rozšlehané vejce. Za občasného míchání je nechte srazit.
Zelenina rozvařená - co s ní udělat, jak použít
Zveřejněno: čtvrtek 29. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1948x
Rozbředlou zeleninu zachráníte tak, že ji nejprve rozmixujte, smícháte se strouhaným parmazánem a poté zapečete v troubě.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Kukuřice při vaření nezhnědne, zůstane žlutá - jak to udělat, co použít (citronová šťáva)
- Kukuřice po uvaření měkká - nač si dát pozor (sůl)
- Zvlnění anglické slaniny při opékání - jak, čím zabránit, zamezit (studená voda)
- Koření v polévce, omáčce - jak vytáhnout snadno a jednoduše (sítko na čaj)
- Moučník se nepřichytí k formě - jak to udělat, co použít (tuk, lednice)
- Jak nakrájet čokoládu na malé kousky snadno a jednoduše (mrazák, palička)
- Těstíčko na obalování řízků nadýchané - jak to udělat, co použít (pivo)
- Těstíčko na obalování řízků nadýchané - jak to udělat, co použít (sodovka)
- Těstíčko na obalování řízků nadýchané - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
- Maso v guláši měkké, výrazné chuti - jak to udělat, co použít (sójová omáčka, ocet, koňak)
Další rady v kategorii
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)
-
Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)
-
Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit
-
Brambory po uvaření kluzké, mazlavé - jak, čím zabránit, zamezit (papírová kuchyňská utěrka)
-
Brambory vařené ve slupce - jak, čím zabránit, zamezit praskání při vaření (ocet)
-
Brambory vařené ve slupce při vaření praskají, neprasknou - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Čeho se vyvarovat, nač si dávat pozor při šlehání bílků
-
Červené zelí - blednutí, ztráta barvy při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Česnek - jak, čím odstranit zápach syrového česneku
-
Česnek - zápach česneku na rukou - jak odstranit, zbavit se (celer)
-
Chilli papričky méně pálivé - jak to udělat, co použít (sójový olej)
-
Chobotnice po uvaření měkká - jak to udělat, co použít (cukr)
-
Chuť ovoce, ovocných salátů - jak, čím zvýraznit (ocet)
-
Chybějící vajíčko do těsta - jak, čím nahradit (brambor)
-
Chyby při pečení piškotové bublaniny, co nepřidávat do bublaniny, aby se nesrazila - rady, doporučení
-
Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)
-
Cibule v bramborovém salátu - jak to udělat, aby byla lépe stravitelná
-
Cibule vypražená, osmažená dozlatova, nepřipálená - jak docílit (mouka)
-
Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)
-
Čím nahradit jíšku, abychom se při zahušťování pokrmů vyhnuli použití tuků
-
Čím nahradit mouku při podsypávání těsta aby se nelepila na podložku
-
Čím nahradit mouku při vysypávání formy na bábovku
-
Čím nahradit ořechy v těstě (strouhanka)
-
Čím nahradit paličku na maso, když ji nemáte (pánev, ruka)
-
Čím nahradit při pečení prášek do pečiva
-
Čím nahradit smetanu v ovocných tortilových plackách - tipy, rady
-
Čím nahradit v receptu vanilku
-
Čím potírat pečivo během pečení, aby bylo krásně lesklé - tipy, rady
-
Čím potírat pečivo po upečení, aby zůstalo křehké - tipy, rady, doporučení (máslo)
-
Čím potřít pečivo po upečení, aby bylo křehké - tipy, rady, doporučení
-
Čím zahustit guláš, aniž bychom použili mouku
-
Čím, jakou surovinou nahradit v těstě vajíčko
-
Čím, jakou surovinou nahradit vajíčko v sekané
-
Čisté slávky - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Čištění kuřete, slepice před vařením - jak, čím čistit, omývat (ocet)
-
Citronová šťáva - čím nahradit, když zrovna nemáme doma citron (víno)
-
Citronová šťáva - jak získat jen malé množství šťávy tak, aby citron nevysychal a déle vydžel
-
Co dělat s uprostřed propadnutým tvarohovým koláčem
-
Co použít k podlévání sójového masa, aby bylo chutnější
-
Co použít, jak uvařit jemnější jíšku
-
Co přidat do mléka na potírání koláčů, aby se povrch nepřipálil - tipy, rady, doporučení (citrónová šťáva)
-
Co přidat při smažení řízků do rozšlehaného vejce, aby byly krásně osmažené a křupavé
-
Co s vybouleným dortem - postup, návod
-
Co udělat s hustou krupicovou kaší
-
Co udělat s rozpadlou rybou
-
Co udělat, dojde-li nám, chybí-li nám moučkový cukr
-
Čokoládová poleva nejde rozetřít - jak, čím pomoci (trouba)
-
Cukernatění karamelu - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Dávkovač těsta na palačinky - jak udělat, co použít (lahev od kečupu)
-
Dělení mandlí - jak snadno rozpůlit
-
Den staré brambory - co s nimi udělat, aby byly jako čerstvé (sůl)
-
Den staré brambory chutnají jako čertvé, čerstvě uvařené - jak to udělat, co použít (sůl)
-
Drobení do polévky - jak, čím usnadnit strouhání (sádlo)
-
Drobení, rozpadání těsta - jak, čím zabránit, zmírnit (ocet)
-
Droždí došlo, nemáme ho - jak, čím nahradit (soda, jogurt)
-
Droždí staré - jak, čím oživit (cukr)
-
Falešný slepičí vývar - jak udělat, připravit
-
Forma na bábovku - čím vysypat formu místo mouky (kokos)
-
Forma na bábovku, koláče - čím vysypat kromě strouhanky (kokos)
-
Guláš krásně červený, sladký - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Guláš sladký, nasládlý od cibule - jak, čím pomoci (česnek)
-
Harmonogram pečení vánočního cukroví - kdy které cukroví připravit?
-
Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (ocet)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (sůl)
-
Hořká, zhořklá cibule - jak zabránit, nač si dát pozor
-
Hovězí maso rychleji uvařené - jak to udělat, co použít (rum)
-
Hovězí pečeně - čím zahustit šťávu z výpeku, aby měla lepší chuť - tipy, rady, doporučení
-
Hranolky s menším obsahem tuku - jak smažit, usmažit (mléko)
-
Hrudky v jíšce - jak, čím zabránit, zamezit vzniku (sůl)
-
Hrudky v omáčce od mouky - jak, čím zabránit , předcházet vzniku (sůl)
-
Hrudky v těstě - jak, čím zabránit, předejít vzniku (sůl)
-
Jádra ořechů seschlá - jak, čím pomoci (slaná voda)
-
Jak čím vylepšit trojobal - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak dosolit již zpracované těsto - rady, doporučení
-
Jak jednoduše slepit pečivo, cukroví marmeládou bez použití nože - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak jednoduše vymazat formu na koláč tvrdým máslem - tipy, rady
-
Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
-
Jak nakrájet čokoládu na malé kousky snadno a jednoduše (mrazák, palička)
-
Jak napravit přesolené jídlo (mléko, smetana)
-
Jak napravit přesolený pokrm (brambor, mrkev, kůrka chleba, bílek)
-
Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady
-
Jak nastrouhat citronovou kůru snadno a jednoduše - jak to udělat, co použít (rašple)
-
Jak nejlépe ušlehat smetanu, šlehačku - postup, návod
-
Jak neuvařit slizké knedlíky (jedlá soda)
-
Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení
-
Jak odlepit jemné pečivo od plechu, pomocí niti - postup, návod
-
Jak odlepit od pekáče připálené pečivo, aniž bychom ho poškodili - postup, návod
-
Jak odlepit přilepené těsto z válu, z válečku na válení těsta
-
Jak odlepit přilepené, připečené pečivo od pekáče, aniž bychom ho porušili - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak odstranit koření z omáčky (hřebíček, bobkový list, celý pepř) snadno a rychle
-
Jak odstranit nasládlou chuť přemrzlých brambor - rady, tipy