Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky
Málo tvarohu do nádivky, v nádivce - jak, čím pomoci (brambor)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2081x
Když během vaření zjistíte, že máte málo tvarohu, nastrouhejte do něj trochu vařených brambor. Tvarohu přibude a bude jemnější.
Droždí staré - jak, čím oživit (cukr)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3115x
Staré droždí oživíte, když je rozdrobíte najemno v misce a lehce posypete moučkovým cukrem.
Tmavé těsto v bábovce suché - jak, čím pomoci, zvláčnit (nutella)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1791x
Tmavé těsto v mramorové bábovce nebude suché, když místo kakaa přidáte trochu nutelly.
Guláš krásně červený, sladký - jak to udělat, co použít (ocet)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4084x
Chcete, aby mletá paprika v guláši nevybledla a nezhořkla, a přitom abyste ji nemuseli přidávat až na konci? Když osmažíte pokrájenou cibulku, přihoďte papriku a po zarestování přidejte lžíci octa. Ten se během vaření odpaří, takže kyselost zmizí a paprika si uchová krásně červenou barvu.
Luštěniny, obiloviny se při vaření nepřipálí - jak to udělat
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1896x
Luštěniny a obiloviny (rýže, jáhly, čočka, fazole) se nepřipálí, když je budete vařit v předepsaném množství vody a především je nebudete míchat.
Majonéza lehčí, méně kalorická - jak to udělat, co použít (jogurt)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1832x
Když majonézu nebo tatarskou omáčku zředíte bílým jogurtem, dosáhnete nejen nižší kalorické hodnoty, ale i svěží chuti.
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3980x
Bramboráky budou lépe stravitelné, přidáte-li do těsta trochu prášku do pečiva a necháte mírně nakynout.
Polévka příliš mastná - jak, čím pomoci (lednice)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2852x
Příliš mastnou polévku nechte vychladnout a dejte ji do chladničky. Po několika hodinách se na hladině vytvoří tuková vrstva a tu lze snadno sebrat lžící.
Párky při ohřívání, ohřevu neprasknou - jak to udělat (poklice)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2036x
Aby párky během ohřívání nepopraskaly, zalijte je vařící vodou, přikryjte a nechte alespoň 10 sekund odstát.
Den staré brambory chutnají jako čertvé, čerstvě uvařené - jak to udělat, co použít (sůl)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3333x
Jestli vám zbyly brambory od včera, zalijte je vařící slanou vodou, přiveďte je k varu, pak hned slijte a podávejte - chutnají jako čerstvě uvařené.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Sekaná jemná, vláčná - jak to udělat, co použít (tvaroh)
- Koláč tvrdý, ztrvrdlý - jak, čím pomoci, změkčit (mléko)
- Pokrm, jídlo přepepřené - jak, čím zachránit, zmírnit pálivost (jablko)
- Škvaření sádla - jak vyškvařit, postupovat
- Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)
- Připalování těsta k plechu při pečení - jak, čím zabránit, zamezit (papír na pečení)
- Jak, čím nahradit smetanu v pokrmu, jídle, omáčce (mléko, máslo)
- Žmolky v jíšce - jak zabránit, předejít vzniku
- Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)
- Přepalování másla při smažení - jak, čím zabránit (kokosový olej)
Další rady v kategorii
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)
-
Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)
-
Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit
-
Brambory po uvaření kluzké, mazlavé - jak, čím zabránit, zamezit (papírová kuchyňská utěrka)
-
Brambory vařené ve slupce - jak, čím zabránit, zamezit praskání při vaření (ocet)
-
Brambory vařené ve slupce při vaření praskají, neprasknou - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Čeho se vyvarovat, nač si dávat pozor při šlehání bílků
-
Červené zelí - blednutí, ztráta barvy při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Česnek - jak, čím odstranit zápach syrového česneku
-
Česnek - zápach česneku na rukou - jak odstranit, zbavit se (celer)
-
Chilli papričky méně pálivé - jak to udělat, co použít (sójový olej)
-
Chobotnice po uvaření měkká - jak to udělat, co použít (cukr)
-
Chuť ovoce, ovocných salátů - jak, čím zvýraznit (ocet)
-
Chybějící vajíčko do těsta - jak, čím nahradit (brambor)
-
Chyby při pečení piškotové bublaniny, co nepřidávat do bublaniny, aby se nesrazila - rady, doporučení
-
Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)
-
Cibule v bramborovém salátu - jak to udělat, aby byla lépe stravitelná
-
Cibule vypražená, osmažená dozlatova, nepřipálená - jak docílit (mouka)
-
Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)
-
Čím nahradit jíšku, abychom se při zahušťování pokrmů vyhnuli použití tuků
-
Čím nahradit mouku při podsypávání těsta aby se nelepila na podložku
-
Čím nahradit mouku při vysypávání formy na bábovku
-
Čím nahradit ořechy v těstě (strouhanka)
-
Čím nahradit paličku na maso, když ji nemáte (pánev, ruka)
-
Čím nahradit při pečení prášek do pečiva
-
Čím nahradit smetanu v ovocných tortilových plackách - tipy, rady
-
Čím nahradit v receptu vanilku
-
Čím potírat pečivo během pečení, aby bylo krásně lesklé - tipy, rady
-
Čím potírat pečivo po upečení, aby zůstalo křehké - tipy, rady, doporučení (máslo)
-
Čím potřít pečivo po upečení, aby bylo křehké - tipy, rady, doporučení
-
Čím zahustit guláš, aniž bychom použili mouku
-
Čím, jakou surovinou nahradit v těstě vajíčko
-
Čím, jakou surovinou nahradit vajíčko v sekané
-
Čisté slávky - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Čištění kuřete, slepice před vařením - jak, čím čistit, omývat (ocet)
-
Citronová šťáva - čím nahradit, když zrovna nemáme doma citron (víno)
-
Citronová šťáva - jak získat jen malé množství šťávy tak, aby citron nevysychal a déle vydžel
-
Co dělat s uprostřed propadnutým tvarohovým koláčem
-
Co použít k podlévání sójového masa, aby bylo chutnější
-
Co použít, jak uvařit jemnější jíšku
-
Co přidat do mléka na potírání koláčů, aby se povrch nepřipálil - tipy, rady, doporučení (citrónová šťáva)
-
Co přidat při smažení řízků do rozšlehaného vejce, aby byly krásně osmažené a křupavé
-
Co s vybouleným dortem - postup, návod
-
Co udělat s hustou krupicovou kaší
-
Co udělat s rozpadlou rybou
-
Co udělat, dojde-li nám, chybí-li nám moučkový cukr
-
Čokoládová poleva nejde rozetřít - jak, čím pomoci (trouba)
-
Cukernatění karamelu - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Dávkovač těsta na palačinky - jak udělat, co použít (lahev od kečupu)
-
Dělení mandlí - jak snadno rozpůlit
-
Den staré brambory - co s nimi udělat, aby byly jako čerstvé (sůl)
-
Den staré brambory chutnají jako čertvé, čerstvě uvařené - jak to udělat, co použít (sůl)
-
Drobení do polévky - jak, čím usnadnit strouhání (sádlo)
-
Drobení, rozpadání těsta - jak, čím zabránit, zmírnit (ocet)
-
Droždí došlo, nemáme ho - jak, čím nahradit (soda, jogurt)
-
Droždí staré - jak, čím oživit (cukr)
-
Falešný slepičí vývar - jak udělat, připravit
-
Forma na bábovku - čím vysypat formu místo mouky (kokos)
-
Forma na bábovku, koláče - čím vysypat kromě strouhanky (kokos)
-
Guláš krásně červený, sladký - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Guláš sladký, nasládlý od cibule - jak, čím pomoci (česnek)
-
Harmonogram pečení vánočního cukroví - kdy které cukroví připravit?
-
Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (ocet)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (sůl)
-
Hořká, zhořklá cibule - jak zabránit, nač si dát pozor
-
Hovězí maso rychleji uvařené - jak to udělat, co použít (rum)
-
Hovězí pečeně - čím zahustit šťávu z výpeku, aby měla lepší chuť - tipy, rady, doporučení
-
Hranolky s menším obsahem tuku - jak smažit, usmažit (mléko)
-
Hrudky v jíšce - jak, čím zabránit, zamezit vzniku (sůl)
-
Hrudky v omáčce od mouky - jak, čím zabránit , předcházet vzniku (sůl)
-
Hrudky v těstě - jak, čím zabránit, předejít vzniku (sůl)
-
Jádra ořechů seschlá - jak, čím pomoci (slaná voda)
-
Jak čím vylepšit trojobal - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak dosolit již zpracované těsto - rady, doporučení
-
Jak jednoduše slepit pečivo, cukroví marmeládou bez použití nože - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak jednoduše vymazat formu na koláč tvrdým máslem - tipy, rady
-
Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
-
Jak nakrájet čokoládu na malé kousky snadno a jednoduše (mrazák, palička)
-
Jak napravit přesolené jídlo (mléko, smetana)
-
Jak napravit přesolený pokrm (brambor, mrkev, kůrka chleba, bílek)
-
Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady
-
Jak nastrouhat citronovou kůru snadno a jednoduše - jak to udělat, co použít (rašple)
-
Jak nejlépe ušlehat smetanu, šlehačku - postup, návod
-
Jak neuvařit slizké knedlíky (jedlá soda)
-
Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení
-
Jak odlepit jemné pečivo od plechu, pomocí niti - postup, návod
-
Jak odlepit od pekáče připálené pečivo, aniž bychom ho poškodili - postup, návod
-
Jak odlepit přilepené těsto z válu, z válečku na válení těsta
-
Jak odlepit přilepené, připečené pečivo od pekáče, aniž bychom ho porušili - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak odstranit koření z omáčky (hřebíček, bobkový list, celý pepř) snadno a rychle
-
Jak odstranit nasládlou chuť přemrzlých brambor - rady, tipy