Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Jeřabinový sirup - recept, návod, postup výroby, účinky na zdraví, užití

Jeřabinový sirup - recept: jeřabiny rozmačkáme a získanou šťávu smícháme s cukrem nebo medem v poměru 1:1. Vaříme do zhoustnutí, necháme vychladnout a naplníme sirupem láhve.   Jeřabiny jsou plody stromu jeřábu, kterého je známo okolo 90 druhů, v Čechách jich pak roste něco přes 20. Zbarvení plodů se pohybuje od světle oranžové po tmavě červenou. Pro konzumaci jsou nejvhodnější plody jeřábu ptačího a sladkoplodého.

Plody jsou zralé od října až do konce listopadu a je možné je i usušit a tím zachovat cenné látky. V domácnosti můžeme z plodů jeřábu připravit výtečné kompoty.
Léčivé účinky plodů i listů se uplatňují při poruchách močového ústrojí, samotné plody zase snižují hladinu cholesterolu v krvi. Sušené jeřabinky se hodí i proti průjmu. Stačí jen dobře usušené jeřabinky podrtit na prášek a uchovat v dobře uzavíratelné lahvi.
Jeřáb ptačí působí na všechny potíže ženské hormonální sféry - nepravidelná či chybějící menstruace, silná nebo slabá menstruace, neplodnost. Doporučuji ženám v klimakteriu. Slouží také jako prevence a léčba osteoporózy. Spolu s jeřábem oskeruše likvidující cysty.

 

Vše další o jeřabinách se můžete dozvědět zde:

 

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny