Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Mražení, zmrazování česneku - jak to udělat

Česnek zmrazujte tak, že neoloupané stroužky zabalte do alobalu, vydrží několik měsíců.

Mražení, zmrazování cibule - jak to udělat

Cibule zmrazujte jako polotovar, podušenou na tuku. Doba uložení je 2-4 měsíce.

Uchovávání krájeného salámu v lednici - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazil, déle vydržel (alobal)

Nakrájené salámy zabalte do alobalu a teprve pak uložte do chladničky, aby nezvětraly.

Skladování salámu v lednici - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazil, déle vydržel (slanina)

Salámy vcelku nikdy nekrájejte a překryjte je plátkem slaniny, aby během skladování nevysychaly.

Skladování uzeného masa v lednici - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazilo (pečící papír)

Uzeniny nebalte do plastové folie ani sáčků, rychle se na nich totiž tvoří skvrny a maso se snadno kazí. Daleko výhodnější je uzeniny zabalit do pečícího papíru nebo je umístit do vzduchotěsné nádoby nebo plastové dózy s víčkem.

Skladování olivového oleje - jak skladovat, uchovat (lednice)

Olivový olej je nejvhodnější skladovat v chladničce, ale při zchlazení ztuhne. Část tedy odlijte do jiné láhve a nechte ve spíži při pokojové teplotě. Při použití pak smíchejte studený i teplý olivový olej, bude opět kapalný.

Vaječné žloutky - jak uchovat, uskladnit, aby déle vydržely (olivový olej, fólie)

Žloutky nalijte je do skleněné nádoby, zalijte panenským olivovým olejem, aby byly ponořené, zakryjte folií a uložte do lednice. Žloutky tak vydrží čerstvé až 2 týdny.

Zbylá smetana, zbytek smetany - co s ní udělat, jak uchovat (smetanový led)

Jestliže vám zbude trocha smetany a vy nevíte co s ní, nalijte ji do ledových kostek a nechte zmrazit. Na zjemnění omáčky či polévky pak z pytlíku jen vyndáte dvě tři kostičky. Smetanový led se dá báječně použít i do kávy nebo čaje.

Trvanlivost jogurtů, smetany - jak, čím prodloužit (otočený kelímek)

Trvanlivost jogurtů a smetany prodloužíte nejméně o týden tím, že otočíte neotevřený kelímek dnem vzhůru a uložíte do ledničky.

Skladování, uchovávání másla - jak skladovat, aby nežluklo, vydrželo čerstvé, nepřijímalo pachy (alobal)

Po otevření máslo nikdy nenechávejte jen zabalené v původním obalu. Rádo totiž přijímá pachy a zhoršilo by tak svou chuť. Zabalte ho do alobalu nebo vložte do uzavíratelné nádoby a pak dejte do lednice.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny