Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Mražení, zmrazování bramborových knedlíků - jak to udělat

Bramborové knedlíky můžete zmrazit syrové i vařené. Lepší je zmrazit syrové bramborové těsto, které vydrží až 2 měsíce. Zmrazené bramborové knedlíky vložte do osolené vařící vody a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Neohřívejte je v mikrovlnce, zgumovatí!

Mražení, zmrazování bramborové kaše - jak to udělat

Bramborovou kaši zmrazujte v misce ze silnějšího alobalu, ve které ji můžete později zapéci. Neskladujte déle než 2 měsíce. Po vyjmutí z mrazničky vložte misku do předehřáté trouby.

Mražení, zmrazování pečené, dušené ryby - jak to udělat

Ryby lze zmrazovat jen naprosto čerstvé. Pokud chcete zmrazovat rybu pečenou nebo dušenou, musíte ji rychle zchladit a zbavit kostí a kůže. Drobně pokrájenou a zakapanou citronem můžete uložit až na 2 měsíce.

Mražení, zmrazování bažanta - jak to udělat

Bažanta před uložením do mrazáku nechejte 4 dny viset v chladu, pak ho očistěte, osušte a křidélka a stehýnka přivažte k tělu. Konce kostí obalte alobalem. Můžete ho skladovat 3-4 měsíce. Rozmrazujte ho při pokojové teplotě 5-8 hodin.

Mražení, zmrazování mletého masa - jak to udělat

Mleté syrové maso vkládejte do alobalu nebo do fólie tak, aby tvořilo nízký plát, a ihned uložte do mrazničky. Nedoporučuje se skladovat déle než 3 týdny. Po vyjmutí nerozmrazujte, ale ihned tepelně zpracujte.

Mražení, zmrazování upečeného masa - jak to udělat

Pečené maso můžete zmrazit v celku, v plátcích nebo kouscích. Praktičtější je zmrazit menší kousky, které vám umožní připravit rychlou teplou večeři. Libové hovězí a zvěřinu uchovávejte 2-3 měsíce, vepřové až 2 měsíce.

Číst dál: Mražení, zmrazování upečeného masa - jak to udělat

Mražení, zmrazování vývaru - jak to udělat

Masový nebo drůbeží vývar připravujte pro zmrazování ve formě silného koncentrátu, který před podáváním ředíte podle potřeby vodou. Maso, kosti a zeleninu vařte v malém množství vody. Vývar dejte vychladit, sejměte vrstvu tuku a pak můžete nalít do kostek na přípravu ledu.

Číst dál: Mražení, zmrazování vývaru - jak to udělat

Mražení, zmrazování hub - jak to udělat

Houby určené ke zmrazení musí být zcela čerstvé, pečlivě očištěné. Syrové se zmrazit nedají, a proto je buď předvařte (4-8 minut) nebo poduste se lžící sádla. Předvařené houby vydrží nejdéle 2 měsíce, dušené musíte spotřebovat do 3 týdnů. Vždy je okamžitě po dohotovení spotřebujte a zbytky neschovávejte!

Mražení, zmrazování zelí - jak to udělat

Zelí zmrazujte dušené. Dobu dušení tím zkrátíte o 10 minut a vynechejte slaninu a mouku na zahuštění. Takto připravené vydrží až 3 měsíce. Před podáváním ho ještě asi 15 minut doduste a během této doby zahustěte a okořeňte.

Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat

Zelené zahradní bylinky (pažitku, petrželku, libeček, bazalku, kerblík) důkladně operte, nadrob no nakrájejte a volně vsypejte do malých sáčků nebo kelímků, popř. do kostiček na led. Skladujte je 6 měsíců a do pokrmů je přidávejte zmrazené.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny