Uchování potravin
Mražení, zmrazování koláčů, koláče - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3058x
Upečený koláč ještě před uložením do mrazničky rozkrájejte na dílky. Každý jednotlivý díl proložte svačinovým papírem nebo fólií. Snadněji pak rozmrazíte jenom tolik porcí, kolik budete právě potřebovat.
Mražení, zmrazování kynutého těsta - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4972x
Syrové kynuté těsto nenechte vykynout, ale okamžitě je vyválejte na placku asi 2 cm silnou, sviňte, zabalte do alobalu nebo fólie a zmrazte. Vydrží až 4 týdny. Rozmrazujte v původním obalu za pokojové teploty 2-3 hodiny. Po rozmrazení vyválejte, zpracujte do potřebného tvaru a nechejte kynout.
Mražení, zmrazování droždí, kvasnic - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 16041x
Droždí se dá zmrazovat jen čerstvé, zabalené do alobalu nebo sáčku. Vydrží až 2 měsíce. Před použitím jej nerozmrazujte. Zmrazením ztrácí část své kypřicí schopnosti, proto dávku zvyšte o 1/3-1/2.
Mražení, zmrazování rohlíků, žemlí, housek - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2723x
Bílé pečivo (housky, žemle, rohlíky) ukládejte do sáčků nejdéle na 1-2 týdny. Pečivo po vyjmutí z mrazničky vložte na plech do předehřáté trouby. Plech jemně postříkejte vodou či pečivo zakryjte alobalem. Rozpékejte 10 minut a ihned podávejte.
Číst dál: Mražení, zmrazování rohlíků, žemlí, housek - jak to udělat
Mražení, zmrazování chleba - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2778x
Vlažný chléb před mražením zabalte buď celý, nebo nakrájený, doporučuji plátky proložit fólií. Bílý chléb spotřebujte do měsíce, tmavý do 2 měsíců. Čím kratší dobu je chléb zmrazený, tím méně problémů je s jeho rozmrazováním.
Mražení, zmrazování vajec - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2719x
Vejce celá syrová ani vařená zmrazovat nelze. Ze syrových se dá zmrazit rozšlehaná směs nebo zvlášť žloutek a bílek. Jemně rozsekaná vařená vejce, např. jako součást pomazánek, jsou pro zmrazení vhodná.
Mražení, zmrazování šlehačky, smetany ke šlehání - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5260x
Smetana ke šlebdni se dá zmrazit, jen je-li zcela čerstvá. Rozmrazujte ji v původním obalu 2-3 hodiny v chladničce.
Mražení, zmrazování sýru - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3038x
Sýry tvrdé s vyšším obsahem tuku snášejí zmrazení lépe. Méně tučné sýry raději před zmrazením nastrouhejte.
Mražení, zmrazování houskového knedlíku - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3012x
Houskové knedlíky zmrazujte uvařené, nakrájené na plátky, každý plátek proložte kouskem mikrotenu nebo folie, rozmrazujte pozvolna na pařáku, v mikrovlnce tuhnou.
Mražení, zmrazování těstovin - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3796x
Těstoviny jsou rychle a snadno připraveny, proto je zmrazujte jen výjimečně. Pro zmrazování je nevařte do měkka, protože ještě více změknou. Nerozmrazené vložte v alobalové misce do předehřáté trouby.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mražení, zmrazování bramborových knedlíků - jak to udělat
- Mražení, zmrazování bramborové kaše - jak to udělat
- Mražení, zmrazování pečené, dušené ryby - jak to udělat
- Mražení, zmrazování bažanta - jak to udělat
- Mražení, zmrazování mletého masa - jak to udělat
- Mražení, zmrazování upečeného masa - jak to udělat
- Mražení, zmrazování vývaru - jak to udělat
- Mražení, zmrazování hub - jak to udělat
- Mražení, zmrazování zelí - jak to udělat
- Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat
Další rady v kategorii
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Brynza - jak, kde skladovat, uchovávat, aby déle vydržela
-
Bylinky a plíseň - jak zabránit množení plísně v bylinkách uskladněných doma
-
Česnek - jak uskladnit česnek, aby byl jako čerstvý (mrazák)
-
Česnek - jak uskladnit, uchovat zbylé stroužky pro další použití (olivový olej)
-
Česnek - jak, čím třít česnek určený k uskladnění, aby nezratil svou barvu - tipy, rady
-
Česnek - uskladnění třeného česneku - jak, čím třít, aby česnek nezhnědl
-
Česnek vydrží dlouho čerstvý, nevyschne - jak to udělat, co použít (olej)
-
Chléb plesnivý - jak, čím zabránit, zamezit vzniku plísně při skladování (papírový ubrousek)
-
Chléb zůstane déle čerstvý - jak to udělat, co použít (jablko)
-
Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (papírový, mikroténový sáček)
-
Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)
-
Cibule v lednici déle vydrží - jak to udělat, co použít (máslo, olej, alobal)
-
Citron rozkrátý, rozříznutý - jak skladovat, uchovat, aby déle vydržel (ocet)
-
Citron, citrony - jak skladovat, aby déle vydržely (rýže)
-
Co použít proti potravinovým molům ve spíži - postup, návod (ocet)
-
Co se zbylou šlehačkou - jak uchovat, použít (pusinky)
-
Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor
-
Džem déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (rum, celofán)
-
Hrozny - jak skladovat, aby déle vydržely, nehnily (vosk)
-
Jak a kde uchovávat olej - tipy, rady, doporučení
-
Jak mrazit, zamrazovat česnek - postup, návod
-
Jak nejlépe uskladnit jablka
-
Jak ochladit nápoj bez použití ledničky, lednice, chladničky
-
Jak ochránit potraviny před potravinovými moly - tipy, rady, doporučení
-
Jak odstranit škůdce v mouce (mrazák)
-
Jak odstranit vlhkost z boxu na ovoce a zeleninu v ledničce, lednici, chladničce
-
Jak ozdobit skleničku s marmeládou kterou chcete darovat jako dárek - tipy
-
Jak při skladování uchránit maso pře hmyzem - tipy, rady, doporučení (cibule, voda, ocet)
-
Jak prodloužit čerstvost zeleniny v lednici (savý papír)
-
Jak prodloužit trvanlivost jogurtu a tvaroh v lednici
-
Jak prodloužit trvanlivost mletého masa v ledničce - tipy, rady, doporučení
-
Jak prodloužit trvanlivost muffinů
-
Jak prodloužit trvanlivost nebaleného sýru - tvrdé sýry, plísňové sýry, aromatické sýry
-
Jak prodloužit trvanlivost nebalených uzenin v lednici - tipy, rady, návody
-
Jak prodloužit trvanlivost zeleniny v lednici (suchá houba)
-
Jak rychle ochladit pivo nebo jiný nápoj v ledničce - postup, návod, tipy, rady
-
Jak se vyhnout plísni v chlebníku kuchyně
-
Jak se vyhnout plísni ve sklenici s marmeládou
-
Jak skladnit vlašské ořechy bez zavařování
-
Jak skladovat brambory
-
Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
-
Jak skladovat česnek přes zimu - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat citron, aby nám co nejdéle vydržel - tipy, rady
-
Jak skladovat drůbeží maso, abychom vyloučili nákazu salmonelou - doporučení
-
Jak skladovat již použitý olej, aby se nezkazil a zachoval si svou chuť - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat kakao aby neztratilo aroma - tipy, rady, návod
-
Jak skladovat maso při odmrazování mrazáku
-
Jak skladovat mouku, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak skladovat vejce, aby se na nich nemnožily bakterie
-
Jak skladovat větší množství oleje, aby olej nežluknul - tipy, rady, doporučení (cukr)
-
Jak skladovat větší množství pečiva (rohlíků, chleba) - tipy, rady
-
Jak skladovat, uchovávat česnek - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek na sítu s pískem - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek, aby co nejdéle vydržel - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat citrony, aby co nejdéle vydržely čerstvé - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat mrkev - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat pomeranče, aby co nejdéle vydržely - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat potraviny, aby se do nich nedostali potravinoví moli - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat vejce v lednici - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat větší množství česneku - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat vnitřnosti, mleté maso - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat mouku - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat, skladovat rybu v mrazáku a jak ji rozmrazovat - rady, doporučení
-
Jak správně uskladnit vejce v lednici
-
Jak sušit ovoce na plechu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby nám brynza déle vydržela
-
Jak to udělat, aby nám chleba vydržel déle čerstvý, jak uchovávat chléb - tipy, rady
-
Jak to udělat, aby si drůbeží maso zachovalo bílou barvu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, co použít, aby maso v chladničce neoschlo
-
Jak to udělat, co použít, aby nám moučkový cukr nezvlhl, nezhrudkovatěl - postup, návod
-
Jak to udělat, co použít, aby nám salám neoschl
-
Jak to udělat, co použít, aby se nám v luštěninách neusazovali moli - tipy, rady, doporučení (bobkový list)
-
Jak to udělat, jak uchovábat šunku v lednici, aby zůstala déle čerstvá
-
Jak uchovat bílky mražením, jak zmrazovat bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat bílky sušením, jak usušit bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat máslo čerstvé bez použití lednice (voda, sůl)
-
Jak uchovat na delší dobu větší množství masa - postup, návod
-
Jak uchovat olej, ve kterém jsme smažili ryby, aby byl znova použitelný - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo
-
Jak uchovat vafle jako čerstvé zmražením
-
Jak uchovat zmrazené potraviny při stěhování
-
Jak uchovávat chléb, aby vydržel déle čestvý - rady, postupy
-
Jak uchovávat chleba v mrazáku, jak jej správně rozmrazovat - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat koláče v mrazáku, abychom mohli rozmrazit jen požadované množství - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat nedozrálá rajčata - rady, doporučení
-
Jak uchovávat pečivo, bábovky, nakrojené buchy, aby neokoraly a zůstaly vláčné - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat rozkrojený citrón bez použití lednice - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak uchovávat rozpůlený ananas v lednici, aby vydržel co nejdéle čerstvý - tipy, rady
-
Jak uchovávat syrové hovězí maso, aby zůstalo déle čerstvé - rady, doporučení
-
Jak uchovávat sýry, aby zůstaly déle čerstvé
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo co nejdéle svěží - tipy, rady (mléko, podmáslí)
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo svěží - tipy, rady (víno, pivo)
-
Jak uchovávat upečenou husu, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak uchovávat žloutky v lednici - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, jak skladovat česnek v mrazáku, aby vydržel celý rok - tipy, rady
-
Jak uchovávat, skladovat čaj, aby nevyčichl - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, skladovat česnek ve slaném nálevu - postup, návod
-
Jak uchovávat, skladovat konzervy v bytě a jak rozpoznat jejich použitelnost