Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky
Kuchyňská fólie slepená, nejde odmotat - jak, čím pomoci (mrazák)
Zveřejněno: pondělí 1. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1748x
Často se stává, že se průsvitná kuchyňská fólie slepí. Položte roli na několik minut do mrazáku. A fólie zase půjde odmotávat.
Jak, čím nahradit váleček na těsto (lahev)
Zveřejněno: pondělí 1. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3483x
Nastěhovali jste se do nového bytu a ještě nemáte všechny kuchyňské potřeby pohromadě a chcete upéct štrůdl z listového těsta? Ze zvyku jste koupili nerozválené. A teď, co s tím? Jistě najdete nějakou skleněnou lahev.
Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3156x
Cibule nedráždí oči, když ji předem nahřejete v teplé troubě nebo když ji krájíte v blízkosti zdroje tepla.
Přepuštěné máslo - jak udělat, připravit
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2363x
Oproti klasickému máslu je přepuštěné máslo kvalitnější, neobsahuje vodu, nežlukne a má i hojivé účinky. Vyrobit ho je poměrně snadné, stačí vzít "normální máslo", rozpustit je v nějakém hrnci a v průběhu procesu z něj za stálého míchání odebírat pěnu tvořící se na povrchu. Důležitá je přitom teplota - zkušenosti z praxe uvádějí teplotu 60°C, každopádně by teplota neměla přesáhnout 80 °C. Proces by měl trvat půl hodiny až hodinu, podle toho, jaké množství másla rozpouštíte.
Zelenina smažená v těstíčku - jak připravit, aby těstíčko drželo, neopadalo
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1882x
Zelenina nesmí být vlhká, chcete-li ji smažit v těstíčku, protože by z ní obal odpadával. Proto ji předem nemáčejte, nýbrž jen otírejte, a připravené kousky obalte nejdříve lehce v mouce a pak teprve v těstíčku. Připravené těstíčko nechejte před použitím asi 10 minut stát.
Číst dál: Zelenina smažená v těstíčku - jak připravit, aby těstíčko drželo, neopadalo
Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2493x
Květák ponořte na chvíli do osolené vody, aby vyplaval hmyz, který v něm může být ukrytý.
Loupání mandlí, slupek z mandlí - jak to udělat, co použít (vroucí voda)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1653x
Mandle snadněji oloupete, když je vložíte do vařící vody, kterou po chvilce slejete a mandle zchladíte.
Loupání zaschlých slupek z vlašských ořechů - jak to udělat, co použít (voda)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1701x
Starší vlašské ořechy zbavíte nahořklých slupek, když je zalejete vařící vodou a necháte je v ní vystydnout. Pak se snadno loupou.
Slupky na lískových oříšcích - jak, čím odstranit, zbavit se (pražení, utěrka)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2453x
Lískové oříšky do těsta zbavíte slupky tak, že je mírně upražíte, nejlépe na pánvi nebo na plechu v troubě na sucho, a pak je válejte v čisté utěrce. Upražené jsou navíc v těstě daleko chutnější.
Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit
Zveřejněno: čtvrtek 27. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5022x
Namrzlě brambory poznáte, když do nich rýpnete a necítíte odpor. Při jejich zahřátí slupka vlhne. Namrzlé brambory přeneste do místnosti teplé asi 15 C a volně je rozložte. Brambory dýchají, a tím ztrácejí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením je oloupejte, namočte do teplé vody a přiveďte k varu. Vodu slijte a brambory zalijte novou vařící vodou se lžičkou octa. Pak brambory uvařte.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Ohřev, ohřívání uvařených brambor - jak to udělat, co použít (máslo, mléko)
- Staré brambory bez chuti - jak, čím ochutit, vylepšit chuť (ocet, bujón)
- Zápach v bytě, domě při pečení ryb - jak, čím zabránit, zamezit, předejít (jablko)
- Zápach z vaření v kuchyni - jak, čím odstranit, zbavit se (ocet, skořice, voda)
- Jak ušlehat tuhý sníh - postup, návod
- Jak nejlépe ušlehat smetanu, šlehačku - postup, návod
- Pečené maso měkké - jak, čím docílit (banán)
- Zápach z ryb, rybí zápach při smažení ryby - jak, čím zabránit (citron, ocet)
- Těsto na koláč přeslazené, moc sladké - jak, čím pomoci (citronová šťáva)
- Těsto na koláč přeslazené, moc sladké - jak, čím pomoci (jablečný ocet)
Další rady v kategorii
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)
-
Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)
-
Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit
-
Brambory po uvaření kluzké, mazlavé - jak, čím zabránit, zamezit (papírová kuchyňská utěrka)
-
Brambory vařené ve slupce - jak, čím zabránit, zamezit praskání při vaření (ocet)
-
Brambory vařené ve slupce při vaření praskají, neprasknou - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Čeho se vyvarovat, nač si dávat pozor při šlehání bílků
-
Červené zelí - blednutí, ztráta barvy při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Česnek - jak, čím odstranit zápach syrového česneku
-
Česnek - zápach česneku na rukou - jak odstranit, zbavit se (celer)
-
Chilli papričky méně pálivé - jak to udělat, co použít (sójový olej)
-
Chobotnice po uvaření měkká - jak to udělat, co použít (cukr)
-
Chuť ovoce, ovocných salátů - jak, čím zvýraznit (ocet)
-
Chybějící vajíčko do těsta - jak, čím nahradit (brambor)
-
Chyby při pečení piškotové bublaniny, co nepřidávat do bublaniny, aby se nesrazila - rady, doporučení
-
Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)
-
Cibule v bramborovém salátu - jak to udělat, aby byla lépe stravitelná
-
Cibule vypražená, osmažená dozlatova, nepřipálená - jak docílit (mouka)
-
Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)
-
Čím nahradit jíšku, abychom se při zahušťování pokrmů vyhnuli použití tuků
-
Čím nahradit mouku při podsypávání těsta aby se nelepila na podložku
-
Čím nahradit mouku při vysypávání formy na bábovku
-
Čím nahradit ořechy v těstě (strouhanka)
-
Čím nahradit paličku na maso, když ji nemáte (pánev, ruka)
-
Čím nahradit při pečení prášek do pečiva
-
Čím nahradit smetanu v ovocných tortilových plackách - tipy, rady
-
Čím nahradit v receptu vanilku
-
Čím potírat pečivo během pečení, aby bylo krásně lesklé - tipy, rady
-
Čím potírat pečivo po upečení, aby zůstalo křehké - tipy, rady, doporučení (máslo)
-
Čím potřít pečivo po upečení, aby bylo křehké - tipy, rady, doporučení
-
Čím zahustit guláš, aniž bychom použili mouku
-
Čím, jakou surovinou nahradit v těstě vajíčko
-
Čím, jakou surovinou nahradit vajíčko v sekané
-
Čisté slávky - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Čištění kuřete, slepice před vařením - jak, čím čistit, omývat (ocet)
-
Citronová šťáva - čím nahradit, když zrovna nemáme doma citron (víno)
-
Citronová šťáva - jak získat jen malé množství šťávy tak, aby citron nevysychal a déle vydžel
-
Co dělat s uprostřed propadnutým tvarohovým koláčem
-
Co použít k podlévání sójového masa, aby bylo chutnější
-
Co použít, jak uvařit jemnější jíšku
-
Co přidat do mléka na potírání koláčů, aby se povrch nepřipálil - tipy, rady, doporučení (citrónová šťáva)
-
Co přidat při smažení řízků do rozšlehaného vejce, aby byly krásně osmažené a křupavé
-
Co s vybouleným dortem - postup, návod
-
Co udělat s hustou krupicovou kaší
-
Co udělat s rozpadlou rybou
-
Co udělat, dojde-li nám, chybí-li nám moučkový cukr
-
Čokoládová poleva nejde rozetřít - jak, čím pomoci (trouba)
-
Cukernatění karamelu - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Dávkovač těsta na palačinky - jak udělat, co použít (lahev od kečupu)
-
Dělení mandlí - jak snadno rozpůlit
-
Den staré brambory - co s nimi udělat, aby byly jako čerstvé (sůl)
-
Den staré brambory chutnají jako čertvé, čerstvě uvařené - jak to udělat, co použít (sůl)
-
Drobení do polévky - jak, čím usnadnit strouhání (sádlo)
-
Drobení, rozpadání těsta - jak, čím zabránit, zmírnit (ocet)
-
Droždí došlo, nemáme ho - jak, čím nahradit (soda, jogurt)
-
Droždí staré - jak, čím oživit (cukr)
-
Falešný slepičí vývar - jak udělat, připravit
-
Forma na bábovku - čím vysypat formu místo mouky (kokos)
-
Forma na bábovku, koláče - čím vysypat kromě strouhanky (kokos)
-
Guláš krásně červený, sladký - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Guláš sladký, nasládlý od cibule - jak, čím pomoci (česnek)
-
Harmonogram pečení vánočního cukroví - kdy které cukroví připravit?
-
Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (ocet)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (sůl)
-
Hořká, zhořklá cibule - jak zabránit, nač si dát pozor
-
Hovězí maso rychleji uvařené - jak to udělat, co použít (rum)
-
Hovězí pečeně - čím zahustit šťávu z výpeku, aby měla lepší chuť - tipy, rady, doporučení
-
Hranolky s menším obsahem tuku - jak smažit, usmažit (mléko)
-
Hrudky v jíšce - jak, čím zabránit, zamezit vzniku (sůl)
-
Hrudky v omáčce od mouky - jak, čím zabránit , předcházet vzniku (sůl)
-
Hrudky v těstě - jak, čím zabránit, předejít vzniku (sůl)
-
Jádra ořechů seschlá - jak, čím pomoci (slaná voda)
-
Jak čím vylepšit trojobal - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak dosolit již zpracované těsto - rady, doporučení
-
Jak jednoduše slepit pečivo, cukroví marmeládou bez použití nože - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak jednoduše vymazat formu na koláč tvrdým máslem - tipy, rady
-
Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
-
Jak nakrájet čokoládu na malé kousky snadno a jednoduše (mrazák, palička)
-
Jak napravit přesolené jídlo (mléko, smetana)
-
Jak napravit přesolený pokrm (brambor, mrkev, kůrka chleba, bílek)
-
Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady
-
Jak nastrouhat citronovou kůru snadno a jednoduše - jak to udělat, co použít (rašple)
-
Jak nejlépe ušlehat smetanu, šlehačku - postup, návod
-
Jak neuvařit slizké knedlíky (jedlá soda)
-
Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení
-
Jak odlepit jemné pečivo od plechu, pomocí niti - postup, návod
-
Jak odlepit od pekáče připálené pečivo, aniž bychom ho poškodili - postup, návod
-
Jak odlepit přilepené těsto z válu, z válečku na válení těsta
-
Jak odlepit přilepené, připečené pečivo od pekáče, aniž bychom ho porušili - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak odstranit koření z omáčky (hřebíček, bobkový list, celý pepř) snadno a rychle
-
Jak odstranit nasládlou chuť přemrzlých brambor - rady, tipy