Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky
Olej v kuchyni zakalený - jak, čím pomoci, zbavit zákalu (sůl)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2215x
Jestliže se vám zakalil olej a vy ho právě potřebujete postavit na stůl a nevíte, jak se kalu zbavit, použijte sůl. Špetku nasypte do lahve a za malou chvíli bude olej krásně čirý.
Vejce při vaření neprasknou - jak to udělat, co použít (ocet)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1944x
Když se rozhodnete vařit vejce, je dobré si je dopředu vyndat z lednice, a tím je ohřát na pokojovou teplotu. Pak je vložte do vlažné vody, pokud si chcete nepopraskání pojistit, tak do ní dejte trochu octa nebo soli, případně můžete špičku vejce jemně propíchnout jehlou.
Číst dál: Vejce při vaření neprasknou - jak to udělat, co použít (ocet)
Olej při smažení hnědne - jak, čím zabránit, zamezit, předejít (párátka)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1784x
Při smažení pokrmů olej na pánvi rychle ztrácí svou průzračnou barvu a tmavne působením vysokých teplot. Proto ihned, jakmile zapnete ohřev, dejte do pánve pár dřevěných párátek. Olej zůstane krásně čirý po celou dobu smažení.
Méně tučné hranolky - jak to udělat, co použít (mléko)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1929x
Jestliže připravujete domácí hranolky, zkuste je před fritováním namočit do mléka. Stačí nakrájené brambory ponořit na 20 minut. Tahle finta zabrání při smažení absorbovat tolik oleje jako při běžné přípravě, a tak budou hranolky méně tučné.
Jak vyklopit jogurt z kelímku (nůž)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2116x
Jak vyklopit jogurt? Nechcete-li přijít ani o trochu obsahu kelímku s jogurtem nebo zakysanou smetanou, pak nepoužívejte lžíci. Odtrhněte víčko, otočte kelímek do misky dnem vzhůru a zabodněte do dna ostrý nůž.
Loupání česneku - jak oloupat snadno a rychle (vroucí voda)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2040x
Česnek někdy zlobí při loupání. Abyste si usnadnili práci, dejte stroužky na chvíli do vařící vody. Potom už půjdou slupky dolů jedním pohybem.
Jak zabránit slzení, pláči při krájené cibule (mokré prkénko)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2007x
Neplačte nad cibulí! Před krájením cibule si opláchněte a navlhčete prkénko. Tak vám éterické oleje nebudou tolik stoupat do očí. Používejte zásadně ostrý nůž. Jinak na něj budete muset tlačit a tím se opět uvolňují nepříjemné štiplavé složky.
Smažená cibulka křupavá - jak to udělat, co použít (mouka)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2788x
Jak udělat křupavou cibulku? Když cibuli smažíte, zezlátne rychleji, jestliže ji předem posypete trochou hladké mouky a navíc bude hezky křupat.
Zápach z ryb při pečení, smažení - jak, čím odstranit, předejít (jablko)
Zveřejněno: středa 3. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1803x
Když pečete rybu, zabránit nepříjemnému zápachu můžete tak, že do pekáče přidáte rozkrojené jablko. To při pečení zápach pohltí. Ryba nebude cítit, navíc bude její maso jemnější a bude skvěle chutnat.
Kovová pachuť jídel - jak, čím zabránit, předejít
Zveřejněno: pondělí 1. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1874x
Nikdy nepokrývejte kovové servírovací podnosy (stříbrné, mosazné apod.) alobalem. Dochází totiž k chemickým reakcím, které způsobují, že potraviny na podnose získají kovovou pachuť.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Kuchyňská fólie slepená, nejde odmotat - jak, čím pomoci (mrazák)
- Jak, čím nahradit váleček na těsto (lahev)
- Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)
- Přepuštěné máslo - jak udělat, připravit
- Zelenina smažená v těstíčku - jak připravit, aby těstíčko drželo, neopadalo
- Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)
- Loupání mandlí, slupek z mandlí - jak to udělat, co použít (vroucí voda)
- Loupání zaschlých slupek z vlašských ořechů - jak to udělat, co použít (voda)
- Slupky na lískových oříšcích - jak, čím odstranit, zbavit se (pražení, utěrka)
- Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit
Další rady v kategorii
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)
-
Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)
-
Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit
-
Brambory po uvaření kluzké, mazlavé - jak, čím zabránit, zamezit (papírová kuchyňská utěrka)
-
Brambory vařené ve slupce - jak, čím zabránit, zamezit praskání při vaření (ocet)
-
Brambory vařené ve slupce při vaření praskají, neprasknou - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Čeho se vyvarovat, nač si dávat pozor při šlehání bílků
-
Červené zelí - blednutí, ztráta barvy při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Česnek - jak, čím odstranit zápach syrového česneku
-
Česnek - zápach česneku na rukou - jak odstranit, zbavit se (celer)
-
Chilli papričky méně pálivé - jak to udělat, co použít (sójový olej)
-
Chobotnice po uvaření měkká - jak to udělat, co použít (cukr)
-
Chuť ovoce, ovocných salátů - jak, čím zvýraznit (ocet)
-
Chybějící vajíčko do těsta - jak, čím nahradit (brambor)
-
Chyby při pečení piškotové bublaniny, co nepřidávat do bublaniny, aby se nesrazila - rady, doporučení
-
Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)
-
Cibule v bramborovém salátu - jak to udělat, aby byla lépe stravitelná
-
Cibule vypražená, osmažená dozlatova, nepřipálená - jak docílit (mouka)
-
Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)
-
Čím nahradit jíšku, abychom se při zahušťování pokrmů vyhnuli použití tuků
-
Čím nahradit mouku při podsypávání těsta aby se nelepila na podložku
-
Čím nahradit mouku při vysypávání formy na bábovku
-
Čím nahradit ořechy v těstě (strouhanka)
-
Čím nahradit paličku na maso, když ji nemáte (pánev, ruka)
-
Čím nahradit při pečení prášek do pečiva
-
Čím nahradit smetanu v ovocných tortilových plackách - tipy, rady
-
Čím nahradit v receptu vanilku
-
Čím potírat pečivo během pečení, aby bylo krásně lesklé - tipy, rady
-
Čím potírat pečivo po upečení, aby zůstalo křehké - tipy, rady, doporučení (máslo)
-
Čím potřít pečivo po upečení, aby bylo křehké - tipy, rady, doporučení
-
Čím zahustit guláš, aniž bychom použili mouku
-
Čím, jakou surovinou nahradit v těstě vajíčko
-
Čím, jakou surovinou nahradit vajíčko v sekané
-
Čisté slávky - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Čištění kuřete, slepice před vařením - jak, čím čistit, omývat (ocet)
-
Citronová šťáva - čím nahradit, když zrovna nemáme doma citron (víno)
-
Citronová šťáva - jak získat jen malé množství šťávy tak, aby citron nevysychal a déle vydžel
-
Co dělat s uprostřed propadnutým tvarohovým koláčem
-
Co použít k podlévání sójového masa, aby bylo chutnější
-
Co použít, jak uvařit jemnější jíšku
-
Co přidat do mléka na potírání koláčů, aby se povrch nepřipálil - tipy, rady, doporučení (citrónová šťáva)
-
Co přidat při smažení řízků do rozšlehaného vejce, aby byly krásně osmažené a křupavé
-
Co s vybouleným dortem - postup, návod
-
Co udělat s hustou krupicovou kaší
-
Co udělat s rozpadlou rybou
-
Co udělat, dojde-li nám, chybí-li nám moučkový cukr
-
Čokoládová poleva nejde rozetřít - jak, čím pomoci (trouba)
-
Cukernatění karamelu - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Dávkovač těsta na palačinky - jak udělat, co použít (lahev od kečupu)
-
Dělení mandlí - jak snadno rozpůlit
-
Den staré brambory - co s nimi udělat, aby byly jako čerstvé (sůl)
-
Den staré brambory chutnají jako čertvé, čerstvě uvařené - jak to udělat, co použít (sůl)
-
Drobení do polévky - jak, čím usnadnit strouhání (sádlo)
-
Drobení, rozpadání těsta - jak, čím zabránit, zmírnit (ocet)
-
Droždí došlo, nemáme ho - jak, čím nahradit (soda, jogurt)
-
Droždí staré - jak, čím oživit (cukr)
-
Falešný slepičí vývar - jak udělat, připravit
-
Forma na bábovku - čím vysypat formu místo mouky (kokos)
-
Forma na bábovku, koláče - čím vysypat kromě strouhanky (kokos)
-
Guláš krásně červený, sladký - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Guláš sladký, nasládlý od cibule - jak, čím pomoci (česnek)
-
Harmonogram pečení vánočního cukroví - kdy které cukroví připravit?
-
Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (ocet)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (sůl)
-
Hořká, zhořklá cibule - jak zabránit, nač si dát pozor
-
Hovězí maso rychleji uvařené - jak to udělat, co použít (rum)
-
Hovězí pečeně - čím zahustit šťávu z výpeku, aby měla lepší chuť - tipy, rady, doporučení
-
Hranolky s menším obsahem tuku - jak smažit, usmažit (mléko)
-
Hrudky v jíšce - jak, čím zabránit, zamezit vzniku (sůl)
-
Hrudky v omáčce od mouky - jak, čím zabránit , předcházet vzniku (sůl)
-
Hrudky v těstě - jak, čím zabránit, předejít vzniku (sůl)
-
Jádra ořechů seschlá - jak, čím pomoci (slaná voda)
-
Jak čím vylepšit trojobal - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak dosolit již zpracované těsto - rady, doporučení
-
Jak jednoduše slepit pečivo, cukroví marmeládou bez použití nože - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak jednoduše vymazat formu na koláč tvrdým máslem - tipy, rady
-
Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
-
Jak nakrájet čokoládu na malé kousky snadno a jednoduše (mrazák, palička)
-
Jak napravit přesolené jídlo (mléko, smetana)
-
Jak napravit přesolený pokrm (brambor, mrkev, kůrka chleba, bílek)
-
Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady
-
Jak nastrouhat citronovou kůru snadno a jednoduše - jak to udělat, co použít (rašple)
-
Jak nejlépe ušlehat smetanu, šlehačku - postup, návod
-
Jak neuvařit slizké knedlíky (jedlá soda)
-
Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení
-
Jak odlepit jemné pečivo od plechu, pomocí niti - postup, návod
-
Jak odlepit od pekáče připálené pečivo, aniž bychom ho poškodili - postup, návod
-
Jak odlepit přilepené těsto z válu, z válečku na válení těsta
-
Jak odlepit přilepené, připečené pečivo od pekáče, aniž bychom ho porušili - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak odstranit koření z omáčky (hřebíček, bobkový list, celý pepř) snadno a rychle
-
Jak odstranit nasládlou chuť přemrzlých brambor - rady, tipy