Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury
Bezový likér na ledviny, žaludek - jak připravit, udělat (bezinky, hřebíček, skořice, zázvor, vinný líh, cukr)
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2862x
Bezový likér čistí ledviny a žaludek. 1/2 l bezové šťávy čerstvě vylisované ze zralých plodů necháme vařit mírným varem s 1 hřebíčkem, 1/2 tyčinky skořice a trochou mletého zázvoru 15 minut, poté přidáme 1/4 l vinného lihu a necháme ještě jednou přejít varem. Šťávou zalijeme 1/4 kg cukru, dobře promícháme a vše necháme několik hodin stát.
Benediktýnka na povzbuzení činnosti jater, trávení - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3093x
Benediktýnka je chutný lektvar, který povzbuzuje činnost jater a reguluje žaludeční šťávy. Smícháme 1/2 l čistého alkoholu s 1/4 l destilované vody a přidáme jeden malý kousek pokrájeného kořene rebarbory, jeden rozdrcený kořen benediktu lékařského, trochu hořcového kořene, mátové lístky, dvě špetky mleté skořice, trochu čerstvé rozdrcené majoránky a dva natrhané pelyňkové listy.
Číst dál: Benediktýnka na povzbuzení činnosti jater, trávení - jak připravit, udělat
Anýzový likér na podporu trávení, proti plnosti žaludku - jak připravit, udělat (semena anýzu, skořice, cukr, pálenka)
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3166x
Jedna sklenka anýzového likéru po jídle odstraní pocit plnosti a tlak v žaludku. 40 g čerstvých rozdrcených anýzových semen smícháme s 1 g skořice, 1/2 kg cukru a 1 l dobré obilné pálenky a nalijeme do láhve. Směs se musí louhovat asi 6 týdnů, poté ji můžeme přefiltrovat a uskladnit na chladném a suchém místě. Čím je likér starší, tím je lepší.
Andělikový žaludeční likér na podporu trávení - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2940x
Andělikový žaludeční likér podporuje trávení. Smícháme 12 g anděliky, 7 g anýzových semen, 7 g omanového kořene, 12 g badyánu, 4 g zeměžluči a 4 g vinného kamene, dáme do láhve s širokým hrdlem a přelijeme 2 l ovocné pálenky. Zakryjeme a necháme několik týdnů odstát. Poté rozpustíme ve vodě 1/2 kg cukru, převaříme a po klidové fázi alkoholu a následném přefiltrování přidáme k tekutině.
Číst dál: Andělikový žaludeční likér na podporu trávení - jak připravit, udělat
Zeměžlučové víno na játra, žlučník - jak připravit, udělat (heřmánek, zeměžluč, pelyněk, pomeranč, bílé víno)
Zveřejněno: pondělí 20. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1341x
Zeměžlučové víno působí na játra a žlučník. 3 špetky heřmánku pravého, 1 špetku zeměžluči, 1 špetku pelyňku a půlku pokrájeného chemicky neošetřeného pomeranče (včetně kůry) vložíme do nádoby s širokým hrdlem a přelijeme lahví bílého vína.
Zeměžlučové víno na žlučník, bolest žlučníku - jak připravit, udělat (zeměžluč, meduňka, máta, citron, bílé víno)
Zveřejněno: pondělí 20. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1408x
Jedna sklenka zeměžlučového vína denně zklidňuje žlučník. 20 g zeměžlučové natě (čerstvé nebo sušené) a 20 g meduňky nebo máty (čerstvé či sušené) promícháme s rozdrceným celým citronem (včetně kůry) a přelijeme 0,7 l dobrého bílého vína.
Všedobrové víno při horečce, na horečku - jak připravit, udělat (kořen všedobru, víno)
Zveřejněno: pondělí 20. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1375x
Všedobrové víno je výborná kúra při horečnatých onemocněních. Jednu lžíci rozdrceného kořene všedobru naložíme do druhého dne do 125 ml vína. Druhý den scedíme a toto víno pijeme při horečce vždy před jídlem. Večer naložíme opět novou dávku. Kúra trvá přibližně dva týdny.
Vermutové víno na trávení, potíže s trávením - jak připravit, udělat (pelyněk, máta, rozmarýn, bílé víno)
Zveřejněno: pondělí 20. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1413x
Vermutové víno pomáhá při trávicích potížích. 20 g pelyňkových listů smícháme s trochou máty a rozmarýnu a přelijeme 0,75 l sladkého bílého vína. Necháme 10 dní louhovat v uzavřené nádobě, scedíme a před každým jídlem pijeme 1 likérovou sklenku.
Tymiánové víno při melancholii, slabosti, menstruaci - jak připravit, udělat (tymián, víno)
Zveřejněno: pondělí 20. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1957x
Tymiánové víno reguluje menstruaci a působí při melancholii či slabosti. Na 1 díl natě nalijeme 5 dílů dobrého bílého vína a směs necháme při pokojové teplotě odstát až 7 dní. Poté scedíme a pijeme každý den 1 sklenku.
Šalvějové víno proti nadměrnému pocení, pocení rukou, nohou - jak připravit, udělat (šalvěj, víno)
Zveřejněno: pondělí 20. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1538x
Šalvějové víno působí proti nepříjemnému nočnímu pocení či nadměrnému pocení rukou a nohou. Hrst čerstvých šalvějových lístků přelijeme 0,7 l vína (výběrem ze suchých hroznů) a necháme přibližně deset dní odstát.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Rozmarýnové víno na posilnění organismu - jak připravit, udělat (rozmarýn, víno)
- Routové víno proti bolesti svalů, kloubů - jak připravit, udělat (routa, máta, rozmarýn, bílé víno)
- Pupavové víno na trávení - jak připravit, udělat (pupava, bílé víno)
- Plicníkové víno na chrapot, bolest v krku, hrudi - jak připravit, udělat (plicník, víno, med)
- Perklíčové víno - jak připravit, udělat (petrklíče, cukr, citron, kvasnice)
- Pelyňkový aperitiv proti průjmu, kolikám, jaterním potížím - jak připravit, udělat (pelyněk, meduňka, máta, bílé víno)
- Pelyňkové víno na podporu imunity, dobrou náladu - jak připravit, udělat (pelyněk, bílé víno)
- Omanové víno proti gastritidě, předčasnému porodu - jak připravit, udělat (kořen omanu, vinný líh, bílé víno)
- Mateřídouškové víno na astma - jak připravit, udělat (mateřídouška, bílé víno)
- Mařinkové víno na pročištění krve - jak připravit, udělat (mařinka, víno)
Další rady v kategorii
-
Akutní zánět močového měchýře, průjem, nachlazení - čaj proti potížím - jak připravit, udělat (malinové listí)
-
Alkoholismus, vyvolání zvracení - kapky na vyvolání zvracení po požití alkoholu - jak připravit, udělat (kopytník)
-
Anděliková tinktura na posilnění zažívání - jak připravit, udělat
-
Andělikové víno na podporu trávení, zažívání - jak udělat, připravit (andělika, víno)
-
Andělikový žaludeční likér na podporu trávení - jak připravit, udělat
-
Anýzový likér na podporu trávení, proti plnosti žaludku - jak připravit, udělat (semena anýzu, skořice, cukr, pálenka)
-
Arniková tinktura vhodná po odnutí hmyzem, stuhlosti kloubů, hematomech - jak připravit, udělat
-
Arterioskleróza, kornatění tepen - čaj proti potížím - jak připravit, udělat (vilínová nať)
-
Arterioskleróza, kornatění tepen - odvar proti potížím - jak připravit, udělat (jmelí, třezalka)
-
Arterioskleróza, kornatění tepen - výluh proti potížím - jak připravit, udělat (prha, víno)
-
Astma - Nápoj na astma - jak udělat, připravit
-
Baldriánová tinktura proti nervozitě - jak udělat, připravit
-
Bazalkové víno proti zahlenění - jak připravit, udělat (bazalka, víno)
-
Bazalkový ocet, olej do salátů - příprava
-
Benediktýnka na povzbuzení činnosti jater, trávení - jak připravit, udělat
-
Bezinkový likér k léčbě neuralgií, bolestí nervového původu - jak připravit, udělat
-
Bezinkový likér plný vitamínů - jak připravit, udělat
-
Bezinkový med vhodný při chřipce a nachlazení - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup I - sirup pro zdraví
-
Bezinkový sirup II - sirup pro zdraví, proti kašli
-
Bezinkový sirup na chřipku, proti chřipce - jak udělat, připravit
-
Bezové víno na ledviny, močový měchýř - jak připravit, udělat (bez, voda, cukr, zázvor, hřebíček)
-
Bezový likér na ledviny, žaludek - jak připravit, udělat (bezinky, hřebíček, skořice, zázvor, vinný líh, cukr)
-
Bolest hlavy - bylinkové čaje, jaké byliny použít
-
Bolest hlavy - čaj proti bolesti - jak udělat, připravit (šalvěj, koriandr, pepř)
-
Bolest hlavy - čaj proti bolesti, potížím - jak udělat, připravit (černý bez)
-
Bolest hlavy - čaj proti potížím - jak připravit, udělat (černý čaj, citronová šťáva)
-
Bolest hlavy při chřipce - čaj proti bolesti, potížím - jak udělat, připravit (jitrocel)
-
Bolest hlavy, křeče při bolesti hlavy - čaj proti potížím - jak udělat, připravit (vrba, mochna, levandule, prvosenka, měsíček)
-
Bolest hlavy, migréna - čaj proti potížím - jak připravit, udělat (routa, řebříček)
-
Bolest hlavy, přecitlivělost na světlo - čaj proti potížím - jak udělat, připravit (světlík)
-
Bolest v krku - čaj proti bolesti - jak připravit, udělat (hluchavka)
-
Bolest v krku, noční pomočování - čaj proti potížím - jak udělat, připravit (přeslička, třezalka)
-
Bolest v krku, zánět hrtanu, chrapot - jak, čím pomoci - kdoulové víno (kdoule, víno, hřebíček, rozmarýn, tymián, med)
-
Bolest v krku, zánět krku, hrtanu - jak, čím pomoci (meduňka, toten krvavec, šalvěj, třezalka)
-
Bolest v krku, zánět krku, hrtanu - tinktura proti potížím - jak udělat, připravit (dubová kůra, alkohol, voda, med)
-
Bolest v krku, zánět krku, hrtanu, kašel - jak, čím pomoci (tymián)
-
Bolest v podbřišku, pochvě - zklidňující, léčivý čaj - jak udělat, připravit (dubová kůra, nátržník)
-
Bolest v podbřišku, výtok, zánět v pochvě - zklidňující, léčivý čaj - jak udělat, připravit (hluchavka, potočnice, třapatka, rdesno, kontryhel)
-
Bolest žaludku, špatné trávení - čaj proti potížím - jak udělat, připravit (fenykl, máta, koriandr)
-
Bolest žaludku, žaludeční bolesti - kúra proti potížím - jak připravit, udělat (česnek, citronová šťáva, med)
-
Bolesti kloubů - čaj proti bolestem - jak připravit, udělat (březové listí)
-
Bolesti v podbřišku před začátkem menstruace, menzes - léčivý nápoj proti potížím - jak udělat, připravit (černé pivo, oves, chmel, mochna husí, vrba, prvosenka)
-
Bolesti, tuhnutí kloubů - nápoj proti potížím - jak připravit, udělat (ocet, med)
-
Borůvkový likér proti průjmu, na průjem - jak připravit, udělat (borůvky, hřebíček, skořice, cukr, alkohol)
-
Brčálová tinktura na vysoký krevní tlak, trávení - jak připravit, udělat (brčál, bílé víno)
-
Brutnáková tinktura pro dobrou náladu, proti melancholii - jak připravit, udělat (brutnák, bílé víno)
-
Bylinkový sirup - jak udělat, připravit (bylinky, med, kyselina citronová, konzervant)
-
Bylinky vhodné na tinkturu - třezalka, lopuch, bazalka, řimbaba, pupeny stromů
-
Byliny, bylinky na šedivění vlasů, jak zabránit šedivění vlasů - babské rady
-
Čaj bylinný, lesní - jak udělat, připravit
-
Čaj na detoxikaci, pročištění organismu - jak udělat, připravit (kopřiva, pelyněk, řebříček, rozmarýn, šalvěj, třezalka)
-
Čaj na jarní očistu z kopřivy, pampelišky, jitrocele a sedmikrásky
-
Čaj na léčbu jater, žlučníku, kašel, bolest při mentruaci, výplach očí, zánět spojivek - byliny, bylinky, léčba
-
Čaj na ledvinové kameny, písek v měchýři, ledvinách - jak připravit, udělat (kopřiva)
-
Čaj na migrénu - jak připravit, udělat
-
Čaj na nachlazení, bolest v krku, únavu, hemoroidy, onemocnění žil - byliny, bylinky, léčba
-
Čaj na nervozitu, nemoci jater, žlučníku, žaludku, bolest hlavy, nespavost, krevní tlak
-
Čaj na podporu hubnutí - jak připravit, udělat (pampeliška, oregano)
-
Čaj na posílení organismu při hubnutí z šalvěje, dobromysle, máty a mateřídoušky
-
Čaj na prochladnutí, při bronchitidě, pneumonii - jak udělat, připravit (černý bez)
-
Čaj na pročištění ledvin - jak připravit, udělat
-
Čaj na průjem, křeče, menstruační bolesti, bolest v krku
-
Čaj na revma, cévní onemocnění, močové a ledvinové záněty, průjem - byliny, bylinky, léčba
-
Čaj na zlepšení paměti - jak připravit, udělat
-
Čaj na zlepšením látkové výměny, na zánět močového měchýře, žlučníkové potíže - jak udělat, připravit (čekanka)
-
Čaj posilující pro staré lidi - jak udělat, připravit
-
Čaj při menstruačních bolestech, křečích, na posílení laktace, tvorby mateřského mléka - byliny, bylinky, léčba
-
Čaj při nervozitě, pro uklidnění, na bolest hlavy - byliny, bylinky, léčba (máta)
-
Čaj při odstavování dítěte, ukončení kojení - jak připravit, udělat (šalvěj)
-
Čaj při potížích s močovým měchýřem - jak připravit, udělat
-
Čaj při žaludečních křečích, průjmu, zvracení, nadýmání, střevní kolice - byliny, bylinky, léčba (máta)
-
Čaj při žloutence, jaterních chorobách - jak udělat, připravit (čekanka, mařinka, pampeliška, rozrazil)
-
Čaj pro dobrou pohodu - příprava
-
Čaj proti nachlazení - jak připravit, udělat
-
Čaj proti nadměrnému pocení - jak připravit, udělat (brutnák, listy jahodníku)
-
Čaj proti nervozitě, na nervozitu - jak udělat, připravit (máta, meduňka, šalvěj, yzop)
-
Čaj vhodný na zánět ledvin, prostaty - jak, připravit, udělat
-
Čaj z břečťanu, břečťanový čaj - recept, návod, postup výroby
-
Čaj z čerstvých jablečných slupek vhodný proti horečce, zácpě, poruchám trávení - jak připravit, udělat
-
Čaj z devětsilu na kašel, astma, žaludeční potíže a zadržování vody v těle
-
Čaj z jeřabiny, jeřábu - recept, návod, postup na výrobu
-
Čaj z kopřivy - proč by se neměl pít samotný
-
Čaj z kukuřičných vlasů vhodný i k hubnutí - jak připravit, udělat
-
Čaj z ostružiníku, ostružinový čaj - recept, návod, postup výroby
-
Čaj z pampeliškových listů vhodný k odstranění škodlivin z těla, očistu organismu - jak udělat, připravit
-
Čaj z pískavice, pískavicový čaj - recept, návod, postup výroby
-
Čaj ze sušených jablečných slupek vhodný proti horečce, zácpě, poruchám trávení - jak připravit, udělat
-
Čajová směs na pročištění organismu - jak připravit, udělat
-
Celíková tinktura na ledviny, správnou funkci ledvin - jak připravit, udělat (celík, bílé víno)
-
Česnáčkový ocet, ocet z česnáčku - recept, postup, návod, příprava, výroba
-
Česneková kořalka - recept, návod na výrobu, postup výroby
-
Česneková pálenka na vysoký krevní tlak, špatné prokrvení, proti parazitům - jak připravit, udělat (česnek, pálenka)
-
Česneková tinktura pro mladistvou svěžest organismu - jak připravit, udělat (česnek, alkohol)
-
Česnekové víno ke snížení vysokého krevního tlaku - jak připravit, udělat
-
Česnekové víno z listů na žaludeční vředy - jak připravit, udělat
-
Česnekový elixír na vysoký krevní tlak, kornatění tepen - jak připravit, udělat
-
Chmelová tinktura na spánek, při potížích se spaním - jak připravit, udělat (chmel, pálenka)
-
Chrapot, kašel - nápoj proti potížím vhodný i pro děti - jak připravit, udělat (fenykl)
-
Chřipka, nachlazení - nápoj proti potížím - jak připravit, udělat (mrkev, celer, peržel, červená řepa, zelí)