Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury

Ginko biloba, jinan dvoulaločný - tinkura - recept, postup, návod na výrobu

Tinktura z jinanu dvoulaločného - recept:   dvě lžíce listů jinanu zalijeme 3 dl 60 % lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3 x denně 10 kapek. Účinek zvýšíme nakapáním do šálku zeleného čaje.

 

Jinan, ginko - účinky na zdraví, použití a využití - zde.  

Tinktura z rozrazilu lékařského - recept, postup, návod na výrobu

Tinktura z byliny rozrazilu lékařského: jednu vrchovatou dvouhrst kvetoucí, nadrobno pokrájené natě dáme do litru 38 až 40% žitné pálenky a necháme stát čtrnáct dní na slunci nebo na teplém místě.

Kneipův královský čaj na gynekologické potíže - recept, návod, postup výroby (přípravy směsi)

Kneippův královský čaj na gynekologické potíže žen: 1/10 listu šalvěje, 2/10 květu měsíčku, 3/10 nati kontryhele a 4/10 nati řebříčku. Má se užívat 500-750 ml denně při běžných ženských potížích.

Migréna - babské rady, bylinky, léčba bez léků (levandulová tinktura)

Migréna - na migrénu dobře účinkuje levandulová tinktura (kterou si sami můžete vyrobit). Potírejte jí spánky, ale neměla by se dostat do očí, protože pálí (je to alkohol). Pomáhají i teplé obklady na čelo a spánky. Při migréně mějte zavřené oči a snažte se vyhnout zvukovým podnětům.  

Číst dál: Migréna - babské rady, bylinky, léčba bez léků (levandulová tinktura)

Vlaštovičníková tinktura - recept, postup, návod na výrobu

Vlaštovičníková tinktura: sbírá se celá rostlina, tj, kořen, a celá kvetoucí nať, nakrájí se na cca 0,5 cm (při krájení teče z rostlinky žluté hořké mléko, takže krájejte např. na papíře /ne novinovém/), dá se do skleničky a doplní se koňakem. Na okně za občasného protřepání ji nechte 3 týdny louhovat, sceďte a vlaštovičníková tinktura je hotová.

 

Vlaštovičník a jeho účinky na zdraví - zde.

Jeřabinový sirup - recept, návod, postup výroby, účinky na zdraví, užití

Jeřabinový sirup - recept: jeřabiny rozmačkáme a získanou šťávu smícháme s cukrem nebo medem v poměru 1:1. Vaříme do zhoustnutí, necháme vychladnout a naplníme sirupem láhve.   Jeřabiny jsou plody stromu jeřábu, kterého je známo okolo 90 druhů, v Čechách jich pak roste něco přes 20. Zbarvení plodů se pohybuje od světle oranžové po tmavě červenou. Pro konzumaci jsou nejvhodnější plody jeřábu ptačího a sladkoplodého.

Číst dál: Jeřabinový sirup - recept, návod, postup výroby, účinky na zdraví, užití

Pomazánka, marmeláda z jeřabiny, jeřábu - recept, návod, postup výroby

Pomazánka, marmeláda z jeřabiny, jeřábu - 800 g jeřabin očešte z lat a nechejte přes noc v mrazničce nebo mrazáku promrznout. Uvařte jeřabiny s 1/2 I vody doměkka, aby bobule praskly a poté vše protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání přiveďte k varu se 750 g želírovacího cukru. Dochuťte šťávou ze 2 pomerančů a plňte do sterilních zavařeninových sklenic. Marmeláda vydrží až jeden rok.

Číst dál: Pomazánka, marmeláda z jeřabiny, jeřábu - recept, návod, postup výroby

Nálev z jeřabiny, jeřábu - recept, postup, návod na výrobu

Nálev z jeřabiny, jeřábu - 30 g listů vložte do 1 l vroucí vody a nechejte luhovat 10 minut. Denně vypijte 3 šálky.  

Číst dál: Nálev z jeřabiny, jeřábu - recept, postup, návod na výrobu

Čaj z jeřabiny, jeřábu - recept, návod, postup na výrobu

Čaj z jeřabiny, jeřábu - 1 lžičku sušených jeřabin rozdrťte v hmoždíři. Plody přelijte 1 šálkem vody. Asi 10 minut nechejte luhovat a poté sceďte. Podle potřeby pijte 1-2 šálky denně.

 

Jeřáb, jeřabina - účinky na zdraví, použití, využití - zde.

Obklad z ostružiny, ostružiníku - postup, návod, recept

Obklad z ostružiníku: 100 g čerstvě rozmačkaných listů zřeďte trochou vody a tři hodiny nechejte odstát. V tenké vrstvě nanášejte na postižené místo.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny