Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury

Lipový čaj, lipová květ - při jakých obtížích použít, kdy a jak sušit

Při čem pomáhá lipový čaj: Čaj z lipových květů pomáhá při nemocech zažívacího traktu, cévních nemocech, chrání sliznici horních cest dýchacích, uvolňuje křeče a snadňuje odkašlávání. Lipový květ sušíme bud' ve stínu ve slabých vrstvách nebo v troubě při 40 stupních Celsia.

Číst dál: Lipový čaj, lipová květ - při jakých obtížích použít, kdy a jak sušit

► Jablečný ocet - recept, postup, návod, příprava, výroba, suroviny, ingredience

Jablečný ocet - recept, výroba: 1 kg omytých jablek nastrouhejte i se slupkou a jádřincem, dejte do skleněné nebo kameninové nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budete potřebovat přibližně 3 litry vody na 1kg jablek). Pak sklenici převažte plátýnkem, aby do ní proudil vzduch a odcházel kysličník uhličitý a nechte ji stát asi 2 týdny na teplém místě.

Číst dál: ► Jablečný ocet - recept, postup, návod, příprava, výroba, suroviny, ingredience

Jak, čím se zbavit nočních křečí končetin - tipy, rady, doporučení

Do čistého lihu nebo Alpy francovky naložíme kaštanový květ, přidáme pár rozkrájených kaštanů a necháme několik dnů
louhovat. Extrakt přecedíme přes sítko a nálevem mažeme každý den nohy. Noční křeče by měly velmi brzy ustoupit.

Povzbuzující čaj ze zázvoru, pepře a skořice - recept, postup, návod

Zázvor, pepř a skořice patří mezi koření, které probudí spolu s chutovými i naše buňky mozkové. Po ránu pošlou do mozku krev a povzbudí celý krevní oběh, takže se budeme cítit naprosto fit. Připravíme si z nich povzbuzující ranní čaj.

Číst dál: Povzbuzující čaj ze zázvoru, pepře a skořice - recept, postup, návod

Med z pampelišky, pampeliškový med - recept, návod, postup, příprava, suroviny, využití, užívání

Pampeliškový med - vyrobí se snadno, rychle, chutně a je mimořádně zdravý. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si naněj měli dát pozor.

Číst dál: Med z pampelišky, pampeliškový med - recept, návod, postup, příprava, suroviny, využití, užívání

Jak vylepšit chuť zázvorového čaje (základ - ovocný čaj a přidat med a citron)

Ne každý miluje chuť zázvorového čaje. Na paměti bychom měli mít, že je nevhodné jej luhovat dluoho. Pak čaj získá pálivou nepříjemnou chuť. Luhování by mělo trvat cca. 5-8 minut max. , nikdy ne déle. Do čaje vždy dejte (při teplotě kolem 40°C) med a citron (chuť zázvorového čaje se výrazně zjemní). Pokud ale nemáte rádi chuť zázvoru (ale čaj musíte pít např. kvůli nachlazení), je možné při zalévání zázvoru vařící vodou současně do šálku přihodit i sáček ovocného čaje. Díky tomu získá čaj mnohem příjemnější chuť a vy se už zázvoru nebudete snažit vyhýbat. I v tomto případě ale platí, že by se zázvor měl ve vodě luhovat jen cca. 5 minut. Poté se z výluhu zázvor a sáček ovocného čaje již vytáhne.  

Číst dál: Jak vylepšit chuť zázvorového čaje (základ - ovocný čaj a přidat med a citron)

Česnáčkový ocet, ocet z česnáčku - recept, postup, návod, příprava, výroba

Česnáčkový ocet:   sklenici se šroubovacím uzávěrem  volně naplňte čerstvými lodyhami, listy i poupaty a vše zalijte kvalitním octem tak, aby bylina byla dokonale zakrytá. Už po několika dnech je ocet hotový. Části bylin v něm mohou zůstat, než všechen ocet spotřebujete.

 

Česnáček lékařský - účinky na zdraví, použití, využití - zde.

Jak provonět byt bylinkami snadno a rychle (alobal a na něj bylinky) - fotografie

Máte doma bylinky a přáli byste si, aby provoněly celý byt? To umí jen málokteré bylinky a je nutné jim pomoci. Na radiátor nebo kamna položte alobal a na něj aromatické byliny. Ohřevem alobalu bylinky provoní místnosti.  

Číst dál: Jak provonět byt bylinkami snadno a rychle (alobal a na něj bylinky) - fotografie

Osmero bylinek Marie Treben

Osmero bylinek Marie Treben je: tymián, vlaštovičník, rozrazil, česnek medvědí, puškvorec, kopřiva, heřmánek a kontryhel. Informace o jednotlivých bylinkách jsou na www.BylinkyProVsechny.cz 

Vše o fenyklu - proč ho jíst, jaký vliv má na naše zdraví

Fenykl má anýzovou příchuť. Jsou to velké cibule, oválné nebo kulaté. Kupujeme raději kulaté fenykly, jsou křehčí. Stačí jej řádně omýt a nakrájet na čtvrtky, případně na osminky a servírovat i před jídlem, jako předkrm s kapkou olivového oleje, posolené, anebo jako salát po jídle, hlavně po mase, na vytrávení. Podporuje trávení, potlačuje plynatost, nadýmání, říhání.

Číst dál: Vše o fenyklu - proč ho jíst, jaký vliv má na naše zdraví

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny