Koření, dochucovadla a bylinky
Perželová nať zvadlá, povadlá - jak, čím vrátit svěžest (voda)
Zveřejněno: neděle 15. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2906x
Zvadlá petrželová nat' nabude svěžesti, když ji rozložíme na talíř, pokropíme studenou vodou a několik hodin necháme přikrytou dalším talířem.
Olivy - jak, čím vylepšit chuť (česnek, paprika, majoránka)
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3866x
Chuť oliv můžeme ozvláštnit tak, že je dáme do sklenice spolu se dvěma až třemi lehce rozmačkanými neoloupanými
stroužky česneku a přidáme špetku papriky a špetku majoránky.
Česnekový prášek - jak připravit, udělat snadno a jednoduše
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3770x
Chceme-li si připravit česnekový prášek, je dobré nejprve nechat stroužky ztvrdnout několikaminutovým zahřátím v troubě a až poté rozemlít. U neslaných diet je česnekový prášek užitečnou přísadou pro zvýraznění chuti potravin.
Jak vyrobit, udělat petrželkový olej vhodný k ochucení zeleniny, těstovin, rýže - postup, návod
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4138x
Olej s petrželkou je vynikající na ochucení zeleniny připravené v páře nebo omažené. Hodí se také k těstovinám, rýži
a k rybímu i kuřecímu masu. Připravíme ho tak, že smícháme malé množství extra panenského olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky a 3 kuličky černého pepře.
Jaký olej používat na dochucování zeleninových salátů - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3264x
Na ochucování salátů se nejlépe hodí panenský olivový olej. Doporučujeme koupit několik druhů a občas je prostřídat.
Překvapí nás velká rozmanitost chutí, vůně a konzistence jednotlivých olejů, podle toho, z jakého místa pocházejí.
Jak, čím zvýraznit chuť kupované majonézy - tipy, rady, doporučení (olivový olej)
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3498x
Chceme-li vylepšit a zdůraznit chuť majonézy koupené v supermarketu, přidáme do ní několik kapek panenského olivového oleje a promícháme.
Marocké koření - suroviny, ingredience, složení
Zveřejněno: pátek 18. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4433x
Domácí marocké koření - složení: na domácí marocké koření smíchejte 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 2 a 1/2 lžičky římského kmínu a 2 a 1/2 lžičky koriandru, 1 a 1/4 lžičky nového koření a 1 a 1/4 lžičky zázvoru a po 3/4 lžičce chilli a skořice.
Zázvor - jeho použití a vliv na zdraví - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3916x
V současné době je populární po celém světě. Je všestranně použitelný, hodí se do slaných i sladkých jídel. Je také součástí kořenicích směsí, např. kari. Kromě aromatu a výrazné chuti dodává pokrmům i něco navíc - pozitivně ovlivňuje proces zažívání a potlačuje příznaky spojené s kinetózou (nevolnost při jízdě automobilem, autobusem
a mořskou nemocí. Užitečným pomocníkem je i při nevolnostech a zvracení v době těhotenství. Čerstvý zázvor koupíte prakticky v každém obchodě. Ve spodní části chladničky vydrží dlouho čerstvý.
Kardamom - jeho použití v kuchyni, přísada do jídel a nápojů - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3755x
Největší oblibu má kardamom v zemích Orientu. Má aromatickou, jemně pálivou a pikantní chuť, která připomíná eukalypt. Koření se jím mastné pokrmy, pečivo, zeleninová jídla, luštěniny, rýže, omáčky i svařené víno. V malém množství se přidává do uzenin. Chcete-li si okořenit kávu nebo čaj, přidejte 3-4 zrnka (celá nebo umletá) na jeden šálek.
► Šafrán - použití, využití v kuchyni, do kterých pokrmů se hodí - tipy
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 10453x
Šafrán se často se používá především ve francouzské a španělské kuchyni. Nesmí chybět v provensálské polévce bouillabaisse či v pokrmech s rýží jako například paella nebo rizoto. Více než pro svoji chuť se šafrán používá k barvení pokrmů. Pokud chcete jídlo hlavně obarvit, přidejte šafrán na počátku vaření. Pokud plánujete jídlo šafránem ovonět, přidejte jej až později. Šafránem ořeňte velmi střídmě, při jeho nadměrném použití může jídlo chutnat hořce.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Kurkuma - jak vypadá a kde se dá při vaření použít - rady, tipy, doporučení
- Využití saturejky v kuchyni - tipy, rady
- Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
- ► Domácí Podravka, Kuchárek, Vegeta BEZ GLUTAMÁTU - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Jak poznáme, že jsou bylinky usušené a jak je skladovat, uchovávat - rady, doporučení
- Jak sušit bylinky, aby se co nejrychleji usušily - tipy, rady, doporučení
- Pozor na bylinkové čaje - rady, doporučení
- Jak si vyrobit univerzální koření, kořenící přípravek - recept, postup, návod
- Proč, z jakého důvodu neuchovávat koření v papírových sáčcích - rady, doporučení
- Pikantní domácí koření, vhodné na zelné a kapustové pokrmy - recept, postup, návod
Další rady v kategorii
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bylinkové máslo - jak udělat, připravit
-
Česneková pasta - jak připravit, udělat
-
Česnekový prášek - jak připravit, udělat snadno a jednoduše
-
Chilli salsa - jak udělat, připravit
-
Čím dochutit hořčici
-
Co přidat ke koření, aby se kořenky neucpávaly - tipy, rady (hrách, rýže)
-
Co vše je dobré vědět o soli
-
Domácí krenex - jak připravit, udělat
-
Feferonková pasta - jak připravit, udělat
-
Hořčice ostrá, štiplavá - jak, čím zjemnit chuť (med)
-
Hořčice z datlí - jak udělat, připravit
-
Jablkový krenex - jak připravit, udělat
-
Jak často, v jakém časovém intervalu vyměňovat koření v kořenkách - tipy, rady, doporučení
-
Jak čím rozmýchat a ochutit ztvrdlou hořčici - tipy, rady, doporučení
-
Jak mrazit bylinky - tipy, rady, zkušenosti
-
Jak nakupovat koření - tipy, rady, doporučení
-
Jak nakupovat koření a jak ho správně uchovávat - rady, doporučení
-
Jak nasekat zelenou petrželku snadno a rychle - tipy, rady
-
Jak nastrouhat velmi malý kousek muškátového oříšku - tipy, rady
-
Jak poznáme, že jsou bylinky usušené a jak je skladovat, uchovávat - rady, doporučení
-
Jak si vyrobit drcený, mletý pepř bez použití mlýnku na pepr
-
Jak si vyrobit univerzální koření, kořenící přípravek - recept, postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat koření, aby co nejdéle vydrželo - tipy, rady, doporučení
-
Jak snadno přesypat koření ze sáčku do dózy
-
Jak správně otrhávat bazalku při vaření
-
Jak správně používat česnek jako koření, kořenící přípravek - tipy, rady, doporučení
-
Jak správně skladovat, uchovávat koření, v jakém množství koření kupovat, nakupovat - tipy, rady doporučení
-
Jak sušit bylinky, aby se co nejrychleji usušily - tipy, rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby nám koření v kořenkách při vaření nezvlhlo a nezměnilo aroma - rady, doporučení
-
Jak vylepšit, ochuti svačinu pomocí pesta - tipy, rady
-
Jak vyrobit, udělat petrželkový olej vhodný k ochucení zeleniny, těstovin, rýže - postup, návod
-
Jak zabránit hořknutí jídla při použití cayenského pepře - tipy, rady
-
Jak zabránit vyschnutí hořčice
-
Jak získat z bylinek při vaření co největší aroma
-
Jak zlepšit chuť zálivky (remulády) z obchodu
-
Jak zmírnit pálivost kari (smetana)
-
Jak zvýraznit aroma pažitky, petržele, bylinek při vaření
-
Jak zvýraznit chuť koření - tipy, rady, doporučení
-
Jak zvýšit, zvýraznit chuť koření v pokrmech - tipy, rady
-
Jak, čím snížit vydatnost stravy, oběda, večeře - tipy, rady, doporučení (chilli, hořčice)
-
Jak, čím zmírnit příliš ostrou chuť hořčice - tipy, rady
-
Jak, čím zvýraznit chuť kupované majonézy - tipy, rady, doporučení (olivový olej)
-
Jak, z čeho, z jakých surovin namíchat pikantní koření vhodné k zelným a kapustovým pokrmům - recept
-
Jak, z čeho, z jakých surovin si vyrobit, připravit univerzální kořenící přípravek, kořenící směs - postup, návod
-
Jaké bylinky se hodí do polévky
-
Jaké potraviny lze ochutit fenyklem - tipy, rady
-
Jaký olej používat na dochucování zeleninových salátů - tipy, rady, doporučení
-
Jemná cuketová hořčice - jak připravit, udělat
-
Jemné feferonkové dochucovadlo - jak připravit, udělat
-
Kardamom - jeho použití v kuchyni, přísada do jídel a nápojů - tipy, rady, doporučení
-
Kdy, v jakém případě se nedoporučuje jíst hořčici - doporučení
-
Kopr naložený ve slaném nálevu - jak připravit, udělat
-
Kopr zavařený ve sladkokyselém nálevu (sladší) - jak připravit, udělat
-
Kopr zavařený ve sladkokyselém nálevu - jak připravit, udělat
-
Koření - která koření se používají do kterých jídel
-
Krájení petrželky najemno - jak krájet, aby si uchovala co nejvíce vůně (nůžky)
-
Křen s kečupem a česnekem - jak připravit, udělat
-
Křen s vínem a hořčicí - jak připravit, udělat
-
Kurkuma - jak vypadá a kde se dá při vaření použít - rady, tipy, doporučení
-
Mangoldové pesto - jak udělat, připravit
-
Marocké koření - suroviny, ingredience, složení
-
Mixovaná křenová pasta - jak připravit, udělat
-
Mletý pepř v kořence vlhne - jak, čím zabránit, zamezit (celý pepř)
-
Mrazení bylinek - jak mrazit, zamrazit
-
Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat, co použít (formičky na led)
-
Mražení, zmrazování kopru - jak to udělat
-
Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit
-
Olivovo-česneková pasta - jak udělat, připravit
-
Olivy - jak, čím vylepšit chuť (česnek, paprika, majoránka)
-
Ostrá cuketová hořčice - jak připravit, udělat
-
Pažitka se při krájení nepomačká - jak to udělat, co použít (nůžky)
-
Perželová nať zvadlá, povadlá - jak, čím vrátit svěžest (voda)
-
Pikantní domácí koření, vhodné na zelné a kapustové pokrmy - recept, postup, návod
-
Pikantní dýňová hořčice - jak připravit, udělat
-
Pozor na bylinkové čaje - rady, doporučení
-
Přísada do pečiva z pomerančové kůry - postup, návod
-
Proč neskladovat, neuchovávat koření v papírových sáčcích - rady, doporučení
-
Proč, z jakého důvodu neuchovávat koření v papírových sáčcích - rady, doporučení
-
Smetanový křen - jak připravit, udělat
-
Sušení bylin, bylinek - jak sušit, usušit
-
Sušení šípků - jak sušit
-
Využití saturejky v kuchyni - tipy, rady
-
Zázvor - jeho použití a vliv na zdraví - tipy, rady, doporučení
-
► Bazalkové pesto - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
► Bylinkový ocet na vaření - příprava, postup
-
► Bylinkový olej na vaření - recept, postup, příprava
-
► Bylinky nakládané v soli - příprava, recept, postup
-
► Domácí Podravka, Kuchárek, Vegeta BEZ GLUTAMÁTU - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
► Jak otevřít jednorázový mlýnek na koření Kotanyi - video, postup, návod, tipy, rady
-
► Jak oživit zvadlou petržel aby vypadala jako čerstvě vyrytá ze záhonku
-
► Jak sušit bylinky v mikrovlnné troubě - postup, návod
-
► Jak uchovat petrželovou nať čerstvou několik dní
-
► Jak vyčistit zakalený stolní olej snadno a rychle, jak naředit hustý olej
-
► Jak zabránit ucpání pepřenky, kořenky na mletý pepř (přidání celých semen pepř)
-
► Jak zabránit vyblednutí mleté papriky
-
► Jak zabránit zaschnutí hořčice ve sklenici, skleničce
-
► Jak zamrazit čerstvé bylinky - postup, návod