Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Koření, dochucovadla a bylinky

Perželová nať zvadlá, povadlá - jak, čím vrátit svěžest (voda)

Zvadlá petrželová nat' nabude svěžesti, když ji rozložíme na talíř, pokropíme studenou vodou a několik hodin necháme přikrytou dalším talířem.

Olivy - jak, čím vylepšit chuť (česnek, paprika, majoránka)

Chuť oliv můžeme ozvláštnit tak, že je dáme do sklenice spolu se dvěma až třemi lehce rozmačkanými neoloupanými
stroužky česneku a přidáme špetku papriky a špetku majoránky.

Česnekový prášek - jak připravit, udělat snadno a jednoduše

Chceme-li si připravit česnekový prášek, je dobré nejprve nechat stroužky ztvrdnout několikaminutovým zahřátím v troubě a až poté rozemlít. U neslaných diet je česnekový prášek užitečnou přísadou pro zvýraznění chuti potravin.

Jak vyrobit, udělat petrželkový olej vhodný k ochucení zeleniny, těstovin, rýže - postup, návod

Olej s petrželkou je vynikající na ochucení zeleniny připravené v páře nebo omažené. Hodí se také k těstovinám, rýži
a k rybímu i kuřecímu masu. Připravíme ho tak, že smícháme malé množství extra panenského olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky a 3 kuličky černého pepře.

Jaký olej používat na dochucování zeleninových salátů - tipy, rady, doporučení

Na ochucování salátů se nejlépe hodí panenský olivový olej. Doporučujeme koupit několik druhů a občas je prostřídat.
Překvapí nás velká rozmanitost chutí, vůně a konzistence jednotlivých olejů, podle toho, z jakého místa pocházejí.

Jak, čím zvýraznit chuť kupované majonézy - tipy, rady, doporučení (olivový olej)

Chceme-li vylepšit a zdůraznit chuť majonézy koupené v supermarketu, přidáme do ní několik kapek panenského olivového oleje a promícháme.

Marocké koření - suroviny, ingredience, složení

Domácí marocké koření - složení: na domácí marocké koření smíchejte 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 2 a 1/2 lžičky římského kmínu a 2 a 1/2 lžičky koriandru, 1 a 1/4 lžičky nového koření a 1 a 1/4 lžičky zázvoru a po 3/4 lžičce chilli a skořice.

Zázvor - jeho použití a vliv na zdraví - tipy, rady, doporučení

V současné době je populární po celém světě. Je všestranně použitelný, hodí se do slaných i sladkých jídel. Je také součástí kořenicích směsí, např. kari. Kromě aromatu a výrazné chuti dodává pokrmům i něco navíc - pozitivně ovlivňuje proces zažívání a potlačuje příznaky spojené s kinetózou (nevolnost při jízdě automobilem, autobusem
a mořskou nemocí. Užitečným pomocníkem je i při nevolnostech a zvracení v době těhotenství. Čerstvý zázvor koupíte prakticky v každém obchodě. Ve spodní části chladničky vydrží dlouho čerstvý.

Kardamom - jeho použití v kuchyni, přísada do jídel a nápojů - tipy, rady, doporučení

Největší oblibu má kardamom v zemích Orientu. Má aromatickou, jemně pálivou a pikantní chuť, která připomíná eukalypt. Koření se jím mastné pokrmy, pečivo, zeleninová jídla, luštěniny, rýže, omáčky i svařené víno. V malém množství se přidává do uzenin. Chcete-li si okořenit kávu nebo čaj, přidejte 3-4 zrnka (celá nebo umletá) na jeden šálek.

► Šafrán - použití, využití v kuchyni, do kterých pokrmů se hodí - tipy

Šafrán se často se používá především ve francouzské a španělské kuchyni. Nesmí chybět v provensálské polévce bouillabaisse či v pokrmech s rýží jako například paella nebo rizoto. Více než pro svoji chuť se šafrán používá k barvení pokrmů. Pokud chcete jídlo hlavně obarvit, přidejte šafrán na počátku vaření. Pokud plánujete jídlo šafránem ovonět, přidejte jej až později. Šafránem ořeňte velmi střídmě, při jeho nadměrném použití může jídlo chutnat hořce.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny