Koření, dochucovadla a bylinky
Mražení, zmrazování kopru - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3529x
Kopr si pro mrazení jemně nasekejte, ideální je si rovnou připravit porce v kostičkách na led. Vydrží 3-4 měsíce. Do pokrmů ho přidávejte nerozmrazený.
Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat, co použít (formičky na led)
Zveřejněno: sobota 11. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2536x
Zmrazte si bylinky. Nasekejte je najemno, rozdělte je do formiček na ledové kostky, zalijte vodou a nechte zmrazit. Mražené bylinky potom můžete použít podle potřeby jako koření do polévek a omáček. Díky formičkám je budete mít hezky naporcované.
Sušení šípků - jak sušit
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3238x
Šípky si můžeme usušit. Sušímeje na slunci nebo v sušičce při teplotě 60 C do úplného ztvrdnutí. Rozemleté pak používáme k přípravě čaje. V čerstvém stavu je můžeme přidat i do různých směsí pečených čajů.
Mletý pepř v kořence vlhne - jak, čím zabránit, zamezit (celý pepř)
Zveřejněno: neděle 22. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2782x
Vlhne vám mletý pepř v kořence? Přidejte do ní 2 až 3 kuličky celého pepře. Ty ochrání mletý pepř před zvlhnutím.
Bylinkové máslo - jak udělat, připravit
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3063x
Směs bylinek nasekejte, promíchejte se změklým máslem, přidejte prolisovaný česnek, osolte a v malých miskách uložte do mrazáku. Bylinkové máslo poslouží jako skvělá pomazánka na pečivo a ochutí hotová jídla nebo třeba grilované maso.
Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2910x
Z bylinek lze snadno vyrobit ochucený olej a bylinkový ocet. Vložíte-li je do těchto dvou tekutin, po nějaké době jim předají své aroma a léčivé složky, a navíc v nich budou bezpečně uchované díky jejich konzervačním účinkům. Stačí bylinky v láhvi zalít vinným nebo jablečným octem, respektive olivovým nebo slunečnicovým olejem tak, aby nevyčnívaly.
Číst dál: Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit
Sušení bylin, bylinek - jak sušit, usušit
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2911x
Bylinky sebrané za slunečného dne svažte gumičkou do menších svazků a zavěste na tmavé, dobře větrané místo. Jak stonky vysychají, gumička se smršťuje a zavěšený svazek drží pohromadě. Jakmile bylinka uschne tak, že chrastí, sdrhněte ze stonků lístky a uložte je ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě.
Mrazení bylinek - jak mrazit, zamrazit
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3200x
Pro zmrazení se hodí zvláště bylinky, které sušením ztrácejí aroma, tedy například kudrnatá petržel, pažitka, kopr, medvědí česnek nebo meduňka. Omyté bylinky buď pokrájejte na kousky, nebo rozmixujte, mohou se zamrazit i vcelku. Uložte je do nádobky, napěchujte a uzavřete.
Krájení petrželky najemno - jak krájet, aby si uchovala co nejvíce vůně (nůžky)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3124x
Když chcete zachovat nejvíce vůně při krájení petrželky najemno, zkuste ji stříhat malými a ostrými nůžkami, neboť při krájení nožem se z lístků uvolňuje a ztrácí veškerá šťáva.
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
Zveřejněno: sobota 8. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2830x
Barevné koření nesmí být umístěno na slunci, protože ztratí barvu a zešedne, olejnaté koření navíc žlukne.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Pikantní dýňová hořčice - jak připravit, udělat
- Ostrá cuketová hořčice - jak připravit, udělat
- Jemná cuketová hořčice - jak připravit, udělat
- Česneková pasta - jak připravit, udělat
- Jemné feferonkové dochucovadlo - jak připravit, udělat
- Feferonková pasta - jak připravit, udělat
- Mangoldové pesto - jak udělat, připravit
- Kopr naložený ve slaném nálevu - jak připravit, udělat
- Kopr zavařený ve sladkokyselém nálevu (sladší) - jak připravit, udělat
- Kopr zavařený ve sladkokyselém nálevu - jak připravit, udělat
Další rady v kategorii
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bylinkové máslo - jak udělat, připravit
-
Česneková pasta - jak připravit, udělat
-
Česnekový prášek - jak připravit, udělat snadno a jednoduše
-
Chilli salsa - jak udělat, připravit
-
Čím dochutit hořčici
-
Co přidat ke koření, aby se kořenky neucpávaly - tipy, rady (hrách, rýže)
-
Co vše je dobré vědět o soli
-
Domácí krenex - jak připravit, udělat
-
Feferonková pasta - jak připravit, udělat
-
Hořčice ostrá, štiplavá - jak, čím zjemnit chuť (med)
-
Hořčice z datlí - jak udělat, připravit
-
Jablkový krenex - jak připravit, udělat
-
Jak často, v jakém časovém intervalu vyměňovat koření v kořenkách - tipy, rady, doporučení
-
Jak čím rozmýchat a ochutit ztvrdlou hořčici - tipy, rady, doporučení
-
Jak mrazit bylinky - tipy, rady, zkušenosti
-
Jak nakupovat koření - tipy, rady, doporučení
-
Jak nakupovat koření a jak ho správně uchovávat - rady, doporučení
-
Jak nasekat zelenou petrželku snadno a rychle - tipy, rady
-
Jak nastrouhat velmi malý kousek muškátového oříšku - tipy, rady
-
Jak poznáme, že jsou bylinky usušené a jak je skladovat, uchovávat - rady, doporučení
-
Jak si vyrobit drcený, mletý pepř bez použití mlýnku na pepr
-
Jak si vyrobit univerzální koření, kořenící přípravek - recept, postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat koření, aby co nejdéle vydrželo - tipy, rady, doporučení
-
Jak snadno přesypat koření ze sáčku do dózy
-
Jak správně otrhávat bazalku při vaření
-
Jak správně používat česnek jako koření, kořenící přípravek - tipy, rady, doporučení
-
Jak správně skladovat, uchovávat koření, v jakém množství koření kupovat, nakupovat - tipy, rady doporučení
-
Jak sušit bylinky, aby se co nejrychleji usušily - tipy, rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby nám koření v kořenkách při vaření nezvlhlo a nezměnilo aroma - rady, doporučení
-
Jak vylepšit, ochuti svačinu pomocí pesta - tipy, rady
-
Jak vyrobit, udělat petrželkový olej vhodný k ochucení zeleniny, těstovin, rýže - postup, návod
-
Jak zabránit hořknutí jídla při použití cayenského pepře - tipy, rady
-
Jak zabránit vyschnutí hořčice
-
Jak získat z bylinek při vaření co největší aroma
-
Jak zlepšit chuť zálivky (remulády) z obchodu
-
Jak zmírnit pálivost kari (smetana)
-
Jak zvýraznit aroma pažitky, petržele, bylinek při vaření
-
Jak zvýraznit chuť koření - tipy, rady, doporučení
-
Jak zvýšit, zvýraznit chuť koření v pokrmech - tipy, rady
-
Jak, čím snížit vydatnost stravy, oběda, večeře - tipy, rady, doporučení (chilli, hořčice)
-
Jak, čím zmírnit příliš ostrou chuť hořčice - tipy, rady
-
Jak, čím zvýraznit chuť kupované majonézy - tipy, rady, doporučení (olivový olej)
-
Jak, z čeho, z jakých surovin namíchat pikantní koření vhodné k zelným a kapustovým pokrmům - recept
-
Jak, z čeho, z jakých surovin si vyrobit, připravit univerzální kořenící přípravek, kořenící směs - postup, návod
-
Jaké bylinky se hodí do polévky
-
Jaké potraviny lze ochutit fenyklem - tipy, rady
-
Jaký olej používat na dochucování zeleninových salátů - tipy, rady, doporučení
-
Jemná cuketová hořčice - jak připravit, udělat
-
Jemné feferonkové dochucovadlo - jak připravit, udělat
-
Kardamom - jeho použití v kuchyni, přísada do jídel a nápojů - tipy, rady, doporučení
-
Kdy, v jakém případě se nedoporučuje jíst hořčici - doporučení
-
Kopr naložený ve slaném nálevu - jak připravit, udělat
-
Kopr zavařený ve sladkokyselém nálevu (sladší) - jak připravit, udělat
-
Kopr zavařený ve sladkokyselém nálevu - jak připravit, udělat
-
Koření - která koření se používají do kterých jídel
-
Krájení petrželky najemno - jak krájet, aby si uchovala co nejvíce vůně (nůžky)
-
Křen s kečupem a česnekem - jak připravit, udělat
-
Křen s vínem a hořčicí - jak připravit, udělat
-
Kurkuma - jak vypadá a kde se dá při vaření použít - rady, tipy, doporučení
-
Mangoldové pesto - jak udělat, připravit
-
Marocké koření - suroviny, ingredience, složení
-
Mixovaná křenová pasta - jak připravit, udělat
-
Mletý pepř v kořence vlhne - jak, čím zabránit, zamezit (celý pepř)
-
Mrazení bylinek - jak mrazit, zamrazit
-
Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat, co použít (formičky na led)
-
Mražení, zmrazování kopru - jak to udělat
-
Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit
-
Olivovo-česneková pasta - jak udělat, připravit
-
Olivy - jak, čím vylepšit chuť (česnek, paprika, majoránka)
-
Ostrá cuketová hořčice - jak připravit, udělat
-
Pažitka se při krájení nepomačká - jak to udělat, co použít (nůžky)
-
Perželová nať zvadlá, povadlá - jak, čím vrátit svěžest (voda)
-
Pikantní domácí koření, vhodné na zelné a kapustové pokrmy - recept, postup, návod
-
Pikantní dýňová hořčice - jak připravit, udělat
-
Pozor na bylinkové čaje - rady, doporučení
-
Přísada do pečiva z pomerančové kůry - postup, návod
-
Proč neskladovat, neuchovávat koření v papírových sáčcích - rady, doporučení
-
Proč, z jakého důvodu neuchovávat koření v papírových sáčcích - rady, doporučení
-
Smetanový křen - jak připravit, udělat
-
Sušení bylin, bylinek - jak sušit, usušit
-
Sušení šípků - jak sušit
-
Využití saturejky v kuchyni - tipy, rady
-
Zázvor - jeho použití a vliv na zdraví - tipy, rady, doporučení
-
► Bazalkové pesto - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
► Bylinkový ocet na vaření - příprava, postup
-
► Bylinkový olej na vaření - recept, postup, příprava
-
► Bylinky nakládané v soli - příprava, recept, postup
-
► Domácí Podravka, Kuchárek, Vegeta BEZ GLUTAMÁTU - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
► Jak otevřít jednorázový mlýnek na koření Kotanyi - video, postup, návod, tipy, rady
-
► Jak oživit zvadlou petržel aby vypadala jako čerstvě vyrytá ze záhonku
-
► Jak sušit bylinky v mikrovlnné troubě - postup, návod
-
► Jak uchovat petrželovou nať čerstvou několik dní
-
► Jak vyčistit zakalený stolní olej snadno a rychle, jak naředit hustý olej
-
► Jak zabránit ucpání pepřenky, kořenky na mletý pepř (přidání celých semen pepř)
-
► Jak zabránit vyblednutí mleté papriky
-
► Jak zabránit zaschnutí hořčice ve sklenici, skleničce
-
► Jak zamrazit čerstvé bylinky - postup, návod