Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Koření, dochucovadla a bylinky

Kurkuma - jak vypadá a kde se dá při vaření použít - rady, tipy, doporučení

Toto jasně žluté koření má jemnou vůni, připomínající pomeranče a zázvor, a velmi intenzivní chuť. Přidává se do rýže, polévek, omáček, k bramborám, těstovinám, masu i rybám. Je nepostradatelnou součástí většiny indických jídel, např. indického zeleninového či masového kari, používá se i na nakládání masa společně s jogurtem nebo zakysanou smetanou. Kurkumu koupíte bud samotnou (v podobě práškového koření v sáčku), nebo je součástí různých kořenicích směsí, z nichž nejznámější je kari.

Využití saturejky v kuchyni - tipy, rady

Tato bylinka s jemnými, svěže zelenými lístky je nejlepším kořením především do pokrmů z luštěnin.
Nejen že se její chuť k těmto jídlům dokonale hodí, ale dokáže také mírnit nadýmání, které požití čočky a fazolí
většině lidí způsobuje. Kromě luštěnin se přidává také do omáček a polévek, je výtečná do mletých mas a sekané, ve vaječných pokrmech, dušené zelenině a v salátech.

Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady

Je jedním z nejhezčích a tvarově nejzajímavějších koření vůbec. Zvláštní kombinace pálivostia sladkosti z něj dělá koření sice jemné, ale natolik výrazné, že jetřeba ho vždy dávkovat s  citem. Na vaření můžete používatbadyán rozlámaný nebo umletý. V čínské kuchyni se dává k  drůbežímua vepřovému masu, ve Vietnamu do hovězí polévky. Hodí se na pečené ke, dušenou rybu, dotmavých polévek i na dýni.

► Domácí Podravka, Kuchárek, Vegeta BEZ GLUTAMÁTU - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Jak vyrobit domácí Podravku? Veškerou syrovou zeleninu očistíme a nastrouháme.   K zelenině přidáme sůl, zamícháme a rozložíme na plechy, aby se sušila alespoň 7 dní. Poté rozemeleme na kávovém mlýnku.   Domácí vegeta je skvělou a zdravější variantou té kupované.

Číst dál: ► Domácí Podravka, Kuchárek, Vegeta BEZ GLUTAMÁTU - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Jak poznáme, že jsou bylinky usušené a jak je skladovat, uchovávat - rady, doporučení

Jakmile bylinky začnou chřestit, jsou usušené. Rozemneme je v ruce, popř. ještě prosejeme, aby byly jemné, a uchováváme ve sklenicích se zabroušenou zátkou.

Více o sušení bylin a bylinek - zde.

Jak sušit bylinky, aby se co nejrychleji usušily - tipy, rady, doporučení

Svazky bylinek děláme raději menší, jinak budou schnout příliš dlouho.

Více o sušení bylin a bylinek - zde.

Pozor na bylinkové čaje - rady, doporučení

Čaj z bylinek nelze podceňovat, lidé často uchovávají a používají některé bylinky, aniž znají jejich správnou přípravu a dávkování. Proto i léčení bylinkami má být řízeno odborným lékařem.

 

Denní pití bylinkových čajů - je vhodné nebo ne? - informace zde.

Jak si vyrobit univerzální koření, kořenící přípravek - recept, postup, návod

Celou řadu pokrmů můžeme ochucovat kořením, které si sami připravíme: Potřebujeme k tomu 30 g černého pepře, 10 g bílého pepře, 5 g muškátového oříšku, 2 bobkové listy, 5 g hřebíčku, 5 g tymiánu, 5 g muškátového květu, 20 g zázvoru. Koření, které není mleté, rozemeleme nebo roztlučeme, smícháme s ostatními, prosejeme a uložíme do dobře těsnící sklenice.

Proč, z jakého důvodu neuchovávat koření v papírových sáčcích - rady, doporučení

Koření neukládáme v papírových sáčcích, protože pak jednotlivé druhy načichnou druhým kořením a znehodnocují se.

Pikantní domácí koření, vhodné na zelné a kapustové pokrmy - recept, postup, návod

Jak namíchat pikantní koření: ke 100 g křenu dáme 1 polévkovou lžíci octa a cukru. Tuto směs necháme asi 3 dny stát. Takto připravené koření je vhodné ke všem kapustovým a zelným pokrmům.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny