Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr
Fondue (fondán) - rady při přípravě
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4123x
- Sýry se obyčejně rozpouštějí v suchém bílém víně, které pomáhá udržovat přímé teplo a dodává sýru navinulou chuť, pro vylepšení chuti můžeme použít česnek.
- Griotka se používá místo brandy v případě, že sýr ještě není dostatečně uzrálý.
- Mouka nebo kukuřičný škrob se používají, pokud je omáčka příliš řídká.
- Fondue ohřívejte na malém plameni, aby se sýr nepřipaloval.
- Když je omáčka příliš hustá, přidejte trochu zahřátého bílého vína, stopku třešňovice nebo několik kapek citronové šťávy.
- Jestliže se v omáčce tvoří žmolky, zvyšte teplotu.
- Když je omáčka řídká, přidejte trochu nastrouhaného sýru, někdy stačí přidat špetku škrobové moučky rozmíchané v trošce vína nebo vody.
- Kousky k namáčení do sýru nekrájejte příliš nadrobno, jinak budou padat z vidliček.
- Pokud děláte masové fondue, chuťově je dolaďte studenými omáčkami k namáčení masa.
Jak vyfouknout vejce snadno a rychle pomocí stříkačky a jehly - video
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5133x
Vejce vyfouknete snadno a rychle pomocí zdravotnické stříkačky a jehly.
Číst dál: Jak vyfouknout vejce snadno a rychle pomocí stříkačky a jehly - video
Jak oloupat vejce snadno a rychle pomocí sklenice a vody
Zveřejněno: středa 8. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8198x
Jak rychle oloupat vařené vejce? K loupání vajec vlastně potřebujete jen sklenici vody. Jednoduše řečeno vejce dáme do sklenice, kterou naplníme do 1/4 vodou. Poté ji zakryjeme rukou a silně protřepeme. Skořápka tímto odpadne od vajíčka – a vy máte jednoduše a rychle oloupáno. Představte si, kolik nám tento zlepšovák zachrání minut života, hlavně teď po Velikonocích, když se nám vajíčka nahromadila. : -) : -) : -) Pokud máte malou ruku, použijte zavařovací sklenici a zašroubujte na ni víčko.
Číst dál: Jak oloupat vejce snadno a rychle pomocí sklenice a vody
Jak ošetřit tvrdé sýry před uskladněním tak, aby nevysychaly - rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3380x
Nespotřebované tvrdé sýry před uskladněním potřeme na řezu olejem, aby nevysychaly. Můžeme je také zabalit do ubrousku namočeného ve slané vodě nebo pivu.
Jak obalovat sýr, aby při smažení nevytekl - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6785x
Aby sýr při smažení vytékal a byl krásně křupavý, obalíme ho hned raději dvakrát a před smažením necháme ještě půl hodiny v mrazáku.
Jak lehce nastrouhat na kousky rozdrobený sýr - rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3641x
Máme-li sýr tvrdý, a ještě k tomu rozdrobený na kousky, pak nejde téměř vůbec strouhat. Existuje ale snadná pomoc. Struhadlo lehce potřeme jedlým olejem, a pak se dějí doslova zázraky. Je-li sýr okoralý potom ho namočíme na potřebnou dobu do mléka, kde znovu krásně zvláční.
Jak zabránit, zamezit vysychání sýru - rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2875x
Ideálním místem pro skladování sýrů je vlhký sklep. Jelikož jej však málokdo z nás má k dispozici, musíme sýry uchovávat v chladničce. I tak však můžeme zabránit tomu, aby sýr vysychal, pokud jej zabalíme do navlhčené utěrky.
Jak nechat zkysat mléko na tvaroh - rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4731x
Jestliže necháme zkysat mléko na tvaroh, přidáme do něj trochu soli - mléko se lépe srazí, nebude se tak rychle kazit a vyrobený tvaroh bude daleko chutnější.
Jak si udělat kysané mléko vhodné na zálivku na zeleninové saláty - postup, návod
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3497x
Chceme-li, aby mléko zkyslo rychleji, přidáme do něj buď lžíci octa, nebo lžíci citrónové šťávy na jeden litr. Chuť bude daleko lahodnější a takto zkysané mléko můžeme použít jako zálivku na různé zeleninové saláty.
Správný postup, jak nechat zkysnout mléko - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7101x
Zkysnout nenecháváme mléko nikdy v ledničce. Při příliš nízkých teplotách se v něm totiž rozmnožují bakterie, po nichž mléko nepříjemně hořkne, místo aby zkyslo. Nejlepší je pokojová teplota.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak, čím zjemnit překořeněnou chuť dušeného masa, polévky - rady, doporučení (mléko)
- Jak, čím zabránit, zamezit sražení mléka při vaření - rady, doporučení (cukr)
- Jak, čím zamezit, zabránit zkysnutí mléka - rady, doporučení (křenový list)
- K čemu lze použít sražené mléko - tipy, rady, doporučení
- Co udělat s připálenám mlékem, aby ztratilo připálenou chuť - rady, doporučení
- Jak to udělat, aby mléko při vaření nevzkypělo, nepřeteklo přes okraj hrnce - rady, doporučení (máslo)
- Jak to udělat, aby se mléko při vaření nepřipálilo - rady, doporučení (máslo)
- Jak si doma připravit zakysané mléko - postup, návod
- Jak správně svařit mléko a jak ho správně zchlazovat - rady, doporučení
- Proč nenechávat mléko u okna - rady, doporučení
Další rady v kategorii
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Čerstvá vejce - jak je v lednici uchovávat, aby co nejdéle vydržela
-
Čerstvý sýr bleskurychle hotový - jak udělat, připravit
-
Co použít, jak to udělat, aby vejce při vaření nepopraskala (ocet)
-
Co přidat, co použít do tvarohu, aby byl vláčný a nedrolil se
-
Co udělat s připálenám mlékem, aby ztratilo připálenou chuť - rady, doporučení
-
Co udělat se zbytkem nespotřebovaného tvarohu - tipy, rady
-
Co udělat, pokud při pečení moučníku zjistíme, že máme málo tvarohu - tipy, rady (vařené brambory)
-
Domácí jogurt - jak udělat, připravit
-
Domácí máslo - jak udělat, připravit
-
Domácí šlehačka - jak, udělat, vyrobit
-
Domácí sýr - jak udělat, vyrobit
-
Domácí sýr z oslizlého tvarohu - jak udělat, připravit
-
Domácí tvaroh - jak udělat, připravit
-
Fondue (fondán) - rady při přípravě
-
Jak jednoduše nakrájet nožem vejce na plátky - rady, doporučení
-
Jak lehce nastrouhat na kousky rozdrobený sýr - rady, doporučení
-
Jak lehce oloupat vejce natvrdo - rady, doporučení
-
Jak lehce, jak snadno rozkrojit na plátky vejce na tvrdo - tipy, rady, doporučení
-
Jak našlehat tuhý sníh, jak rychle šlehat sníh z bílků - tipy, rady, doporučení
-
Jak nechat zkysat mléko na tvaroh - rady, doporučení
-
Jak nejlépe vyšlehat bílek - tipy, rady
-
Jak obalovat sýr, aby při smažení nevytekl - tipy, rady, doporučení
-
Jak od sebe rozeznat uvařené a syrové vejce (talíř)
-
Jak od sebe rozpoznat syrová a uvařená vejce - postup, návod
-
Jak od sebe rozpoznat vařené a syrové vejce
-
Jak oddělit bílek od žloutku tak, aby žloutek zůstal ve skořápce - postup, návod
-
Jak oddělit žloutky od bílků snadno pomocí PET lahve - nacucnutí žloutku
-
Jak odlepit přischlé vejce od obalu, papírové krabičky (voda)
-
Jak oloupat vejce snadno a rychle pomocí sklenice a vody
-
Jak ošetřit tvrdé sýry před uskladněním tak, aby nevysychaly - rady, doporučení
-
Jak použít malé žloutky ze zabité slepice - rady, doporučení
-
Jak poznat jestli je vejce čerstvé (hustota bílku)
-
Jak předejít ztvrdnutí sýra (plátěná utěrka, slaná voda)
-
Jak při šlehání bílků zdvojnásobit množství ušlehaného sněhu - postup, návod
-
Jak prodloužit trvanlivost mléka pomocí soli
-
Jak prodloužit životnost vajec v ledničce - tipy, rady, doporučení
-
Jak rozeznat čerstvé vejce od starého (sklenice, voda)
-
Jak rozeznat uvařené vejce od syrového
-
Jak rychle, jak co nejrychleji oloupat vejce
-
Jak si doma připravit zakysané mléko - postup, návod
-
Jak si připravit, jak si udělat domácí šlehačku - postup, návod
-
Jak si udělat kysané mléko vhodné na zálivku na zeleninové saláty - postup, návod
-
Jak skladovat uvařené vejce v lednici tak, aby déle vydržela - tipy, rady, doporučení
-
Jak šlehat sníh z bílků vhodný do třených těst - tipy, rady, doporčení
-
Jak smažit vajíčka bez tuku - tipy, rady, doporučení
-
Jak snadno oloupat vejce - tipy, rady, návod, doporučení
-
Jak správně svařit mléko a jak ho správně zchlazovat - rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby byl starý tvrdý sýr opět měkký a chutný (mléko)
-
Jak to udělat, aby mléko při vaření nevzkypělo, nepřeteklo přes okraj hrnce - rady, doporučení (máslo)
-
Jak to udělat, aby nám bílek z prasklého vejce nevytekl - tipy, rady (ocet)
-
Jak to udělat, aby nám sýr při smažení nevytekl
-
Jak to udělat, aby nám těsto pod tvarohovou náplní nevlhlo - tipy, rady, doporučení (mouka)
-
Jak to udělat, aby se mléko při vaření nepřipálilo - rady, doporučení (máslo)
-
Jak to udělat, aby se nám vejce po uvaření dobře loupalo
-
Jak to udělat, aby šlo vejce po uvaření dobře loupat, oloupat - rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby uvařené bílky nezmodraly - tipy, rady, doporučení (citronová šťáva)
-
Jak to udělat, co použít, aby bílek při vaření vajec nevytekl do vody - rady, tipy, doporučení
-
Jak to udělat, co použít, aby byl oschlý sýr opět vláčný
-
Jak to udělat, co použít, aby se mléko při vaření nepřipalovalo ke dnu hrnce
-
Jak to udělat, co použít, aby se sýr při strouhání nelepil na struhadlo
-
Jak to udělat, co použít, aby se vejce po uvaření lépe loupala (ocet)
-
Jak to udělat, co použít, aby šlehačka vydržela po ušlehání tuhá
-
Jak to udělat, co použít, aby vejce při vaření neprasklo - rady, doporučení (jehla, sůl)
-
Jak to udělat, co použít, abychom z místnosti odstranili zápach od spáleného mléka
-
Jak uchovat syrový žloutek v lednici (voda, olej)
-
Jak uchovat vaječné žlouty aby neoschly
-
Jak uchovat zbytek nepoužité smetany (mrazák)
-
Jak uchovávat oloupaná uvařená vejce, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak uchovávat vejce mimo lednici tak, aby co nejdéle vydržela
-
Jak udržet sýr co nejdéle čerstvý a chutný
-
Jak urychlit vyšlehání sněhu z bílku (krystalový cukr)
-
Jak urychlit vyšlehání sněhu z bílku (sůl)
-
Jak ušlaht tuhý sníh z naložených vajec - tipy, rady, doporučení (citronová šťáva)
-
Jak ušlehat tuhý sníh - tipy, rady (citrónová šťáva)
-
Jak uvařit bílek jako vejce natvrdo, jak uvařit bílek bez žloutku - postup, návod
-
Jak uvařit lehce nakřáplé, naprasklé vejce (kyselina citronová)
-
Jak uvařit prasklé vejce, aby nám při vaření nevyteklo - postup návod
-
Jak uvařit prasklé vejce, aby nevyteklo (alobal)
-
Jak uvařit prasklé vejce, aby nevyteklo (sítko, pára)
-
Jak vařit, uvařit prasklé, puknuté vejce - postup, návod
-
Jak vrátit vláčnost ztvrdlému sýru (čerstvé mléko)
-
Jak vyfouknout vejce snadno a rychle pomocí stříkačky a jehly - video
-
Jak vyjmout přilepená vejce z papírové krabičky, aniž by se nám vejce rozbila - postup, návod
-
Jak vyjmout přilepené vejce z papírové krabičky tak, aby se nerozbilo - rady, doporučení
-
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků pomocí citronu nebo soli
-
Jak vytáhnout prasklé vejce z papírového kartonu od vajec
-
Jak využít zbylý žloutek v kuchyni
-
Jak zabránit aby mléko při varu přeteklo přes okraj hrnce, kastrolu
-
Jak zabránit aby se vajíčko při smažení rozteklo po celé pánvičce (kolečko z cibule)
-
Jak zabránit praskání vajec při vaření - propíchnutí nožem
-
Jak zabránit prasknutí vajec při vaření ve vodě
-
Jak zabránit přetečení mléka z hrnce při vaření (máslo)
-
Jak zabránit připálení mléka při vaření (studená voda)
-
Jak zabránit připálení mléka při vaření (talířek)
-
Jak zabránit sražení mléka při vaření (kostka cukru)
-
Jak zabránit vytečení obalovaného sýra při smažení (mrazák)
-
Jak zabránit vytečení vejce při vaření (zápalky)