Vegetariánský segedínský guláš - recept, postup, návod na přípravu
Zveřejněno: čtvrtek 17. duben 2014 | Zobrazeno: 3401x
Sójový sýr tempeh je považován za nejkvalitnější produkt ze všech sójových výrobků – obsahuje totiž všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina. Užívá se tradičně v Japonsku, Číně a Indonésii jako plnohodnotná náhrada masa. Tempeh je lehce stravitelný a má vysoký obsah bílkovin, vápníku, železa, fosforu a vitamínu B12. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit vegetariáni a vegani. Tempeh neobsahuje cholesterol. Prodává se buď neupravený – pak je třeba ho nejdříve uvařit – anebo například uzený či marinovaný. Balíček uzeného či marinovaného tempehu, nakrájený na kousky (přírodní neupravený tempeh si můžeme nejdříve upéct anebo uvařit podle návodu), dále potřebujeme: 3–4 cibule, 3–4 stroužky česneku podle velikosti, 1 polévková lžíce červené papriky, 1 čajová lžička kmínu, ½ lžičky čerstvě nadrceného pepře, 1 bobkový list, 500 g kysaného zelí, 1 červená a 1 oranžová paprika nakrájené na kostičky, 1 plechovka loupaných rajčat nakrájených na kostky, sůl – nejlépe bylinková s měsíčkem lékařským, semínky libečku, sušeným česnekem, majoránkou a dobromysli, voda nebo zeleninový vývar podle potřeby, 250 ml zakysané smetany, jarní cibulka na ozdobení.
Číst dál: Vegetariánský segedínský guláš - recept, postup, návod na přípravu
Luštěninový karbanátek s remuládou - recept, postup, návod
Zveřejněno: čtvrtek 17. duben 2014 | Zobrazeno: 3834x
Suroviny na výrobu luštěninového karbanátku: 100 g čočky, 100 g hrachu, 100 g cizrny, 2 oloupané a uvařené brambory, vejce, mouka, strouhanka, olej, sůl, malé množství dobromysli,
malé množství polní máty. Suroviny na výrobu remulády: 2 natvrdo uvařená vajíčka, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, nasekaná divoká pažitka, nasekaná nať z mrkve, najemno pokrájené ředkvičky. Postup: Luštěniny přes noc namočíme a druhý den v čisté vodě uvaříme do měkka. Vodu slijeme a luštěniny rozmixujeme. Přidáme nastrouhané brambory, vejce, sůl a bylinky, vše promícháme. Vytvarujeme karbanátky, obalíme je v trojobalu a smažíme na pánvi. / Ke karbanátkům připravíme jarní remuládu. Dva uvařené žloutky utřeme se dvěma lžícemi bílého jogurtu, vmícháme dvě lžíce olivového oleje a lžíci bílého vinného octa. Osolíme, opepříme, přidáme divokou pažitku a nať z mrkve, sekané bílky a najemno pokrájené ředkvičky. Hotové karbanátky s remuládou podáváme s bramborovou kaší na listech ledového salátu.
Šalvějové pesto - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: čtvrtek 17. duben 2014 | Zobrazeno: 4283x
Suroviny na šalvějové pesto: lístky šalvěje, česnek, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, sůl, olivový olej, (sýr). Lístky šalvěje otrháme, opereme a rozmixujeme. Dále postupně přidáváme česnek (a rozmixujeme), vlašské ořechy (a rozmixujeme) slunečnicová semínka, sůl a olivový olej (a opět mixujeme). Můžeme přidat i nastrouhaný sýr typu parmezán anebo čerstvý tvarohový sýr. U šalvěje se uvádí, že se nedoporučuje těhotným ženám a také není vhodná k dlouhodobému užívání. Klasické italské pesto se připravuje z bazalky a piniových oříšků. Můžeme vyzkoušet i petržel, meduňku, sušená rajčata či dobromysl v kombinaci s vlašskými ořechy. Pesto v uzavřené nádobě a zalité olivovým olejem vydrží v ledničce měsíc.
Jak vyrobit vanilkový cukr doma rychle a levně - recept, postup, návod
Zveřejněno: pondělí 14. duben 2014 | Zobrazeno: 8227x
Jak si vyrobit opravdový, kvalitní a nešizený vanilkový cukr doma levně, rychle, z opravdové vanilky a hlavně bez chemického ethylvanilinu? Je to neskutečně jednoduché a trvá to asi 4 minuty. Dejte 250 gramů cukru (ideálně třtinový) do uzavíratelné nádoby (sklenička s víčkem). Kupte vanilkový lusk (lusk vanilky pravé), podélně rozřízněte, silně aromatickou dřeň vanilky nožem vytřete a vložte do cukru. Nahoru přidejte i prázdný vanilkový lusk. Asi minutu uzavřenou sklenici "šejkrujte" (třepte s ní). Za několik dní máte silně aromatický vanilkový cukr bez chemie. Do cukru můžete (ale nemusíte) přidat několik kousků hřebíčku. Cukr bude aromatičtější. Cukr můžete průběžně k lusku přisypávat. Až budete mít pocit, že už cukr není dostatečně aromatický, časem kupte další vanilkový lusk a udělejte si nový vanilkový cukr.
Časopis D-test v dubnu 2014 zjistil, že pokud koupíte vanilkový cukr v obchodě, zaplatíte za cukr velmi nevalné kvality (skoro bez vanilky) až 812 Kč za 1 kg (nejdražší cukr - Dr. Oetker). Náš cukr vás vyjde - třinový cukr 250 g 10 Kč + vanilkový lusk 1 ks 40 Kč = 50 Kč/250 gramů cukru (nebo neuvěřitelných 60 Kč/1 kg, pokud vyrobíte vanilkový cukr z obyčejného netřinového cukru) … a to se opravdu vyplatí.
Číst dál: Jak vyrobit vanilkový cukr doma rychle a levně - recept, postup, návod
Toast ochucený rajčetem jako příloha k salátům a pečenému masu - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 6. duben 2014 | Zobrazeno: 3239x
Výborný rajčetem ochucený toast - skvělá příloha k salátům nebo k pečenému masu: Krajíčky chleba opečte dokřupava v olivovém oleji na pánvi. Překrojte rajče a rozříznutou plochou potřete opečený chléb. Potom ho posypte bylinkovou solí a pepřem - a pochutnáte si.
Jak využít skořápky od vajec - želatinové vejce se šunkou, kukuřicí, paprikou, bylinkami
Zveřejněno: úterý 18. březen 2014 | Zobrazeno: 6092x
Vaječné skořápky nemusíte hned vyhazovat. Můžete si vyrobit želatinové vejce, do kterého můžete dát cokoliv dle své chuti - šunku, uvařenou kukuřici, různé bylinky, papriku apod. Vejce můžete podávat tak jak je to na obrázku. Návštěvu jistě uvedete v příjemný šok.
Číst dál: Jak využít skořápky od vajec - želatinové vejce se šunkou, kukuřicí, paprikou, bylinkami
Karotka se zázvorem a limetkou - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 16. březen 2014 | Zobrazeno: 3748x
K výrobě Karotka se zázvorem a limetkou potřebujeme: 1 kg mrkve, olivový olej, 1 kousek nasekaného zázvoru, 1 stroužek sekaného česneku, 1 podrcená chilli paprička, šťáva a nastrouhaná kůra z 1 limetky, drcený koriandr, 2 lžíce kečupu, nasekaná petrželka, tmavý chléb. Mrkev nakrájíme na kolečka, 5 minut povaříme v osolené vodě a scedíme. V pánvi orestujeme zázvor, česnek a chilli papričku. Přidáme uvařenou mrkev, vmícháme kůru a šťávu z limetky. Dochutíme lžící koriandru a dvěma lžícemi kečupu. Podáváme s tmavým chlebem a sekanou petrželkou.
Zázvorové bonbóny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 16. březen 2014 | Zobrazeno: 7254x
K výrobě zázvorových bonbonů potřebujeme 350 g zázvoru a moučkový cukr. Zázvor oloupeme a nakrájíme na hranolky a uvaříme do poloměkka. Poté ho scedíme, vložíme do pánve a přidáme 2 lžíce vody ze zázvorového nálevu. Na pánvi zahříváme 45 minut za stálého míchání. Necháme vychladnout. Kousky zázvoru obalíme v cukru a vložíme do uzavíratelné sklenice. Při skladování v lednici bonbóny vydrží až 6 měsíců. Podáváme při kašli a nachlazení, anebo 4 hodiny před jízdou autem nebo lodí.
Cibulový sirup - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 16. březen 2014 | Zobrazeno: 7001x
Na cibulový sirup potřebujeme 1 cibuli a med. Cibuli nakrájíme na kolečka. Vložíme do misky a zakapeme medem. Přikryté necháme stát asi 2 hodiny. Cibule pustí do medu šťávu. Tekutinu podáváme po lžičkách. Z jedné cibule získáme množství sirupu na jeden den užívání.
Zázvorový čaj, zázvorový obklad - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 16. březen 2014 | Zobrazeno: 5970x
Kousek zázvoru dlouhý asi jako prst oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a zalijte vařicí vodou. Nechte louhovat 5 minut a přeceďte. Čaj si ochuťte medem a citronem. Med i citron se přidává až do vlažného čaje. V opačném případě by byly v medu zničeny zdravé bílkoviny (které zlepšují imunitu) a horkem by se zničil vitamín C (kyselina askorbová) z citronu.
Číst dál: Zázvorový čaj, zázvorový obklad - recept, postup, návod
Další rady a tipy v této kategorii:
- Zázvorová limonáda, zázvorový sirup - recept, postup
- Domácí tatarská omáčka - recept, postup, návod na výrobu
- Citrusový salát s medem - recept, postup, návod
- Frikadely z dýně s míchaným masem - recept, postup, návod k výrobě
- Jak upéct jedlé kaštany v troubě - recept, postup, návod
- Zapečený plátek játrového sýra - recept, postup, návod k výrobě
- Sněhové makronky s mandlemi - recept, postup, návod k výrobě
- Flambované rozinky s cukrem ke zmrzlině - recept, postup, návod k výrobě
- Pečené plátky z listového těsta se sýrem, mákem a mandlemi - recept, postup, návod k výrobě
- Okurkové jednohubky z tuňáka, cibule a papriky - recept, postup, návod k výrobě
Zdroj článku: Česká televize, Prima TV
Další rady v kategorii
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborový salát se slaninou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Brambory s česnekovou náplní - recept
-
Bruschetta s dietní rajčatovou pomazánkou - recept
-
Bruschetta s mangoldem a uzeným pstruhem - recept, postup, návod na výrobu
-
Bruschetta s pestem a cherry rajčátky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bůčková roláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Budapešťská pomazánka na chlebíčky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bulgurový salát - recept, postup, návod na výrobu
-
Bulharský tarator - recept, návod na přípravu, postup výroby
-
Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu
-
Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bylinkový burger, burger s bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bylinkový chleba, bylinkový kváskový chléb - postup, návod, recept, výroba
-
Bylinkový ledový čaj - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Carpaccio z řepy a žampionů s parmazánem - recept
-
Celerový salát se sojanézou na poruchy erekce, mužskou potenci - recept, návod, postup výroby
-
Celestýnské nudle do polévky - recept, postup, návod, výroba
-
Česnek - Tinktura na odstranění česnekového zápachu z úst
-
Česnekačka, česneková polévka s tvarůžky - recept, postup, návod
-
Česneková polévka proti chudokrevnosti - recept
-
Česneková polévka s vejcem - recept
-
Česneková polévka se slávkami a krevetami - recept
-
Česneková polévka se zakysanou smetanou - recept
-
Česnekové krutony s tymiánem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Česnekové toasty - pomoc, při zánětu dásní - recept
-
Česnekový konfit - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny
-
Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku - recept, postup, návod, výroba, suroviny
-
Chipsy z parmazánu - recept, postup, návod k výrobě
-
Chipsy, "brambůrky" z červené řepy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Chlebové řízky, řízky z chleba - recept
-
Chlebovník z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Chlebový kvas s bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Chmelová limonáda - recept, postup výroby, návod
-
Cibulový sirup - recept, postup, návod
-
Citrónová limonáda - recept, postup, návod, příprava, výroba
-
Citronový dort s medem - recept, postup, návod
-
Citronový koláč - recept, postup, návod
-
Citrusový salát s medem - recept, postup, návod
-
Cizrnová polévka, polévka z cirzny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Co udělat se zbylými palačinkami z předchozího dne - recept
-
Co uvařit, udělat ze zbylé bramborové kaše - recept
-
Čokoládové tyčinky z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Creme brulee, crème brûlée - recept, postup, návod, suroviny, příprava
-
Datlové kopečky z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Domácí bake rolls - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí chléb z pohanky, z pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Domácí hořčice - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí hranolky ze sladkého bramboru batátu - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí karamel - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí müsli tyčinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí nanuk míša s čokoládovou polevou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí octová zálivka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí ovocný nanuk (meruňkovo-jahodový) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí ovocný nanuk rybízo-smetanový - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí pribináček s jahodovým pyré - recept, pstup, návod, příprava, suroviny, ingredience:
-
Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí skořicový cukr za 60 Kč/1 kg - recept, postup, návod
-
Domácí šlehačka - recept
-
Domácí sušenky bebe dobré ráno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí tatarská omáčka - recept, postup, návod na výrobu
-
Domácí těstoviny - recept, postup, návod
-
Domácí těstoviny s omáčkou z dýně Sweet Dumpling - recept, postup, návod na výrobu
-
Domácí výroba nanuku z ananasu a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dort z červené řepy - recept, postup, návod
-
Dresing, dresink na zeleninový salát z okurky, papriky, ledového salátu a vajíčka
-
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dumlíková polévka - recept, postup, návod, výroba
-
Dušená kapusta s rajčaty a mátou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňová krémová polévka s ementálem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Dýňová polévka - recept, postup, návod k výrobě
-
Dýňové muffiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňové noky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Dýňové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba
-
Dýňový dezert - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba
-
Dýňový rumový hrnec - recept, postup, návod k výrobě
-
Dýňový sýr - recept, postup, návod k výrobě
-
Estragonové víno - recept, návod, postup, výroba