Rozmarýnové víno - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: neděle 8. červen 2014 | Zobrazeno: 3961x
Rozmarýnové víno - nejlepší je připravovat víno z čerstvé rostliny, sušenou používáme jen v nevyhnutelném případě. Nadrobno nasekaný rozmarýn volně nasypeme asi do jedné čtvrtiny objemu nádoby. Doplníme červeným vínem a necháme za občasného protřesení tři až čtyři týdny stát. Víno přecedíme, případně přefiltrujeme, a pijeme ho po kalíšku ráno a večer nalačno, zásadně ne více ani častěji.
Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: neděle 1. červen 2014 | Zobrazeno: 5069x
Bylinková šunka s medem - suroviny: 1 kg krůtích prsou (pozn.: množství masa se řídí objemem šunkovaru a bývá uvedeno v přiloženém návodu), 1 dcl vody, 20 g soli, 1 polévková lžíce medu, listová petržel. Recept, návod: Maso nakrájíme na kostky, petržel nasekáme nadrobno. Maso osolíme, přidáme med, vodu a petržel. Vše důkladně prohněteme, překryjeme fólií a necháme 2 dny uležet v lednici. Sáček do šunkovaru naplníme směsí, utěsníme a šunkovar uzavřeme. Vložíme do hrnce s vodou a udržujeme teplotu 70–80 stupňů po dobu 2 hodin. Poté vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší.
Číst dál: Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu
Kamilčina bylinková polévka - recept, postup, návod výroby
Zveřejněno: neděle 1. červen 2014 | Zobrazeno: 3475x
Kamilčina bylinková polévka - suroviny: nasbírejte 2 hrsti bylinek - jitrocel, list pampelišky, list kopřivy a květy sedmikrásky, ale můžete přidat i řebříček anebo experimentovat dle vlastní úvahy. Recept: Připravte si máslovou jíšku, zalijte ji litrem vařící vody a míchejte. Přidejte dvě třetiny nadrobno nasekaných bylinek a zavařte nudle. Vsypte zbytek bylinek, dosolte a ihned podávejte.
Číst dál: Kamilčina bylinková polévka - recept, postup, návod výroby
Likér z ořešáku, ořechu - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: úterý 27. květen 2014 | Zobrazeno: 4487x
Chutný likér z ořešáku: K zeleným ořechům přidáme 2-3 hřebíčky, kousek skořice, malý kousek vanilky a čistou kúru z poloviny pomeranče (chemicky neošetřeného). Do scezené pálenky přidáme vychladlý sirup z půl kg cukru uvařeného ve 1/4 litru vody.
Pálenka z ořešáku, ořechu - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: úterý 27. květen 2014 | Zobrazeno: 6893x
Pálenka z ořešáku: Asi 20 zelených ořechů rozčtvrtíme a nasypeme do láhve se širokým hrdlem. Zalejeme litrem režné tak, aby byla dva až tři prsty nad ořechy. Dobře uzavřenou láhev postavíme na 14 dní až 4 týdny na slunce nebo na teplé místo. Pak scedíme do lahví. Podle potřeby užíváme jednu kávovou lžičku.
Makarony s omáčkou ze syrových rajčat - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: pondělí 26. květen 2014 | Zobrazeno: 3012x
Makarony s omáčkou ze syrových rajčat. Suroviny: balíček semolinových makaronů, 6 velkých rajčat, 3–4 stroužky česneku, 10 dkg loupaných mandlí, svazek bazalky (dle vaší chuti), 3 lžíce panenského olivového oleje, sůl. Postup, recept: Makarony uvaříme podle návodu na obalu. Rajčata nakrájíme na kostičky, postupně přidáváme do mísy společně s olivovým olejem a mixujeme. Přidáme česnek, mandle, bazalku i se stonky a sůl. Omáčka musí být úplně hladká. Na talíř servírujeme makarony přelité omáčkou a ozdobené lístky bazalky.
Bulharský tarator - recept, návod na přípravu, postup výroby
Zveřejněno: neděle 18. květen 2014 | Zobrazeno: 5342x
Suroviny pro výrobu bulharského taratoru: 2 salátové okurky, ½ kg smetanového jogurtu, utřené stroužky česneku podle chuti, 2-3 lžíce olivového oleje, nasekaný čerstvý kopr, hrst nasekaných vlašských ořechů, sůl. Postup - recept při výrobě taratoru: okurku důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Vsypeme do mísy, přidáme ostatní ingredience a vše důkladně promícháme. Bulhaři česnekem nešetří, přidají klidně i celou paličku – vy se samozřejmě řiďte vlastní chutí.
Podáváme dobře vychlazené s čerstvým pečivem.
Špenátový koláč - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: neděle 11. květen 2014 | Zobrazeno: 3524x
Jak vyrobit špenátový koláč? Na těsto potřebujete: 200 g brambor vařených ve slupce, 50 g másla, 200 g celozrnné mouky, 1 lžička bylinkové soli, 3 lžíce studené vody. REcept: vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme nahrubo nastrouhané studené máslo, mouku, bylinkovou sůl a 3 lžíce studené vody. Rukama rychle vypracujeme těsto, prsty ho vtlačíme do máslem vymazané formy a necháme na hodinu chladit v lednici. Pak těsto propícháme vidličkou a předpečeme při teplotě 180 °C na 15 minut. Náplň špenátového koláče - suroviny: 500 g špenátu, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, černé olivy, 1 drcená chilli paprička, 250 g zakysané smetany, 2 vejce, plátky čerstvého sýra. Postup přípravy náplně na špenátový koláč: půl kila zmraženého špenátu necháme rozmrznout, důkladně z něho vymačkáme vodu, vmícháme utřený česnek, sůl, drcenou chilli papričku a zakysanou smetanu rozšlehanou s vejci. Hotovou náplň rozetřeme na korpus, poklademe plátky sýra a černými olivami. Pečeme ještě půl hodiny. Podáváme teplé.
Ranní kaše s ovocem se semínky a ořechy - recept, postup, návod
Zveřejněno: čtvrtek 8. květen 2014 | Zobrazeno: 3752x
Suroviny na ranní kaši s ovocem: slunečnicová, dýňová a lněná semínka, nakrájené sušené meruňky, sušené brusinky, pohanka, ovesné vločky, lískové a vlašské ořechy, bílý mák, med, banán, jahody. Postup: vše smícháme, zakapeme medem a zalijeme pramenitou vodou. Necháme stát přes noc. Ráno přidáme nakrájené ovoce a zamícháme. Recept můžeme samozřejmě obměňovat dle chuti, doporučujeme použít sezónní ovoce ze zahrádky, jako je například angrešt, rybíz, meruňky, hrušky.
Číst dál: Ranní kaše s ovocem se semínky a ořechy - recept, postup, návod
Dort z červené řepy - recept, postup, návod
Zveřejněno: úterý 29. duben 2014 | Zobrazeno: 4990x
Korpus - suroviny: 1 větší červenou řepu, 3 vejce, 70 ml slunečnicového oleje, 100 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, do pečiva, 70 g karobu, 100 g sušených brusinek, 50 g sekané čokolády, máslo na vymazání, mletý kokos na vysypání formy. Poleva - suroviny. 4 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce karobu. Recept: červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme do měkka. Vychladlou oloupeme a rozmixujeme. Postupně zašleháme vejce, olej, mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a karob. Dále vmícháme sušené brusinky, sekanou čokoládu a vlijeme do vymaštěné a kokosem vysypané formy. Pečeme na 200 °C asi 45 min. (Pro kontrolu raději použijeme známý trik se špejlí.) Na polevu smícháme rozpuštěný kokosový olej, javorový sirup a karob. Můžeme ozdobit nastrouhaným kokosem a oříšky.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Vegetariánský segedínský guláš - recept, postup, návod na přípravu
- Luštěninový karbanátek s remuládou - recept, postup, návod
- Šalvějové pesto - recept, postup, návod na výrobu
- Jak vyrobit vanilkový cukr doma rychle a levně - recept, postup, návod
- Toast ochucený rajčetem jako příloha k salátům a pečenému masu - recept, postup, návod
- Jak využít skořápky od vajec - želatinové vejce se šunkou, kukuřicí, paprikou, bylinkami
- Karotka se zázvorem a limetkou - recept, postup, návod
- Zázvorové bonbóny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Cibulový sirup - recept, postup, návod
- Zázvorový čaj, zázvorový obklad - recept, postup, návod
Zdroj článku: Česká televize, Prima TV
Další rady v kategorii
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborový salát se slaninou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Brambory s česnekovou náplní - recept
-
Bruschetta s dietní rajčatovou pomazánkou - recept
-
Bruschetta s mangoldem a uzeným pstruhem - recept, postup, návod na výrobu
-
Bruschetta s pestem a cherry rajčátky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bůčková roláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Budapešťská pomazánka na chlebíčky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bulgurový salát - recept, postup, návod na výrobu
-
Bulharský tarator - recept, návod na přípravu, postup výroby
-
Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu
-
Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bylinkový burger, burger s bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bylinkový chleba, bylinkový kváskový chléb - postup, návod, recept, výroba
-
Bylinkový ledový čaj - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Carpaccio z řepy a žampionů s parmazánem - recept
-
Celerový salát se sojanézou na poruchy erekce, mužskou potenci - recept, návod, postup výroby
-
Celestýnské nudle do polévky - recept, postup, návod, výroba
-
Česnek - Tinktura na odstranění česnekového zápachu z úst
-
Česnekačka, česneková polévka s tvarůžky - recept, postup, návod
-
Česneková polévka proti chudokrevnosti - recept
-
Česneková polévka s vejcem - recept
-
Česneková polévka se slávkami a krevetami - recept
-
Česneková polévka se zakysanou smetanou - recept
-
Česnekové krutony s tymiánem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Česnekové toasty - pomoc, při zánětu dásní - recept
-
Česnekový konfit - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny
-
Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku - recept, postup, návod, výroba, suroviny
-
Chipsy z parmazánu - recept, postup, návod k výrobě
-
Chipsy, "brambůrky" z červené řepy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Chlebové řízky, řízky z chleba - recept
-
Chlebovník z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Chlebový kvas s bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Chmelová limonáda - recept, postup výroby, návod
-
Cibulový sirup - recept, postup, návod
-
Citrónová limonáda - recept, postup, návod, příprava, výroba
-
Citronový dort s medem - recept, postup, návod
-
Citronový koláč - recept, postup, návod
-
Citrusový salát s medem - recept, postup, návod
-
Cizrnová polévka, polévka z cirzny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Co udělat se zbylými palačinkami z předchozího dne - recept
-
Co uvařit, udělat ze zbylé bramborové kaše - recept
-
Čokoládové tyčinky z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Creme brulee, crème brûlée - recept, postup, návod, suroviny, příprava
-
Datlové kopečky z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Domácí bake rolls - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí chléb z pohanky, z pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Domácí hořčice - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí hranolky ze sladkého bramboru batátu - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí karamel - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí müsli tyčinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí nanuk míša s čokoládovou polevou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí octová zálivka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí ovocný nanuk (meruňkovo-jahodový) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí ovocný nanuk rybízo-smetanový - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí pribináček s jahodovým pyré - recept, pstup, návod, příprava, suroviny, ingredience:
-
Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí skořicový cukr za 60 Kč/1 kg - recept, postup, návod
-
Domácí šlehačka - recept
-
Domácí sušenky bebe dobré ráno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí tatarská omáčka - recept, postup, návod na výrobu
-
Domácí těstoviny - recept, postup, návod
-
Domácí těstoviny s omáčkou z dýně Sweet Dumpling - recept, postup, návod na výrobu
-
Domácí výroba nanuku z ananasu a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dort z červené řepy - recept, postup, návod
-
Dresing, dresink na zeleninový salát z okurky, papriky, ledového salátu a vajíčka
-
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dumlíková polévka - recept, postup, návod, výroba
-
Dušená kapusta s rajčaty a mátou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňová krémová polévka s ementálem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Dýňová polévka - recept, postup, návod k výrobě
-
Dýňové muffiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňové noky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Dýňové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba
-
Dýňový dezert - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba
-
Dýňový rumový hrnec - recept, postup, návod k výrobě
-
Dýňový sýr - recept, postup, návod k výrobě
-
Estragonové víno - recept, návod, postup, výroba