Uchování potravin
Mražení, zmrazování hrušek v cukerném nálevu - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2420x
Vyzrálé, dosud pevné a bezvadné hrušky lze zmrazovat. Protože však hrušky rychle mění barvu, musíme při jejich zpracování postupovat velice opatrně. Omyté a osušené ovoce nejprve nerezovým nožem oloupeme, rozpůlíme nebo rozčtvrtíme a vyřízneme část obsahující jadérka.
Číst dál: Mražení, zmrazování hrušek v cukerném nálevu - jak to udělat
Mražení, zmrazování grepu, grapefruitu - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2876x
Zmrazujeme jen dobře vyzrálé, bezvadné, šťavnaté, pečlivě oloupané grapefruity rozdělené na dílky a zbavené kůžiček i semínek. Dílky můžeme ještě před zmrazením podle zvyklostí nakrájet nerezovým nožem na kousky.
Číst dál: Mražení, zmrazování grepu, grapefruitu - jak to udělat
Mražení, zmrazování broskví v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2991x
Oloupané půlky broskví vkládáme do obalů zčásti naplněných (asi do jedné čtvrtiny) cukerným sirupem, který připravíme ze 400 g cukru, 1 l vody a 1 lžičky kyseliny citronové. Broskve musí být potopené, jinak by vyčnívající části ztmavly.
Číst dál: Mražení, zmrazování broskví v cukerném sirupu - jak to udělat
Mražení, zmrazování borůvek nasucho s cukrem - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2102x
Oschlé borůvky se změkčenými slupkami můžeme také zmrazovat nasucho s cukrem. Před plněním do obalů borůvky prosypeme cukrem. Na 800 ml borůvek je třeba asi 120 g cukru. Naplněné obaly uzavřeme označíme a zmrazíme.
Mražení, zmrazování borůvek nasucho - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2196x
Oschlé borůvky můžeme zmrazovat nasucho bez cukru. Rozprostřeme je na smaltovaný pečicí plech a vložíme do mrazicího prostoru. Zmrazené ovoce sesypeme s plechu do mikroténového sáčku, uzavřeme, označíme a vložíme zpět do mrazničky nebo boxu.
Číst dál: Mražení, zmrazování borůvek nasucho - jak to udělat
Mražení, zmrazování angreštu - postup, návod
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5334x
Syrové, čerstvě sklizené bobule angreštu se stopkami i s okvětím nejprve vychladíme v ledově studené vodě a osušíme. Pak opatrně odstraníme stopky i okvětí tak, abychom bobule nepoškodili. Protože angreštové slupky při zmrazování tvrdnou, doporučuje se zde výjimečně angrešt po malých dávkách před zmrazením krátce - asi 1 minutu - podržet v cedníku nad párou z vařící vody a pak rychle zchladit v ledově studené vodě, aby ovoce zbytečně nezměklo.
Mražení, zmrazování ananasu - jak to udělat, co použít
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7901x
Zralý ananas oloupeme, vykrojíme střed a dužinu nakrájíme na kolečka, dílky nebo kostičky. Ananas lze zmrazovat nasucho bez cukru, prosypaný cukrem s kyselinou citrónovou nebo v cukerném sirupu (2 díly cukru a 4 díly vody).
Číst dál: Mražení, zmrazování ananasu - jak to udělat, co použít
Sušení hub - jak sušit, usušit (síto)
Zveřejněno: úterý 23. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2545x
Originální síta na sušení hub či bylin vytvoříte snadno. V obchodě kupte okenní síť proti hmyzu, tu přitlučte do rámu z latí. Vznikne vám sušicí síť, která vám na půdě mezi dvěma židlemi vytvoří dokonale provzdušněnou sušárnu.
Skladování, uchovávání medu - jak skladovat, uchovat
Zveřejněno: čtvrtek 11. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2525x
Jak uchovat med? Určitě ne v lednici. Nejen, že vám začne tuhnout a cukernatět, což znesnadní jeho konzumování, ale postupem času kvůli chladu a vlhku ztrácí přirozenou chuť. Med s klidným svědomím nechte ve spižírně či na kuchyňské lince. Pokud vám med zcukernatí i přes to, napusťte hrnec vody a dejte do něj sklenici s medem tak, aby sklenice s medem byla ponořena alespoň do poloviny.
Číst dál: Skladování, uchovávání medu - jak skladovat, uchovat
Odmrazování mrazáku, mrazničky - jak udržet potraviny zmrazené (noviny, peřiny)
Zveřejněno: čtvrtek 11. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2372x
Jak udržet zmrazené potraviny, když rozmrazujete mrazák? Zabalte je do novin a do peřin. Hodinu dvě vydrží.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)
- Rozpůlená cibule déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (máslo, alobal)
- Uchovávání, skladování čekanky, aby nezhořkla - jak to udělat (tma)
- Uchovávní, skladování česneku - jak to udělat, co použít (voda, sůl)
- Skladování, uchovávání česneku v tuku - jak to udělat, co použít (česnek, sůl, pokrmový tuk)
- Uchovávání, skladování rozříznutého citronu - jak skladovat, aby déle vydržel (talířek)
- Uchovávání, skladování uzenin ve spíži - jak to udělat, co použít (sádlo, mouka, slanina)
- Uchovávání, skladování pečeného masa, aby neoschlo - jak to udělat, co použít (mastný papír)
- Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (pařák, ocet)
- Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (ocet, utěrka)
Další rady v kategorii
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Brynza - jak, kde skladovat, uchovávat, aby déle vydržela
-
Bylinky a plíseň - jak zabránit množení plísně v bylinkách uskladněných doma
-
Česnek - jak uskladnit česnek, aby byl jako čerstvý (mrazák)
-
Česnek - jak uskladnit, uchovat zbylé stroužky pro další použití (olivový olej)
-
Česnek - jak, čím třít česnek určený k uskladnění, aby nezratil svou barvu - tipy, rady
-
Česnek - uskladnění třeného česneku - jak, čím třít, aby česnek nezhnědl
-
Česnek vydrží dlouho čerstvý, nevyschne - jak to udělat, co použít (olej)
-
Chléb plesnivý - jak, čím zabránit, zamezit vzniku plísně při skladování (papírový ubrousek)
-
Chléb zůstane déle čerstvý - jak to udělat, co použít (jablko)
-
Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (papírový, mikroténový sáček)
-
Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)
-
Cibule v lednici déle vydrží - jak to udělat, co použít (máslo, olej, alobal)
-
Citron rozkrátý, rozříznutý - jak skladovat, uchovat, aby déle vydržel (ocet)
-
Citron, citrony - jak skladovat, aby déle vydržely (rýže)
-
Co použít proti potravinovým molům ve spíži - postup, návod (ocet)
-
Co se zbylou šlehačkou - jak uchovat, použít (pusinky)
-
Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor
-
Džem déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (rum, celofán)
-
Hrozny - jak skladovat, aby déle vydržely, nehnily (vosk)
-
Jak a kde uchovávat olej - tipy, rady, doporučení
-
Jak mrazit, zamrazovat česnek - postup, návod
-
Jak nejlépe uskladnit jablka
-
Jak ochladit nápoj bez použití ledničky, lednice, chladničky
-
Jak ochránit potraviny před potravinovými moly - tipy, rady, doporučení
-
Jak odstranit škůdce v mouce (mrazák)
-
Jak odstranit vlhkost z boxu na ovoce a zeleninu v ledničce, lednici, chladničce
-
Jak ozdobit skleničku s marmeládou kterou chcete darovat jako dárek - tipy
-
Jak při skladování uchránit maso pře hmyzem - tipy, rady, doporučení (cibule, voda, ocet)
-
Jak prodloužit čerstvost zeleniny v lednici (savý papír)
-
Jak prodloužit trvanlivost jogurtu a tvaroh v lednici
-
Jak prodloužit trvanlivost mletého masa v ledničce - tipy, rady, doporučení
-
Jak prodloužit trvanlivost muffinů
-
Jak prodloužit trvanlivost nebaleného sýru - tvrdé sýry, plísňové sýry, aromatické sýry
-
Jak prodloužit trvanlivost nebalených uzenin v lednici - tipy, rady, návody
-
Jak prodloužit trvanlivost zeleniny v lednici (suchá houba)
-
Jak rychle ochladit pivo nebo jiný nápoj v ledničce - postup, návod, tipy, rady
-
Jak se vyhnout plísni v chlebníku kuchyně
-
Jak se vyhnout plísni ve sklenici s marmeládou
-
Jak skladnit vlašské ořechy bez zavařování
-
Jak skladovat brambory
-
Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
-
Jak skladovat česnek přes zimu - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat citron, aby nám co nejdéle vydržel - tipy, rady
-
Jak skladovat drůbeží maso, abychom vyloučili nákazu salmonelou - doporučení
-
Jak skladovat již použitý olej, aby se nezkazil a zachoval si svou chuť - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat kakao aby neztratilo aroma - tipy, rady, návod
-
Jak skladovat maso při odmrazování mrazáku
-
Jak skladovat mouku, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak skladovat vejce, aby se na nich nemnožily bakterie
-
Jak skladovat větší množství oleje, aby olej nežluknul - tipy, rady, doporučení (cukr)
-
Jak skladovat větší množství pečiva (rohlíků, chleba) - tipy, rady
-
Jak skladovat, uchovávat česnek - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek na sítu s pískem - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek, aby co nejdéle vydržel - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat citrony, aby co nejdéle vydržely čerstvé - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat mrkev - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat pomeranče, aby co nejdéle vydržely - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat potraviny, aby se do nich nedostali potravinoví moli - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat vejce v lednici - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat větší množství česneku - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat vnitřnosti, mleté maso - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat mouku - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat, skladovat rybu v mrazáku a jak ji rozmrazovat - rady, doporučení
-
Jak správně uskladnit vejce v lednici
-
Jak sušit ovoce na plechu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby nám brynza déle vydržela
-
Jak to udělat, aby nám chleba vydržel déle čerstvý, jak uchovávat chléb - tipy, rady
-
Jak to udělat, aby si drůbeží maso zachovalo bílou barvu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, co použít, aby maso v chladničce neoschlo
-
Jak to udělat, co použít, aby nám moučkový cukr nezvlhl, nezhrudkovatěl - postup, návod
-
Jak to udělat, co použít, aby nám salám neoschl
-
Jak to udělat, co použít, aby se nám v luštěninách neusazovali moli - tipy, rady, doporučení (bobkový list)
-
Jak to udělat, jak uchovábat šunku v lednici, aby zůstala déle čerstvá
-
Jak uchovat bílky mražením, jak zmrazovat bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat bílky sušením, jak usušit bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat máslo čerstvé bez použití lednice (voda, sůl)
-
Jak uchovat na delší dobu větší množství masa - postup, návod
-
Jak uchovat olej, ve kterém jsme smažili ryby, aby byl znova použitelný - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo
-
Jak uchovat vafle jako čerstvé zmražením
-
Jak uchovat zmrazené potraviny při stěhování
-
Jak uchovávat chléb, aby vydržel déle čestvý - rady, postupy
-
Jak uchovávat chleba v mrazáku, jak jej správně rozmrazovat - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat koláče v mrazáku, abychom mohli rozmrazit jen požadované množství - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat nedozrálá rajčata - rady, doporučení
-
Jak uchovávat pečivo, bábovky, nakrojené buchy, aby neokoraly a zůstaly vláčné - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat rozkrojený citrón bez použití lednice - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak uchovávat rozpůlený ananas v lednici, aby vydržel co nejdéle čerstvý - tipy, rady
-
Jak uchovávat syrové hovězí maso, aby zůstalo déle čerstvé - rady, doporučení
-
Jak uchovávat sýry, aby zůstaly déle čerstvé
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo co nejdéle svěží - tipy, rady (mléko, podmáslí)
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo svěží - tipy, rady (víno, pivo)
-
Jak uchovávat upečenou husu, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak uchovávat žloutky v lednici - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, jak skladovat česnek v mrazáku, aby vydržel celý rok - tipy, rady
-
Jak uchovávat, skladovat čaj, aby nevyčichl - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, skladovat česnek ve slaném nálevu - postup, návod
-
Jak uchovávat, skladovat konzervy v bytě a jak rozpoznat jejich použitelnost