Uchování potravin
Zmražování, mrazení chřestu - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4656x
Zmrazování chřestových hlaviček se má dělat co nejdříve po vyřezání. Nejprve odstraníme dřevnaté části a šupiny ze stonků. Hlavičky pak vytřídíme podle tloušťky a délky. Hlavičky delší než 15 cm přiřízneme. Očištěný chřest vložíme do studené vody, umyjeme a necháme okapat. Doba předváření chřestu před zmrazováním závisí při standardní délce na tloušťce stonků. Silnější hlavičky předváříme 4 minuty, střední 3 minuty a tenké jen 2 minuty. Najednou nepředváříme víc než 500 g chřestu. Chřest vkládáme do velkého množství vařící vody v cedníku. Dobu předváření určujeme od okamžiku, kdy po vložení chřestu začne voda znovu vřít. Tehdy zmírníme plamen a vodu udržujeme těsně při bodu varu. Předvařený chřest ihned ochladíme ve velkém množství ledově studené vody s ledem. Necháme okapat a osušit na filtračním papíru nebo suché čisté utěrce. Osušený chřest opatrně skládáme
do krabiček hlavičkami střídavě na obě strany.
Mražení, zmrazování hrášku, hrachu - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5414x
Vyloupaný dřeňový hrách můžeme, ale nemusíme předvářet 1 minutu od opětovného dosažení varu. Nikdy nepředváříme více než 1/2 kg hrášku najednou. Do vařící vody jej vkládáme ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku nebo v plátěném sáčku.
Číst dál: Mražení, zmrazování hrášku, hrachu - jak to udělat
Mražení, zmrazování brokolice - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8881x
Brokolici zpracováváme co nejdříve po sklizni, aby neztratila vodu a nezvadla. Nejprve odřízneme dřevnaté části a zevní listy. Hlavičky namočíme do slané vody (2 lžičky soli na 4 litry vody), aby z nich vylezl hmyz a housenky.
Mražení, zmrazování nových nedovařených brambor - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2296x
Nové brambory oškrábeme, jako bychom je chtěli připravovat k okamžité spotřebě. Vaříme v osolené vodě, ale úplně nedovaříme. Scedíme je a prohodíme v rozpuštěném másle. Pak je plníme do sáčků v množství pro jednorázovou spotřebu.
Číst dál: Mražení, zmrazování nových nedovařených brambor - jak to udělat
Mražení, zmrazování mladých syrových brambor - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2706x
Nové malé brambory, vytříděné podle velikosti, důkladně omyjeme a pak předvaříme v 1/2 kg dávkách. Vkládáme je pomocí smaltovaného nebo silně chromovaného cedníku, popřípadě plátěného nebo bavlněného ubrousku do vařící vody (4-5 litrů).
Číst dál: Mražení, zmrazování mladých syrových brambor - jak to udělat
Mražení, zmrazování baklažánů - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2477x
Omyté baklažány oloupeme. Pokud slupka silně drží, můžeme baklažány nahřát nad párou. Oloupané je hned vkládáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby netmavly. Nakrájíme je pak na 2 cm silné plátky, které také vkládáme do okyselené vody až do předváření.
Mražení, zmrazování kaštanů - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4400x
Nevyloupané kvalitní jedlé kaštany zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Ocedíme a sloupneme tvrdé slupky. Vyloupané a dobře osušené kaštany urovnáme do krabiček nebo nasypeme do mikroténových sáčků, uzavřeme, označíme a zmrazíme.
Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2955x
Zmrazování třešní (višní) v cukerném roztoku je velmi výhodné, protože dovoluje po rozmrazení ještě studené ovoce podávat přímo v sirupu. Vypeckované třešně (višně) vkládáme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny cukerným sirupem (pro třešně 40%, pro višně 50-60%).
Číst dál: Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat
Mražení, zmrazování třešní, višní nasucho s cukrem - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6711x
Odpeckované, okapané třešně buď obalíme v cukru, nebo je cukrem prosypeme. Na 1 kg vypeckovaných třešní (višní) počítáme 250 g cukru a 1 lžičku kyseliny citrónové pro lepší uchování barvy. Proslazené plody plníme do nepropustných obalů, protože z plodů po vypeckování vždy vytéká šťáva až do okamžiku zmrazení a pak opět při rozmrazování.
Číst dál: Mražení, zmrazování třešní, višní nasucho s cukrem - jak to udělat
Mražení, zmrazování rybízového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2277x
Pro přípravu protlaku je vhodný černý rybíz. Ovoce prolisujeme a šťávu s dření přisladíme podle chuti. Přidáme kyselinu citrónovou pro lepší uchování barvy. Protlak buď plníme do pružných formiček na led, nebo do deformovatelných obalů na vajíčka. Po zmrazení balíme tyto individuální porce každou zvlášť do obalu a pak je dobře označené ukládáme společně v mikroténovém sáčku zpět do mrazícího prostoru.
Číst dál: Mražení, zmrazování rybízového protlaku - jak to udělat
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mražení, zmrazování rybízu v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování rybízu nasucho s cukrem - jak to udělat
- Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat
- Zmražování, mrazení rebarbory nasucho s cukrem - jak to udělat
- Mražení, zmrazování pomerančů - ja to udělat
- Mražení, zmrazování ostružinového protlaku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování ostružin v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování ostružin nasucho s cukrem - jak to udělat
- Mražení, zmrazování ostružin nasucho - jak to udělat
- Mzažení, zmrazování meruňkového protlaku - jak to udělat
Další rady v kategorii
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Brynza - jak, kde skladovat, uchovávat, aby déle vydržela
-
Bylinky a plíseň - jak zabránit množení plísně v bylinkách uskladněných doma
-
Česnek - jak uskladnit česnek, aby byl jako čerstvý (mrazák)
-
Česnek - jak uskladnit, uchovat zbylé stroužky pro další použití (olivový olej)
-
Česnek - jak, čím třít česnek určený k uskladnění, aby nezratil svou barvu - tipy, rady
-
Česnek - uskladnění třeného česneku - jak, čím třít, aby česnek nezhnědl
-
Česnek vydrží dlouho čerstvý, nevyschne - jak to udělat, co použít (olej)
-
Chléb plesnivý - jak, čím zabránit, zamezit vzniku plísně při skladování (papírový ubrousek)
-
Chléb zůstane déle čerstvý - jak to udělat, co použít (jablko)
-
Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (papírový, mikroténový sáček)
-
Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)
-
Cibule v lednici déle vydrží - jak to udělat, co použít (máslo, olej, alobal)
-
Citron rozkrátý, rozříznutý - jak skladovat, uchovat, aby déle vydržel (ocet)
-
Citron, citrony - jak skladovat, aby déle vydržely (rýže)
-
Co použít proti potravinovým molům ve spíži - postup, návod (ocet)
-
Co se zbylou šlehačkou - jak uchovat, použít (pusinky)
-
Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor
-
Džem déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (rum, celofán)
-
Hrozny - jak skladovat, aby déle vydržely, nehnily (vosk)
-
Jak a kde uchovávat olej - tipy, rady, doporučení
-
Jak mrazit, zamrazovat česnek - postup, návod
-
Jak nejlépe uskladnit jablka
-
Jak ochladit nápoj bez použití ledničky, lednice, chladničky
-
Jak ochránit potraviny před potravinovými moly - tipy, rady, doporučení
-
Jak odstranit škůdce v mouce (mrazák)
-
Jak odstranit vlhkost z boxu na ovoce a zeleninu v ledničce, lednici, chladničce
-
Jak ozdobit skleničku s marmeládou kterou chcete darovat jako dárek - tipy
-
Jak při skladování uchránit maso pře hmyzem - tipy, rady, doporučení (cibule, voda, ocet)
-
Jak prodloužit čerstvost zeleniny v lednici (savý papír)
-
Jak prodloužit trvanlivost jogurtu a tvaroh v lednici
-
Jak prodloužit trvanlivost mletého masa v ledničce - tipy, rady, doporučení
-
Jak prodloužit trvanlivost muffinů
-
Jak prodloužit trvanlivost nebaleného sýru - tvrdé sýry, plísňové sýry, aromatické sýry
-
Jak prodloužit trvanlivost nebalených uzenin v lednici - tipy, rady, návody
-
Jak prodloužit trvanlivost zeleniny v lednici (suchá houba)
-
Jak rychle ochladit pivo nebo jiný nápoj v ledničce - postup, návod, tipy, rady
-
Jak se vyhnout plísni v chlebníku kuchyně
-
Jak se vyhnout plísni ve sklenici s marmeládou
-
Jak skladnit vlašské ořechy bez zavařování
-
Jak skladovat brambory
-
Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
-
Jak skladovat česnek přes zimu - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat citron, aby nám co nejdéle vydržel - tipy, rady
-
Jak skladovat drůbeží maso, abychom vyloučili nákazu salmonelou - doporučení
-
Jak skladovat již použitý olej, aby se nezkazil a zachoval si svou chuť - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat kakao aby neztratilo aroma - tipy, rady, návod
-
Jak skladovat maso při odmrazování mrazáku
-
Jak skladovat mouku, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak skladovat vejce, aby se na nich nemnožily bakterie
-
Jak skladovat větší množství oleje, aby olej nežluknul - tipy, rady, doporučení (cukr)
-
Jak skladovat větší množství pečiva (rohlíků, chleba) - tipy, rady
-
Jak skladovat, uchovávat česnek - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek na sítu s pískem - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek, aby co nejdéle vydržel - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat citrony, aby co nejdéle vydržely čerstvé - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat mrkev - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat pomeranče, aby co nejdéle vydržely - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat potraviny, aby se do nich nedostali potravinoví moli - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat vejce v lednici - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat větší množství česneku - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat vnitřnosti, mleté maso - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat mouku - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat, skladovat rybu v mrazáku a jak ji rozmrazovat - rady, doporučení
-
Jak správně uskladnit vejce v lednici
-
Jak sušit ovoce na plechu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby nám brynza déle vydržela
-
Jak to udělat, aby nám chleba vydržel déle čerstvý, jak uchovávat chléb - tipy, rady
-
Jak to udělat, aby si drůbeží maso zachovalo bílou barvu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, co použít, aby maso v chladničce neoschlo
-
Jak to udělat, co použít, aby nám moučkový cukr nezvlhl, nezhrudkovatěl - postup, návod
-
Jak to udělat, co použít, aby nám salám neoschl
-
Jak to udělat, co použít, aby se nám v luštěninách neusazovali moli - tipy, rady, doporučení (bobkový list)
-
Jak to udělat, jak uchovábat šunku v lednici, aby zůstala déle čerstvá
-
Jak uchovat bílky mražením, jak zmrazovat bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat bílky sušením, jak usušit bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat máslo čerstvé bez použití lednice (voda, sůl)
-
Jak uchovat na delší dobu větší množství masa - postup, návod
-
Jak uchovat olej, ve kterém jsme smažili ryby, aby byl znova použitelný - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo
-
Jak uchovat vafle jako čerstvé zmražením
-
Jak uchovat zmrazené potraviny při stěhování
-
Jak uchovávat chléb, aby vydržel déle čestvý - rady, postupy
-
Jak uchovávat chleba v mrazáku, jak jej správně rozmrazovat - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat koláče v mrazáku, abychom mohli rozmrazit jen požadované množství - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat nedozrálá rajčata - rady, doporučení
-
Jak uchovávat pečivo, bábovky, nakrojené buchy, aby neokoraly a zůstaly vláčné - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat rozkrojený citrón bez použití lednice - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak uchovávat rozpůlený ananas v lednici, aby vydržel co nejdéle čerstvý - tipy, rady
-
Jak uchovávat syrové hovězí maso, aby zůstalo déle čerstvé - rady, doporučení
-
Jak uchovávat sýry, aby zůstaly déle čerstvé
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo co nejdéle svěží - tipy, rady (mléko, podmáslí)
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo svěží - tipy, rady (víno, pivo)
-
Jak uchovávat upečenou husu, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak uchovávat žloutky v lednici - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, jak skladovat česnek v mrazáku, aby vydržel celý rok - tipy, rady
-
Jak uchovávat, skladovat čaj, aby nevyčichl - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, skladovat česnek ve slaném nálevu - postup, návod
-
Jak uchovávat, skladovat konzervy v bytě a jak rozpoznat jejich použitelnost