Uchování potravin
Mražení, zmrazování tykví, cukety - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2742x
Tykve, cukety nakrájíme na kolečka nebo kostičky a předváříme nanejvýš po 1/2 kg najednou. Kolečka nebo kousky vkládáme do vařící vody ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku, popřípadě v plátěném vaku, necháme jen 1 minutu prohřívat, ale ne vařit.
Mražení, zmrazování špenátu - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3601x
Nepoškozené dobře vyprané listy špenátu v menších dávkách vkládáme do vařící vody. Po 30 vteřinách je vyjmeme a rychle ochladíme v ledové vodě (s kousky ledu). Scedíme a buď z nich jen vymačkáme přebytečnou vodu a vkládáme je celé do obalu v množství, které bude moci být spotřebováno najednou, uzavřeme, označíme a zmrazíme, nebo scezený špenát rozmixujeme a pak plníme do obalu.
Mražení, zmrazování růžičkové kapusty - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5585x
Okapané hlavičky růžičkové kapusty před mrazením předváříme. Do vody na předváření se doporučuje přidat 1 lžičku octa na 4 l vody. Ocet zmírňuje nepříjemný kapustový pach při předváření. Dobu předváření musíme velice přesně dodržet.
Číst dál: Mražení, zmrazování růžičkové kapusty - jak to udělat
Mražení, zmrazování rajčatového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4239x
K přípravě protlaku jsou vhodná měkčí rajčata. Omytá rajčata rozdusíme ve vlastní šťávě asi 5 minut na mírném ohni. Pak je prolisujeme nebo rozmixujeme. Ochlazený protlak naplníme do pevných obalů nebo do formiček na led, popřípadě do obalů na vajíčka.
Číst dál: Mražení, zmrazování rajčatového protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování, rozmrazování rajčat - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2711x
Celá, pěkná, nepoškozená a pevná rajčata zbavíme stopek a dobře omyjeme ve studené vodě. Nepředváříme
je! Plníme po osušení v množství 1/4 až 1/2 kg do mikroténových sáčků, uzavíráme, označíme a zmrazíme.
Číst dál: Mražení, zmrazování, rozmrazování rajčat - jak to udělat
Mražení, zmrazování pórku - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6836x
Zmrazujeme jen mladé, stejně vyvinuté pórky, zbavené zevních listů. Zelené části odřezáváme. Pórek musíme velmi dobře umýt v tekoucí vodě, aby mezi listy nezbyla zrnka písku a jiné nečistoty. Vytřídíme jej podle tloušťky, přiřízneme na 15 cm nebo kratší kousky podle velikosti obalu.
Mražení, zmrazování mangoldu - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7976x
Z každé rostliny mangoldu sklízíme 2-3 zevní listy, které opatrně odřezáváme ostrým nožem. Nepoškozené listy
opereme ve studené tekoucí vodě. Oddělíme zelenou listovou část od řapíků a řapíky nakrájíme na kousky 5 cm dlouhé.
Mražení, zmrazování květáku, květákových růžiček - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3315x
Pro zmrazování jsou vhodné pouze husté, bílé hlavičky květáku. Po sklizni je omyjeme, rozebereme na růžičky, které asi na 1/2 hodiny vkládáme do osolené vody, aby vylezl hmyz a housenky (lžička soli na 1 litr vody). Pak růžičky opláchneme tekoucí vodou.
Číst dál: Mražení, zmrazování květáku, květákových růžiček - jak to udělat
Mražení, zmrazování kukuřice - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4806x
Kukuřičné klasy zbavíme šustí a vláken. Stopku pod klasem krátce zařízneme ostrým nožem a klasy vytřídíme podle velikosti. Zmrazujeme buď celé klasy, nebo vyloupaná zrna. Kukuřici vždy předváříme. Velké klasy 8 minut, střední 6 minut a malé 4 minuty.
Mražení, zmrazování mrkve, karotky - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2682x
Celé karotky předváříme ve velkém množství vody 3 minuty. Krájenou karotku 2 minuty. Čas předváření měříme opět od okamžiku, kdy voda po vložení asi 500 gzeleniny opět začala vařit. Tehdy také zmenšíme plamen a vodu udržujeme jen u bodu varu.
Číst dál: Mražení, zmrazování mrkve, karotky - jak to udělat
Další rady a tipy v této kategorii:
- Zmražování, mrazení chřestu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování hrášku, hrachu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování brokolice - jak to udělat
- Mražení, zmrazování nových nedovařených brambor - jak to udělat
- Mražení, zmrazování mladých syrových brambor - jak to udělat
- Mražení, zmrazování baklažánů - jak to udělat
- Mražení, zmrazování kaštanů - jak to udělat
- Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování třešní, višní nasucho s cukrem - jak to udělat
- Mražení, zmrazování rybízového protlaku - jak to udělat
Další rady v kategorii
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Brynza - jak, kde skladovat, uchovávat, aby déle vydržela
-
Bylinky a plíseň - jak zabránit množení plísně v bylinkách uskladněných doma
-
Česnek - jak uskladnit česnek, aby byl jako čerstvý (mrazák)
-
Česnek - jak uskladnit, uchovat zbylé stroužky pro další použití (olivový olej)
-
Česnek - jak, čím třít česnek určený k uskladnění, aby nezratil svou barvu - tipy, rady
-
Česnek - uskladnění třeného česneku - jak, čím třít, aby česnek nezhnědl
-
Česnek vydrží dlouho čerstvý, nevyschne - jak to udělat, co použít (olej)
-
Chléb plesnivý - jak, čím zabránit, zamezit vzniku plísně při skladování (papírový ubrousek)
-
Chléb zůstane déle čerstvý - jak to udělat, co použít (jablko)
-
Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (papírový, mikroténový sáček)
-
Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)
-
Cibule v lednici déle vydrží - jak to udělat, co použít (máslo, olej, alobal)
-
Citron rozkrátý, rozříznutý - jak skladovat, uchovat, aby déle vydržel (ocet)
-
Citron, citrony - jak skladovat, aby déle vydržely (rýže)
-
Co použít proti potravinovým molům ve spíži - postup, návod (ocet)
-
Co se zbylou šlehačkou - jak uchovat, použít (pusinky)
-
Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor
-
Džem déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (rum, celofán)
-
Hrozny - jak skladovat, aby déle vydržely, nehnily (vosk)
-
Jak a kde uchovávat olej - tipy, rady, doporučení
-
Jak mrazit, zamrazovat česnek - postup, návod
-
Jak nejlépe uskladnit jablka
-
Jak ochladit nápoj bez použití ledničky, lednice, chladničky
-
Jak ochránit potraviny před potravinovými moly - tipy, rady, doporučení
-
Jak odstranit škůdce v mouce (mrazák)
-
Jak odstranit vlhkost z boxu na ovoce a zeleninu v ledničce, lednici, chladničce
-
Jak ozdobit skleničku s marmeládou kterou chcete darovat jako dárek - tipy
-
Jak při skladování uchránit maso pře hmyzem - tipy, rady, doporučení (cibule, voda, ocet)
-
Jak prodloužit čerstvost zeleniny v lednici (savý papír)
-
Jak prodloužit trvanlivost jogurtu a tvaroh v lednici
-
Jak prodloužit trvanlivost mletého masa v ledničce - tipy, rady, doporučení
-
Jak prodloužit trvanlivost muffinů
-
Jak prodloužit trvanlivost nebaleného sýru - tvrdé sýry, plísňové sýry, aromatické sýry
-
Jak prodloužit trvanlivost nebalených uzenin v lednici - tipy, rady, návody
-
Jak prodloužit trvanlivost zeleniny v lednici (suchá houba)
-
Jak rychle ochladit pivo nebo jiný nápoj v ledničce - postup, návod, tipy, rady
-
Jak se vyhnout plísni v chlebníku kuchyně
-
Jak se vyhnout plísni ve sklenici s marmeládou
-
Jak skladnit vlašské ořechy bez zavařování
-
Jak skladovat brambory
-
Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
-
Jak skladovat česnek přes zimu - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat citron, aby nám co nejdéle vydržel - tipy, rady
-
Jak skladovat drůbeží maso, abychom vyloučili nákazu salmonelou - doporučení
-
Jak skladovat již použitý olej, aby se nezkazil a zachoval si svou chuť - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat kakao aby neztratilo aroma - tipy, rady, návod
-
Jak skladovat maso při odmrazování mrazáku
-
Jak skladovat mouku, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak skladovat vejce, aby se na nich nemnožily bakterie
-
Jak skladovat větší množství oleje, aby olej nežluknul - tipy, rady, doporučení (cukr)
-
Jak skladovat větší množství pečiva (rohlíků, chleba) - tipy, rady
-
Jak skladovat, uchovávat česnek - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek na sítu s pískem - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek, aby co nejdéle vydržel - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat citrony, aby co nejdéle vydržely čerstvé - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat mrkev - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat pomeranče, aby co nejdéle vydržely - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat potraviny, aby se do nich nedostali potravinoví moli - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat vejce v lednici - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat větší množství česneku - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat vnitřnosti, mleté maso - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat mouku - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat, skladovat rybu v mrazáku a jak ji rozmrazovat - rady, doporučení
-
Jak správně uskladnit vejce v lednici
-
Jak sušit ovoce na plechu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby nám brynza déle vydržela
-
Jak to udělat, aby nám chleba vydržel déle čerstvý, jak uchovávat chléb - tipy, rady
-
Jak to udělat, aby si drůbeží maso zachovalo bílou barvu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, co použít, aby maso v chladničce neoschlo
-
Jak to udělat, co použít, aby nám moučkový cukr nezvlhl, nezhrudkovatěl - postup, návod
-
Jak to udělat, co použít, aby nám salám neoschl
-
Jak to udělat, co použít, aby se nám v luštěninách neusazovali moli - tipy, rady, doporučení (bobkový list)
-
Jak to udělat, jak uchovábat šunku v lednici, aby zůstala déle čerstvá
-
Jak uchovat bílky mražením, jak zmrazovat bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat bílky sušením, jak usušit bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat máslo čerstvé bez použití lednice (voda, sůl)
-
Jak uchovat na delší dobu větší množství masa - postup, návod
-
Jak uchovat olej, ve kterém jsme smažili ryby, aby byl znova použitelný - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo
-
Jak uchovat vafle jako čerstvé zmražením
-
Jak uchovat zmrazené potraviny při stěhování
-
Jak uchovávat chléb, aby vydržel déle čestvý - rady, postupy
-
Jak uchovávat chleba v mrazáku, jak jej správně rozmrazovat - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat koláče v mrazáku, abychom mohli rozmrazit jen požadované množství - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat nedozrálá rajčata - rady, doporučení
-
Jak uchovávat pečivo, bábovky, nakrojené buchy, aby neokoraly a zůstaly vláčné - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat rozkrojený citrón bez použití lednice - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak uchovávat rozpůlený ananas v lednici, aby vydržel co nejdéle čerstvý - tipy, rady
-
Jak uchovávat syrové hovězí maso, aby zůstalo déle čerstvé - rady, doporučení
-
Jak uchovávat sýry, aby zůstaly déle čerstvé
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo co nejdéle svěží - tipy, rady (mléko, podmáslí)
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo svěží - tipy, rady (víno, pivo)
-
Jak uchovávat upečenou husu, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak uchovávat žloutky v lednici - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, jak skladovat česnek v mrazáku, aby vydržel celý rok - tipy, rady
-
Jak uchovávat, skladovat čaj, aby nevyčichl - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, skladovat česnek ve slaném nálevu - postup, návod
-
Jak uchovávat, skladovat konzervy v bytě a jak rozpoznat jejich použitelnost