Uchování potravin
Mražení, zmrazování meruněk v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2655x
Při mrazení meruněk v cukerném sirupu lze neloupané půlky meruněk bez předchozího měkčení slupek vkládat do horkého 40% cukerného sirupu (na 400 g cukru 1 lžička kyseliny citrónové) v nepropustných obalech. Po vychladnutí přikryjeme povrch listem celofánu, který lehce přitlačíme, aby meruňky neplavaly. Obal uzavřeme, označíme a zmrazíme.
Číst dál: Mražení, zmrazování meruněk v cukerném sirupu - jak to udělat
Mražení, zmrazování meruněk nasucho - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4374x
Okapané a na filtračním papíru osušené půlky meruněk (dílky nebo plátky nejsou tak vhodné) urovnáme ve vrstvě do krabiček. Vrstvičky prosypáváme cukrem s kyselinou citrónovou (1 kg ovoce, 220 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové). Pod víčkem necháme 1 cm volného prostoru. Označíme a zmrazíme. Velikost obalu volíme tak, aby se obsah po rozmrazení najednou spotřeboval.
Číst dál: Mražení, zmrazování meruněk nasucho - jak to udělat
Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2389x
Prolisované maliny bez zrníček (šťáva a dřeň) se osladí podle chuti a pro lepší uchování barvy se přidá kyselina citrónová. Poměr ovoce, cukru a kyseliny
citrónové je 500 g ovoce, 120 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové. Individuální porce plníme do formiček na led, po zmrazení pak porce vyklopíme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a pak společně vkládáme do mrazničky v mikroténovém sáčku s označením obsahu.
Číst dál: Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování malin v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2222x
Krabičky naplníme do jedné čtvrtiny 30% cukerným sirupem a pak plníme malinami tak, aby nad hladinou zůstalo pod víčkem asi 1 cm voného místa. Maliny nesmějí plavat na hladině. Vložíme na ně proto list celofánu a lehce přimáčkneme. Obal po uzavření označíme a zmrazíme.
Mzažení, zmrazování malin nasucho s cukrem - jak mrazit
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2202x
Maliny před zmrazováním prosypeme cukrem (na 500 g malin asi 120 g cukru). Plníme do krabiček, protože v sáčku by se pomačkaly. Nahoře pod víčkem necháme asi 1 cm volného místa. Protože maliny při styku s cukrem pustí šťávu, takže obsah kartónu zmrzne v celku, volíme velikost obalu tak, abychom obsah po rozmrazení spotřebovali najednou.
Mražení, zmrazování malin nasucho bez cukru - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2992x
Zralé, ale ne příliš měkké maliny, sklizené za suchého počasí, ukládáme přímo v jedné vrstvě na pečicí smaltovaný plech a ihned zmrazujeme. Zmrazené maliny sesypeme do sáčků, uzavřeme a označíme. Z balení pak můžeme podle potřeby vyjímat jen část plodů, aniž bychom museli rozmrazovat celé balení.
Číst dál: Mražení, zmrazování malin nasucho bez cukru - jak to udělat
Mražení, zmrazování kokosu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4376x
Čerstvě strouhaný kokos je vhodný ke zmrazování. Plníme jej do sáčků nebo dóz z plastů. Po rozmrazení, které trvá asi 2 hodiny při pokojové teplotě, jej použijeme
jako čerstvý. Skladovatelnost 6 měsíců.
Mražení, zmrazování jahodového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2916x
Protlak z jahod zastudena připravíme rozmixováním omytých, osušených, dobře vyzrálých jahod s cukrem a kyselinou citrónovou. Množství cukru odhadneme podle chuti. (Na 400 g cukru 1 lžička kyseliny citrónové.) Jahodový protlak plníme pro jednoporcová balení do pružných formiček na led nebo do deformovatelných
obalů na vajíčka.
Číst dál: Mražení, zmrazování jahodového protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2388x
Jablka nastrouháme na skleněném nebo umělohmotném struhadle jako při přípravě dětských jídel. Ihned přidáváme kyselinu citrónovou, aby ovocná kaše netmavla (na 500 g ovoce 1 lžička kyseliny citrónové). Přisladíme podle chuti cukrem nebo umělým sladidlem.
Číst dál: Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2603x
Pro zmrazování hroznů se hodí jen odrůdy bez peciček a odrůdy s tenkou slupkou. Zralé, bezvadné a dobře omyté
hrozny můžeme po okapání a osušení na krátkou dobu zmrazit celé, uzavřené v mikroténovém sáčku.
Číst dál: Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mražení, zmrazování hrušek v cukerném nálevu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování grepu, grapefruitu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování broskví v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování borůvek nasucho s cukrem - jak to udělat
- Mražení, zmrazování borůvek nasucho - jak to udělat
- Mražení, zmrazování angreštu - postup, návod
- Mražení, zmrazování ananasu - jak to udělat, co použít
- Sušení hub - jak sušit, usušit (síto)
- Skladování, uchovávání medu - jak skladovat, uchovat
- Odmrazování mrazáku, mrazničky - jak udržet potraviny zmrazené (noviny, peřiny)
Další rady v kategorii
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Brynza - jak, kde skladovat, uchovávat, aby déle vydržela
-
Bylinky a plíseň - jak zabránit množení plísně v bylinkách uskladněných doma
-
Česnek - jak uskladnit česnek, aby byl jako čerstvý (mrazák)
-
Česnek - jak uskladnit, uchovat zbylé stroužky pro další použití (olivový olej)
-
Česnek - jak, čím třít česnek určený k uskladnění, aby nezratil svou barvu - tipy, rady
-
Česnek - uskladnění třeného česneku - jak, čím třít, aby česnek nezhnědl
-
Česnek vydrží dlouho čerstvý, nevyschne - jak to udělat, co použít (olej)
-
Chléb plesnivý - jak, čím zabránit, zamezit vzniku plísně při skladování (papírový ubrousek)
-
Chléb zůstane déle čerstvý - jak to udělat, co použít (jablko)
-
Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (papírový, mikroténový sáček)
-
Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)
-
Cibule v lednici déle vydrží - jak to udělat, co použít (máslo, olej, alobal)
-
Citron rozkrátý, rozříznutý - jak skladovat, uchovat, aby déle vydržel (ocet)
-
Citron, citrony - jak skladovat, aby déle vydržely (rýže)
-
Co použít proti potravinovým molům ve spíži - postup, návod (ocet)
-
Co se zbylou šlehačkou - jak uchovat, použít (pusinky)
-
Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor
-
Džem déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (rum, celofán)
-
Hrozny - jak skladovat, aby déle vydržely, nehnily (vosk)
-
Jak a kde uchovávat olej - tipy, rady, doporučení
-
Jak mrazit, zamrazovat česnek - postup, návod
-
Jak nejlépe uskladnit jablka
-
Jak ochladit nápoj bez použití ledničky, lednice, chladničky
-
Jak ochránit potraviny před potravinovými moly - tipy, rady, doporučení
-
Jak odstranit škůdce v mouce (mrazák)
-
Jak odstranit vlhkost z boxu na ovoce a zeleninu v ledničce, lednici, chladničce
-
Jak ozdobit skleničku s marmeládou kterou chcete darovat jako dárek - tipy
-
Jak při skladování uchránit maso pře hmyzem - tipy, rady, doporučení (cibule, voda, ocet)
-
Jak prodloužit čerstvost zeleniny v lednici (savý papír)
-
Jak prodloužit trvanlivost jogurtu a tvaroh v lednici
-
Jak prodloužit trvanlivost mletého masa v ledničce - tipy, rady, doporučení
-
Jak prodloužit trvanlivost muffinů
-
Jak prodloužit trvanlivost nebaleného sýru - tvrdé sýry, plísňové sýry, aromatické sýry
-
Jak prodloužit trvanlivost nebalených uzenin v lednici - tipy, rady, návody
-
Jak prodloužit trvanlivost zeleniny v lednici (suchá houba)
-
Jak rychle ochladit pivo nebo jiný nápoj v ledničce - postup, návod, tipy, rady
-
Jak se vyhnout plísni v chlebníku kuchyně
-
Jak se vyhnout plísni ve sklenici s marmeládou
-
Jak skladnit vlašské ořechy bez zavařování
-
Jak skladovat brambory
-
Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
-
Jak skladovat česnek přes zimu - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat citron, aby nám co nejdéle vydržel - tipy, rady
-
Jak skladovat drůbeží maso, abychom vyloučili nákazu salmonelou - doporučení
-
Jak skladovat již použitý olej, aby se nezkazil a zachoval si svou chuť - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat kakao aby neztratilo aroma - tipy, rady, návod
-
Jak skladovat maso při odmrazování mrazáku
-
Jak skladovat mouku, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak skladovat vejce, aby se na nich nemnožily bakterie
-
Jak skladovat větší množství oleje, aby olej nežluknul - tipy, rady, doporučení (cukr)
-
Jak skladovat větší množství pečiva (rohlíků, chleba) - tipy, rady
-
Jak skladovat, uchovávat česnek - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek na sítu s pískem - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek, aby co nejdéle vydržel - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat citrony, aby co nejdéle vydržely čerstvé - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat mrkev - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat pomeranče, aby co nejdéle vydržely - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat potraviny, aby se do nich nedostali potravinoví moli - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat vejce v lednici - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat větší množství česneku - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat vnitřnosti, mleté maso - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat mouku - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat, skladovat rybu v mrazáku a jak ji rozmrazovat - rady, doporučení
-
Jak správně uskladnit vejce v lednici
-
Jak sušit ovoce na plechu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby nám brynza déle vydržela
-
Jak to udělat, aby nám chleba vydržel déle čerstvý, jak uchovávat chléb - tipy, rady
-
Jak to udělat, aby si drůbeží maso zachovalo bílou barvu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, co použít, aby maso v chladničce neoschlo
-
Jak to udělat, co použít, aby nám moučkový cukr nezvlhl, nezhrudkovatěl - postup, návod
-
Jak to udělat, co použít, aby nám salám neoschl
-
Jak to udělat, co použít, aby se nám v luštěninách neusazovali moli - tipy, rady, doporučení (bobkový list)
-
Jak to udělat, jak uchovábat šunku v lednici, aby zůstala déle čerstvá
-
Jak uchovat bílky mražením, jak zmrazovat bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat bílky sušením, jak usušit bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat máslo čerstvé bez použití lednice (voda, sůl)
-
Jak uchovat na delší dobu větší množství masa - postup, návod
-
Jak uchovat olej, ve kterém jsme smažili ryby, aby byl znova použitelný - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo
-
Jak uchovat vafle jako čerstvé zmražením
-
Jak uchovat zmrazené potraviny při stěhování
-
Jak uchovávat chléb, aby vydržel déle čestvý - rady, postupy
-
Jak uchovávat chleba v mrazáku, jak jej správně rozmrazovat - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat koláče v mrazáku, abychom mohli rozmrazit jen požadované množství - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat nedozrálá rajčata - rady, doporučení
-
Jak uchovávat pečivo, bábovky, nakrojené buchy, aby neokoraly a zůstaly vláčné - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat rozkrojený citrón bez použití lednice - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak uchovávat rozpůlený ananas v lednici, aby vydržel co nejdéle čerstvý - tipy, rady
-
Jak uchovávat syrové hovězí maso, aby zůstalo déle čerstvé - rady, doporučení
-
Jak uchovávat sýry, aby zůstaly déle čerstvé
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo co nejdéle svěží - tipy, rady (mléko, podmáslí)
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo svěží - tipy, rady (víno, pivo)
-
Jak uchovávat upečenou husu, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak uchovávat žloutky v lednici - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, jak skladovat česnek v mrazáku, aby vydržel celý rok - tipy, rady
-
Jak uchovávat, skladovat čaj, aby nevyčichl - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, skladovat česnek ve slaném nálevu - postup, návod
-
Jak uchovávat, skladovat konzervy v bytě a jak rozpoznat jejich použitelnost