Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Mražení, zmrazování meruněk v cukerném sirupu - jak to udělat

Při mrazení meruněk v cukerném sirupu lze neloupané půlky meruněk bez předchozího měkčení slupek vkládat do horkého 40% cukerného sirupu (na 400 g cukru 1 lžička kyseliny citrónové) v nepropustných obalech. Po vychladnutí přikryjeme povrch listem celofánu, který lehce přitlačíme, aby meruňky neplavaly. Obal uzavřeme, označíme a zmrazíme.

Číst dál: Mražení, zmrazování meruněk v cukerném sirupu - jak to udělat

Mražení, zmrazování meruněk nasucho - jak to udělat

Okapané a na filtračním papíru osušené půlky meruněk (dílky nebo plátky nejsou tak vhodné) urovnáme ve vrstvě do krabiček. Vrstvičky prosypáváme cukrem s kyselinou citrónovou (1 kg ovoce, 220 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové). Pod víčkem necháme 1 cm volného prostoru. Označíme a zmrazíme. Velikost obalu volíme tak, aby se obsah po rozmrazení najednou spotřeboval.

Číst dál: Mražení, zmrazování meruněk nasucho - jak to udělat

Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat

Prolisované maliny bez zrníček (šťáva a dřeň) se osladí podle chuti a pro lepší uchování barvy se přidá kyselina citrónová. Poměr ovoce, cukru a kyseliny
citrónové je 500 g ovoce, 120 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové. Individuální porce plníme do formiček na led, po zmrazení pak porce vyklopíme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a pak společně vkládáme do mrazničky v mikroténovém sáčku s označením obsahu.

Číst dál: Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování malin v cukerném sirupu - jak to udělat

Krabičky naplníme do jedné čtvrtiny 30% cukerným sirupem a pak plníme malinami tak, aby nad hladinou zůstalo pod víčkem asi 1 cm voného místa. Maliny nesmějí plavat na hladině. Vložíme na ně proto list celofánu a lehce přimáčkneme. Obal po uzavření označíme a zmrazíme.

Mzažení, zmrazování malin nasucho s cukrem - jak mrazit

Maliny před zmrazováním prosypeme cukrem (na 500 g malin asi 120 g cukru). Plníme do krabiček, protože v sáčku by se pomačkaly. Nahoře pod víčkem necháme asi 1 cm volného místa. Protože maliny při styku s cukrem pustí šťávu, takže obsah kartónu zmrzne v celku, volíme velikost obalu tak, abychom obsah po rozmrazení spotřebovali najednou.

Mražení, zmrazování malin nasucho bez cukru - jak to udělat

Zralé, ale ne příliš měkké maliny, sklizené za suchého počasí, ukládáme přímo v jedné vrstvě na pečicí smaltovaný plech a ihned zmrazujeme. Zmrazené maliny sesypeme do sáčků, uzavřeme a označíme. Z balení pak můžeme podle potřeby vyjímat jen část plodů, aniž bychom museli rozmrazovat celé balení.

Číst dál: Mražení, zmrazování malin nasucho bez cukru - jak to udělat

Mražení, zmrazování kokosu - jak to udělat

Čerstvě strouhaný kokos je vhodný ke zmrazování. Plníme jej do sáčků nebo dóz z plastů. Po rozmrazení, které trvá asi 2 hodiny při pokojové teplotě, jej použijeme
jako čerstvý. Skladovatelnost 6 měsíců.

Mražení, zmrazování jahodového protlaku - jak to udělat

Protlak z jahod zastudena připravíme rozmixováním omytých, osušených, dobře vyzrálých jahod s cukrem a kyselinou citrónovou. Množství cukru odhadneme podle chuti. (Na 400 g cukru 1 lžička kyseliny citrónové.) Jahodový protlak plníme pro jednoporcová balení do pružných formiček na led nebo do deformovatelných
obalů na vajíčka.

Číst dál: Mražení, zmrazování jahodového protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat

Jablka nastrouháme na skleněném nebo umělohmotném struhadle jako při přípravě dětských jídel. Ihned přidáváme kyselinu citrónovou, aby ovocná kaše netmavla (na 500 g ovoce 1 lžička kyseliny citrónové). Přisladíme podle chuti cukrem nebo umělým sladidlem.

Číst dál: Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat

Pro zmrazování hroznů se hodí jen odrůdy bez peciček a odrůdy s tenkou slupkou. Zralé, bezvadné a dobře omyté
hrozny můžeme po okapání a osušení na krátkou dobu zmrazit celé, uzavřené v mikroténovém sáčku.

Číst dál: Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny