Uchování potravin
Mražení, zmrazování rybízu v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2265x
Opatrně odrhnutý rybíz plníme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny 40% cukerným sirupem. Pod víčkem necháváme 1 cm volného místa. Na hladinu pokládáme list celofánu, aby bobulky neplavaly. Uzavíráme, značíme a zmrazujeme v obalech odpovídajících předpokládané jednorázové spotřebě.
Mražení, zmrazování rybízu nasucho s cukrem - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2635x
Odrhnutý rybíz plníme do nepropustných obalů. Vrstvičky prosypáváme cukrem. Na 500 g rybízu počítáme 230 g cukru. Odrhnuté bobulky můžeme i obalit v cukru a plnit do mikroténových sáčků. Velikost balení volíme tak, aby bylo možno obsah jednorázově spotřebovat. Pod víčkem obalu by měl zůstat 1 cm volného místa. Po uzavření a označení balení zmrazujeme.
Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2991x
Řapíky rebarbory nakrájené na 2,5 cm dlouhé špalíčky vkládáme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny 40% cukerným sirupem. Pod víčkem necháme 1 cm volného místa. Aby kousky neplavaly, použijeme list celofánu, který položíme na hladinu a trochu přitlačíme. Obsah je určen pro jednorázovou spotřebu, proto podle toho volíme velikost obalu.
Číst dál: Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat
Zmražování, mrazení rebarbory nasucho s cukrem - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2864x
Řapíky reberbory, nakrájené na délku 15 až 20 cm a vytříděné podle tloušťky, svazujeme do svazečků asi po 500 g. Balíme do mikroténových sáčků, uzavíráme, značíme a zmrazujeme. Řapíky nakrájené na délku 2,5 cm plníme do mikroténových sáčků v množství odpovídajícím jednorázové spotřebě. Vrstvy prosypáváme cukrem.
Číst dál: Zmražování, mrazení rebarbory nasucho s cukrem - jak to udělat
Mražení, zmrazování pomerančů - ja to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2896x
Plně vyzrálé, sladké a šťavnaté pomeranče zbavené kůry i všech zbytků bílé tkáně, nakrájené na kolečka nebo rozebrané na dílky a zbavené jadérek i kůžičky (pokud je tužší), ukládáme buď nasucho prosypané cukrem do kelímků nebo dóz z plastů, nebo v cukerném sirupu (2 díly cukru a 4 díly vody). Plátky a dílky pomerančů po částečném rozmrazení přidáváme do ovocných salátů a koktejlů a zmrzlinových pohárů. Skladovatelnost 12 měsíců.
Mražení, zmrazování ostružinového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2281x
Zralé ostružiny prolisujeme. Na 500 ml šťávy a dřeně přidáme asi 110 g cukru. Plníme do formiček na led. Tyto individuální porce po zmrazení vyklopíme z formiček, zabalíme do alobalu každou zvlášť a pak je společně v mikroténovém sáčku s označením obsahu vložíme zpět do mrazničky. Větší množství protlaku, určené k výrobě zmrzliny, nákypu apod. , plníme do kelímků nebo jiných přiměřeně velkých nepropustných obalů.
Číst dál: Mražení, zmrazování ostružinového protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování ostružin v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2385x
Při zmrazování ostružin v cukerném sirupu opatrně vkládáme okapané ostružiny do nepropustných obalů, které jsme naplnili asi do jedné čtvrtiny 50% cukerným sirupem. Aby neplavaly, vložíme na hladinu list celofánu. Pod víčkem necháme 1 cm volného prostoru, uzavřeme, označíme a zmrazíme. Velikost balení by rovněž měla odpovídat jednorázové spotřebě.
Mražení, zmrazování ostružin nasucho s cukrem - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2610x
Podobně jako u jiného ovoce můžeme i ostružiny zmrazovat tak, že je ukládáme ve vrstvách do nepropustných obalů. Vrstvy prosypáváme cukrem. Na 1 kg ostružin počítáme asi 230 g cukru. Ostružiny můžeme také opatrně obalit cukrem a pak plnit do krabiček nebo jiných nepropustných obalů. Volíme velikost obalu tak, abychom obsah po rozmrazení spotřebovali najednou.
Číst dál: Mražení, zmrazování ostružin nasucho s cukrem - jak to udělat
Mražení, zmrazování ostružin nasucho - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2543x
Osušené ostružiny rozprostřeme na smaltovaný pečicí plech do jedné vrstvy tak, abychom je nepomačkali, a zmrazíme. Zmrazené sesypeme s plechu do mikroténového sáčku, označíme, uzavřeme a vložíme zpět do mrazničky. Ze sáčku můžeme odebrat potřebné množství plodů, aniž bychom museli celé balení rozmrazovat.
Mzažení, zmrazování meruňkového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2351x
Hodně vyzrálé a měkké, ale bezvadné meruňky můžeme upravit na protlak tak, že je rozmixujeme s kyselinou citrónovou, pak podle chuti přisladíme cukrem nebo umělým sladidlem. Protlak plníme do pružných formiček na led nebo do deformovatelných obalů na vajička. Po zmrazení vyklopíme, jednotlivé porce zabalíme do alobalu a uložíme do mikroténového sáčku.
Číst dál: Mzažení, zmrazování meruňkového protlaku - jak to udělat
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mražení, zmrazování meruněk v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování meruněk nasucho - jak to udělat
- Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování malin v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mzažení, zmrazování malin nasucho s cukrem - jak mrazit
- Mražení, zmrazování malin nasucho bez cukru - jak to udělat
- Mražení, zmrazování kokosu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování jahodového protlaku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat
Další rady v kategorii
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Brynza - jak, kde skladovat, uchovávat, aby déle vydržela
-
Bylinky a plíseň - jak zabránit množení plísně v bylinkách uskladněných doma
-
Česnek - jak uskladnit česnek, aby byl jako čerstvý (mrazák)
-
Česnek - jak uskladnit, uchovat zbylé stroužky pro další použití (olivový olej)
-
Česnek - jak, čím třít česnek určený k uskladnění, aby nezratil svou barvu - tipy, rady
-
Česnek - uskladnění třeného česneku - jak, čím třít, aby česnek nezhnědl
-
Česnek vydrží dlouho čerstvý, nevyschne - jak to udělat, co použít (olej)
-
Chléb plesnivý - jak, čím zabránit, zamezit vzniku plísně při skladování (papírový ubrousek)
-
Chléb zůstane déle čerstvý - jak to udělat, co použít (jablko)
-
Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (papírový, mikroténový sáček)
-
Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)
-
Cibule v lednici déle vydrží - jak to udělat, co použít (máslo, olej, alobal)
-
Citron rozkrátý, rozříznutý - jak skladovat, uchovat, aby déle vydržel (ocet)
-
Citron, citrony - jak skladovat, aby déle vydržely (rýže)
-
Co použít proti potravinovým molům ve spíži - postup, návod (ocet)
-
Co se zbylou šlehačkou - jak uchovat, použít (pusinky)
-
Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor
-
Džem déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (rum, celofán)
-
Hrozny - jak skladovat, aby déle vydržely, nehnily (vosk)
-
Jak a kde uchovávat olej - tipy, rady, doporučení
-
Jak mrazit, zamrazovat česnek - postup, návod
-
Jak nejlépe uskladnit jablka
-
Jak ochladit nápoj bez použití ledničky, lednice, chladničky
-
Jak ochránit potraviny před potravinovými moly - tipy, rady, doporučení
-
Jak odstranit škůdce v mouce (mrazák)
-
Jak odstranit vlhkost z boxu na ovoce a zeleninu v ledničce, lednici, chladničce
-
Jak ozdobit skleničku s marmeládou kterou chcete darovat jako dárek - tipy
-
Jak při skladování uchránit maso pře hmyzem - tipy, rady, doporučení (cibule, voda, ocet)
-
Jak prodloužit čerstvost zeleniny v lednici (savý papír)
-
Jak prodloužit trvanlivost jogurtu a tvaroh v lednici
-
Jak prodloužit trvanlivost mletého masa v ledničce - tipy, rady, doporučení
-
Jak prodloužit trvanlivost muffinů
-
Jak prodloužit trvanlivost nebaleného sýru - tvrdé sýry, plísňové sýry, aromatické sýry
-
Jak prodloužit trvanlivost nebalených uzenin v lednici - tipy, rady, návody
-
Jak prodloužit trvanlivost zeleniny v lednici (suchá houba)
-
Jak rychle ochladit pivo nebo jiný nápoj v ledničce - postup, návod, tipy, rady
-
Jak se vyhnout plísni v chlebníku kuchyně
-
Jak se vyhnout plísni ve sklenici s marmeládou
-
Jak skladnit vlašské ořechy bez zavařování
-
Jak skladovat brambory
-
Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
-
Jak skladovat česnek přes zimu - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat citron, aby nám co nejdéle vydržel - tipy, rady
-
Jak skladovat drůbeží maso, abychom vyloučili nákazu salmonelou - doporučení
-
Jak skladovat již použitý olej, aby se nezkazil a zachoval si svou chuť - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat kakao aby neztratilo aroma - tipy, rady, návod
-
Jak skladovat maso při odmrazování mrazáku
-
Jak skladovat mouku, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak skladovat vejce, aby se na nich nemnožily bakterie
-
Jak skladovat větší množství oleje, aby olej nežluknul - tipy, rady, doporučení (cukr)
-
Jak skladovat větší množství pečiva (rohlíků, chleba) - tipy, rady
-
Jak skladovat, uchovávat česnek - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek na sítu s pískem - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek, aby co nejdéle vydržel - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat citrony, aby co nejdéle vydržely čerstvé - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat mrkev - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat pomeranče, aby co nejdéle vydržely - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat potraviny, aby se do nich nedostali potravinoví moli - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat vejce v lednici - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat větší množství česneku - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat vnitřnosti, mleté maso - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat mouku - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat, skladovat rybu v mrazáku a jak ji rozmrazovat - rady, doporučení
-
Jak správně uskladnit vejce v lednici
-
Jak sušit ovoce na plechu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby nám brynza déle vydržela
-
Jak to udělat, aby nám chleba vydržel déle čerstvý, jak uchovávat chléb - tipy, rady
-
Jak to udělat, aby si drůbeží maso zachovalo bílou barvu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, co použít, aby maso v chladničce neoschlo
-
Jak to udělat, co použít, aby nám moučkový cukr nezvlhl, nezhrudkovatěl - postup, návod
-
Jak to udělat, co použít, aby nám salám neoschl
-
Jak to udělat, co použít, aby se nám v luštěninách neusazovali moli - tipy, rady, doporučení (bobkový list)
-
Jak to udělat, jak uchovábat šunku v lednici, aby zůstala déle čerstvá
-
Jak uchovat bílky mražením, jak zmrazovat bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat bílky sušením, jak usušit bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat máslo čerstvé bez použití lednice (voda, sůl)
-
Jak uchovat na delší dobu větší množství masa - postup, návod
-
Jak uchovat olej, ve kterém jsme smažili ryby, aby byl znova použitelný - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo
-
Jak uchovat vafle jako čerstvé zmražením
-
Jak uchovat zmrazené potraviny při stěhování
-
Jak uchovávat chléb, aby vydržel déle čestvý - rady, postupy
-
Jak uchovávat chleba v mrazáku, jak jej správně rozmrazovat - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat koláče v mrazáku, abychom mohli rozmrazit jen požadované množství - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat nedozrálá rajčata - rady, doporučení
-
Jak uchovávat pečivo, bábovky, nakrojené buchy, aby neokoraly a zůstaly vláčné - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat rozkrojený citrón bez použití lednice - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak uchovávat rozpůlený ananas v lednici, aby vydržel co nejdéle čerstvý - tipy, rady
-
Jak uchovávat syrové hovězí maso, aby zůstalo déle čerstvé - rady, doporučení
-
Jak uchovávat sýry, aby zůstaly déle čerstvé
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo co nejdéle svěží - tipy, rady (mléko, podmáslí)
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo svěží - tipy, rady (víno, pivo)
-
Jak uchovávat upečenou husu, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak uchovávat žloutky v lednici - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, jak skladovat česnek v mrazáku, aby vydržel celý rok - tipy, rady
-
Jak uchovávat, skladovat čaj, aby nevyčichl - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, skladovat česnek ve slaném nálevu - postup, návod
-
Jak uchovávat, skladovat konzervy v bytě a jak rozpoznat jejich použitelnost