Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Mražení, zmrazování rybízu v cukerném sirupu - jak to udělat

Opatrně odrhnutý rybíz plníme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny 40% cukerným sirupem. Pod víčkem necháváme 1 cm volného místa. Na hladinu pokládáme list celofánu, aby bobulky neplavaly. Uzavíráme, značíme a zmrazujeme v obalech odpovídajících předpokládané jednorázové spotřebě.

Mražení, zmrazování rybízu nasucho s cukrem - jak to udělat

Odrhnutý rybíz plníme do nepropustných obalů. Vrstvičky prosypáváme cukrem. Na 500 g rybízu počítáme 230 g cukru. Odrhnuté bobulky můžeme i obalit v cukru a plnit do mikroténových sáčků. Velikost balení volíme tak, aby bylo možno obsah jednorázově spotřebovat. Pod víčkem obalu by měl zůstat 1 cm volného místa. Po uzavření a označení balení zmrazujeme.

Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat

Řapíky rebarbory nakrájené na 2,5 cm dlouhé špalíčky vkládáme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny 40% cukerným sirupem. Pod víčkem necháme 1 cm volného místa. Aby kousky neplavaly, použijeme list celofánu, který položíme na hladinu a trochu přitlačíme. Obsah je určen pro jednorázovou spotřebu, proto podle toho volíme velikost obalu.

Číst dál: Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat

Zmražování, mrazení rebarbory nasucho s cukrem - jak to udělat

Řapíky reberbory, nakrájené na délku 15 až 20 cm a vytříděné podle tloušťky, svazujeme do svazečků asi po 500 g. Balíme do mikroténových sáčků, uzavíráme, značíme a zmrazujeme. Řapíky nakrájené na délku 2,5 cm plníme do mikroténových sáčků v množství odpovídajícím jednorázové spotřebě. Vrstvy prosypáváme cukrem.

Číst dál: Zmražování, mrazení rebarbory nasucho s cukrem - jak to udělat

Mražení, zmrazování pomerančů - ja to udělat

Plně vyzrálé, sladké a šťavnaté pomeranče zbavené kůry i všech zbytků bílé tkáně, nakrájené na kolečka nebo rozebrané na dílky a zbavené jadérek i kůžičky (pokud je tužší), ukládáme buď nasucho prosypané cukrem do kelímků nebo dóz z plastů, nebo v cukerném sirupu (2 díly cukru a 4 díly vody). Plátky a dílky pomerančů po částečném rozmrazení přidáváme do ovocných salátů a koktejlů a zmrzlinových pohárů. Skladovatelnost 12 měsíců.

Mražení, zmrazování ostružinového protlaku - jak to udělat

Zralé ostružiny prolisujeme. Na 500 ml šťávy a dřeně přidáme asi 110 g cukru. Plníme do formiček na led. Tyto individuální porce po zmrazení vyklopíme z formiček, zabalíme do alobalu každou zvlášť a pak je společně v mikroténovém sáčku s označením obsahu vložíme zpět do mrazničky. Větší množství protlaku, určené k výrobě zmrzliny, nákypu apod. , plníme do kelímků nebo jiných přiměřeně velkých nepropustných obalů.

Číst dál: Mražení, zmrazování ostružinového protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování ostružin v cukerném sirupu - jak to udělat

Při zmrazování ostružin v cukerném sirupu opatrně vkládáme okapané ostružiny do nepropustných obalů, které jsme naplnili asi do jedné čtvrtiny 50% cukerným sirupem. Aby neplavaly, vložíme na hladinu list celofánu. Pod víčkem necháme 1 cm volného prostoru, uzavřeme, označíme a zmrazíme. Velikost balení by rovněž měla odpovídat jednorázové spotřebě.

Mražení, zmrazování ostružin nasucho s cukrem - jak to udělat

Podobně jako u jiného ovoce můžeme i ostružiny zmrazovat tak, že je ukládáme ve vrstvách do nepropustných obalů. Vrstvy prosypáváme cukrem. Na 1 kg ostružin počítáme asi 230 g cukru. Ostružiny můžeme také opatrně obalit cukrem a pak plnit do krabiček nebo jiných nepropustných obalů. Volíme velikost obalu tak, abychom obsah po rozmrazení spotřebovali najednou.

Číst dál: Mražení, zmrazování ostružin nasucho s cukrem - jak to udělat

Mražení, zmrazování ostružin nasucho - jak to udělat

Osušené ostružiny rozprostřeme na smaltovaný pečicí plech do jedné vrstvy tak, abychom je nepomačkali, a zmrazíme. Zmrazené sesypeme s plechu do mikroténového sáčku, označíme, uzavřeme a vložíme zpět do mrazničky. Ze sáčku můžeme odebrat potřebné množství plodů, aniž bychom museli celé balení rozmrazovat.

Mzažení, zmrazování meruňkového protlaku - jak to udělat

Hodně vyzrálé a měkké, ale bezvadné meruňky můžeme upravit na protlak tak, že je rozmixujeme s kyselinou citrónovou, pak podle chuti přisladíme cukrem nebo umělým sladidlem. Protlak plníme do pružných formiček na led nebo do deformovatelných obalů na vajička. Po zmrazení vyklopíme, jednotlivé porce zabalíme do alobalu a uložíme do mikroténového sáčku.

Číst dál: Mzažení, zmrazování meruňkového protlaku - jak to udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny