Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky
Jak jednoduše slepit pečivo, cukroví marmeládou bez použití nože - tipy, rady, zlepšováky
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4804x
Při slepování pečiva marmeládou, či jinými náplněmi je lepší místo klasického použití nože využít curkráský sáček, nebo klasický igelitový sáček, u kterého odřízneme růžek, marmeládou pak zdobíme středy pečiva, které pak k sobě jen přitiskneme a máme hotovo.
Jak vyválet těsto, aby se nelepilo ke stolu - tipy, rady, zlepšováky
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4188x
Těsto vyválíme jednoduše mezi dvěma jen mírně pomoučenými potravinářskými fóliemi, těsto se nelepí, nešpiní okolí.
Harmonogram pečení vánočního cukroví - kdy které cukroví připravit?
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5432x
Správná doba pečení a přípravy vánočného cukroví
- tak tři neděle před Štědrým dnem by jsme měli začít péct například vanilkové rohlíčky, kokosové cukroví, zázvorky, medvědí tlapky a také nazapomenout upéci perníčky
- další týden upečeme cukroví z lineckého těsta, které právě vyžaduje určitou dobu na rozležení
- jeden týden před vánočními svátky by jsme se měli pustit do cukroví z bílkových těst a vytvořit i nepečené cukroví, vyrobíme si také polevy a náplně a ozdobíme jimi již upečené pečivo
- přesně podle našich babiček a prababiček si upečeme den před Štědrým dnem vánočku a o Štědrém dnu například jablkový závin
Teplota trouby při pečené cukroví - rady
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3208x
Častá improvizace při pečení se hlavně začínajícím kuchtíkům může velice vymstít, proto radím, čtěte dobře postupy při pečení a dodržujte je! A se správnými gramážemi surovin zrovna při této kuchařské disciplíně si také moc nezahrávejte, často pár gramů navíc té či oné ingredience vám může totálně pohřbít celý výsledek snažení.
A pozor, každá trouba peče jinak! Je rozdíl mezi troubou plynovou nebo elektrickou, také jejich výbava bývá často odlišná. Jinak peče trouba klasická a jinak horkovzdušná … a proto zase nezbývá než poznamenat obligátní poznámku: "Praxe dělá mistra! ".
Co přidat do mléka na potírání koláčů, aby se povrch nepřipálil - tipy, rady, doporučení (citrónová šťáva)
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3929x
Koláče a drobné pečivo se na povrchu nepřipálí, přidáme-li do vajíčka, jímž potíráme, trochu citrónové šťávy.
Jak uvařit, udělat zásmažku, aby se v ní netvořily žmolky - tipy, rady, doporučení (sůl)
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2775x
Když přidáme do zásmažky trochu soli, rovněž se žmolky nevytvoří.
Jak uvařit, udělat zásmažku, aby se v ní netvořily žmolky - tipy, rady, doporučení (mléko)
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2737x
V zásmažce se nevytváří žmolky, když do mouky přiléváme za stálého míchání mléko. Žmolky se tvoří v opačném postupu - jestliže do mléka sypeme mouku.
Tipy na sněhové těsto, čokoládovou či oříškovou sněhovou hmotu - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2555x
Tipy na sněhové těsto:
Nejlépe bílky ušleháme, když budou mít pokojovou teplotu a také do nich před šleháním přidáme špetku soli, nebo na každý bílek půl kávové lžičky studené vody. Ušlehaný sníh nenecháváme nikdy dlouho stát, protože stáním řídne.
Nejlepší sněhové hmoty jsou ty, do kterých se zašlehá třetina pískového cukru, zbývající část tvoří moučkový cukr, který jen zlehka vmícháme. Podle základního receptu můžeme připravit i čokoládovou sněhovou hmotu (do které přidáme kakao, nebo jemně nastrouhanou čokoládu), a nebo oříškovou sněhovou hmotu ochucenou nastrouhanými jádry ořechů. Lehké moučníky ze sněhového těsta úsporně připravujeme ze zbylých bílků po jiném vaření.
Sněhové těsto - rady, tipy, doporučení, zkušenosti
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3379x
Sněhové těsto - rady, tipy, doporučení, zkušenosti
Sněhovou hmotu ani připravené tvary na plechu nenecháváme stát, ale ihned je vkládáme do mírně vyhřáté trouby a zvolna je pečeme, či spíše sušíme 2-5 hodin, podle velikosti pečiva. Dvířka trouby necháme mírně pootevřená, aby mohla unikat pára. Pečivo ze sněhového těsta vyžaduje spíše vrchní teplo než spodní. Dáme-li pečivo do příliš vyhřáté trouby, poprská a ztratí tvar. Sněhové těsto ukládáme v suchu a nedáváme je na sebe, protože snadno vlhne.
Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3999x
Zatuchlou mouku napravíme, mícháme-li ji na plotně v ohnivzdorné nádobě tak dlouho, až je úplně horká.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak poznáme dobrou mouku podle chuti a vůně - tipy, rady
- Jak to udělat, co použít, aby se nám v mouce při zahušťování netvořily hrudky - tipy, rady, doporučení (sůl)
- Jak dosolit již zpracované těsto - rady, doporučení
- ► Jak, čím potírat listové těsto před pečením - postup, návod
- Jak to udělat, co použít, aby se těsto na tažený závin netrhalo - tipy, rady, doporučení (ocet)
- Jak to udělat, aby se nám těsto nelepilo k válu, aniž bychom použili mouku - rady, doporučení (pergamenový papír)
- Jaký druh mouky, jaká mouka se hodí na který druh těsta, cukroví
- Vše o piškotovém těstě - druhy, jak ho správně zadělat, nač si dát pozor
- Jak smažit kynuté těsto - rady, doporučení
- Ochucené kynuté těsto - tipy, rady, doporučení (vanilkový pudink)
Další rady v kategorii
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)
-
Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)
-
Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit
-
Brambory po uvaření kluzké, mazlavé - jak, čím zabránit, zamezit (papírová kuchyňská utěrka)
-
Brambory vařené ve slupce - jak, čím zabránit, zamezit praskání při vaření (ocet)
-
Brambory vařené ve slupce při vaření praskají, neprasknou - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Čeho se vyvarovat, nač si dávat pozor při šlehání bílků
-
Červené zelí - blednutí, ztráta barvy při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Česnek - jak, čím odstranit zápach syrového česneku
-
Česnek - zápach česneku na rukou - jak odstranit, zbavit se (celer)
-
Chilli papričky méně pálivé - jak to udělat, co použít (sójový olej)
-
Chobotnice po uvaření měkká - jak to udělat, co použít (cukr)
-
Chuť ovoce, ovocných salátů - jak, čím zvýraznit (ocet)
-
Chybějící vajíčko do těsta - jak, čím nahradit (brambor)
-
Chyby při pečení piškotové bublaniny, co nepřidávat do bublaniny, aby se nesrazila - rady, doporučení
-
Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)
-
Cibule v bramborovém salátu - jak to udělat, aby byla lépe stravitelná
-
Cibule vypražená, osmažená dozlatova, nepřipálená - jak docílit (mouka)
-
Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)
-
Čím nahradit jíšku, abychom se při zahušťování pokrmů vyhnuli použití tuků
-
Čím nahradit mouku při podsypávání těsta aby se nelepila na podložku
-
Čím nahradit mouku při vysypávání formy na bábovku
-
Čím nahradit ořechy v těstě (strouhanka)
-
Čím nahradit paličku na maso, když ji nemáte (pánev, ruka)
-
Čím nahradit při pečení prášek do pečiva
-
Čím nahradit smetanu v ovocných tortilových plackách - tipy, rady
-
Čím nahradit v receptu vanilku
-
Čím potírat pečivo během pečení, aby bylo krásně lesklé - tipy, rady
-
Čím potírat pečivo po upečení, aby zůstalo křehké - tipy, rady, doporučení (máslo)
-
Čím potřít pečivo po upečení, aby bylo křehké - tipy, rady, doporučení
-
Čím zahustit guláš, aniž bychom použili mouku
-
Čím, jakou surovinou nahradit v těstě vajíčko
-
Čím, jakou surovinou nahradit vajíčko v sekané
-
Čisté slávky - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Čištění kuřete, slepice před vařením - jak, čím čistit, omývat (ocet)
-
Citronová šťáva - čím nahradit, když zrovna nemáme doma citron (víno)
-
Citronová šťáva - jak získat jen malé množství šťávy tak, aby citron nevysychal a déle vydžel
-
Co dělat s uprostřed propadnutým tvarohovým koláčem
-
Co použít k podlévání sójového masa, aby bylo chutnější
-
Co použít, jak uvařit jemnější jíšku
-
Co přidat do mléka na potírání koláčů, aby se povrch nepřipálil - tipy, rady, doporučení (citrónová šťáva)
-
Co přidat při smažení řízků do rozšlehaného vejce, aby byly krásně osmažené a křupavé
-
Co s vybouleným dortem - postup, návod
-
Co udělat s hustou krupicovou kaší
-
Co udělat s rozpadlou rybou
-
Co udělat, dojde-li nám, chybí-li nám moučkový cukr
-
Čokoládová poleva nejde rozetřít - jak, čím pomoci (trouba)
-
Cukernatění karamelu - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Dávkovač těsta na palačinky - jak udělat, co použít (lahev od kečupu)
-
Dělení mandlí - jak snadno rozpůlit
-
Den staré brambory - co s nimi udělat, aby byly jako čerstvé (sůl)
-
Den staré brambory chutnají jako čertvé, čerstvě uvařené - jak to udělat, co použít (sůl)
-
Drobení do polévky - jak, čím usnadnit strouhání (sádlo)
-
Drobení, rozpadání těsta - jak, čím zabránit, zmírnit (ocet)
-
Droždí došlo, nemáme ho - jak, čím nahradit (soda, jogurt)
-
Droždí staré - jak, čím oživit (cukr)
-
Falešný slepičí vývar - jak udělat, připravit
-
Forma na bábovku - čím vysypat formu místo mouky (kokos)
-
Forma na bábovku, koláče - čím vysypat kromě strouhanky (kokos)
-
Guláš krásně červený, sladký - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Guláš sladký, nasládlý od cibule - jak, čím pomoci (česnek)
-
Harmonogram pečení vánočního cukroví - kdy které cukroví připravit?
-
Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (ocet)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (sůl)
-
Hořká, zhořklá cibule - jak zabránit, nač si dát pozor
-
Hovězí maso rychleji uvařené - jak to udělat, co použít (rum)
-
Hovězí pečeně - čím zahustit šťávu z výpeku, aby měla lepší chuť - tipy, rady, doporučení
-
Hranolky s menším obsahem tuku - jak smažit, usmažit (mléko)
-
Hrudky v jíšce - jak, čím zabránit, zamezit vzniku (sůl)
-
Hrudky v omáčce od mouky - jak, čím zabránit , předcházet vzniku (sůl)
-
Hrudky v těstě - jak, čím zabránit, předejít vzniku (sůl)
-
Jádra ořechů seschlá - jak, čím pomoci (slaná voda)
-
Jak čím vylepšit trojobal - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak dosolit již zpracované těsto - rady, doporučení
-
Jak jednoduše slepit pečivo, cukroví marmeládou bez použití nože - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak jednoduše vymazat formu na koláč tvrdým máslem - tipy, rady
-
Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
-
Jak nakrájet čokoládu na malé kousky snadno a jednoduše (mrazák, palička)
-
Jak napravit přesolené jídlo (mléko, smetana)
-
Jak napravit přesolený pokrm (brambor, mrkev, kůrka chleba, bílek)
-
Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady
-
Jak nastrouhat citronovou kůru snadno a jednoduše - jak to udělat, co použít (rašple)
-
Jak nejlépe ušlehat smetanu, šlehačku - postup, návod
-
Jak neuvařit slizké knedlíky (jedlá soda)
-
Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení
-
Jak odlepit jemné pečivo od plechu, pomocí niti - postup, návod
-
Jak odlepit od pekáče připálené pečivo, aniž bychom ho poškodili - postup, návod
-
Jak odlepit přilepené těsto z válu, z válečku na válení těsta
-
Jak odlepit přilepené, připečené pečivo od pekáče, aniž bychom ho porušili - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak odstranit koření z omáčky (hřebíček, bobkový list, celý pepř) snadno a rychle
-
Jak odstranit nasládlou chuť přemrzlých brambor - rady, tipy