Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Karibský tunel s banány - recept, postup, návod

Karibský tunel s banány - recept: Žloutky utřete s moukou, kypřicím práškem, olejem, cukrem a kakaem. Přidejte sníh z bílků. Testo rozložte na pečicí papír a upečte. Na vychladlou placku natřete zakysanou smetanu smíchanou s vanilkovým cukrem a ztužovačem želatiny. Poklaďte banány, zabalte, polijte čokoládou a dejte ztuhnout.

Číst dál: Karibský tunel s banány - recept, postup, návod

Jablečný dort - recept, postup, návod

Jablečný dort - recept: Jablka oloupejte, nakrájejte je na menší kousky a smíchejte s vodou a vanilkovým cukrem. Vše dejte vařit. Rozvařená jablíčka rozmačkejte nebo trochu rozmixujte. Pudink smíchejte s 250 ml vody a přidejte cukr podle chuti. Míchejte, až směs zhoustne. Do dortové formy rozložte piškoty, na ně navrstvěte jablečnou směs a ještě jednou vše zopakujte. Dort ozdobte vyšlehanou smetanou, mandarinkami a čokoládou.

Číst dál: Jablečný dort - recept, postup, návod

Zapečený prejt - recept, postup, návod

Zapečený prejt - recept: Vepřovou hlavu, bůček a plíce vložte do hrnce, zalijte vodou přidejte mrkev, celer, jednu cibuli, bobkový list a koření koření. Maso uvařte doměkka a vyjměte. Vývar přeceďte a ponechte stranou. Syrová játra umelte. Uvařené maso vykostěte, pěkné kousky nakrájejte na kostičky, zbylé umelte. Strouhanku zalijte částí vychladlého vývaru a rozmíchejte s játry. Zbylou cibuli a česnek nakrájejte na drobno a nechte zesklovatět na rozehřátém sádle. Pak do játrové směsi přidejte cibuli a nakrájené i umleté maso, dochuťte solí, mletým pepřem a majoránkou. Případně přilijte trochu vývaru, aby měl prejt požadovanou hustotu. Hotovou směs nalijte do zapékací formy a pečte při 180 C asi 60 minut. Prejt podávejte s vařenými bramborami.

Číst dál: Zapečený prejt - recept, postup, návod

Pečené vepřové ocásky - recept, postup, návod

Pečené vepřové ocásky - recept: Maso odřízněte od kostí a promíchejte s drceným kmínem a s česnekem utřeným se solí. Asi hodinu nechte odležet v chladu. Kosti s pokrájenou zeleninou povařte v osolené vodě asi 2 hodiny. Cibuli pokrájejte nahrubo a spolu s masem z ocásků vložte do pekáče. Lehce podlijte vodou a přiklopte. Duste v troubě při 170 C doměkka. Pak maso odklopte a při 190 C dopečte dozlatova. Maso vyjměte, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a opražte ji. Přilijte 250 ml scezeného vývaru z kostí (zbylý použijte do jiného pokrmu), promíchejte a 15 minut provařte. Podávejte s pečivem nebo bramborovými knedlíky a špenátem.

Číst dál: Pečené vepřové ocásky - recept, postup, návod

Kroupová polévka s vepřovým masem - recept, postup, návod

Kroupová polévka s vepřovým masem - recept: Maso vložte do hrnce s osolenou studenou vodou. Přidejte překrojenou oloupanou cibuli, celý pepř, nové koření a bobkové listy. Zvolna vařte, dokud maso nezměkne. Kroupy properte a v osolené vodě uvařte na skus. Sceďte je a nechte okapat. Měkké maso vyjměte z vývaru (servírujte například nakrájené na plátky, s křenem, hořčicí a chlebem). Vývar přeceďte a znovu přiveďte k varu. Mrkev a celer nakrájejte na kousky. Z jitrnic vymačkejte prejt. Vše vsypejte do vroucího vývaru a pár minut povařte. Do hotové polévky přidejte kroupy a dochuťte ji prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a mletým pepřem.

Číst dál: Kroupová polévka s vepřovým masem - recept, postup, návod

Huspenina z vepřového masa - recept, postup, návod

Huspenina z vepřového masa - recept: Maso, nožičky a kůži uvařte doměkka. Okořeňte solí, pepřem a novým kořením. Uvařené maso nakrájejte, nožičky oberte a s kůží umelte na strojku. Osolte a opepřete. Vývar přeceďte, přidejte ocet, nakrájenou zeleninu, cibuli, hrášek a uvařte doměkka. Do vývaru přidejte maso, promíchejte, nalijte do formy a nechte v chladu ztuhnout. Huspeninu podávejte s cibulí, pepřem a octem.

Číst dál: Huspenina z vepřového masa - recept, postup, návod

Smažené sladké pletánky - recept, postup, návod

Smažené sladké pletánky - recept: Na kvásek smíchejte čtyři lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a droždí. Přikryjte ubrouskem a nechte na teple vzejít. Mezitím utřete tuk s cukrem a rumem, postupně přidejte žloutky a vše utřete do pěny. Vlijte kvásek, za stálého míchání přidávejte mouku prosátou se solí, rozinky, citronovou kůru a zbylé mléko. Vypracujte vláčné těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte asi 90 minut kynout. Těsto vyndejte na pomoučený vál, lehce propracujte a vyválejte tenké válečky dlouhé 20cm. Položte vždy dva vedle sebe, spleťte v pletánky a nechte na vále ještě deset minut kynout. Smažte je na rozpáleném tuku tak, aby byly do poloviny potopené. Ještě horké je lehce obalte v moučkovém cukru.

Číst dál: Smažené sladké pletánky - recept, postup, návod

Škvarkové placky - recept, postup, návod

Škvarkové placky - recept:   Zdroždí, cukru, lžíce vlažného mléka a dvou lžic mouky si připravte kvásek. Do zbylé mouky přidejte sůl, pepř, vejce, vyběhlý kvásek, rozpuštěné sádlo a nasekané škvarky. Zbylým mlékem zadělejte těsto. Z vykynutého těsta vytvarujte silnější placičky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte nakynout. Pak ostrým nožem naznačte na každé mřížku. Placičky potřete rozšlehaným vejcem, posypejte hrubou solí a kmínem. Pečte je při 160 C přibližně 20 minut dozlatova.

Číst dál: Škvarkové placky - recept, postup, návod

Bavorské vdolečky - recept, postup, návod

Bavorské vdolečky - recept: Z droždí, lžičky cukru, trochy polohrubé mouky a vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít. Zbylou mouku prosijte. Přidejte zbylý cukr, sůl, špetku citronové kůry a rozpuštěný tuk na pečení, rum a kvásek. Mlékem pak zadělejte vláčné těsto a nechte ho na teplém místě vykynout. Připravené těsto rozdělte asi na 16 kousků a z každého vytvarujte bochánek. V pánvičce dobře rozehřejte olej. Vdolečky pak na něm pozvolna smažte z obou stran dozlatova. Podávejte je polité zakysanou smetanou, ozdobené lžičkou švestkových povidel a trochou nastrouhaného tvrdého tvarohu.

Číst dál: Bavorské vdolečky - recept, postup, návod

Guláš v chlebu - recept, postup, návod

Guláš v chlebu - recept: Hovězí maso a bůček očistěte a nakrájejte na kostky. Vše vložte do misky, osolte a promíchejte s moukou. V kastrolu rozehřejte sádlo a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte maso a orestujte ho. Vmíchejte mletou papriku a přidejte kuličky pepře. Maso podlijte jenom trochou vody a nechte zvolna dusit. Když je všechno maso měkké, přidejte k němu oloupané na kostičky nakrájené brambory a ještě chvíli vše povařte. Nakonec guláš dochuťte solí a mletým černým pepřem. Bochníčky chleba rozpečte v troubě. Potom je svrchu asi v jedné třetině podélně seřízněte a vydlabejte střídky. Bochníčky naplňte gulášem, přiklopte je chlebovou pokličkou a podávejte.

Číst dál: Guláš v chlebu - recept, postup, návod

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny