Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny

Chili, chilli con carne - recept:   na rozpáleném olivovém oleji orestujeme cibuli, až zesklovatí. Přidáme mleté maso a opět důkladně orestujeme. Přisypeme nadrobno nasekaný česnek, pepř, sůl, třtinový cukr, sladkou papriku a krátce provaříme. Dále přidáme rajčatový protlak, římský kmín, červené papriky, rajčata a červené fazole a opět vše krátce provaříme. Postupně a po částech přiléváme hovězí vývar a papričky, hořkou čokoládu a čerstvý koriandr. Vše opět důkladně provaříme. Před servírování necháme celou směs 10 minut odstát. Nebojte se přidat čokoládu – jídlo tím získá originální chuť!

Číst dál: Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny

Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku - recept, postup, návod, výroba, suroviny

Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku:   zeleninu, kromě rajčat, nakrájíme nahrubo a rozmixujeme. Rajčata spaříme a rozmixujeme v hrnci, přidáme zeleninu a ocet. Suché přísady smícháme v míse zvlášť. Suroviny budou lépe želírovat. Přisypeme do hrnce se zeleninou a 5 minut vaříme na mírném plameni. Jakmile se směs začne přichytávat na stěny hrnce, je to známka toho, že se správně želíruje.   Směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme na mokrou utěrku. Mezi sklenicemi necháme místo. Poté v troubě sterilujeme 15 minut.

Číst dál: Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku - recept, postup, návod, výroba, suroviny

Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept, postup, návod, suroviny

Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept: červenou řepu a brambory nastrouháme na jemném struhadle. Část řepy si dáme stranou. V hrnci rozehřejeme olivový olej, necháme zesklovatět cibuli a přidáme nastrouhanou řepu a brambory. Směs lehce osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Promícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme po dobu 10 minut. Nastrouháme najemno křen, rozklepneme do něj vajíčko, vmícháme krupici, osolíme a přidáme tvaroh.

Číst dál: Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept, postup, návod, suroviny

Tymiánová marináda - recept, postup, návod, příprava, výroba

Tymiánová marináda - svazek tymiánu, svazek saturejky zahradní, pažitku,   3-4 stroužky česneku, 2 bobkové listy, několik hřebíčků,   25 g soli a 15 g mletého pepře macerujeme v 1/2 litru  bílého vína. Je to recept francouzského průkopníka  fytoterapie H. Leclera. Tuto marinádu lze použít např.   na maso před pečením.  

Rosol z červeného rybízu - recept, postup, návod, příprava

Rosol z červeného rybízu - vylisovanou šťávu dáme do hrnce, postavíme ji na  slabý plamen a přidáme cukr v poměru 1:1,5. Pomalu  přivedeme k varu, po 5 minutách sebereme pěnu když  je konzistence rosolu dostatečná, přendáme ho do zavařovací  sklenice. Do 1 kg rosolu přidáme na zlepšení  chuti ještě 100 g jahod.

Pešto z petrželové natě - recept, postup, návod, příprava

Pešto z petrželové natě - rozmixujeme 3 svazky petrželky, trochu vyloupaných  vlašských ořechů a 2 -3 lžíce olivového oleje.   Dochutíme soli a prolisovaným stroužkem česneku.   Pešto lze uchovávat v lednici až 2 týdny. Vynikající do  tvarohů a sýrů, k uzeninám a těstovinám.  

Neslané jalovcové zelí - recept, postup, návod, výroba, příprava

Neslané jalovcové zelí pro osoby  s vysokým tlakem (hypertoniky) - musíme si připravit hliněný, vevnitř glazovaný pětilitrový  hrnec. Na tento objem se dává 15 g zrnkového  nebo mletého jalovce a stejné množství kmínu a majoránky.   Čerstvé bílé zeli se musí najemno nakrájet a silně  do hrnce pěchovat, dokud se neobjeví šťáva. Pak se  prosype jalovcem, kmínem a majoránkou. Přidáme  půl sklenice jablečného octa, zeli přikryjeme čistým  prkýnkem a zatížíme kamenem. Uchováváme při teplotě  20-26 °C, aby fermentace probíhala rychleji.


 

Po  několika dnech - pokud jsme nedodali jablečný ocet  - sebereme pěnu. Pěnu sbíráme každý třetí den a nezapomínáme  rovněž umýt prkýnko i kámen. Když už  se pěna neobjevuje, znamená to, že proces fermentace  skončil. Po dvou týdnech lze zeli konzumovat. Musí se  uchovávat v zavařovacích sklenicích v ledničce.   Proces kvašení zelí bez soli můžeme  urychlit tím, že na dno hrnce  nasypeme 2 vrchovaté lžíce  žitné, pšeničné nebo ječné  mouky, kterou ještě překryjeme  zelnými listy.  

Neslané kysané zeli je dobré  pro lidi s vysokým tlakem   a rovněž je lékem na otoky.   Mohou ho jíst lidé s citlivým  trávicím traktem. Je lehce stravitelné. Lidé trpící chorobami  jater a srdce ho mohou jíst denně, se sekanou  cibuli, strouhaným celerem či sekaným pórkem  se lžičkou slunečnicového nebo sójového oleje.   Toto zeli zasytí a netloustne se po něm. Neslané  kysané zelí je bohaté na vitaminy. Obsahuje stejně  vitaminu C jako citron a dále také vitaminy A, E, K  a vitaminy ze skupiny B. Obsahuje rovněž draslík,   vápník, síru (užitečná na pleť, vlasy a nehty), sodík,   železo, měď, fosfor a arsen.

Müsli z otrub s ovocem - recept, postup, návod, výroba, příprava

Müsli z otrub s ovocem -  2 lžíce ovesných otrub, 1 lžíce pšeničných klíčků,   1/2 hrnku kyselého mléka, jablko, po Ví pomeranče  a broskve, špetka cukru.   Otruby a klíčky smícháme s kyselým mlékem,   ovoce nakrájíme a přidáme k otrubám. Dochutíme  medem.

Mušli z otrub s jogurtem - recept, postup, návod, výroba, příprava

Mušli z otrub s jogurtem: 2 lžíce pšeničných otrub, kelímek nízkotučného jogurtu,   1/2 jablka, 2 sušené švestky, pro dochucení můžeme  přidat špetku cukru.   Otruby smícháme s jogurtem. Jablko se slupkou  nastrouháme nahrubo, švestky nakrájíme a všechno  smícháme. Pšeničné otruby je ještě lepší nahradit otrubami  ovesnými.

Losos na páře - recept, postup, návod, výroba, příprava

Losos na páře: 2 -3 filé z lososa a půl čínského zeli; na omáčku: 4 lžíce  oleje, lžíce tabaska, hrst sekaného koriandru nebo  petrželky, šťáva ze dvou citronů, sůl.   Do nádoby určené k vaření na páře dáme nahrubo
nakrájené listy čínského zeli a na ně uložíme filé  z lososa. Smícháme složky omáčky. Když je filé měkké  a čínské zeli křupavé, polijeme jídlo ostrou omáčkou.   Ryba s horkou citronovou omáčkou a rýží je rovněž
vynikající.  

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny