Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny
Zveřejněno: středa 25. březen 2015 | Zobrazeno: 4369x
Chili, chilli con carne - recept: na rozpáleném olivovém oleji orestujeme cibuli, až zesklovatí. Přidáme mleté maso a opět důkladně orestujeme. Přisypeme nadrobno nasekaný česnek, pepř, sůl, třtinový cukr, sladkou papriku a krátce provaříme. Dále přidáme rajčatový protlak, římský kmín, červené papriky, rajčata a červené fazole a opět vše krátce provaříme. Postupně a po částech přiléváme hovězí vývar a papričky, hořkou čokoládu a čerstvý koriandr. Vše opět důkladně provaříme. Před servírování necháme celou směs 10 minut odstát. Nebojte se přidat čokoládu – jídlo tím získá originální chuť!
Číst dál: Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny
Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku - recept, postup, návod, výroba, suroviny
Zveřejněno: středa 25. březen 2015 | Zobrazeno: 7536x
Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku: zeleninu, kromě rajčat, nakrájíme nahrubo a rozmixujeme. Rajčata spaříme a rozmixujeme v hrnci, přidáme zeleninu a ocet. Suché přísady smícháme v míse zvlášť. Suroviny budou lépe želírovat. Přisypeme do hrnce se zeleninou a 5 minut vaříme na mírném plameni. Jakmile se směs začne přichytávat na stěny hrnce, je to známka toho, že se správně želíruje. Směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme na mokrou utěrku. Mezi sklenicemi necháme místo. Poté v troubě sterilujeme 15 minut.
Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept, postup, návod, suroviny
Zveřejněno: středa 25. březen 2015 | Zobrazeno: 2985x
Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept: červenou řepu a brambory nastrouháme na jemném struhadle. Část řepy si dáme stranou. V hrnci rozehřejeme olivový olej, necháme zesklovatět cibuli a přidáme nastrouhanou řepu a brambory. Směs lehce osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Promícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme po dobu 10 minut. Nastrouháme najemno křen, rozklepneme do něj vajíčko, vmícháme krupici, osolíme a přidáme tvaroh.
Číst dál: Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept, postup, návod, suroviny
Tymiánová marináda - recept, postup, návod, příprava, výroba
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Zobrazeno: 2904x
Tymiánová marináda - svazek tymiánu, svazek saturejky zahradní, pažitku, 3-4 stroužky česneku, 2 bobkové listy, několik hřebíčků, 25 g soli a 15 g mletého pepře macerujeme v 1/2 litru bílého vína. Je to recept francouzského průkopníka fytoterapie H. Leclera. Tuto marinádu lze použít např. na maso před pečením.
Rosol z červeného rybízu - recept, postup, návod, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Zobrazeno: 3613x
Rosol z červeného rybízu - vylisovanou šťávu dáme do hrnce, postavíme ji na slabý plamen a přidáme cukr v poměru 1:1,5. Pomalu přivedeme k varu, po 5 minutách sebereme pěnu když je konzistence rosolu dostatečná, přendáme ho do zavařovací sklenice. Do 1 kg rosolu přidáme na zlepšení chuti ještě 100 g jahod.
Pešto z petrželové natě - recept, postup, návod, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Zobrazeno: 3712x
Pešto z petrželové natě - rozmixujeme 3 svazky petrželky, trochu vyloupaných vlašských ořechů a 2 -3 lžíce olivového oleje. Dochutíme soli a prolisovaným stroužkem česneku. Pešto lze uchovávat v lednici až 2 týdny. Vynikající do tvarohů a sýrů, k uzeninám a těstovinám.
Neslané jalovcové zelí - recept, postup, návod, výroba, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Zobrazeno: 2617x
Neslané jalovcové zelí pro osoby s vysokým tlakem (hypertoniky) - musíme si připravit hliněný, vevnitř glazovaný pětilitrový hrnec. Na tento objem se dává 15 g zrnkového nebo mletého jalovce a stejné množství kmínu a majoránky. Čerstvé bílé zeli se musí najemno nakrájet a silně do hrnce pěchovat, dokud se neobjeví šťáva. Pak se prosype jalovcem, kmínem a majoránkou. Přidáme půl sklenice jablečného octa, zeli přikryjeme čistým prkýnkem a zatížíme kamenem. Uchováváme při teplotě 20-26 °C, aby fermentace probíhala rychleji.
Po několika dnech - pokud jsme nedodali jablečný ocet - sebereme pěnu. Pěnu sbíráme každý třetí den a nezapomínáme rovněž umýt prkýnko i kámen. Když už se pěna neobjevuje, znamená to, že proces fermentace skončil. Po dvou týdnech lze zeli konzumovat. Musí se uchovávat v zavařovacích sklenicích v ledničce. Proces kvašení zelí bez soli můžeme urychlit tím, že na dno hrnce nasypeme 2 vrchovaté lžíce žitné, pšeničné nebo ječné mouky, kterou ještě překryjeme zelnými listy.
Neslané kysané zeli je dobré pro lidi s vysokým tlakem a rovněž je lékem na otoky. Mohou ho jíst lidé s citlivým trávicím traktem. Je lehce stravitelné. Lidé trpící chorobami jater a srdce ho mohou jíst denně, se sekanou cibuli, strouhaným celerem či sekaným pórkem se lžičkou slunečnicového nebo sójového oleje. Toto zeli zasytí a netloustne se po něm. Neslané kysané zelí je bohaté na vitaminy. Obsahuje stejně vitaminu C jako citron a dále také vitaminy A, E, K a vitaminy ze skupiny B. Obsahuje rovněž draslík, vápník, síru (užitečná na pleť, vlasy a nehty), sodík, železo, měď, fosfor a arsen.
Müsli z otrub s ovocem - recept, postup, návod, výroba, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Zobrazeno: 3022x
Müsli z otrub s ovocem - 2 lžíce ovesných otrub, 1 lžíce pšeničných klíčků, 1/2 hrnku kyselého mléka, jablko, po Ví pomeranče a broskve, špetka cukru. Otruby a klíčky smícháme s kyselým mlékem, ovoce nakrájíme a přidáme k otrubám. Dochutíme medem.
Mušli z otrub s jogurtem - recept, postup, návod, výroba, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Zobrazeno: 2656x
Mušli z otrub s jogurtem: 2 lžíce pšeničných otrub, kelímek nízkotučného jogurtu, 1/2 jablka, 2 sušené švestky, pro dochucení můžeme přidat špetku cukru. Otruby smícháme s jogurtem. Jablko se slupkou nastrouháme nahrubo, švestky nakrájíme a všechno smícháme. Pšeničné otruby je ještě lepší nahradit otrubami ovesnými.
Losos na páře - recept, postup, návod, výroba, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Zobrazeno: 2827x
Losos na páře: 2 -3 filé z lososa a půl čínského zeli; na omáčku: 4 lžíce oleje, lžíce tabaska, hrst sekaného koriandru nebo petrželky, šťáva ze dvou citronů, sůl. Do nádoby určené k vaření na páře dáme nahrubo
nakrájené listy čínského zeli a na ně uložíme filé z lososa. Smícháme složky omáčky. Když je filé měkké a čínské zeli křupavé, polijeme jídlo ostrou omáčkou. Ryba s horkou citronovou omáčkou a rýží je rovněž
vynikající.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Citrónová limonáda - recept, postup, návod, příprava, výroba
- Jablko-mrkvové müsli - recept, postup, návod na výrobu
- Jablko-banánové müsli - recept, postup, návod na výrobu
- Domácí skořicový cukr za 60 Kč/1 kg - recept, postup, návod
- Co udělat se zbylými palačinkami z předchozího dne - recept
- Houbový kuba - recept, postup, návod, suroviny
- Domácí těstoviny s omáčkou z dýně Sweet Dumpling - recept, postup, návod na výrobu
- Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
- Bruschetta s mangoldem a uzeným pstruhem - recept, postup, návod na výrobu
- Glazovaný losos se salátem a konopnými semínky - recept, postup, návod na výrobu
Zdroj článku: Česká televize, Prima TV
Další rady v kategorii
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborový salát se slaninou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Brambory s česnekovou náplní - recept
-
Bruschetta s dietní rajčatovou pomazánkou - recept
-
Bruschetta s mangoldem a uzeným pstruhem - recept, postup, návod na výrobu
-
Bruschetta s pestem a cherry rajčátky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bůčková roláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Budapešťská pomazánka na chlebíčky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bulgurový salát - recept, postup, návod na výrobu
-
Bulharský tarator - recept, návod na přípravu, postup výroby
-
Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu
-
Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bylinkový burger, burger s bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Bylinkový chleba, bylinkový kváskový chléb - postup, návod, recept, výroba
-
Bylinkový ledový čaj - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Carpaccio z řepy a žampionů s parmazánem - recept
-
Celerový salát se sojanézou na poruchy erekce, mužskou potenci - recept, návod, postup výroby
-
Celestýnské nudle do polévky - recept, postup, návod, výroba
-
Česnek - Tinktura na odstranění česnekového zápachu z úst
-
Česnekačka, česneková polévka s tvarůžky - recept, postup, návod
-
Česneková polévka proti chudokrevnosti - recept
-
Česneková polévka s vejcem - recept
-
Česneková polévka se slávkami a krevetami - recept
-
Česneková polévka se zakysanou smetanou - recept
-
Česnekové krutony s tymiánem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Česnekové toasty - pomoc, při zánětu dásní - recept
-
Česnekový konfit - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny
-
Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku - recept, postup, návod, výroba, suroviny
-
Chipsy z parmazánu - recept, postup, návod k výrobě
-
Chipsy, "brambůrky" z červené řepy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Chlebové řízky, řízky z chleba - recept
-
Chlebovník z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Chlebový kvas s bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Chmelová limonáda - recept, postup výroby, návod
-
Cibulový sirup - recept, postup, návod
-
Citrónová limonáda - recept, postup, návod, příprava, výroba
-
Citronový dort s medem - recept, postup, návod
-
Citronový koláč - recept, postup, návod
-
Citrusový salát s medem - recept, postup, návod
-
Cizrnová polévka, polévka z cirzny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Co udělat se zbylými palačinkami z předchozího dne - recept
-
Co uvařit, udělat ze zbylé bramborové kaše - recept
-
Čokoládové tyčinky z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Creme brulee, crème brûlée - recept, postup, návod, suroviny, příprava
-
Datlové kopečky z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Domácí bake rolls - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí chléb z pohanky, z pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Domácí hořčice - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí hranolky ze sladkého bramboru batátu - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí karamel - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí müsli tyčinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí nanuk míša s čokoládovou polevou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí octová zálivka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí ovocný nanuk (meruňkovo-jahodový) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí ovocný nanuk rybízo-smetanový - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí pribináček s jahodovým pyré - recept, pstup, návod, příprava, suroviny, ingredience:
-
Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí skořicový cukr za 60 Kč/1 kg - recept, postup, návod
-
Domácí šlehačka - recept
-
Domácí sušenky bebe dobré ráno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Domácí tatarská omáčka - recept, postup, návod na výrobu
-
Domácí těstoviny - recept, postup, návod
-
Domácí těstoviny s omáčkou z dýně Sweet Dumpling - recept, postup, návod na výrobu
-
Domácí výroba nanuku z ananasu a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dort z červené řepy - recept, postup, návod
-
Dresing, dresink na zeleninový salát z okurky, papriky, ledového salátu a vajíčka
-
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dumlíková polévka - recept, postup, návod, výroba
-
Dušená kapusta s rajčaty a mátou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňová krémová polévka s ementálem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Dýňová polévka - recept, postup, návod k výrobě
-
Dýňové muffiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňové noky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Dýňové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba
-
Dýňový dezert - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dýňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba
-
Dýňový rumový hrnec - recept, postup, návod k výrobě
-
Dýňový sýr - recept, postup, návod k výrobě
-
Estragonové víno - recept, návod, postup, výroba