Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky
Příliš česneku v polévce - jak, čím zmírnit česnekovou chuť (petržel)
Zveřejněno: středa 5. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5765x
Je-li v polévce příliš mnoho česneku, do síťky nebo kovového sítka na čaj dejte petrželku a vložte ji do hrnce. Během pěti minut zneutralizuje nežádoucí chuť - pak ji vyjměte.
Citronová šťáva - jak získat jen malé množství šťávy tak, aby citron nevysychal a déle vydžel
Zveřejněno: neděle 2. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3034x
Potřebujete-li jen pár kapek citronové šťávy, nemusíte kvůli tomu půlit celý citron, který potom po rozkrojení zbytečně osychá. Propíchněte citron ostrou špejlí a vymačkejte jen tolik šťávy, kolik potřebujete. Zbytek citronu zůstane uvnitř i nadále šťavnatý a déle čerstvý.
Forma na bábovku, koláče - čím vysypat kromě strouhanky (kokos)
Zveřejněno: neděle 2. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3063x
Formu na bábovku vysypejte místo mouky kokosovou moučkou - bábovka tím získá výraznou chuť.
Čím nahradit v receptu vanilku
Zveřejněno: neděle 2. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4451x
Jestli vám došla vanilka a potřebujete ji do receptu, nahradíte ji javorovým sirupem nebo likérem Baileys.
Upečený moučník - jak poznat, zda je upečený bez použití špejle (špagety)
Zveřejněno: neděle 2. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7639x
Jestliže nemáte po ruce kovovou jehlu ani špejli, abyste vyzkoušeli, zda je moučník už pečený, použijte tvrdou syrovou špagetu. Zapíchněte ji přímo do středu moučníku a vytáhněte, když zůstane suchá a čistá, můžete vypnout troubu.
Pálení očí, sliznic při strouhání křenu - jak, čím zabránit, zamezit (teplo)
Zveřejněno: neděle 2. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2103x
Křen nečpí, pokud jej před strouháním trochu nahřejete.
Mastné koblihy - jak, čím zabránit vstřebávání tuku do těsta (líh)
Zveřejněno: neděle 2. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2183x
Koblihy nenasáknou tukem, když do těsta přidáte lžičku čistého lihu.
Mastné koblihy - jak, čím zabránit vstřebávání tuku do těsta (rum)
Zveřejněno: neděle 2. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1744x
Koblihy nenasáknou tukem, když do těsta přidáte lžičku rumu.
Koláče, moučníky nadýchané - jak to udělat, co použít (jablečný ocet)
Zveřejněno: neděle 2. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1781x
Trocha octa přidaná do těsta pěkně nadýchá moučníky, aniž by v nich byl cítit jeho zápach.
Řídnutí omáčky - nač si dát při vaření pozor
Zveřejněno: pátek 30. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3475x
Omáčka zřídne, přidáte-li do ní nasekané okurky, rajčata, papriky apod. Proto je na to třeba myslet a připravit ji o něco hustší.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Křupavá drobenka na koláč - jak udělat, co použít (med)
- Topinky téměř bez tuku - jak udělat, co použít (voda)
- Maso rychleji upečené - jak to udělat, co použít (ocet)
- Hořká, zhořklá cibule - jak zabránit, nač si dát pozor
- Vaření jáhel - jak vařit, aby nebyly hořké
- Kynuté těsto nekyne - co udělat, aby vykynulo
- Citronová šťáva - čím nahradit, když zrovna nemáme doma citron (víno)
- Vařená kukuřice - jak dodat klasu při vaření více ladkosti (mléko)
- Stáhnutí kůže z kuřete - jak stáhnout snadno a rychle (mrazák)
- Třené těsto - jak utřít tuk snadno a rychle
Další rady v kategorii
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)
-
Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)
-
Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit
-
Brambory po uvaření kluzké, mazlavé - jak, čím zabránit, zamezit (papírová kuchyňská utěrka)
-
Brambory vařené ve slupce - jak, čím zabránit, zamezit praskání při vaření (ocet)
-
Brambory vařené ve slupce při vaření praskají, neprasknou - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Čeho se vyvarovat, nač si dávat pozor při šlehání bílků
-
Červené zelí - blednutí, ztráta barvy při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Česnek - jak, čím odstranit zápach syrového česneku
-
Česnek - zápach česneku na rukou - jak odstranit, zbavit se (celer)
-
Chilli papričky méně pálivé - jak to udělat, co použít (sójový olej)
-
Chobotnice po uvaření měkká - jak to udělat, co použít (cukr)
-
Chuť ovoce, ovocných salátů - jak, čím zvýraznit (ocet)
-
Chybějící vajíčko do těsta - jak, čím nahradit (brambor)
-
Chyby při pečení piškotové bublaniny, co nepřidávat do bublaniny, aby se nesrazila - rady, doporučení
-
Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)
-
Cibule v bramborovém salátu - jak to udělat, aby byla lépe stravitelná
-
Cibule vypražená, osmažená dozlatova, nepřipálená - jak docílit (mouka)
-
Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)
-
Čím nahradit jíšku, abychom se při zahušťování pokrmů vyhnuli použití tuků
-
Čím nahradit mouku při podsypávání těsta aby se nelepila na podložku
-
Čím nahradit mouku při vysypávání formy na bábovku
-
Čím nahradit ořechy v těstě (strouhanka)
-
Čím nahradit paličku na maso, když ji nemáte (pánev, ruka)
-
Čím nahradit při pečení prášek do pečiva
-
Čím nahradit smetanu v ovocných tortilových plackách - tipy, rady
-
Čím nahradit v receptu vanilku
-
Čím potírat pečivo během pečení, aby bylo krásně lesklé - tipy, rady
-
Čím potírat pečivo po upečení, aby zůstalo křehké - tipy, rady, doporučení (máslo)
-
Čím potřít pečivo po upečení, aby bylo křehké - tipy, rady, doporučení
-
Čím zahustit guláš, aniž bychom použili mouku
-
Čím, jakou surovinou nahradit v těstě vajíčko
-
Čím, jakou surovinou nahradit vajíčko v sekané
-
Čisté slávky - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Čištění kuřete, slepice před vařením - jak, čím čistit, omývat (ocet)
-
Citronová šťáva - čím nahradit, když zrovna nemáme doma citron (víno)
-
Citronová šťáva - jak získat jen malé množství šťávy tak, aby citron nevysychal a déle vydžel
-
Co dělat s uprostřed propadnutým tvarohovým koláčem
-
Co použít k podlévání sójového masa, aby bylo chutnější
-
Co použít, jak uvařit jemnější jíšku
-
Co přidat do mléka na potírání koláčů, aby se povrch nepřipálil - tipy, rady, doporučení (citrónová šťáva)
-
Co přidat při smažení řízků do rozšlehaného vejce, aby byly krásně osmažené a křupavé
-
Co s vybouleným dortem - postup, návod
-
Co udělat s hustou krupicovou kaší
-
Co udělat s rozpadlou rybou
-
Co udělat, dojde-li nám, chybí-li nám moučkový cukr
-
Čokoládová poleva nejde rozetřít - jak, čím pomoci (trouba)
-
Cukernatění karamelu - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Dávkovač těsta na palačinky - jak udělat, co použít (lahev od kečupu)
-
Dělení mandlí - jak snadno rozpůlit
-
Den staré brambory - co s nimi udělat, aby byly jako čerstvé (sůl)
-
Den staré brambory chutnají jako čertvé, čerstvě uvařené - jak to udělat, co použít (sůl)
-
Drobení do polévky - jak, čím usnadnit strouhání (sádlo)
-
Drobení, rozpadání těsta - jak, čím zabránit, zmírnit (ocet)
-
Droždí došlo, nemáme ho - jak, čím nahradit (soda, jogurt)
-
Droždí staré - jak, čím oživit (cukr)
-
Falešný slepičí vývar - jak udělat, připravit
-
Forma na bábovku - čím vysypat formu místo mouky (kokos)
-
Forma na bábovku, koláče - čím vysypat kromě strouhanky (kokos)
-
Guláš krásně červený, sladký - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Guláš sladký, nasládlý od cibule - jak, čím pomoci (česnek)
-
Harmonogram pečení vánočního cukroví - kdy které cukroví připravit?
-
Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (ocet)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (sůl)
-
Hořká, zhořklá cibule - jak zabránit, nač si dát pozor
-
Hovězí maso rychleji uvařené - jak to udělat, co použít (rum)
-
Hovězí pečeně - čím zahustit šťávu z výpeku, aby měla lepší chuť - tipy, rady, doporučení
-
Hranolky s menším obsahem tuku - jak smažit, usmažit (mléko)
-
Hrudky v jíšce - jak, čím zabránit, zamezit vzniku (sůl)
-
Hrudky v omáčce od mouky - jak, čím zabránit , předcházet vzniku (sůl)
-
Hrudky v těstě - jak, čím zabránit, předejít vzniku (sůl)
-
Jádra ořechů seschlá - jak, čím pomoci (slaná voda)
-
Jak čím vylepšit trojobal - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak dosolit již zpracované těsto - rady, doporučení
-
Jak jednoduše slepit pečivo, cukroví marmeládou bez použití nože - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak jednoduše vymazat formu na koláč tvrdým máslem - tipy, rady
-
Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
-
Jak nakrájet čokoládu na malé kousky snadno a jednoduše (mrazák, palička)
-
Jak napravit přesolené jídlo (mléko, smetana)
-
Jak napravit přesolený pokrm (brambor, mrkev, kůrka chleba, bílek)
-
Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady
-
Jak nastrouhat citronovou kůru snadno a jednoduše - jak to udělat, co použít (rašple)
-
Jak nejlépe ušlehat smetanu, šlehačku - postup, návod
-
Jak neuvařit slizké knedlíky (jedlá soda)
-
Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení
-
Jak odlepit jemné pečivo od plechu, pomocí niti - postup, návod
-
Jak odlepit od pekáče připálené pečivo, aniž bychom ho poškodili - postup, návod
-
Jak odlepit přilepené těsto z válu, z válečku na válení těsta
-
Jak odlepit přilepené, připečené pečivo od pekáče, aniž bychom ho porušili - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak odstranit koření z omáčky (hřebíček, bobkový list, celý pepř) snadno a rychle
-
Jak odstranit nasládlou chuť přemrzlých brambor - rady, tipy