Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky
Těsto na nudle - jak to udělat, co použít, aby se lépe válelo, vyválelo (olej)
Zveřejněno: sobota 14. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1871x
Těsto na nudle se podaří lépe vyválet, když do něho přidáme trochu oleje.
Kynuté těsto - co dělat, když nekyne
Zveřejněno: sobota 14. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7221x
Když nám vymíchané těsto z neznámých příčin nevykyne, uděláme si nový kvásek, vpracujeme do nevykynutého těsta a necháme znovu vykynout.
Moučník přilepený k formě - jak, čím odlepit, pomoci (nůž, mokrý hadr)
Zveřejněno: sobota 14. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1977x
Když se nám upečený moučník přilepí na formu, nejdříve přejedeme po obvodu formy tenkým nožem, formu převrátíme a na její dno přikládáme mokrý hadr (když se ohřeje, opět ho namočíme), dokud se celý moučník od formy neoddělí.
Smažení palačinek - jak, čím zabránit přichytávání těsta k pánvi (syrový brambor)
Zveřejněno: sobota 14. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2200x
Smažíme-li palačinky, pánev nejdříve potřeme syrovým bramborem. Nebudou se lepit a zůstanou celé.
Vdolky mastné, tučné - jak, čím zabránit, zamezit vpíjení tuku do těsta (ocet)
Zveřejněno: sobota 14. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1777x
Vdolky nebudou tak mastné, přidáme-li do rozpáleného tuku lžíci octa.
Drobení, rozpadání těsta - jak, čím zabránit, zmírnit (ocet)
Zveřejněno: sobota 14. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3387x
Křehké těsto se nám nebude tak drobit, přidáme-li do něho několik kapek octa.
Těsto na buchty, koláče krásně žluté - jak, čím docílit, udělat (mrkev)
Zveřejněno: sobota 14. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2110x
Aby těsto na buchty nebo koláč dostalo krásnou žlutou barvu, přidáme do něj trochu jemně nastrouhané karotky.
Kynutí těsta - jak to udělat, co použít, aby lépe kynulo (jogurt)
Zveřejněno: sobota 14. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2068x
Těsto bude lépe kynout, použijeme-li místo mléka jogurt.
Brambory vařené ve slupce - jak, čím zabránit, zamezit praskání při vaření (ocet)
Zveřejněno: sobota 14. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3935x
Brambory vařené ve slupce nepopraskají, když dáme do vody trošku octa.
Rozvařování brambor při vaření - jak, čím zabránit, zamezit
Zveřejněno: sobota 14. květen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2868x
Brambory se nerozvaří, dáme-li je vařit do horké vody a osolíme až později.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
- Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
- Cibule v bramborovém salátu - jak to udělat, aby byla lépe stravitelná
- Ohřívání knedlíků v páře - jak, čím zabránit mokrému povrchu, mokrosti (utěrka)
- Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)
- Zaječí maso křehké - jak to udělat, co použít, aby zkřehlo (mléko)
- Praskání klobás při pečení - jak, čím zabránit, zamezit (vroucí voda)
- Praskání párků při ohřevu - jak, čím zabránit, zamezit (pára)
- Praskání sekané, nákypu při pečení - jak, čím zabránit, zamezit (bílek, voda)
- Řízky měkké - jak to udělat, co použít před úpravou (mléko)
Další rady v kategorii
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)
-
Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)
-
Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit
-
Brambory po uvaření kluzké, mazlavé - jak, čím zabránit, zamezit (papírová kuchyňská utěrka)
-
Brambory vařené ve slupce - jak, čím zabránit, zamezit praskání při vaření (ocet)
-
Brambory vařené ve slupce při vaření praskají, neprasknou - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Čeho se vyvarovat, nač si dávat pozor při šlehání bílků
-
Červené zelí - blednutí, ztráta barvy při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Česnek - jak, čím odstranit zápach syrového česneku
-
Česnek - zápach česneku na rukou - jak odstranit, zbavit se (celer)
-
Chilli papričky méně pálivé - jak to udělat, co použít (sójový olej)
-
Chobotnice po uvaření měkká - jak to udělat, co použít (cukr)
-
Chuť ovoce, ovocných salátů - jak, čím zvýraznit (ocet)
-
Chybějící vajíčko do těsta - jak, čím nahradit (brambor)
-
Chyby při pečení piškotové bublaniny, co nepřidávat do bublaniny, aby se nesrazila - rady, doporučení
-
Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)
-
Cibule v bramborovém salátu - jak to udělat, aby byla lépe stravitelná
-
Cibule vypražená, osmažená dozlatova, nepřipálená - jak docílit (mouka)
-
Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)
-
Čím nahradit jíšku, abychom se při zahušťování pokrmů vyhnuli použití tuků
-
Čím nahradit mouku při podsypávání těsta aby se nelepila na podložku
-
Čím nahradit mouku při vysypávání formy na bábovku
-
Čím nahradit ořechy v těstě (strouhanka)
-
Čím nahradit paličku na maso, když ji nemáte (pánev, ruka)
-
Čím nahradit při pečení prášek do pečiva
-
Čím nahradit smetanu v ovocných tortilových plackách - tipy, rady
-
Čím nahradit v receptu vanilku
-
Čím potírat pečivo během pečení, aby bylo krásně lesklé - tipy, rady
-
Čím potírat pečivo po upečení, aby zůstalo křehké - tipy, rady, doporučení (máslo)
-
Čím potřít pečivo po upečení, aby bylo křehké - tipy, rady, doporučení
-
Čím zahustit guláš, aniž bychom použili mouku
-
Čím, jakou surovinou nahradit v těstě vajíčko
-
Čím, jakou surovinou nahradit vajíčko v sekané
-
Čisté slávky - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Čištění kuřete, slepice před vařením - jak, čím čistit, omývat (ocet)
-
Citronová šťáva - čím nahradit, když zrovna nemáme doma citron (víno)
-
Citronová šťáva - jak získat jen malé množství šťávy tak, aby citron nevysychal a déle vydžel
-
Co dělat s uprostřed propadnutým tvarohovým koláčem
-
Co použít k podlévání sójového masa, aby bylo chutnější
-
Co použít, jak uvařit jemnější jíšku
-
Co přidat do mléka na potírání koláčů, aby se povrch nepřipálil - tipy, rady, doporučení (citrónová šťáva)
-
Co přidat při smažení řízků do rozšlehaného vejce, aby byly krásně osmažené a křupavé
-
Co s vybouleným dortem - postup, návod
-
Co udělat s hustou krupicovou kaší
-
Co udělat s rozpadlou rybou
-
Co udělat, dojde-li nám, chybí-li nám moučkový cukr
-
Čokoládová poleva nejde rozetřít - jak, čím pomoci (trouba)
-
Cukernatění karamelu - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Dávkovač těsta na palačinky - jak udělat, co použít (lahev od kečupu)
-
Dělení mandlí - jak snadno rozpůlit
-
Den staré brambory - co s nimi udělat, aby byly jako čerstvé (sůl)
-
Den staré brambory chutnají jako čertvé, čerstvě uvařené - jak to udělat, co použít (sůl)
-
Drobení do polévky - jak, čím usnadnit strouhání (sádlo)
-
Drobení, rozpadání těsta - jak, čím zabránit, zmírnit (ocet)
-
Droždí došlo, nemáme ho - jak, čím nahradit (soda, jogurt)
-
Droždí staré - jak, čím oživit (cukr)
-
Falešný slepičí vývar - jak udělat, připravit
-
Forma na bábovku - čím vysypat formu místo mouky (kokos)
-
Forma na bábovku, koláče - čím vysypat kromě strouhanky (kokos)
-
Guláš krásně červený, sladký - jak to udělat, co použít (ocet)
-
Guláš sladký, nasládlý od cibule - jak, čím pomoci (česnek)
-
Harmonogram pečení vánočního cukroví - kdy které cukroví připravit?
-
Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (ocet)
-
Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (sůl)
-
Hořká, zhořklá cibule - jak zabránit, nač si dát pozor
-
Hovězí maso rychleji uvařené - jak to udělat, co použít (rum)
-
Hovězí pečeně - čím zahustit šťávu z výpeku, aby měla lepší chuť - tipy, rady, doporučení
-
Hranolky s menším obsahem tuku - jak smažit, usmažit (mléko)
-
Hrudky v jíšce - jak, čím zabránit, zamezit vzniku (sůl)
-
Hrudky v omáčce od mouky - jak, čím zabránit , předcházet vzniku (sůl)
-
Hrudky v těstě - jak, čím zabránit, předejít vzniku (sůl)
-
Jádra ořechů seschlá - jak, čím pomoci (slaná voda)
-
Jak čím vylepšit trojobal - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak dosolit již zpracované těsto - rady, doporučení
-
Jak jednoduše slepit pečivo, cukroví marmeládou bez použití nože - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak jednoduše vymazat formu na koláč tvrdým máslem - tipy, rady
-
Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
-
Jak nakrájet čokoládu na malé kousky snadno a jednoduše (mrazák, palička)
-
Jak napravit přesolené jídlo (mléko, smetana)
-
Jak napravit přesolený pokrm (brambor, mrkev, kůrka chleba, bílek)
-
Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady
-
Jak nastrouhat citronovou kůru snadno a jednoduše - jak to udělat, co použít (rašple)
-
Jak nejlépe ušlehat smetanu, šlehačku - postup, návod
-
Jak neuvařit slizké knedlíky (jedlá soda)
-
Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení
-
Jak odlepit jemné pečivo od plechu, pomocí niti - postup, návod
-
Jak odlepit od pekáče připálené pečivo, aniž bychom ho poškodili - postup, návod
-
Jak odlepit přilepené těsto z válu, z válečku na válení těsta
-
Jak odlepit přilepené, připečené pečivo od pekáče, aniž bychom ho porušili - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak odstranit koření z omáčky (hřebíček, bobkový list, celý pepř) snadno a rychle
-
Jak odstranit nasládlou chuť přemrzlých brambor - rady, tipy