Potraviny a vaření
Máslové noky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 5. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2164x
Máslové noky - příprava: Změklé máslo utřete s vejcem a solí do pěny (nejlépe elektrickým šlehačem). Z mouky odeberte malou část a tu promíchejte s práškem do pečiva a nechte stranou. K máslu s vajíčkem střídavě zapracujte mléko a zbylou mouku. Těsto nechte asi půl hodiny odpočinout a poté do něj zapracujte poslední hrnek mouky s kypřicím práškem do pečiva.
Číst dál: Máslové noky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Knedlíky klouzáky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 5. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2332x
Knedlíky klouzáky - příprava: Chlupaté knedlíky, klouzáky, někde se jim taky říkalo bosáky. Nenechte se zmást nepřesně uvedeným množstvím mouky, brambory jí nepotřebují pokaždé stejně. Brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno. Slijte z nich vodu, ale ne zcela - tu, která se usadí u dna a obsahuje škrob v misce ponechte. Osolte, přidejte vejce a strouhanku a postupně vmíchejte mouku.
Číst dál: Knedlíky klouzáky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Lokše - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 5. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2455x
Lokše - příprava: Všechny suroviny zpracujte se 100ml vlažné vody na hladké a vláčné těsto. Dejte ho do olejem vymazaného mikrotenového sáčku a nechte 3 hodiny odležet v chladu. Z těsta vyvalujte tenké placky a nasucho je opékejte, až se na nich vytvoří zlatavé puchýřky. Pak je potřete husím sádlem.
Číst dál: Lokše - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Jihočeské drbáky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 5. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2216x
Jihočeské drbáky - příprava: Brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s rohlíky nakrájenými na kostičky. Dochuťte solí a pepřem. Vypracujte těsto, ze kterého tvořte koule velikosti tenisového míčku. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut. Až vyplavou, vložte je do studené vody, aby se povrch pěkně zatáhl.
Číst dál: Jihočeské drbáky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 5. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2878x
Bramborové knedlíky - příprava: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Nechte vychladit, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte s krupicí, vejcem, osolte a vypracujte těsto a tvořte z něho válečky. Ty vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 25 minut. Až vyplavou, vložte je do studené vody, aby se jejich povrch také pěkně zatáhl. Poté je nakrájejte.
Číst dál: Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 5. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2948x
Bramborové placky - příprava: Brambory uvařte ve slupce, bude to trvat asi 120 minut. Vychladlé oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte lisem na brambory. Z nastrouhaných brambor vytvořte na vále hromádku s důlkem uprostřed, do důlku vyklepněte vejce a okolo nasypte mouku. Osolte a vypracujte těsto, které se nelepí na prsty. Množství mouky závisí na typu a stáří brambor.
Číst dál: Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
Jak zabránit vzniku zápachu v termosce (cukr)
Zveřejněno: úterý 3. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2912x
Do termosky, kterou nepoužíváte často, vložte kostku cukru - nebude se v ní tvořit zápach.
Jak zabránit oschnutí salámu v lednici (slanina)
Zveřejněno: úterý 3. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2630x
Salám neoschne, když ho v chladničce uchováte v celku a řez obložíte kouskem slaniny.
Jak zachovat bílou barvu morku při vaření polévky (slaná voda)
Zveřejněno: úterý 3. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2112x
Morek v hovězí polévce zůstane bílý, když ho přes noc necháte v mírně osolené vodě a druhý den ho opláchnete pod tekoucí vodou.
Jak vylepšit kynuté těsto (vanilkový pudink)
Zveřejněno: úterý 3. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2507x
Při přípravě kynutého pečiva přimíchejte do mouky půl balíčku pudinku s vanilkou a přidejte trochu mléka. Pečivo bude pěkně žluté a bude příjemně vonět.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak uvařit pevné a lesklé bramborové knedlíky (škrob)
- Jak uvařit brambory rychleji (světlé pivo)
- Jak rychleji uvařit brambory (máslo)
- Jak zabránit vytečení vejce při vaření (zápalky)
- Jak uchovávat chléb, aby vydržel déle čestvý - rady, postupy
- Jak zbavit staré vlašské ořechy slupek (vroucí voda)
- Jak vylepšit trojobal na řízky (nastrouhaný brambor)
- Jak připravit špenát, aby ho jedly i děti (kostičky pečiva)
- Jak obarvit bylinkovou polévku dozelena (špenát)
- Jak vytvořit na pečeni křupavou kůrku (pivo, slaná voda)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)