Potraviny a vaření
Jak vyčistit zašlé skvrny ze smaltovaných hrnců (rebarbora)
Zveřejněno: pondělí 12. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3359x
Nikdy do ještě horkých smaltovaných hrnců po vaření nenalévejte studenou vodu - mohl by popraskat smalt. V začernalých hrncích povařte rebarboru - skvrny zmizí.
Jak zabránit reznutí litinové pánve (sůl, papír)
Zveřejněno: pondělí 12. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2828x
Aby litinové pánve nerezivěly, neměli byste je nikdy mýt vodou. Stačí je vytřít solí pomocí papíru a nakonec vymazat trochou rostlinného oleje.
Jak odstranit skvrny z nerezových, chromových hrnců (ocet)
Zveřejněno: pondělí 12. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3631x
Ošklivé skvrny z chromových nebo nerezových hrnců odstraníte i studeným octem.
Jak vyčistit nerezové hrnce (voda ze špenátu)
Zveřejněno: pondělí 12. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3186x
Vodu z vařeného špenátu nevylévejte - vyčistěte jí své hrnce z ušlechtilé oceli.
Jak vyčistit, naleštit kuchyňské příbory (voda z brambor)
Zveřejněno: pondělí 12. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3082x
Příbory občas na čtvrt hodiny ponořte do vody, v níž se vařily brambory, a pak vytřete do sucha. Budou krásně čisté a lesklé.
Jak zbavit nůž zápachu ryby, česneku, cibule (plamen, horká voda)
Zveřejněno: pondělí 12. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2211x
Nůž, kterým jste krájeli rybu, česnek nebo cibuli, nejdříve podržte chvíli nad plamenem, potom umyjte studenou vodou a nakonec opláchněte. Zápach zmizí.
Jak zbavit střenky nožů skvrn (sůl)
Zveřejněno: pondělí 12. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2256x
Na střenku znečištěného nože nasypte trochu soli a vyčistěte ji navlhčenou korkovou zátkou - skvrny zmizí.
Jak mýt, naleštit příbory ze stříbra (kyselé mléko)
Zveřejněno: pondělí 12. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4049x
Stříbrné příbory v myčce na nádobí většinou získají nevzhledný povlak a často se také poškrábou. Proto je raději myjte ručně, námaha se rozhodně vyplatí. Na půl hodiny je namočte do kyselého mléka. Potom je opláchněte teplou vodou a vyleštěte do sucha - získají opět ztracený lesk.
Jak ošetřit dřevěné příbory (olej)
Zveřejněno: pondělí 12. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3466x
Příbory s dřevěnou rukojetí jsou po několika umytích nevzhledné. Občas je proto natřete rostlinným olejem.
Jak vkládat příbory do myčky, aby se dobře umyly
Zveřejněno: pondělí 12. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3043x
Do myčky na nádobí dávejte příbory vždy rukojetí směrem dolů. Vidličky a střenky nožů se tak lépe vyčistí. V myčce by se měly mýt pouze celé příbory z nerezu. Postříbřené nebo pozlacené příbory by ztratily svůj lesk. Do myčky také nepatří příbory s dřevěnou, porcelánovou nebo keramickou rukojetí, které by se mohly poškodit.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zabránit vzniku skvrn na příborech
- ► Jak se nespálit při vytahování horkého jídla z trouby
- ► Zakleslé sklenice - jak je rozdělit, oddělit, vytáhnout?
- Jak zabránit přimrznutí výrobníku na led v mrazáku (sůl, vosk)
- Jak prodloužit čerstvost zeleniny v lednici (savý papír)
- Jak prodloužit trvanlivost zeleniny v lednici (suchá houba)
- Jak odstranit zašlou špínu z nádobí (sůl)
- ► Jak se zbavit zápachu připáleného mléka (sůl)
- ► Jak zabránit zasmrádnutí vařeček od potravin a tuku (studená voda)
- ► Jak zabránit zasmrádnutí prkénka rybinou (citron, ocet)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)