Potraviny a vaření
Jak narovnat zkroucené, zvlněné prkénko (voda, zátěž)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3212x
Prkénko zkroucené horkem namočte na chvíli do vody, potom položte na rovnou plochu a zatěžkejte např. velkým hrncem naplněným vodou. Prkénko se opět narovná.
► Jak vyčistit dřevěné prkénko od pachů a skvrn (octová voda)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2082x
Dřevěné prkénko namočte přes noc do octové vody - zbaví se tak pachů i skvrn.
► Jak vyčistit termosku s usazeninami od čaje a kávy (prášek do pečiva)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3368x
Když je termoska zašpiněna od čaje nebo kávy, nalijte do ní prášek do pečiva rozmíchaný v teplé vodě. Asi po dvou hodinách bude termoska opět čistá.
► Jak vyčistit špinavou konvici od čaje, kávy
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2700x
Tabletou na čištění zubních protéz rozpuštěnou v teplé vodě vyčistíte nejen třetí zuby, ale odstraníte i zašpiněné okraje čajové nebo kávové konvice.
► Které potraviny se nezamražují, nedají zmrazit
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2679x
K mražení se nehodí tyto potraviny:
► Jak zachovat barvu zmrazeného, zamraženého ovoce (horká voda, cukr)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2161x
Zmrazené ovoce při rozmrazování přelijte horkou vodou s cukrem, tak zachováte jeho barvu.
► Správný postup rozmrazování masa, drůbeže
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2681x
Drůbež rozmrazujte pomalu v chladničce. Čím déle rozmrzá, tím bude kvalitnější. Po rozmrznutí drůbež důkladně opláchněte.
► Čím rozředit tuhá povidla - jak udělat mazlavá? (rum, skořice, hřebíček)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5185x
Chcete-li, aby byla povidla řidší, povařte je s trochou vody, sklenkou rumu, skořicí a hřebíčkem.
► Zaschlá marmeláda - jak ji udělat mazlavou?
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2265x
Na vyschlý povrch marmelády nalijte trochu horké vody a zamíchejte. Marmeláda změkne, ale musíte ji rychle spotřebovat.
► Jak zabránit prasknutí zavařovací sklenice při plnění horkou zavařeninou, marmeládou (vlhká utěrka)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2197x
Aby zavařovací sklenice při plnění horkou ovocnou hmotou nepraskly, postavte je na navlhčenou utěrku.
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Jak zachovat světlou barvu zavařené marmelády (citronová šťáva)
- ► Plíseň na marmeládě v zavařovací sklenici - jak předejít, prevence
- ► Čím nahradit kypřící prášek do pečiva
- ► Jak zabránit prskání tuku při smažení
- ► Jak nepřipálit lívance, palačinky (slaná voda)
- ► Jak osmažit lívance bez tuku - postup, návod
- ► Jak vytvořit nadýchané palačinky (mléko, minerálka)
- Jak připravit kypré palačinky (olej)
- ► Jak zabránit vzniku škraloupu pudinku (cukr)
- Jak zabránit rozmočení dortového korpusu ovocem (strouhanka, ořechy, mandle)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)