Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak odstranit z mlýnku na kávu pach bylinek (chleba)

Když v kávovém mlýnku umelete koření, zůstane v něm jeho charakteristická vůně. Před přípravou kávy se jí jednoduše zbavíte tak, že v mlýnku rozemelete několik kousků chleba.

Jak napravit přesolený pokrm (brambor, mrkev, kůrka chleba, bílek)

Možností, jak napravit přesolené jídlo je nechat v hrnci krátce povařit oloupaný brambor, mrkev, kůrku chleba nebo bílek a poté vyjmout.

Jak napravit přesolené jídlo (mléko, smetana)

Ředit přesolené jídlo vodou by měl být až ten poslední způsob nápravy - voda totiž rozkládá sůl pomaleji než jiné chutě. Lepší je mléko nebo smetana.

Jak vyčistit připálený hrnec (odmašťovač, písek na nádobí)

Je-li hrnec hodně zanesený, postříkejte dno odmašťovačem, posypejte pískem na nádobí a rozetřete na kašičku. Hrnec krátce zahřejte na sporáku a zatepla stáhněte špínu houbičkou.

Jak uvařit tvrdé maso doměkka (ocet, alkohol)

Vaříte maso už pěknou dobu, a stále je tvrdé? Přidejte k němu ocet. Změknutí zařídí také podlití slivovicí, pivem nebo červeným vínem - v tom případě pokrm navíc obohatíte o příjemnou vůni (alkohol se vypaří).

Jak uvařit tvrdé maso, aby bylo měkké (jedlá soda)

Vaříte maso celé hodiny, a stále je tvrdé jako podrážka? Přidejte k němu jedlou sodu.

Jak změkčit tvrdé cukroví (jablko)

Do krabice s cukrovím, které potřebuje zvláčnět, vložte celé jablko.

Jak vyčistit hliníkové nádobí vařením

Hliníkové hrnce nebo další nádoby se začnou znovu pěkně lesknout, pokud v nich uvaříte například špenát, rebarboru nebo třeba slupky z ovoce.

Jak naklepat maso, aby zůstalo šťavnaté (mokré prkénko)

Prkénko před naklepáváním masa potřete trochou vody - maso se na něj nebude lepit a neunikne z něj tolik šťávy. Pozor, ať maso nerozbijete, nesmějí v něm být díry a musí zůstat rovnoměrně silné. Okraje řízků či roštěnek nařízněte, aby se při tepelné úpravě nekroutily.

Číst dál: Jak naklepat maso, aby zůstalo šťavnaté (mokré prkénko)

Jak rychleji upéct brambory v troubě (polohrubá mouka)

Brambory před pečením obalte v polohrubé mouce - budou rychleji hotové a velmi chutné.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny