Potraviny a vaření
► Jak zabránit zkažení šunky v místě řezu
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2957x
Naříznutá šunka zůstane bezvadně čerstvá, když ji na řezu potřeme syrovým vaječným bílkem.
► Jak zvýraznit chuť sypaného čaje
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2762x
Rozložíme-li před přípravou čaje čajové lístky na pergamenový papír a dáme je na deset minut na plech do teplé trouby, bude mít nápoj mnohem lepší chuť.
► Jak snadno vyválet těsto na sušenky bez lepení na podložku (pergamenový papír)
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2189x
Těsto na sušenky se nám bude lépe vyvalovat, když na vál položíme kus pergamenového papíru.
► Čím nahradit ztužovač šlehačky
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4319x
Přidáme-li ke šlehačce trochu syrového vaječného bílku, ušlehá se nám krásně do tuha.
► Jak snadno nasekat mandle bez poskakování po podložce - tipy, rady zabránit skákání mandlí z prkénka při sekání
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2571x
Když si mandle před sekáním posypeme špetkou cukru, nebudou nám skákat z krájecího prkénka.
► Jak zabránit klesání mandlí v těstě při pečení
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2551x
Mandle se v těstě dobře rozdělí a nebudou klesat ke dnu těsta, když je promícháme s trochou mouky a přidáváme do těsta až úplně nakonec.
► Jak upéct šťavnatý makovec
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3029x
Přidáme-li do těsta na makovec trochu strouhaného sucharu, zůstane makovec déle šťavnatý.
► Jak upéct nadýchané pečivo z kynutého těsta
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3570x
Nadýchané kynuté pečivo upečeme, rozděláme-li droždí v podmáslí.
► Jak poznat jak jsou staré kvasnice, jak poznat stáří kvasnic
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4958x
Před zaděláváním kynutého těsta je užitečné vyzkoušet, zda je droždí opravdu čerstvé. Stačí ho dát kousíček do sklenice horké vody. Jestliže vyplave, je čerstvé a těsto nám náležitě vykyne.
► Jak udělat aby měl koláč zlatavou barvu, aby byl koláč do zlatova
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2326x
Koláč bude pěkně dozlatova upečený, když ho krátce před vyjmutím z trouby potřeme slazeným mlékem.
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Jak zabránit padání drobenky z koláče - tipy, rady
- ► Jak připravit chutnou měkkou drobenku na koláče, buchtu (nepoužijte máslo)
- ► Jak vyrobit kypré těsto na koláče - zlepšovák
- ► Jak vymačkat z citronu více šťávy - tipy, rady
- Jak zabránit zhnědnutí, banánu, jablka v ovocném salátu (citronová šťáva, pomeranč)
- Jak předejít ztvrdnutí sýra (plátěná utěrka, slaná voda)
- Jak vrátit vláčnost ztvrdlému sýru (čerstvé mléko)
- Jak nasekat zelenou petrželku snadno a rychle - tipy, rady
- Jak zabránit hořknutí jídla při použití cayenského pepře - tipy, rady
- Jak uvařit bílou rýži (citronová šťáva)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)