Potraviny a vaření
► Jak narovnat hrbolatý povrch upečeného koláče
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2845x
Má-li čerstvě upečený koláč hrbolatý povrch, překlopte ho i s formou na prkénko. Asi po čtvrthodině ho zase překlopte zpátky, povrch bude krásně rovný.
Jak snadno vyklopit bábovku z formy (lednice)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1901x
Formu na pečení po potření tukem postavte na krátký čas do chladničky. Tuk se nepromísí s moukou, kterou se forma poté vysypává, a bábovka se dá mnohem snáze vyklopit.
► Jak zjistit zda je koláč upečený (špejle, jehlice)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2474x
Jehlicí na pletení nebo špejlí propíchněte nejsilnější místo v koláči. Když se těsto na jehlici nepřilepí, je koláč upečený.
Jak zabránit propadnutí ovoce v těstu (mouka)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2675x
Ovoce, rozinky a ořechy posypte moukou - neklesnouv těstu ke dnu.
► Lepení těsta na váleček - jak zabránit?
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2432x
Váleček na těsto dejte asi na hodinu do mrazničky, těsto se na něj pak nebude lepit.
► Jak zlepšit kynutí těsta na koláče
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2646x
Těsto na koláče míchejte vždy pouze jedním směrem, jinak těsto špatně kyne.
► Jak zabránit vyprchání bublinek otevřeného šampaňského (nerezová lžička)
Zveřejněno: středa 7. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3062x
Šampaňské nepřijde o své bublinky, když do hrdla otevřené láhve vložíte dlouhou nerezovou lžičku (samozřejmě rukojetí dolů) nebo jiný nerezový předmět.
► Vylepšení chuti kakaa, kakaového nápoje - jak, čím (citronová šťáva)
Zveřejněno: středa 7. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1930x
Chcete-li vylepšit chuť kakaa (myšleno kakaového nápoje), přidejte do něj před podáváním trochu citronové šťávy.
► Jak zabránit vzniku hrudek při přípravě kakaa, kakaového nápoje
Zveřejněno: středa 7. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2064x
Aby se při přípravě kakaa netvořily hrudky, smíchejte napřed kakao s cukrem a lžící vlažného mléka. Teprve potom nalijte horké mléko.
► Jak připravit čerstvou citronovou šťávu do zásoby
Zveřejněno: středa 7. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2764x
Připravte si citronovou šťávu do zásoby. Vymačkejte citrony, šťávou naplňte výrobník na led a zmrazte ji. Citronové kostky se znamenitě hodí do čaje, který tak i rychleji vychladne.
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Jak vyrobit co nejsilnější čaj při louhování pomocí kostky cukru
- ► Jak vylepšit chuť překapávané kávy (kakao do filtru)
- ► Jak zlepšit chuť překapávané kávy (čokoláda do filtru)
- ► Jak zvýraznit aroma umleté kávy (sůl)
- ► Jak zabránit zaschnutí hořčice ve sklenici, skleničce
- ► Jak zvýraznit barvu mleté papriky v omáčce
- ► Jak zabránit vyblednutí mleté papriky
- ► Jak dodat česnekové aroma zeleninovému salátu bez přidání česneku
- ► Jak zabránit ucpání pepřenky, kořenky na mletý pepř (přidání celých semen pepř)
- ► Jak snadno vytáhnout pepř a nové koření z vařeného jídla (vývar, omáčka)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)