Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

► Jak oživit zvadlou petržel aby vypadala jako čerstvě vyrytá ze záhonku

Povadlou petržel krátce ponořte do teplé vody. Vzpamatuje se a bude zase svěží.

► Jak umývat petržel aby neztratila šťávu a aroma (teplá voda)

Petržel omývejte pouze teplou vodou, jinak ztratí šťávu a aroma.

► Bylinkový ocet na vaření - příprava, postup

Při přípravě bylinkového octa dejte do sklenice tři lžíce bylinek a zalijte je šálkem ohřátého vinného octa. Nechte vychladnout a na několik týdnů uložte do lednice. Pak sceďte a přidejte snítku bylinky.

► Bylinkový olej na vaření - recept, postup, příprava

Při přípravě bylinkového oleje vložte do sklenice dvě polévkové lžíce čerstvých bylinek a zalijte šálkem ohřátého kvalitního oleje. Nechte vychladnout, zavřete a na několik týdnů dejte do lednice. Pak olej přeceďte a vložte do něj snítku příslušné čerstvé bylinky.

► Bylinky nakládané v soli - příprava, recept, postup

Listy a stonky čerstvých bylin (např. petržel, libeček) omyjte a nahrubo nasekejte. Do široké sklenice z tmavého skla vrstvěte sůl a bylinky v poměru 1 : 5, lžící vždy vrstvu pořádně upěchujte. Nasolené bylinky vydrží v lednici asi dva roky, při vaření s nimi ovšem nepoužívejte sůl.

► Jak zamrazit čerstvé bylinky - postup, návod

Čerstvé bylinky zmrazte buď celé v mikrotenovém sáčku (potřebné množství pak vždy ulamujte), nebo nasekané v tvořítku na led (po zmrazení kostky přesypte do umělohmotné nádobky nebo mikrotenového sáčku a odebírejte jednotlivě).

Číst dál: ► Jak zamrazit čerstvé bylinky - postup, návod

► Jak sušit bylinky v mikrovlnné troubě - postup, návod

Bylinky nejrychleji usušíte v mikrovlnné troubě, mikrovlnce: šálek čerstvých bylin rozložte na papírový ubrousek a vložte do trouby. Sušte nezakryté jednu a půl až dvě minuty, dokud nejsou na dotek suché. Každou půlminutu sušení přerušte a byliny promíchejte.

Číst dál: ► Jak sušit bylinky v mikrovlnné troubě - postup, návod

► Krájení bylin, bylinek - jak zabránit ztrátě aroma (mokré prkénko)

Bylinky krájené na dřevěném prkénku lehce ztratí své aromatické látky, které se vsáknou do prkénka. Prkénko předem namočte do vody, nebo použijete prkénko z umělé hmoty - aroma zůstane.

► Jak to udělat, aby cibule při smažení získala zlatou barvu (mouka)

Drobně nakrájenou cibuli před smažením poprašte trochou mouky - získá při smažení zlatavou barvu.

► Jak udělat okurkový salát stravitelnější (hořčice)

Oloupanou okurku nejprve přelijte horkou vodou a pak zchlaďte studenou. Do zálivky přidejte salátovou lžičku hořčice - salát bude stravitelnější.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny