Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně

V chladném počasí bývá horký čaj pravé blaho. Bílý čaj můžete přelít dvakrát a zelený čaj dokonce několikrát.

Jak správně našlehat mléko do kávy

Našlehání pěny není úplně jednoduché, ale nakonec se to naučí snad každý. Nejlépe ušleháte studené a plnotučné mléko. Čím více mléko nachladíte předem v lednici, tím déle ho můžete potom šlehat. Studené mléko nalijtedo nerezové konvičky. Ale tady pozor! Vždy musí být konvička mínímálně do poloviny plná, a to bez ohledu na to, jakkolije veliká. Mléko pak jde snadno napěnit v trysce kávovaru.

Čím nahradit vaječný likér v kávě bombardino

Když si budete chtít zpříjemnit zimní lyžování aje pro vás klasické bombardíno moc silné, můžete vyzkoušet jeho nealkoholickou variantu. Místo vaječného likéru použijte klasickou jesenku. Tu zalijte espressem, nahoru patři šlehačka.

Teplota šálku (hrnečku) na espresso a vliv na kvalitu kávy

Chuť a vůni espressa ovlivňuje také šálek, do kterého kávu připravujete. Plnost těla espressa docílíte nahřátými šálky, porcelánovéa silnostěnné šálky teplotu krásně drží. Teplota šálku má vliv i na množství krémové pěny na povrchu espressa. Intenzivní aroma vzniká v zaoblenýchšálcích, odkud nemůže ihned vyprchat ven. Z rovných šálků vyprchává rychleji.

Jak by mělo vypadat správné espresso

Pro spoustu lidí znamená espresso velký šálek plný vody. Stále více lidí už ale ví, že espressoje jen takový ten malý šáleček, naplněný do poloviny. Espresso poznáte podle krásné krémové pěny na povrchu, vysoké několik milimetrů. Crema s oříškovo-čokoládovou barvou, s červenými až tygrovanými odlesky. Podle barvy pěny je poznat, jak byla káva připravena a co vše probíhalo při extrakci. Měla by být hladká, bez velkých bublinek a po rozhrnutí lžičkou se vracet nazpět.

Jak zabránit přetékání kávy přes filtr překapávače

Občas při vaření filtrované kávy v kávovaru dojde k tomu, že se sáček shrne k jedné straně a vroucí voda protéká místo kávou po okraji filtru. Vyvarujete se toho tím, že okraj papírového filtrovacího sáčku navlhčíte a přitisknete k filtru.

Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek

Udělejte bowli z jablek. Oloupejte je, zbavte jádřinců, nakrájejte a smíchejte s citronovou šťávou. Přidejte skořici, sultánky, cukr, koňak a bílé víno. Nechte v chladu. Nakonec zalijte vychlazeným sektem, šampaňským.

Jak vybrat víno

Ujasněte si, co k vínu chcete jíst. I skvělé víno totiž spolehlivě zabije nesprávná kombinace chutí. Červená vína vybírejte ke steakúm, plísňovým sýrům, jako jsou niva nebo hermelín, a ke zvěřině. Bílé víno zvolte, pokud chcete podávat tvrdé sýry (eidam, ementál), kuře nebo ryby. Růžové vlno se hodí k lososu a ke krevetám. Sekt se tradičně neobejde bez jahod. O kvalitě vína nevypovídá jeho zátka. Někteří vinaři nahrazují přírodní korek umělým nebo používají skleněnou zátku. Šroubovací uzávěr mají nejčastěji vína z Nového Zélandu nebo z Austrálie. I vína se šroubovacím uzávěremvšak můžete skladovat, vydrží vám až tři roky. Navzdory obecnému přesvědčení neplatí, že dobrá vína musejí být drahá. Podle ceny se dá orientovat jen orientačně. Spíše dejte na reference známých osob nebo na reference na internetu.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny